Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Funkcionalan dizajn, principi, obrasci i praksa

Funkcionalan dizajn, principi, obrasci i praksa

Popust cena: 2000 rsd

Čisto agilno - razvoj softvera, agilne vrednosti i principi Robert C. Martin

Čisto agilno - razvoj softvera, agilne vrednosti i principi Robert C. Martin

Popust cena: 1760 rsd

Na današnji dan, 29. februara

Na današnji dan, 29. februara, obeležava se Dan retkih bolesti, koji je po prvi put uspostavljen 2008. godine. Ovaj dan je specifično izabran za svoju retkost, koja odražava rijetkost samih bolesti koje se ovim danom žele istaći. Dan retkih bolesti usmeren je na podizanje svesti među javnošću, kao i među donosiocima odluka, istraživačima, zdravstvenim profesionalcima i svima koji mogu da pruže podršku i olakšanje osobama koje žive sa retkim bolestima.

Retke bolesti su one koje pogađaju mali procenat populacije, često manje od jedne osobe na 2.000. Postoji hiljade retkih bolesti, mnoge od njih su genetske prirode, i zajedno utiču na milione ljudi širom sveta. Dan retkih bolesti ima za cilj da skrene pažnju na izazove s kojima se suočavaju pacijenti i njihove porodice, uključujući dijagnostikovanje, pristup tretmanima i socijalnu podršku.

Inicijativu za Dan retkih bolesti pokrenula je organizacija EURORDIS (Evropska organizacija za retke bolesti) zajedno sa 65 nacionalnih saveznika pacijenata, a od tada je postala globalni događaj koji se obeležava u preko 100 zemalja širom sveta. Aktivnosti na ovaj dan uključuju obrazovne događaje, kampanje na društvenim mrežama, donatorske akcije, i rasprave koje imaju za cilj poboljšanje politike zdravstvene zaštite i istraživanja retkih bolesti.

Dan retkih bolesti takođe naglašava važnost međunarodne saradnje u istraživanju retkih bolesti, budući da nijedna zemlja samostalno ne može rešiti sve izazove povezane sa retkim bolestima. Globalni pristup omogućava razmenu znanja, resursa i najboljih praksi, što je ključno za napredak u razumevanju i tretmanu ovih bolesti. 

-------

1720. Švedska kraljica Ulrika abdicirala je u korist supruga, princa Frederika I.

1792. Rođen je italijanski kompozitor Đoakino Antonio Rosini, koji je muzički obogatio tradicionalnu italijansku komičnu operu i značajno uticao na nekoliko generacija kompozitora, među kojima su Belini i Verdi. Napisao je 39 opera od kojih su najčuvenije "Seviljski berberin", "Viljem Tel" i "Otelo".



Naručite knjigu i saznaćete zašto volimo muziku.

1808. Napoleon je, u pohodu na Španiju koju je osvojio za mesec dana, ušao u Barselonu.

1824. U Budvi je rođen crnogorski pisac i političar Stefan Mitrov Ljubiša, predsednik Dalmatinskog sabora od 1870, delegat u bečkom parlamentu. Kao političar borio se protiv italijanskog uticaja u Dalmaciji. Književnim radom počeo se baviti 1845, kada je objavio etnografski spis o Paštrovićima, a nakon objavljivanja prve pripovetke 1868. postao je jedan od najistaknutijih i najcenjenijih pripovedača ("Kanjoš Macedonović", "Pričanje Vuka Dojčevića").

1892. SAD i Velika Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru, kojim su ustanovljene kvote ulova potpisnica ugovora.

1916. Stupila je na snagu naredba nemačke vrhovne komande u Prvom svetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovačkih brodova zemalja s kojima je Nemačka bila u ratu.

1920. Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donela je novi ustav i time zamenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država nastala raspadom Austro-Ugarske posle prvog svetskog rata.

1920. Rođena je francuska glumica Simon Rusel, poznata kao Mišel Morgan, koja se proslavila ulogama u filmovima "Obala u magli", "Pastoralna simfonija", "Veliki manevri".

1944. Američke trupe su u Drugom svetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu severoistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

1956. Pakistan je proglašen islamskom republikom.

1960. U snažnom zemljotresu koji je pogodio marokanski grad Agadir poginulo je oko 12.000 ljudi, a grad je gotovo potpuno srušen.

1984. Iran je saopštio da je bombardovao drugi po veličini irački grad Basru, a Irak da je uništio 50 iranskih brodova u ratu dveju susednih zemalja.

1992. U Bosni i Hercegovini je održan referendum na kojem se većina stanovništva izjasnila za nezavisnu državu, što je značilo odvajanje od tadašnje SFR Jugoslavije. Bosanski Srbi su bojkotovali ovaj referendum, a napetost u kojoj je održan kulminirala je kada je ispred crkve u centru Sarajeva ubijen Srbin Nikola Gardović na svadbi svoga sina. U roku od nekoliko sati grad je blokiran barikadama koje su čuvali naoružani civili Srbi i Muslimani.

1996. U najtežoj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona "boing 737" na letu iz Lime ka gradu Arekipa, koji se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime.

2012. - Startovao je Raspberry Pi, računar koji je uneo revoluciju u hardver. Računar veličite kreditne kartice. Sve u jednom.




LINK.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272