Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ARM® Cortex® M4 Cookbook

ARM® Cortex® M4 Cookbook

Mastering ROS for Robotics Programming - Second Edition

Mastering ROS for Robotics Programming - Second Edition

Počinje masovna proizvodnja «Laptopa od 100 dolara»

OLPC (One Laptop Per Child) je objavio da će početi masovnu proizvodnju njihovih XO laptopova i uskoro se može očekivati njihovo isporučivanje. Proizvođači hardvera su dobili zeleno svetlo da ubrzaju proizvodnju svih računarskih delova koji su potrebni da se naprave milioni željenih jeftinih mašina. Kao što je OLPC organizacija već izjavila u štampi, potrebno je tri miliona XO laptopova da bi program mogao da se održi. Do oktobra 2007 trebao bi da bude spreman prvi paket laptopova za isporuku u zemlje u razvoju. Organizacija je odlučila da ne otkrije koje će zemlje primiti prvi talas XO laptopova.

"Još uvek treba napisati neke programe ali je ovo za nas veliki korak" rekao je Walter Bender, glavni u razvoju softvera za One Laptop Per Child BBC New-u. Put kojim je krenula OLPC fondacija koju vodi Nicholas Negroponte nije bez teškoća i prepreka pošto su mnogi proizvođači hardvera i trgovci videli OLPC-ove XO laptopove kao pretnju za njihovo sopstveno tržište u zemljama u razvoju. Od 2002. godine kada je objavljen projekat "laptop za 100 dolara", ideja je bila i hvaljena i ismevana. Među onima koji su opanjkavali OPLC bio je i glavni čovek u Intelu, Craig Barret koji je ceo projekat nazvao «gadžet za 100 dolara» i vlasnik Microsofta Bil Gates koji je sumnjao u njegov dizajn, nedostatak hard disk drajva i «maleni ekran». Odgovor profesora Negroponte-a na sve ove kritike je uvek bio isti: "to je obrazovni projekat, a ne projekat za laptop".

XO laptop ima prilično neuobičajen dizajn i postoje mnoge vrhunske tehnologije koje su uključene u proces njegove proizvodnje, tako da bi bila velika greška misliti o XO-u kao o komadu zastarelog hardvera koji je prodat tako jeftino jednostavno zato što niko ne bi platio više za njega. XO je građen za grube i oštre uslove i ima robustno i vodootporno kućište a takođe je i energetski efikasan. Ovom laptopu je potrebno daleko manje energije nego tipičnom laptopu" rekao je profesor Bender. "On može da se puni kako solarnom tako i električnom energijom».

Laptop će masovno proizvoditi kompanija Quanta sa Tajvana a konačni dizajn će nastati od više od 800 računarskih delova koje prave različiti proizvođači, kao što je AMD koji je proizvođač i snabdevač procesora koji troše veoma malo energije. "Ovo je momenat koji smo svi čekali" rekao je Gustavo Arenas iz AMD-a BBC News web sajtu. "Mi čvrsto verujemo u misiju i viziju OLPCa tako da to što konačno vidimo njeno ostvarenje ne samo da je zadovoljavajuće već je takođe i za pohvalu".

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272