Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Premiere Pro 2 - Praktične vežbe

Popust cena: 1240 rsd

Novi Napster je zabio još jedan ekser u DRM-ov kovčeg

Tri mala slova su pre godinu dana držala u samrtničkom zagrljaju muzičku industriju: DRM. Ko je ikada mogao da pomisli da je to dobra ideja? DRM onemogućava neautorizovano kopiranje i deljenje muzike. To ima smisla (barem na Zapadu). Ali DRM takođe ograničava i određuje koja muzika može da se sluša na kojim uređajima. U slučaju da kupite novi računar ili uređaj i treba da prebacite vaše licence sa jednog uređaja na drugi, želimo vam puno sreće. Mnogi su na svojoj koži osetili Tantalove muke ovakvog poduhvata.

Nedavno su muzičke kuće i nekoliko onlajn prodavnica muzike prestali da nude DRM muziku. A danas je Napster objavio da će početi da nudi muziku oslobođenu od DRM-a (kompanijin pretplanički servis i dalje uključuje DRM). Napster je servis koji je počeo svoju karijeru tako što je ilegalno nudio muziku, zatim je počeo legalno da prodaje DRM pesme i na kraju je vaskrsao u servis kakav je trebao da bude od samog početka - legalna muzika bez DRM-a.

Prelazak na MP3 format otvara Napster za ogroman broj uređaja, uključujući iPod. Mi mislimo da ovo znači bolje dane za Napster, sa finansijske tačke gledišta. Muzika koju možemo da puštamo na bilo kom uređaju koji imamo i na bilo kom računaru koji imamo? Možda ćemo posle ove promene prestati da bojkotujemo muziku. Možda ćemo čak nadgraditi Zen Touch kupljen 2004. godine na nešto novije. Pošto sada možemo da budemo vlasnici muzike koju smo platili, a ne samo da je iznajmimo dok nam uređaj na kojem je slušamo ne crkne.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272