Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

WordPress kreiranje veb aplikacija

WordPress kreiranje veb aplikacija

Popust cena: 1710 rsd

WordPress 4.x u celosti

WordPress 4.x u celosti

Popust cena: 1000 rsd

Na današnji dan, 27. marta Karađorđević i Svetski dan pozorišta

Iz istorije računarstva

Na današnji dan, 27. marta 1976. godine, tada 20-godišnji Bill Gates održao je uvodni govor na Prvom godišnjem kongresu ljubitelja Altair računara u Albuquerqueu, Novi Meksiko. MITS, kompanija koja je razvila Altair, smestila se u ovaj jugozapadni grad kako bi razvijala svoj kompjuterski komplet, koji je postao popularan među ljubiteljima nakon što je bio prikazan na naslovnoj strani časopisa Popular Electronics. Gates, tada student na Harvardu koji je privremeno prekinuo školovanje, pomogao je u razvoju verzije BASIC-a koja se prodavala uz Altair.

Ovaj događaj je imao dalekosežan uticaj na svet kompjuterske tehnologije, pokrećući revoluciju u računarstvu koja je vodila ka razvoju ličnih računara kakve poznajemo danas. Gatesova uloga u ovom pokretu ne samo da je utrla put za uspon Microsofta kao dominantne sile u industriji softvera, već je i definisala modernu kulturu programiranja i razvoja softvera.

-----

1378. - Umro je papa Grgur DžI, poslednji papa Francuz. Za papu je izabran 1370, a 1377. je vratio sedište katoličke crkve iz Avinjona u Rim uprkos otporu Francuza.

1625. - Umro je kralj Džejms I Stjuart (James Stuart), prvi monarh koji je od 1603. do smrti vladao i Škotskom i Engleskom i prvi Stjuart na engleskom prestolu. Škotski presto nasledio je nakon abdikacije majke Meri Stjuart (Mary) 1567, a engleski 1603. nakon smrti Elizabete I.

1713. - Po završetku Rata za špansko nasleđe, Španija je, prema Utrehtskom ugovoru, predala Velikoj Britaniji Gibraltar i Menorku.

1770. - Umro je italijanski slikar Đovani Batista Tijepolo (Giovanni Battista Tiepolo), poslednji velikan venecijanskog slikarstva. Njegovi glavni radovi, monumentalne freske nalaze se u palatama i crkvama u Veneciji, Udinama, Milanu, Veroni. Snažno je uticao na nemačko i špansko slikarstvo u završnoj fazi baroka.

1802. - Potpisan je Amijenski mirovni ugovor kojim je okončan rat između Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Batavske Republike (Holandije). Britanija je zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, koji je preuzela od Holandije.

1845. - Rođen je nemački fizičar Vilhelm Konrad Rentgen (Wilhelm, Roentgen), dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. za otkriće Dž-zraka (1895), koje su po njemu dobile naziv "rendgenski zraci".

1847. - Američke trupe su, u Američko-meksičkom ratu, počele opsadu utvrđenja Vera Kruz, u kojem je bilo 5.000 Meksikanaca. Utvrđenje je palo nakon šestodnevnih borbi.

1860. - M.L. Bajrn (Byrn) iz Njujorka patentirao je prvi spiralni vadičep.

1891. - Rođen je Lajoš Zilahi, mađarski romansijer i dramatičar. (*1891.). Lajoš Zilahi (Nađsalonta, Transilvanija , 27. mart 1891 — Novi Sad, 1. decembar 1974) jedan je od vodećih, ako ne i najčitaniji prozni mađarski autor dvadesetog veka. Studirao je u Budimpešti pre nego što je poslat na front tokom Prvog svetskog rata. O svojim iskustvima sa ratišta potresno svedoči u romanu „Zarobljenici“ (mađ. Két fogoly). Njegovo najpoznatije delo je „Ararat“, deo triologije, a najpotresnije „Samrtno proleće“. Njegovim delima provejava duh aristokratske Mađarske, odnosno Austrougarske, a izuzetno živim opisima uspeva da gane čitaoca. Lajoš Zilahi je sahranjen na budimpeštanskom groblju Kerpeši.

