Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Počelo je 39. Brankovo kolo

Govoreći o delu jednog od najvećih pesnika srpskog romantizma kao i o novom pogledu na njegovu poeziju i život, Vuksanović je istakao da je Radičević na svojevrstan način označio početak novije srpske poezije.

LINK.

- U Brankovom nedokučivom prostorčiću između jave i sna, svoje prirodno gnezdo našla je reč - zanos. Veliki pesnik govorio je da svaki čovek zna šta je java i šta je san, ali da samo pesnici znaju za treće stanje, zvano zanos. Upravo taj Brankov zanos označio je početak novije srpske poezije, rekao je Vuksanović.

Pesnik iz BiH Husein Dervišević nadahnuto je recitovao svoju pesmu posvećenu Branku Radičeviću, a stihove su kazivali i Ljubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Ivan Rastegorac, Zlata Kocić i drugi dok su Brankove pesme govorili dramski umetnici Ružica Sokić i Boško Petrov.

U okviru oko 40 programa te manifestacije, koja se osim u Sremskim Karlovcima održava na Stražilovu i u Novom Sadu, svečano će biti uručena međunarodna pesnička nagrada "Branko Radičević" ruskom pesniku Valeriju Latinjinu, kome je ovih dana objavljena knjiga izabranih pesama na srpskom jeziku, u prepevu Zorana Kostića.

Pesnici će posetiti Radičevićev grob, a potom će, po tradiciji, na Brankovom čardaku biti uručena prestižna nagrada "Stražilovo" Miroslavu Mitkoviću, Mići Savanoviću, Dajani Petrović i Milanu Rakulju.

Čitajte Glas javnosti.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272