Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

NIN-ova nagrada - četiri žene - Dubravka, Svetlana, Grozdana i Gordana

ONO ŠTO ODUVEK ŽELIŠ

- Bila sam veoma zbunjena kada su mi javili za nagradu jer sam zaista očekivala da će je dobiti moj kolega Radovan Beli Marković. Toliko sam sebe ubedila da neću dobiti nagradu da nemam nikakav odgovor spreman - rekla je Gordana Ćirjanić za “Blic” čim je saznala za priznanje.

Naručite danas.

Glasovi u vetru

Grozdana Olujić kaže da se više oseća kao pisac nego kao žena.

Link ka Danas.

Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

Forsiranje romana reke

Dubravka Ugrešić.

Priča o piscima i njihovim svetovima, locirana u stvarni prostor (zagrebački hotel Interkontinental, Međunarodni susreti pisaca) i u prepoznatljivo vreme (osamdesete godine, poslednja decenija socijalizma), koji ovde služe kao okvir za neobično složenu književnu igru sa žanrovima i konvencijama.

Link.

Knjiga koja u okvire romana prosečne dužine upisuje građu od koje bi se moglo napisati nekoliko drugih knjiga, razvija sudbine većeg broja junaka i kombinuje čitav niz žanrova preuzetih podjednako iz kanonske knjizevne tradicije kao i iz popularne kulture.

Roman u kojem se pisci uzvišene poezije susreću sa replikama negativnih strip-junaka, pisci radio-drama za decu dobijaju uloge detektiva koji otkrivaju planetarne zavere protiv "lepe knjizevnosti", a pisci socijalističkog realizma dobijaju naloge od likova profiliranih prema logici naučne fantastike.

Iza svega i oko svega prepoznajemo tužno-smešnu zbilju naše neposredne prošlosti, socijalizma sa ljudskim likom.  

Rekom i vetrom do Bezdna

 

Remek delo Svetlane Velmar Janković o trouglu žena-čovek-vlast, na primeru kneza Mihaila, kneginje Julije i srpske istorije druge polovine XIX veka, podjednako je uzbudljiv ljubavni roman i politički triler.



Link ka knjizi i korpi za naručivanje.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• jelena stojanović
drago mi je što je trio žena zauzeo značajno mesto u našoj književnosti!!! ovom prilikom dala bih pohvalu peropiscu-svetlani za inspirativnu tribinu dvougla s vladom uz jednu misao koju znam da će razumeti...DA SE ISKUSTVO STIČE A NE NASLE

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272