Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 15. januara Molijer i Martin Luter King

Danas izdvajamo:

15. januara 1986. godine, Nacionalna fondacija za nauku (National Science Foundation, NSF) osnovala je Nacionalni centar za superkompijuterske aplikacije (NCSA - National Center for Supercomputer Applications) na Univerzitetu u Ilinoisu. Ovaj centar je osnovan sa ciljem istraživanja i razvoja u oblasti visokih performansi računara, što je predstavljalo značajan korak napred u svetu računarstva.
NCSA je postao poznat po tome što je bio inkubator za neke od najznačajnijih inovacija u računarskim naukama. Među njegovim najistaknutijim diplomcima je Marc Andreesen, koji je tokom svog studija na NCSA kreirao Mosaic, jedan od prvih web pregledača koji je omogućio širokoj publici pristup mreži poznatoj kao World Wide Web (WWW). Mosaic je bio revolucionaran jer je koristio grafički interfejs, što je u to vreme bilo veliko inovativno dostignuće, omogućavajući korisnicima lakše pregledanje i navigaciju internetom.
 
Marc Andreesen je kasnije iskoristio svoje iskustvo stečeno razvojem Mosaic-a za osnivanje kompanije Netscape Communications Corporation.
 
Netscape je razvio sopstveni web pregledač, Netscape Navigator, koji je postao izuzetno popularan u ranoj fazi razvoja interneta. Netscape Navigator je bio jedan od vodećih web pregledača u to vreme i igrao je ključnu ulogu u popularizaciji interneta među širokim masama. Ovaj pregledač je bio poznat po svojoj brzini, stabilnosti i inovativnim funkcijama, što ga je učinilo preferiranim izborom za mnoge korisnike interneta.
 
Netscape je takođe bio pionir u promociji ideje o otvorenom internetu, a kasnije je pokrenuo projekat Mozilla, koji je doveo do razvoja Firefox pregledača.
-----------------------------------------

936. - Umro je Rudolf Burgundijski, kralj Francuske

1535. - engleski kralj Henri VIII preuzeo vrhovno poglavarstvo nad crkvom prema povelji koju je prethodno usvojio engleski parlament.

1559. - Elizabet Tjudor, kćerka Henrija VIII i Ane Bolen, krunisana u Vesminsterskoj katedrali u Londonu kao Elizabeta I, jedan od najznačajnijih vladara u istoriji Engleske. Na presto stupila posle smrti kraljice Meri I.

1582. - Poljska i Rusija, uz posredovanje pape Grgura XIII, potpisale mirovni ugovor kojim je Rusija izgubila izlaz na Baltičko more.

1622. - Rođen je Molijer (Jean-Baptiste Poquelin) francuski pisac, glumac (*1673).

1804. - janjičarske starešine, dahije, koje su 1801. uzurpirale vlast u Beogradskom pašaluku, počele „seču knezova“ u pokušaju da spreče pobunu srpskog naroda protiv janjičarskog zuluma. Na prevaru je uhvaćeno i pogubljeno oko 70 najuglednijih srpskih knezova, viđenih ljudi i sveštenih lica, među kojima Aleksa Nenadović, Ilija Birčanin, Hadži-Ruvim i Hadži-Đera. Taj događaj ubrzao izbijanje Prvog srpskog ustanka.

1893. - Rođen je Dragiša Cvetković, jugoslovanski političar († 1969.)

1895. - u Sankt Peterburgu premijerno izveden balet “Labudovo jezero” Petra Iljiča Čajkovskog u svojoj konačnoj verziji, u kojoj se izvodi i danas.

1906. - Rođen je Aristotel Onazis, grčki brodovlasnik

1908. - Rođen je Eduard Teler, američki fizičar mađarskog porekla

1910. - Francuski Kongo postao deo Francuske Ekvatorijalne Afrike.

1912. - tokom italijansko-turskog rata prvi put iz aviona bačeni propagandni leci.

1912. - u Berlinu posle neuspelog ustanka ubijene vođe nemačkog radničkog pokreta Roza Luksemburg i Karl Libkneht.

1918. - Rođen je Gamal Abdel Naser, predsednik Egipta († 1970.)

1919. - Umrla je Roza Luksemburg, nemačka socijaldemokratska političarka (* 1870.)

1920 - usvajanjem 18. amandmana američkog Ustava u SAD uvedena prohibicija (Volstedov zakon)

1929. - Rođen je Martin Luter King, sveštenik i borac za građanska prava († 1968.)

1943. - američke trupe u Drugom svetskom ratu potisnule Japance sa pacifičkog ostrva Gvadalkanal i time zaustavile njihovo napredovanje prema Australiji.

1943. - u Arlingtonu, Virdžinija (kraj Vašingtona) otvoren za rad Pentagon, najveća administrativna zgrada na svetu u kojoj je smešteno Ministarstvo odbrane SAD.

1945. - Osnovana italijanska novinsaka agencija ANSA.

1955. - Umro je Isak Samokovlija, bosanski književnik (* 1889.)

1958. Boris Tadić (Sarajevo, 15. januar 1958) srpski je političar i državnik, bivši predsednik Republike Srbije, bivši predsednik i bivši počasni predsednik Demokratske stranke i sadašnji predsednik Socijaldemokratske stranke.

1970. - Moamer el-Gadafi proglasio se za premijera Libije.

1971. - predsednici Egipta i Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Anvar el Sadat i Nikolaj Podgorni svečano otvorili Asuansku branu na reci Nil. Radovi trajali 11 godina.

1973. - premijer Izraela Golda Meir u Vatikanu razgovarala s papom Pavlom VI, koji je tom prilikom rekao da podržava međunarodni status Jerusalima. To je bio prvi susret jednog predsednika Vlade jevrejske države s poglavarem rimokatoličke crkve.

1985. - Rođena je Emina Jahović, srpska (bošnjačka) pop pevačica.

1992 - Raspad SFRJ, Slovenija i Hrvatska postaju samostalne države

1992. - Evropska zajednica priznala bivše jugoslovenske republike Sloveniju i Hrvatsku kao nezavisne države.

1993. - SAD naredile pomorsku blokadu Haitija, uz obrazloženje da „talas izbeglica iz te zemlje može dovesti do masovnog gubitka života u moru“.

1998. - inauguracija Mila Đukanovića za predsednika Crne Gore izazvala burne proteste pristalica bivšeg predsednika Momira Bulatovića, vođe promiloševićeve struje u Crnoj Gori. Taj događaj označio ozbiljan rascep u jugoslovenskoj vladajućoj nomenklaturi. Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević nikada nije priznao pobedu Đukanovića, što je saveznu državu dovelo u stanje provizorijuma, koje se održalo i po odlasku Miloševića sa vlasti, u oktobru 2000.

1999. - u selu Račak na Kosovu nađena tela 45 Albanca, za čije su ubistvo optužene srpske snage bezbednosti. Iako ekspertiza finskih patologa koje je angažovala Evropska unija nije dokazala da se radi o masakru civila, taj događaj presudno uticao na donošenje odluke o NATO-bombardovanju Jugoslavije od marta do juna 1999.

2000. - u predvorju hotela „Interkontinental“ u Beogradu ubijen Željko Ražnatović Arkan, vođa paramilitarnih jedinica u ratovima na prostoru Jugoslavije, lider Stranke srpskog jedinstva. Ražnatović bio optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

2000. - Umro je Željko Ražnatović Arkan, srpski kontroverzni biznismen i političar, vođa paravojnih formacija u ratovima na prostoru bivše SFRJ (* 1952.)

2001. - početak rada engleske Vikipedije.

2001. - Senat Kambodže doneo zakon o formiranju tribunala, sastavljenog od kambodžanskih i međunarodnih sudija, koji će suditi liderima Crvenih Kmera za zločine počinjene tokom njihove vladavine od 1975. do 1979, kada je umrlo od gladi, bolesti ili bilo ubijeno oko 1,7 miliona Kambodžanaca.

2001. - Umro je Leo Marks, britanski kriptograf (* 1920.)

2005. - Umrla je Viktorija de los Anheles, španska operska pevačica (* 1923)

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272