Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Office 2003 – za 24 časa

Office 2003 – za 24 časa

Popust cena: 800 rsd

PowerPoint 2007 na dlanu

PowerPoint 2007 na dlanu

Popust cena: 1230 rsd

Nove osobine formata OpenOffice.org 2.0

Počevši od verzije 2.0, OpenOffice.org koristi format OASIS OpenDocument XML otvorenog standarda kao standardno podešen format fajla. OASIS OpenDocument format je nezavisan od proizvođača i implementacije, što garantuje potpunu slobodu i nezavisnost. Format OASIS OpenDocument je jedan od formata fajlova koji preporučuje European Commision.

Novi prikaz sa više okana (Multi-pane)
Novi Multi-pane prikaz povećava produktivnost i iskorišćenost OpenOffice.org. Ovaj prikaz pruža sve važne alate i prozore kroz jedan koherentan, integrisan i jednostavan korisnički interfejs.

Novi CustomShapes (kompatbilni sa Microsoft AutoShapes)
OpenOffice.org sada podržava CustomShapes koji su vrlo slični Microsoft AutoShapes. Sada AutoShapes mogu da se uvoze i pravilno prikazuju. CustomShapes su oblici koji ne samo da mogu da menjaju veličinu, već i izgled.

Prelazi slajdova i animacioni efekti
OpenOffice.org sada podržava mnogo više animacionih efekata i prelaza slajdova. Korisnici sada imaju više opcija da svojim prezentacijama daju profesionalni izgled. Pored toga, proširena podrška efekata je unapredila Microsift PowerPoint mogućnosti.

Poboljšani izvoz PDF-a
OpenOffice.org 1.1 je uvole mogućnost PDF izvoza. Verzija 2.0 sada proširuje ove osnovne mogućnosti. U novoj verziji je moguće definisanje nivoa komprimovanja ugrađenih slika. Pored toga, PDF podrška sada sasvim ispravno može da upravlja minijaturnim slikama i hipervezama.

Unapređeno upravljanje bazom podataka
OpenOffice.org je uvek imao alate za upravljanje bazom podataka, ali su u prethodnim verzijama bili prilično skriveni. OpenOffice.org 2.0 sada počinje da tretira bazu podataka kao svaku drugu aplikaciju; na primer, nova baza podataka se može napraviti preko menija File – New. Za nove korisnike OpenOffice.org nudi novi Table Wizard koji omogućava pravljenje tabela baze podataka bez ikakvog poznavanja baza podataka i SQL-a. Nova ugrađena Java tehnologija, zasnovana na HSQLDB, omogućava pravljenje “dokumenata baze podataka”. Ovi jednostavni fajlovi baze podataka ne zahtevaju pomoćni server baze podataka, kao što je MySQL ili Adabas D. Sve informacije (definicije tabela, podaci, upiti, forme, izveštaji) se smeštaju u jedan XML fajl.

Mail Merge Wizard
Novi Mail Merge Wizard će značajno pojednostaviti slanje elektronske pošte stotinama primalaca. Čarobnjak vodi korisnika korak po korak kroz čitav proces. Za adresne informacije se može koristiti više izvora podataka.

Unapređena mogućnost brojanja slova
U verziji 1.1.x ste statistiku dokumenata mogli da nađete samo u meniju File – Properties..., ili instaliranjem makroinstukcije word count za brojanje slova u selekciji. OpenOffice.org 2.0 eliminiše ovo ograničenje. Novi dijalog za brojanje slova se sada može naći u meniju Tools.

Podrška za ugnežđene tabele
U OpenOffice.org 2.0 sada možete da napravite tabele unutar tabela (ugnežđene tabele).

Podrška digitalnih signatura
Još jedna nova osobina je podrška digitalnih signatura. OpenOffice.org koristi sertifikate smeštene u regularnim spremnicima.

Podrška XForms standarda
OpenOffice.org sada dopušta pravljenje formi na osnovu otvorenog XForms standarda. Pomoću ovog standarda je vrlo lako implementirati logičke operacije bez ikakvog programiranja.

WordPerfect filteri
OpenOffice.org 2.0 sada obuhvata WordPerfect filtere.

Izračunavanje sada ima 65536 redova
Verzija OpenOffice.org 1.1.x je podržavala samo 32768 redova u tabelarnim dokumentima, što je dovodilo do problema u funkcionisanju Microsoft Excela. Nova verzija sada dovodi OpenOffice.org na isti nivo kao Microsoft Excel.

Unapređena DataPilot podrška
Pomoću DataPilot u OpenOffice.org 2.0 (slično osobini PivotTable u Microsoft Excelu) sada je moguće da napravite nove grupe i filtrirane podatke na osnovu vrednosti i da prikažete razlike i procente umesto apsolutnih vrednosti. Nove mogućnosti DataPilot su pretvorile Calc osobinu OpenOffice.org u moćni alat za analizu podataka.

Specijalizovani instaleri
OpenOffice.org 2.0 podržava mehanizme specijalizovanog instaliranja. Na primer, fajlovi .MSI i .CAB su dostupni za Microsoft Windows, dok su ..deb fajlovi dostupni za Linux. Za korisnike koji zahtevaju sofisticiranije upravljanje, Sun je obezbedio upravljačke alate kao deo softvera StarOffice.

Prilagodljiva integracija radne površine
OpenOffice.org 2.0 se sasvim dobro integriše u okruženje radne površine. Prema tome, OpenOffice.org izgleda i ponaša se kao svaka druga aplikacija na datoj platformi. U Windowsu XP izgleda kao Windows aplikacija, a u Linuxu koristi istu UI primenljivost kao GIMOP ili Evolution.

Plutajuće palete alata
U OpenOffice.org 2.0 su palete alata mnogo fleksibilnije. Sada je vrlo lako pomeriti, pripojiti i odvojiti palete alata, premeštati ih i prilagođavati.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272