Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Sedam razloga zašto da se prebacite na Linux

Proverite kojih su to sedam razloga zbog kojih biste trebali da se prebacite na Linux.

Razlozi su sledeći:

1. Linux ne pada

Linux je dokazano toliko pouzdan i bezbedan da ga često možete naći u namenskim firewall-ovima i ruter sistemima koji koriste visokoprofilisane kompanije da bi obezbedili svoje mreže. Već više od deset godina nije uopšte neuobičajeno za Linux sisteme da rade mesecima ili godinama bez ijednog butovanja.

2. Linux ima jako malo virusa

Iako je moguće kreirati virus za Linux sisteme, sam dizajn Linux sistema otežava da on bude inficiran. Jedan korisnik može da izazove lokalnu štetu na svojim fajlovima tako što će pokrenuti virus na svom sistemu; međutim, takva šteta je izolovana a nije nešto što može nekontrolisano da se širi.

3. Sloboda izbora

Linux vam daje slobodu da birate od kojeg ćete proizvođača naručiti program kao i koje programe želite da koristite. To što ste u mogućnosti da izaberete proizvođača znači da imate realan izbor vezan za podršku koju želite da primate. To što je Linux program otvorenog koda znači da novi proizvođači mogu da uđu na tržište i da zadovolje potrebe klijenata.

4. Aplikacije

Svaka Linux distribucija dolazi sa stotinama a možda i hiljadama aplikacija koje su uključene u paket. