Putovanje kroz vreme

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 2 / 2940

Ronald Malet, profesor teorijske fizike na Univerzitetu u Konektikatu u svojim zadnjim javnim nastupima je istakao kako je uveren da je na pragu otvaranja mogućnosti za putovanje u prošlost.

Kao osnova za taj veliki proboj trebalo bi da poslužiti novootkrivena tehnika usporavanja rotirajućeg zraka svetlosti. Malet i njegovi saradnici ističu da , ukoliko sve bude prema proračunima, putovanje kroz vreme bi moglo uskoro postati dostupno čak i za komercijalne svrhe.

Jedini problem pri izradi Maletove mašine trenutno predstavlja činjenica da je usporavanje svetlosti trenutno moguće jedino uz temperature bliske apsolutnoj nuli. Malo je živih bića koja bi mogla prezivjeti takvu vrstu putovanja.

Ipak, i taj problem nije nerešiv. Potreban je još samo mali iskorak na nivou razvoja tehnologije, pa će i usporavanje svetlosti, baš kao i postizanje antigravitacije, biti ostvarivo u sasvim normalnim uvslovima. Konstruiranje Maletove mašine otvorilo bi nam prolaz u budućnost i omogućilo našim potomcima da ostvare kontakt s nama. Ali, oni ne bi mogli putovati u još dalju prošlost. Kako stvari sada stoje vremenska putovanja bila bi ograničena trenutkom konstruiranja prve vremenske mašine.

Egipatski faraoni, kineski carevi i ostale istorijske ličnosti bi tako ostali „izvan dometa”  budućih vremenskih putnika, barem dok neki novi Ronald Malet ne reši i taj problem.

Ceo tekst

Pripremio: Milenko Kusurović

 

Komentari

 

• Zoran M. Ilinčić
Ovoj mašini hvali tek toliko malo da proradi. A to toliko malo je toliko veliko da ona nikad neće proraditi. Usporavanje svetlosti je samo privid, tj. posledica je postojanja perioda vremena između udara više fotona u elementarnu masu vrlo hladn

 

Ostavite komentar Ostavite komentar