Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Smashing WordPress više od bloga, prevod 3. izdanja

Smashing WordPress više od bloga, prevod 3. izdanja

Popust cena: 1490 rsd

WordPress kreiranje veb aplikacija

WordPress kreiranje veb aplikacija

Popust cena: 2200 rsd

Na današnji dan, 1. aprila Čkalja i Kundera

Iz istorije ralunarstva

Na današnji dan, 1. aprila 1922. godine, se rodio Alan Dž. Perlis u Pitsburgu, Pensilvanija. Perlis je završio osnovne studije iz hemije 1942. godine na Institutu za tehnologiju Karnegi (kasnije Karnegi Melon Univerzitet) i doktorirao na MIT-u 1950. godine. Perlis je kasnije osnovao i vodio Postdiplomske studije iz računarskih nauka na Karnegiju. Godinama je radio na razvoju programskih jezika i tehnika, a mnogi postdiplomci koje je obrazovao su postali svetski lideri u oblasti računarskih nauka. Predavao je na univerzitetima Karnegi, Purdue i Yale tokom svoje karijere i ostao je upamćen kao autor šala koje su prerasle u poeziju. Preminuo je u Nju Hejvenu, Konektikat, 7. februara 1990. godine.

------

1572. - Ustankom protestanata protiv španskog kralja Filipa II Holandija je počela borbu za samostalnost. U narednim decenijama, zajedno sa Engleskom, Holandija je vodila bespoštednu borbu za prevlast nad morima i kolonijama sa već oslabljenom Španijom.

1815. - Rođen je nemački državnik i političar Oto fon Bizmark,(Otto von Bismark) prvi kancelar ujedinjenog nemačkog carstva, poznat kao "gvozdeni kancelar". Predsedavao je Berlinskim kongresom 1878. godine na kojem su evropske sile uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope - osujećena je namera Rusije za stvaranje velike Bugarske, a Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje.

1868. - Rođen je francuski pesnik i dramski pisac Edmon Rostan (Edmond Rostand), koji je u jeku naturalizma s velikim uspehom oživeo romantični teatar. Njegov "Sirano de Beržerak" osvojio je publiku i održao se na repertoarima svetskih pozorišta do danas.

1918. - U Velikoj Britaniji je osnovano Kraljevsko vazduhoplovstvo (Royal Air Force - RAF).

1924. - Rođen je Čkalja. Miodrag Petrović „Čkalja“ (Kruševac, 1. april 1924 — Beograd, 20. oktobar 2003) je bio srpski glumac i jedan od najboljih komičara na teritoriji bivše Jugoslavije. Miodrag Petrović je rođen 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Bio je četvrto dete Čedomira i Hristine - Tine Petrović. Sudbina je htela da se najveći komičar bivše Jugoslavije rodi 1. aprila, na dan šale. Porodica Petrović živela je u Balšićevoj ulici u Kruševcu. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom - u dramskoj sekciji. Dobitnik je više nagrada: 1974. je dobio Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. Nušićevu nagradu za životno delo, 1995. RTS-ovu nagradu za životno delo, „Zlatnog ćurana“ za životno delo na danima komedije u Jagodini...U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od novembra 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji.

1924. - Nemački sud osudio je Adolfa Hitlera na pet godinazatvora zbog pokušaja puča u novembru 1923. godine, ali je već 20. decembra amnestiran. Hitler je u zatvoru napisao knjigu "Majn kampf" (Moja borba) u kojoj je izneo koncepciju o "novom poretku" i rasnoj supremaciji Nemaca.

1929. - Milan Kundera (Milan Kundera), rođen 1. aprila 1929. u Brnu (Čehoslovačka), je češki književnik koji je pisao na češkom i francuskom jeziku.

Najpoznatija dela su mu Nepodnošljiva lakoća postojanja i Šala.

Naručite knjigu.

Naručite knjigu.

Kundera je rekao: "Optimizam je opijum za narod." i "Ljubav je čežnja za izgubljenom polovinom sebe."

