Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

PLES U TAMI, knjiga, ilustracija, film

KNJIGA - Ples u tami


Kao svaki stariji brat, on obožava da upada u njenu sobu bez najave, da se pojavi tek tako, niotkuda, i da je gnjavi i nervira raznoraznim pitanjima.

Naručite knjigu.

ILUSTRACIJA - Dušana Pavlića


Blog koji možda niste posetili - preporučujemo.

Dodajte u Google+.

FILM - PLES U TAMI


  • uloge: Bjork, Catherine Denevue, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey, Cara Seymour, Vladica Kostic, Zeljko Ivanek, Udo Kier, Vincent Patterson, Siobhan Fallon, Stellan Skarsgard, Luke Reilly
  • scenografija: Karl Juliusson
  • kostimografija: Manon Rasmussen
  • fotografija: Robby Mueller
  • montaza: Francois Gediger & Molly Marlene Stensgard
  • glazba: Bjork
  • scenarij: Lars von Trier
  • rezija: Lars von Trier
  • proizvodnja: Good Machine/Canal Plus/TV 1000/WDR/Zentropa/Channel Four Films, Danska/Njemacka/Nizozemska/SAD/Britanija/Svedska/Finska/Island/Norveska, 2000.
  • distribucija: UCD
  • trajanje: 140`

Lars von Trier mozda nije najbolji zivuci filmas, ali svakako bi se mogao smjestiti medju one najrazvikanije. To prije svega ima zahvaliti svojoj nevjerojatnoj sposobnosti stvaranja skandala i njihovoj naknadnog propagandnog eksploatiranja. Tako danas svatko tko se iole pokusava smatrati filmofilom mora biti upoznat s von Trierovom bizarnom filmskom sektom i njenim manifestom "Dogma 95". Von Trier je takodjer u povijest usao i kao prvi reziser koji je u sluzbenu konkurenciju kanskog festivala uvukao film koji sadrzava hardcore scene seksa. Ali, skandali umjesto da uniste von Trierovu reputaciju, samo su je poboljsali, i danski filmas je stekao milijunsku armiju poklonika te kriticare spremne da svaki njegov film nazovu remek-djelom. Slicna stvar se dogodila i s njegovim najnovijim projektom PLES U TAMI, koji je von Trieru prosle godine donio drugu po redu "Zlatnu palmu". I taj dogadjaj su, naravno, obiljezili skandali. Prvo je mnoge iznenadila pomalo bizarna (ali za von Triera nimalo neuobicajena) odluka da film bude kombinacija klasicnog holivudskog mjuzikla i turbodepresivne drame snimljene u "Dogminom" stilu. Zatim je sve iznenadila von Trierova odluka da za glavnu zensku ulogu izabere popularnu islandsku pjevacicu Bjork (koja je u pocetku trebala samo napisati glazbu). Von Trier i Bjork se nisu bas najbolje slagali na snimanju - islandska pjevacica je nekoliko puta napustala projekt, von Trier ju je javno kritizirao preko medija da bi na prilikom dodjele kanske nagrade za najbolju zensku ulogu Bjork izjavila kako joj je ovo posljednji glumacki posao. Sam kanski trijumf bio je obiljezen zvizdanjem kojim je publika reagirala na dodjelu nagrada, a to se poslije odrazilo i na kritiku u ostatku svijeta, koja, za razliku od nekih prethodnih slucajeva, nije bila toliko jednodusna u pohvalama. Nas distributer se PLES U TAMI usudio poslati u nasa kina gotovo godinu dana nakon kanske premijere, (pogresno) racunajuci da bi komercijalni ucinak filma bio bolji nakon ocekivanih "Oscara".

PLES U TAMI.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272