Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Raspberry Pi User Guide, 2nd Edition

Raspberry Pi User Guide, 2nd Edition

Digitalni Risiver Xwave Digital ONE

Digitalni Risiver Xwave Digital ONE

Na današnji dan (9. april 1806.) – rođen I. K. Brunel, velikan među inženjerima

Pregleda (30 dana / ukupno): 5 / 1169

9. aprila 1806. godine (Portsmouth, Engleska) rođen je Isambard Kingdom Brunel. Njegov inžinjerski rad  promenio je izgled Britanije sa železnicom, mostovima, tunelima, pristaništima i brodovima.

Brunel je bio je bio najveći državni inžinjer svoga doba. Mislio je na veliko i gradio je na veliko. Sakupljao je veliki novac za svoje poduhvate, i neki od najvećih imali su ogromne gubitke, ali ipak neki od njegovih najboljih projekata i danas su u upotrebi.

Njegov otac Mark Brunel bio je inžinjer koji je prebegao u Englesku zbog Francuske revolucije. Brunel mlađi je ušao u posao svoga oca sa samo 16 godina.

Već u 19 godini rukovodio je izgradnju tunela između Roterhita i Vapinga u Istočnom Londonu. Ovaj tunel ispod Temze bio je prvi podvodni tunel na svetu, otvoren je 1843. godine i služio je za saobraćaj podzemnih vozova sve do 2007.

Brunelov dizajn je  1830. pobedio na naticanju za most Avon Džordž kod Kliftona. Njegov dizajn je predstavljao najveći svetski viseći most tog vremena. Izgradnja je prekinuta kada je za projekat ponestalo novca 1843, i nije završen sve do 1864. godine, posle smrti Brunela. Ovaj most i dalje služi pešacima, biciklima kao i saobraćaju lakših vozila.

Brunel je takođe projektovao i gradio parobrode ...

Za nastavak posetite sledeći link.

Ceo tekst

Pripremio: Marko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272