Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Praistorija objašnjena mojim unucima

Praistorija objašnjena mojim unucima

Uporedna istorija evropskih naroda

Uporedna istorija evropskih naroda

Na današnji dan 23. oktobra

Pregleda (30 dana / ukupno): 9 / 3436

42. pne. samoubistvo izvršio Marko Junije Brut, jedan od vođa zavere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar. Brut se ubio posle poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa nanele snage Marka Antonija i Oktavijana.

425. - Valentinijan III proglašen u Rimu za cara Zapadnog rimskog carstva.

1456. - umro je Jovan Kapistran, franjevački monah, teolog, inkvizitor i propovednik.

1596. - Turska vojska sultana Muhameda III kod Erlaua u Mađarskoj porazila austrijske trupe nadvojvode Maksimilijana.

1702. - Bitka u zalivu Vigo gde je anglo-francuska flota potukla špansku i francusku flotu i uništila špansku Flotu Indija.

1789. - rođen je Dimitrije Davidović, srpski novinar i publicista.

1801. - rođen je Albert Lorcing, nemački kompozitor, pevač i dirigent. (†1851).

1817. - rođen je Pjer Atanaz Larus, francuski leksikograf i enciklopedista.

1912. - Počela bitka kod Kumanova u Prvom balkanskom ratu u kojoj je srpska vojska nanela težak poraz turskim trupama i prisilila ih da se povuku ka Bitolju.

1917. - Na sednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvođenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

1940. - rođen je Edson Arantes do Nasimento Pele, brazilski fudbaler.

1942. - Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija počela ofanzivu protiv nemačkih snaga pod komandom Ervina Romela u egipatskoj pustinji kod mesta El Alamejn. Jedna od najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu okončana 12 dana kasnije pobedom Britanaca, usledilo iskrcavanje saveznika na tle severne Afrike.

1944. - Sovjetska Crvena armija tokom Drugog svetskog rata ušla u Mađarsku.

1944. - U filipinskom zalivu Lejte počela jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u Drugom svetskom ratu, u kojoj je učestvovala gotovo cela japanska flota i tri četvrtine flote SAD, okončana porazom Japanaca 25. oktobra.

1944. - umro je Ivan Milutinović, crnogorski i jugoslovenski komunist i revolucionar. Član CK KPJ, Vrhovnog

1954. - Posle serije sastanaka u Parizu, SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska sporazumele se da okončaju okupaciju Nemačke.

1956. - Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile 4. novembra 1956.

1958. - Ruski pisac Boris Pasternak dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman „Doktor Živago“ koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR tada još nije bio objavljen.

1959. - rođen je "Otkačeni Al" Janković, američki muzičar.

1961. - Bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Šveđaninu Hjalmaru Agne Dagu Hamaršeldu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u avionu u vreme kongoanske krize, posthumno dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1973. - Severnovijetnamski mirovni pregovarač Le Duk To odbio Nobelovu nagradu za mir uz obrazloženje da u njegovoj zemlji još nema mira.

1983. - Na akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva jugoslovenska „beba iz epruvete“.

1990. - Ukrajinski premijer Vitalij Masol prinuđen da podnese ostavku posle masovnih studentskih protesta. To je bio prvi funkcioner Sovjetskog Saveza koji je otišao sa vlasti pod pritiskom javnosti.

1991. - Predstavnici 19 zemalja potpisali, na međunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN, mirovni sporazum za okončanje 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.

1994. - U eksploziji bombe na predizbornom mitingu u glavnom gradu Šri Lanke Kolombu poginulo najmanje 50 osoba, među kojima i kandidat opozicije za predsednika Gaminija Disanajakea.

1996. - Završava se šahovski turnir u Tilburgu, Holandija. Pobeđuje Boris Geljfand.

1998. - Počinje šahovski turnir u Tilburgu, Holandija.

2001. - IRA objavila da počinje razoružavanje, a dva dana kasnije Velika Britanija ukinula četiri bezbednosna punkta.

2002. - Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv više lica osumnjičenih za otmicu i ubistvo 16 muslimana iz Sjeverina u oktobru 1992.

2015. Iz štampe je izašla naša knjiga broj 481, WordPress 4.x u celosti. 

wordpress_4-korice

Licencno izdanje izdavačke kuće: Packt Publishing. Prevod: Slavica Prudkov, lektura: Miloš Jevtović, priprema za štampu: Zvonko Aleksić, štamparija: Pekograf Zemun.  VIŠE O KNJIZI.


IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272