Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Samsung predviđa smrt čvrstih diskova

Kako tvrdi jedan od Samsungovih direktora, dr Chang Gyu Hwang, čvrsti diskovi proživljavaju svoje poslednje trenutke i biće zamenjeni poluprovodničkom fleš memorijom.

Ova predviđanja se temelje na činjenici da je Samsung upravo izbacio na tržište 16Gb NAND Flash čip, koristeći 50nm tehnologiju. Hwang ukazuje da razvoj NAND fleš tehnologije nastavlja da duplira svoj učinak na svakih 12 meseci. To znači da će današnji 16Gb Flash čipovi preći sa mobilnih uređaja, poput PDA i MP3 plejera, na čvrste diskove laptopa, pa ćemo videti memorijske kartice laptopa sa 32GB memorije, zasnovane na devetnaest 16Gb fleš čipovima. To će se desiti krajem 2006. ili u 2007. godini i zasnivaće se na masovnoj proizvodnji Samsungovih čipova u drugom delu 2006. Korišćenje 50nm tehnologije znači da fleš memorija koristi samo 0,00625 kvadratnih mikrona po bitu, što je za 25% manje od ranije 60nm tehnologije.

Ako je Samsung u pravu, u ovo vreme sledeće godine ćemo videti 32Gb NAND čip, što znači 64GB memorijske kartice. Godinu dana kasnije će se pojaviti 128GB memorijske kartice. Tada NAND fleš može da pređe na stone računare.

Mada fleš memorija u prenosivim računarima neće podleći istom udaru koji će “ubiti” čvrsti disk, fleš čipovi imaju ograničeni životni vek u smislu čitanja/upisivanja, pa ni oni neće trajati večno. Naravno, tu je i pitanje cene memorijske kartice i utroška energije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272