Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Pretraživači blogova

Kao što se može videti iz statističkih podataka, blogosfera raste zastrašujućim tempom. Kako među tolikim brojem blogova koji se svakodnevno otvaraju, gase, menjaju i stupaju u interakciju naći onih nekoliko blogova koji će vam stvarno zaokupiti pažnju?

Odgovor leži u pretraživačima blogova. Pretraživači blogova koriste složene algoritme kako bi pronašli baš one blogove koji vama trebaju. Tokom kratkog ali burnog razvoja blogova nekoliko pretraživača je dokazalo svoju vrednost u registrovanju i praćenju miliona blogova koji postoje u virtuelnom svetu Interneta. 

Technorati

Technorati je možda najveći Internet pretraživač za pretraživanje blogova. Avgusta 2006. godine Technorati je indeksirao preko 55 miliona blogova. Technorati je najuticajniji od svih pretraživača blogova i njegove analize i statistički podaci se pažljivo prate u čitavoj blogosferi.

Technorati je osnovao Dave Sifry. Sedište Technoratija se nalazi u San Francisku.

Technorati koristi softver otvorenog koda i značajno doprinosi njegovom razvoju. Technorati ima sopstvenu zajednicu programera od kojih mnogi dolaze iz kulture programa otvorenog koda. Sifry je veliki zagovornik otvorenog koda i osnivač LinuxCare, kompanije koja se bavi razvijanjem programa za upravljanje Linuxom.

Technorati je osvojio SXSW 2006 nagrade za najveće tehničko dostignuće. Takođe je nominovan za nagradu Webby za 2006. godinu za najbolju praksu.

Technorati je blokiran u Kini. Zbog toga je Kina žestoko kritikovana.    

Blogdigger

Blogdigger (www.blogdigger.com) je pretraživač blogova i medija osnovan marta 2003. godine od strane Greg Gershmana. Michael Miller mu se pridružio 2004. godine.

Blogdigger je počeo kao eksperiment sa RSS-om i tehnologijama pretraživanja, da bi se vremenom razvio u ozbiljan pretraživač koji daje brze i aktuelne rezultate pretraživanja najnovijih postova u blogovima i sindikovanih sadržaja, kao što su RSS i Atom.

Takođe ovaj pretraživač vam nudi mogućnost da u vaš web pretraživač ugradite njihov toolbar koji će vam omogućiti da koristite njihove usluge pretraživanja gde god da se nalazite na Internetu.

Bloglines

Bloglines (www.bloglines.com) je web zasnovani agregator vesti za pretraživanje blogova i drugih vesti. Osnovao ga je Mark Fletcher 2003. godine i prodao ga je februara 2005. Ask.com-u.

Bloglines koristi interfejs sa imenima blogova u jednom panelu i najnovijim ažuriranim sadržajem u drugom panelu. Bloglines nudi i e-mail servis koji njegovim članovima omogućuje da primaju poštu sa drugih mesta na Internetu.

Feedster

Feedster se pojavio marta 2003. godine. Osnovao ga je Scot Johnson. Juna 2003. godine Feedster se spojio sa RSS-Search-om.

Feedster je počeo kao alatka za pretraživanje blogova, indeksirajući i arhivirajući pojedinačne blog postove. Feedster je stekao veliku popularnost zato što je nove infromacije indeksirao veoma vrzo, omogućio im je da rezultate pretraživanja hronološki sortiraju i omogućio je korisnicima da se prijave na rezutlate pretraživanja preko RSS vesti. Na primer, možete da se pretplatite na Feedsterove rezultate pretraživanja za vašeg omiljenog glumca. Ova usluga je vremenom proširena kako bi ponudila nove srodne servise, kao što je "Feed of the Day".

Sphere

Sphere (www.sphere.com) je pretraživač blog vesti. Sphere pretraživač pretražuje  blog postove koristeći algoritam koji kombinuje semantičko poklapanje i faktor autoriteta kako bi dao rezultate koji su relevantni sa upitom. Sphere sortira blogere po temama.

Ova kompanija nudi program Sphere It! koji omogućuje korisnicima da pretražuju blog artikle koji su povezani sa člancima vesti koji su zasnovani na sadržaju određene web stranice koju treutno pregledaju. Ova funkcija je dostupna preko navigacione linije koja se instalira u web pretraživač. Kada kliknete na dugme u ovoj navigacionoj liniji, vrši se semantička analiza teksta na web stranici i prikazuju se blog postovi koji su povezani sa tekstom članka.

Sphere su osnovali Tony Conrad, Martin Rekmy, Steve Nieker i Toni Schneider. Ova kompanija se nalazi u San Francisku.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272