1933. - U Nemačkoj je počeo progon Jevreja bojkotom njihovih poslova i blokiranjem bankovnih računa.

1939. - Okončan je trogodišnji građanski rat u Španiji u kojemje poginulo više od milion ljudi, a više od pola miliona je izbeglo iz zemlje. Španija je narednih 36 godina bila pod diktaturom generala Franciska Franka (Francisco Franco).

1945. - Iskrcavanjem američkih trupa na japansko ostrvo Okinavapočela je poslednja etapa u prodiranju savezničkih snaga prema Japanu u Drugom svetskom ratu. U ovoj najvećoj amfibijskoj operaciji na Pacifiku učestvovalo je 183.000 vojnika, 1.727 aviona i 1.321 ratni brod. Borbe u kojima je poginulo 7.000 američkih i 100.000 japanskih vojnika okončane su 2. jula.

1946. - Prvom omladinskom radnom akcijom u posleratnoj komunističkoj Jugoslaviji počela je izgradnja železničke pruge Brčko-Banovići. U izgradnji 90 kilometara pruge učestvovalo je 60.000 mladih iz cele tadašnje Jugoslavije.

1948. - Počela je sovjetska blokada Berlina.

1970. - Beogradski radio "Studio B" počeo je emitovanje programaiz zgrade novinske kuće "Borba".

1975. - Predsednik Kambodže Lon Nol pobegao je u Indoneziju nakonšto su Crveni Kmeri opkolili glavni grad Pnom Pen.

1976. - U Parizu je umro nemački slikar i vajar Maks Ernst (Max), jedan od osnivača dadaističkog pokreta u Kelnu. Godine 1924. u Parizu prišao je nadrealistima i postao jedan od najistaknutijih predstavnika tog pokreta. U savremeno slikarstvo uveo je nove tehnike - kolaž-fotografiju i frotaž tehniku. Rođen je 1891. godine.

1983. - U katastrofalnom zemljotresu u Kolumbiji više od 500 ljudi je poginulo, a više od 1.500 je povređeno.

1996. - Spajanjem "Micubiši banke" i "Banke Tokio" u Japanu jestvorena najveća svetska banka.

1999. - U vazdušnim napadima NATO-a na SR Jugoslaviju srušenje Varadinski most na Dunavu, u Novom Sadu.

2001. - U Beogradu je uhapšen bivši predsednik Srbije i SRJugoslavije Slobodan Milošević pod optužbom da je tokom desetogodišnje vladavine (1990-2000) zloupotrebljavao položaj i time pribavio ličnu korist i korist za Socijalističku partiju Srbije. Miloševića su srpske vlasti u junu iste godine predale Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

2001. - Američki špijunski avion sudario se s kineskim lovcemiznad Južnog kineskog mora, nakon čega je američka letilica prinudno sletela u kinesku vojnu bazu Hajnan. Nakon izvinjenja američke vlade, Kinezi su 13. aprila oslobodili 24 člana posade.

2002. - U Republici Srpskoj je uhapšen i izručen Međunarodnomsudu za ratne zločine u Hagu bivši ofcir Vojske RS Momir Nikolić optužen za genocid nad Muslimanima u Srebrenici 1995.

2003. - Britanski sud je osudio dvojicu Alžiraca na 11 godinazatvora zbog prikupljanja novca za terorističku mrežu Al Kaida. To je bila prva presuda za veze sa Al Kaidom u Velikoj Britaniji.

2003. - Umro je Majkl Džeter (Michael Jeter), američkipozorišni i filmski glumac, koji je u čuvenoj dečjoj seriji "Ulica Sezam", tumačio ulogu gospodina Nudla.

2005. - Umro je Harald Junke (Juhnke), jedan od najomiljenijih nemačkih televizijskih, filmskih i pozorišnih zvezda, kojeg su mnogi zvali nemačkim Frenk Sinatrom.

2015. Gugl obeležava 1. april, dan šale.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272