1923. - Umro je škotski hemičar i fizičar Džejms Đuer (James Dewar), koji je prvi dobio tečni, zatim i čvrst vodonik. Izumeo je termos-bocu.

1933. - Japan je istupio iz Lige naroda nakon što je ta organizacija osudila japansku okupaciju Mandžurije.

1941. - Nakon pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, u Beogradu je vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

1945. - Nemci su u Drugom svetskom ratu lansirali poslednju raketu "Fau-2" na Veliku Britaniju. Projektil ispaljen iz holandskog grada Hag pao je na Orpington, jugoistočno od Londona. U eksplozijama tih raketa tokom rata poginulo je 8.958 Britanaca.

1958. - Nikita Hruščov zamenio je na položaju predsednika sovjetske vlade Nikolaja Bulganjina. 

1961. - Ustanovljen je Međunarodni dan pozorišta, teatra i kazališta.

Tvit je objavljen 2013. godine. Vidimo se dogodine, da li će biti aktuelan. Pratite @brkajlija

1963. - Rođen je Kventin Tarantino je američki filmski scenarista, filmski režiser i glumac. Rođen je 27. marta 1963. godine u Noksvilu, Tenesi, SAD. Veliku popularnost je stekao početkom 90-tih godina kada je, nakon što je stvorio uspešnu karijeru pisca i scenariste, počeo i da režira.

1965. - Umro je francuski arhitekta Šarl Eduar Žanre (Charles Edouard Jeanneret), poznat kao Le Korbizije (Corbusier), jedan od najvećih arhitekata 20. veka, koji je korišćenjem armiranog betona, stakla i gvožđa radikalno promenio tradicionalni način gradnje.

1968. - U avionskoj nesreći, u eksperimentalnom letu u blizini Moskve poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom "Vastok" obleteo Zemlju.

1970. - U zemljotresu u zapadnoj Turskoj, poginulo je više od 1000 ljudi, a 90.000 je ostalo bez domova.

1977. - U najtežem udesu u istoriji vazduhoplovstva, poginula su 583 od 644 putnika i člana posade kada su se dva "Boinga 747", holandske kompanije KLM i američke Pan-Am, sudarila na pisti aerodroma Tenerife na Kanarskim ostrvima.

1980. - U norveškom delu Severnog mora potonula je naftna platforma "Aleksandar Kiland". Poginulo je 147 ljudi.

1992. - Poslednje jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije napustile su Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1996. - Izraelski sud osudio je Jigala Amira (Yigal) na doživotni zatvor zbog ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina (Yitzhak) u novembru 1995.

1997. - U Albaniji je poginulo 17 ljudi, u najtežem incidentu tokom dvomesečne antivladine pobune.

1998. - Umro je nemački proizvođač automobila Ferdinand Porše (Porshe), osnivač fabrike sportskih vozila "Porše AG". Tokom vladavine Adolfa Hitlera bio je jedan od konstruktora "bube", popularnog automobila "folksvagen".

1999. - Jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je, tokom napada NATO-a na SR Jugoslaviju, američki bombarder "F-117 A". Avion "noćni jastreb" je pao u atar sela Buđanovci u Vojvodini.

2000. - Vladimir Putin je pobedio na predsedničkim izborima u Rusiji sa više od 52 procenta glasova birača.

2002. - Tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših vojnih policajaca za ratne zločine protiv civilnog stanoviništva u splitskoj luci Lora 1992. godine.

2003. - U pokušaju hapšenja u blizini Beograda ubijene su vođe kriminalnog "zemunskog klana" Dušan Spasojević "Šiptar" i Mile Luković "Kum", osumnjičeni za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

2003. - Stručnjaci iz Hong Konga su izjavili da su identifikovali virus koji je prouzrokovao misterioznu upalu pluća, kao novu vrstu iz porodice korona virusa, koji su drugi po uzrokovanju prehlada kod ljudi (SARS).

2006. - Umro je slavni poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanislav Lem (Stanislaw). Njegove najpoznatije knjige "Solaris", "Povratak sa zvezda" i "Zvezdani dnevnik" prevedene su na više od 40 jezika, među kojima i na srpski.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272