Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Čisto agilno - razvoj softvera, agilne vrednosti i principi Robert C. Martin

Čisto agilno - razvoj softvera, agilne vrednosti i principi Robert C. Martin

Popust cena: 1760 rsd

Čista arhitektura, Praktična rešenja softverske arhitekture legendarnog Roberta C. Martina,ujka Boba

Čista arhitektura, Praktična rešenja softverske arhitekture legendarnog Roberta C. Martina,ujka Boba

Popust cena: 2200 rsd

Na današnji dan, 4. aprila

Iz istorije računarstva 

Na današnji dan, 4. aprila 1994. godine, Mark Andreessen osnovao je Netscape sa Jimom Clarkom. Osnivali su kompaniju pod nazivom Mosaic Communications Corp., koja je kasnije preimenovana u Netscape Communications Corp. Andreessen je razvio softver za pregledanje Svetskog veba dok je radio u Nacionalnom centru za superkompjuterske aplikacije (NCSA) na Univerzitetu u Ilinoisu. Clark je bio suosnivač proizvođača visokoefikasnih računara, Silicon Graphics Inc.

------

186. Rođen je Karakala (rođen 4. aprila 186. godine, umro 8. aprila 217. godine) bio je car Rimskog carstva od 211. do 217. godine. Najveće dostignuće njegove vladavine je edikt iz 212. godine Constitutio Antoniniana kojim su se dodeljivala rimska građanska prava slobodnim ljudima širom Rimskog carstva, kako bi se povećala mogućnost oporezivanja. Karakala je podigao velike terme nedaleko od Rima, čiji ostaci i danas postoje. Karakala nije imao popularnost ni u jednom sloju društva izuzev u vojsci.

1284. - Umro je kralj Kastilje Alfons Deseti Mudri, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, pobornik verske tolerancije. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti, dvor u Toledu je pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i hrišćanske skolastičare. Izdao je zakonik za celu zemlju, pokrenuo pisanje španske istorije i astronomskih dela, kao i prevođenje Biblije na španski jezik.

1581. - Engleska kraljica Elizabeta I (Elizabeth) proglasila je za viteza Frensisa Drejka (Francis Drake), gusara, potom admirala, prvog Engleza koji je oplovio svet.

1617. - Umro je škotski matematičar Džon Neper (John Napier), koji je pronašao i sastavio logaritamske tablice i dao uputstvo o njihovom sastavljanju.

1765. - U Petrogradu je umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedista svetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprineo razvoju tih nauka. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta (1755), koji i danas nosi njegovo ime.

1825. - U Novom Sadu je rođen srpski naučnik i filolog Đura Daničić. Podržavao je Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa ("Rat za srpski jezik i pravopis", 1847). Bio je sekretar Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu gde je 1880. pokrenuo izradu "Rečnika hrvatskog ili srpskog jezika". S latinskog je preveo Stari zavet.

1846. Lotreamon, grof de (fr. comte de Lautréamont, pravim imenom Isidore Ducasse, 4. april 1846 — 24. novembar 1870), francuski pesnik. O njemu se samo zna da je stigao iz Montevidea u Pariz, da je izdavaču predao rukopis jednog speva u prozi, Maldodorova pevanja (Les Chants de Maldoror, 1869), i uskoro umro. Delo je zagonetno u svakom pogledu. Tek se u sledećem veku za njega saznaje; nadrealisti ga pozdravljaju kao čudesnu izvornu knjigu. Sa Sadom, Lotreamon je najjasnije osvetlio realnost zla, svireposti i agresivnosti. Sjaj jezika isto je toliko nov koliko i materija koja služi za opit.

1850. Los Anđeles je postao grad. Osnovali su ga Meksikanci kao Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Ángeles del Río de Porciuncula.

1860. - U Beogradu je rođen Vojislav Ilić, pesnik koji se smatra osnivačem moderne poezije u srpskoj književnosti i tvorcem verističkog izraza ("Zimska idila", "Jesen", "Ja ništa više ne verujem", "Tamara", "Istok").

1905. - U zemljotresu u provinciji Lahore, tada delu britanske Indije, poginulo je 19.000 ljudi.

1912. - U Tibetu je proglašena Kineska republika.

1914. Marguerite Donnadieu, poznatija kao Marguerite Duras (4.4. 1914 – 3.3. 1996.). Francuska književnica Margerit Diras (1914) već je dobro poznata našim čitaocima po većem broju romana preveđenih kod nas: pre svega Ljubavnik, ali i Brana na Pacifiku, Moderato Cantabile, Popodne g. Andemasa, Bol, Pisati i drugi. Njeno ime vezano je za filmsku umetnost. Prema njenim scenarijima, koje često zasniva na svojim delima, snimljeni su brojni filmovi, među kojima istaknuto mesto zauzima Hirošima ljubavi moja.

