Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Popravka i nadgradnja PC računara

Popravka i nadgradnja PC računara

Digitalni Risiver Xwave Digital ONE

Digitalni Risiver Xwave Digital ONE

Na današnji dan (23. april 1940.) – Pojavila se prva alkalna baterija

Pregleda (30 dana / ukupno): 14 / 913

1940: Inžinjer Herman Entoni iz kompanije Ray-O-Vac patentira alkalnu bateriju.

Biznismen iz Viskontina je osnovao kompaniju 1906. godine pod nazivom French Battery Co. Do 1920. godine proizvodila je baterijske lampe, baterije koje su sluzile za paljenje automobila i baterije za manje radio uređaje. Kompanija je promenila ime u Ray-O-Vac 1934. godine.

Staromodne cink-karbon baterije koje su bile standard u to vreme imale su mane. Cink bi često napravio izbočenje i curio na spojevima. To je moglo da prouzrokuje kratak spoj u baterijskoj lampi ili radio prijemniku, ili pak samo da napravi brljotinu.

Entoni je rešio problem korišćenjem više mangana kako bi smanjio „oticanje”, kao i oblaganjem baterije čelikom. Bingo. Problem rešen.

Ray-O-Vac se hvalio svojim čudom 1939. godine, ali patent nije objavljen sve do 1940. Međutim kada su SAD ušle u Drugi Svetski Rat, snabdevanje baterijama je bilo ograničeno za civile, i kao mnogo drugih kompanija, Ray-O-Vac je okrenuo svoju celu proizvodnju ka snabdevanju vojske.

Kada se rat završio kompanija je prodala 100 miliona novih baterija u 1946. godini. Ray-O-Vac je napravio pozlaćenu baterijsku lampu 1950. godine kako bi proslavio svoju milijarditu proizvedenu alkalnu bateriju.

Izvor: Wired.com

Pripremio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272