Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 20. jula

1304. Rođen italijanski pisac Frančesko Petrarka. Smatra se poslednjim pesnikom srednjeg veka i prvim individualistom u evropskoj poeziji. U svoje vreme poznat i cenjen po latinskim delima, istorijskim, filozofskim i polemičkim spisima, a u svetsku književnost ušao zbirkom soneta "Kanconijer", posvećenih Lauri.

Frančesko Petrarka: Kanconijer

Kodeksom osećanja, doživljajem nedodirljive lepote kao nepresušnim izvorom pesničkog nadahnuća, blistavo i besprekorno izgrađenim pesničkim jezikom i formom, prefinjenošću i merom u izrazu, “Kanconijer” je izvršio veliki uticaj na poeziju čitave epohe i na generacije Petrarkinih sledbenika - petrarkista. Inspirisani Petrarkinim pesničkim zbornikom, oni su tokom dva veka davali ton i činili suštinu renesanse ljubavne lirike. LINK

  • Rekao je: "Čovek nema većeg neprijatelja od sebe."

1402. Mongolski kan Tamerlan u bici kod Angore, sada Ankare, pobedio tursku vojsku i zarobio sultana Bajazita I, koji je 1403. umro u ropstvu.

Luiz Velš: Tamerlan mora umreti

Pripovest o poslednjim danim dramskog pisca Kristofera Marloa, čoveka koji se usudio da gurne prst u oko i Bogu i državi, otkrivši da osuda na večno prokletstvo nije najgora sudbina koja može da ga snađe. LINK


1654. Potpisan anglo-portugalski sporazum kojim su počeli dugogodišnji saveznički odnosi Engleske i Portugala.

1822. - Gregor Mendel (20. jul 1822 – 6. januar 1884.) je bio austrijski sveštenik, biolog, botaničar i matematičar koji se smatra začetnikom klasične genetike. Rođen je 20. jula 1822. g. u selu Hajzendorf (nem. Heinzendorf, sada Hinčice češ. Hynčice), u Šleziji, tadašnja Austriji, a današnja Češka, kao Johan, a ime Gregor uzima postavši augustinski fratar. Gimnaziju je pohađao u Tropau (danas: Opava), a studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Olomoucu (nem. Olmütz). Zbog očeve bolesti i nedostatka novca primoran je da 1843. g. postane fratar, pa teološku školu završava u Brinu (današnje Brno).

 

Ovako Google slavi Mendela, danas.

1847. Rođen nemački postimpresionistički slikar Maks Liberman. Pobornik novih ideja, 1898. osnovao Berlinsku secesiju, pokret koji je na prekretnici XIX i XX veka u evropskim metropolama okupljao protivnike umetničkog akademizma.

1855. Rođen vojvoda Živojin Mišić, jedan od najvećih srpskih vojskovođa. Učesnik ratova od 1876. do 1878. i 1885, a u Prvom svetskom ratu komandovao operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austrougarskom vojskom. Napisao nekoliko vojnih rasprava, najpoznatija "Strategija".

Živojin Mišić: Moje uspomene - Audio knjiga

Vojvoda Živojin Mišić je, na kraju blistave vojničke karijere, počeo da piše svoje uspomene u Parizu, na bolesničkoj postelji. Namera mu je bila da opiše svoj životni put od čobanina u valjevskom selu Struganiku, ispod Maljena i Suvobora, do komandanta srpske 1. armije u velikoj kolubarskoj bici (u kojoj je premorena i desetkovana srpska vojska do nogu potukla austro-ugarsku Balkansku vojsku) i načelnika štaba Vrhovne komande za vreme savezničke solunske ofanzive 1918. godine, kojom je započeo definitivan slom Centralnih sila. LINK


1866. U austrijsko-pruskom ratu, u kom je Italija bila na strani Pruske, Austrijanci kod ostrva Visa razorili italijansku flotu, poginulo više od 1.100 ljudi.

1890. Rođen grčki kralj Đorđe II. Stupio na presto 1922, zbačen 1923. Vratio se u zemlju 1935, a posle napada Nemačke u Drugom svetskom ratu, 6. aprila 1941, s vladom se povukao u emigraciju, odakle se vratio 1946.

1917. Potpisana Krfska deklaracija o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. Deklaraciju potpisali premijer Srbije Nikola Pašić i predsednik Jugoslovenskog odbora Ante Trumbić.

1919. Rođen novozelandski planinar Edmund Persival Hilari. 1953, sa Šerpom Tensingom Norgejom, prvi osvojio Mont Everest, 8848 metara, najviši planinski vrh na svetu.

1923. Ubijen meksički revolucionar, vođa seljačke revolucije 1910, Fransisko Pančo Vilja.

1937. Umro italijanski inženjer Giljelmo Markoni, jedan od osnivača bežične telegrafije. Prvi uspeo da pošalje radio signal preko Atlantika, 1901. Za radove na bežičnoj telegrafiji 1909. podelio s Karlom Ferdinandom Braunom Nobelovu nagradu za fiziku.

1944. Nemački pukovnik Klaus Šenk, grof Fon Štaufenberg izvršio atentat na nacističkog lidera Adolfa Hitlera podmetanjem bombe pod njegov sto u bunkeru Vučja jama kod Berlina. Hitler lakše povređen, zaverenici pogubljeni.

