Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Novi trend u računarskoj tehnologiji

Da li se iko seća RDIMM standarda? Pa, nekada davno, postojao je standard memorije koji je Intel žarko želeo da promoviše pošto je bio optimizovan za njegovu sopstvenu liniju Pentium 4 procesora. Na Intel-ovu žalost a našu sreću, DDR memorijski standard je napravio mnogo veću buku i postao je mnogo popularniji.

Tako je RDIMM memorijski standard tiho umro, pošto je čak i Intel shvatio da je on bio precenjen i da je nudio veoma malo poboljšanja u performansama. Izgleda da sada RDIMM tehnologija pokušava da po drugi put pridobije deo tržišta u formi mikrobafera, koncepta koji će biti upotrebljen od strane AMD-a i Intela.

Do sada, Intel nije rekao ništa o planovima koji se tiču mikrobafer koncepta, dok je njegov rival, AMD, želeo da podeli neke osnovne informacije. Izgleda da je AMD-ov pristup prilično dobra ideja koja bi mogla da pojednostavi sastav memorije za desktop ili serverske računare. Jedan mali mikrobafer čip će biti mauntovan između svakog drugog DIMM slota, praktično ih pokrećući. Ovo rešenje bi trebalo da omogući svakom RAM kanalu da podrži upotrebu dvostruko više DIMM-ova, omogućavajući da DDR3 bude prikladan memorijski standard za servere. Ovaj pristup upotrebe jednog RDIMM čipa za svaki drugi DIMM slot se ponekad zove i «Buffer on Board» ili skraćeno BoB.

Po nekim glasinama u svetu hardvera, i Intel takođe radi na sličnom dizajnu i čak je pre oko godinu dana prikazao prototip. Zbog nekih razlika u dizajnu između ova dva proizvođača čipova, moguće je da govorimo o posebnim tehnologijama koje koriste istu vrstu memorije i imaju isti osnovni cilj. Kao i uvek, kada govorimo o Intelu i AMD-u, AMD tvrdi da ga Intel kopira, dok Intel kaže da je ideja prvenstveno njihova.

Kada se razmotre sve stvari, verovatno će biti integrisan mali memorijski bafer u matičnu ploču a ne u sam DIMM modul. Prednost bi bila povećani maksimalni kapacitet memorije za datu matičnu ploču, a jedina mana bi bila malo skuplja matična ploča zbog dodatne instalacije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272