Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Sa bankovnih računa ukradeno oko 900.000 evra

Phishing napadi su sve popularniji i teže da postanu korisna operacija za sve one korisnike Interneta koji bi da se brzo i lako obogate i pritom ne prezaju čak ni od ilegalnih aktivnosti. Tipičan phishing napad obavlja se preko web sajta koji je gotovo stoprocentno identičan nekom zvaničnom web sajtu preko kojeg posetioci unose podatke o svojim kreditnim karticama ili bankovnim računima. Na taj način, napadači pribavljaju finansijske informacije direktno od klijenata konkretne kompanije. Veoma često, napadači klijentima šalju e-mail poruke u kojima ih savetuju da povratnom porukom dostave svoje identifikacione podatke, jer će im u suprotnom račun u banci ili kreditna kartica biti ugašeni.

U ovom trenutku, na tržištu postoji gomila aplikacija čija se osnovna namena sastoji u borbi protiv ove vrste kriminala. Pa ipak, mada mnogi klijenti već koriste ova softverska rešenja, broj registrovanih slučajeva phishing-a raste iz dana u dan. Poslednji slučajevi registrovani su u švedskoj Nordea banci, koja je napadnuta od strane nekoliko “pecaroša”, a njen kompjuterski sistem zaražen Trojancem koji je uredno beležio sve informacije dostavljene od strane potrošača i prosleđivao ih hakerima. Kako saznajemo, izgleda da je na ovaj način sa bankovnih računa ukradeno skoro 900.000 evra, dok se oko 250 zaraženih klijenata i 121 potrošač još uvek nalaze pod istragom.

“U švedskoj policiji kažu da im od građana još uvek pristižu prijave slučajeva krađe putem ovakvih vidova prevare. Izveštaji o phishing napadima na Nordea Sweden banku pojavili su se još u oktobru 2005. godine, mada se, prema istraživanju koje je sprovela firma Computer Sweden, prvi uspešan napad odigrao u septembru 2006.

Pomenuti Trojanac se aktivira svaki put kada potrošač unese svoje prijavne (log-in) podatke. Tom prilikom se na njegovom ekranu pojavljuje poruka o grešci, a uneti podaci se automatski prosleđuju ka “pecarošima” u SAD i Rusiji. U pojedinim slučajevima, sa računa su podzane velike svote novca. Zaposleni u Nordea banci su, srećom, uspeli da ponište jedan broj ovakvih transakcija. Iz banke stižu uveravanja da će svim žrtvama napada ukradeni novac biti nadoknađen,” piše u izveštaju novinske kuće The Register.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272