1914. - U Milfordu, američka država Pensilvanija, umro je filozof, matematičar i naučnik Čarls Sanders Pirs (Charles, Peirce), začetnik filozofije pragmatizma ("Principi filozofije", "Elementi logike", "Pragmatizam i pragmaticizam").

1932. Andrej Arsenijevič Tarkovski (rus. Андре́й Арсе́ньевич Тарко́вский; Zavražje, 4. april 1932 — Pariz, 28. decembar 1986) je bio ruski filmski i operski režiser, pisac i glumac. Mnogi ga smatraju jednim od najznačajnijih i najuticajnijih ruskih filmskih umetnika i jednim od najvećih režisera u svetskoj istoriji kinematografije.

1939. - Na irački presto stupio je Fejsal II (Faisal) nakon smrti njegovog oca kralja Gazija I (Ghazi).

1941. Petar Kralj se rodio 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, kao sin jedinac oca Đorđa, profesora istorije u gimnaziji, poreklom sa Banije i majke Stanislave, devojački Kocan, profesorke geografije poljsko-ukrajinskog porekla. Početkom Drugog svetskog rata porodica se seli, prvo u Rumu, a potom u Sremsku Mitrovicu gde provodi detinjstvo.Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umetnike. Najviše je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu. Mala scena Ateljea 212 danas se, njemu u čast, zove „Scena Petar Kralj“. Preminuo je 10. novembra 2011. u Beogradu, u 71. godini života. Sahranjen je 14. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, opelo je služio Radovan Bigović.

1949. - Ministri spoljnih poslova SAD i 11 zapadno evropskih država potpisali su u Vašingtonu Severno-atlantski pakt (NATO), vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika.

1960. - Francuska i Federacija Mali (Senegal i Sudan) potpisali su sporazum kojim je Federacija Mali stekla nezavisnost.

1968. - U Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, ubijen je Martin Luter King, borac za građanska prava i mir. U borbi za ravnopravnost crnaca u SAD služio se Gandijevim metodama nenasilja i građanske neposlušnosti. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

1969. - U Hjustonu, američka država Teksas, izvršena je prva operacija ugrađivanja veštačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent sa ugrađenim veštačkim srcem živeo je samo četiri dana.

1975. - Prilikom pada američkog vojnog transportnog aviona posle poletanja iz Sajgona, poginulo je 155 vijetnamske dece, ratne siročadi.

1979. Hit Ledžer (engl. Heath Ledger) bio je australijski glumac, rođen 4. aprila 1979. godine u Pertu (Australija), a umro 22. januara 2008. godine u Njujorku. Posthumno je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu za ulogu Džokera u filmu Mračni vitez.

1983. - Umrla je američka pozorišna i filmska glumica Glorija Svanson (Gloria Swanson), zvezda nemog i zvučnog filma ("Bulevar sumraka", "Kraljica Keli", "Gospođa San-Žen", "Zaza", "Muško i žensko").

1998. - U eksploziji metana u ukrajinskom rudniku uglja Skačinsko, u Donjeckoj oblasti, poginula su 63 rudara.

1999. - U vazdušnim udarima NATO-a na rafineriju nafte u Pančevu poginula su tri radnika rafinerije. U bombardovanju toplane na Novom Beogradu poginuo je čuvar toplane.

2001. - Sudanski ministar odbrane i još 14 vojnih funkcionera poginuli su u avionskoj nesreći u kritičnom trenutku građanskog rata u zemlji.

2002. - Angolska vojska i UNITA potpisali su primirje u Luandi, čime je okončan jedan od najdužih i najkrvavijih afričkih ratova. Oko milion ljudi poginulo je u borbama vladinih snaga i UNITA koje su počele 1975. nakon sticanja nezavisnosti od Portugalije.

2002. - U Beogradu je u 82. godini preminuo arheolog Milutin Garašanin, član Srpske akademije nauka i počasni član mnogih evropskih akademija.

2003. - Agencija Tanjug poslavila je 60 godina postojanja.

2003. - Američke vojne snage zauzele su bagdadski međunarodni aerodrom "Sadam" (Saddam) i preimenovale ga u "Bagdad Internešenel" (Baghdad International).

2005. - General MUP-a Srbije Sreten Lukić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

2006. - U Kuvajtu su, po prvi put u istoriji te države, žene izašle na izbore, nepunih godinu dana od kada su, izmenama izbornog zakona, dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

2015. Gogl obeležava rođendan glumca Roberta Daunija Mlađeg.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272