Maria H Martines Rubio: Adolf Hitler - Život u slikama

Njegove izuzetne oratorske sposobnosti omogućile su mu da dođe na čelo nacističke partije što ga je navelo na pomisao da može da osvoji ceo svet. Postojanje superiorne, arijevske rase i progon Jevreja, kao uzroka svih nedaća nemačkog naroda, bile su osnove njegove ideologije. LINK


1945. Umro francuski pisac Pol Valeri, klasik simbolizma, koji se smatra najelitnijim predstavnikom francuskog duha između dva svetska rata. Bio član Francuske akademije i predsednik Instituta za intelektualnu kooperaciju pri Društvu naroda u Ženevi.

Pol Valeri: Sveske

Francuski pesnik i esejista Pol Valeri (1871–1945) imao je dvadeset tri godine kada je u prvu od svojih Svezaka počeo da zapisuje beleške koje su se odnosile na ono što je u tom trenutku okupiralo njegovu pažnju. To će nastaviti da čini sledećih pola veka, svakodnevno, punu 51 godinu. LINK

1947. Rođen je Karlos Augusto Alves Santana (šp. Carlos Augusto Alves Santana; 20. jul 1947), poznat kao Karlos Santana ili samo Santana, je muzičar američkog „latino roka“ i gitarista, rodom iz Meksika. Dobitnik je Gremijeve nagrade.

  • Rekao je: "Neke pesme su kao tetovaža za vaš mozak. Čujete ih i one se urežu."


1951. U jerusalimskoj džamiji Al Aksa ubijen jordanski kralj Abdulah, kralj od 1946.

1954. U Ženevi sklopljen sporazum o primirju u Indokini, kojim je završen rat protiv francuske kolonijalne uprave u tom delu sveta.

1969. Američki kosmonaut Nil Armstrong postao prvi čovek koji je stupio na Mesec. Armstrong boravio na Mesecu dva sata i 21 minut, posle čega se vratio na svemirski brod Apolo 11.

1973. Rođen je Brus Li (trad. kin. 李小龍, uprošć. kin. 李小龙, pinjin. Lǐ Xiǎolóng; 27. novembar 1940 — 20. jul 1973) je bio majstor borilačkih veština, filozof, i glumac, široko poznat kao najuticajniji majstor borilačkih veština 20. veka. Otac je glumca Brendona Lija.

1974. Turske snage izvršile desant na Kipar, zauzele luku Kireniju i krenule prema Nikoziji.

1976. Američki kosmički brod bez ljudske posade Viking 1 spustio se posle 11 meseci leta na Mars i počeo da šalje na Zemlju jasne snimke te planete.

1982. U eksplozijama bombi koje su postavili pripadnici Irske republikanske armije u parkovima Hajd i Ridžents u centru Londona poginulo 10 britanskih vojnika.

1988. Južna Afrika, Angola i Kuba prihvatile sporazum o povlačenju stranih trupa iz Angole i o priznavanju nezavisnosti Jugozapadne Afrike, Namibije.

1994. Šef diplomatije Izraela Šimon Peres doputovao u posetu Jordanu. Izraelski funkcioner najvišeg ranga koji je do tada posetio Jordan.

1996. Pobunjenici iz plemena Hutu napali izbeglički logor suparničkog plemena Tutsi u Burundiju i pobili 320 ljudi, mahom žene i decu.

2000. Posle devet dana pregovora završen bliskoistočni mirovni samit u Kemp Dejvidu. Rešenje za višedecenijski sukob nije nađeno, sukobi Izraela i Palestinaca nastavljeni.

2000. Korzikanski nacionalisti prihvatili, posle pregovora u Parizu, ponudu Vlade Francuske o autonomiji ostrva. Time okončane 20 godina duge tenzije između separatista i vlasti.

2001. Posle 20 godina pauze, iz Bagdada krenuo putnički voz ka Turskoj, koji je narednog dana stigao u Gaziantep.

2001. Lideri Nemačke polaganjem venaca zvanično odali poštu oficirima koju su učestvovali u neuspelom atentatu na Adolfa Hitlera 57 godina ranije.

2002. U Dubrovniku je nakon 13 godina pauze otvorena izložba poznatog crnogorskog slikara Vojislava Stanića.

2005. Umro je Čarls Čibiti poslednji Komanči "šifrant" iz Drugog svetskog rata. Bio jedan od 14 pripadnika plemena Komanči koji je radio-poruke prevodio na njihov maternji jezik tokom "Dana D" - iskrcavanja na Normandiju 1944. godine.

2011. - Lucian Michael Freud, OM, CH (8. decembar 1922 – 20. jul 2011) bio je britanski slikar rodom iz Nemačke, koji je zahvaljujući portretima i aktovima stekao reputaciju jednog od najpoznatijih britanskih umetnika 20. veka. Jedna od njegovih najpoznatijih slika je akt Nadzornica socijalne pomoći spave iz 1995. godine, koja je 2008. godine prodana Romanu Abramoviču za 17,2 mil. funti, postavivši rekord za najskuplju sliku živog umetnika.


LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272