Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Pisci osnovali sindikat

Celu akciju nekoliko meseci vodio je dramski pisac i romansijer Dragan Tomić, koji za “Novosti” kaže:

- Pisci danas pripadaju retkim nezaštićenim stvaraocima, koji, uz časne izuzetke, ne mogu da naplate svoj rad. I to naročito od izdavačkih kuća koje manje poznatim autorima ne samo što ne daju honorare, već i traže novac za objavljivanje njihovih knjiga. To je postala višegodišnja žalosna praksa koju nisu u stanju da prekinu dva postojeća i ponekad suprotstavljena književnička udruženja UKS i SKD.



LINK.



Sindikat, tvrdi sagovornik, okrenut je svim ljudima od pera i nije sindikat srpskih pisaca već pisaca Srbije, što znači da će štititi interese svih članova bez obzira na nacionalnu pripadnost.

- Prvo što ćemo raditi biće zaključenje kolektivnog ugovora sa izdavačkim kućama, pozorištima, TV i radio stanicama. Time bi bilo obezbeđeno da svako ko koristi književne tekstove to mora i da plati. Moja ideja je da nijedna izdavačka kuća neće moći da objavi novo delo domaćeg autora dok ne podnese dokaz o potpisanom ugovoru. Bez kolektivnog ugovora, odnosno poštovanja autorskih prava, ni televizije ni radio-stanice neće moći da emituju ne samo premijere već i reprize.
Ističući da će Sindikat biti iznad svake tekuće politike i stranačkih interesa, Tomić za početak oktobra najavljuje veliki sabor svih pisaca, gde će se progovarati o svemu što ih tišti i ponuditi nove ideje za rad Sindikata.

D. Bt.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272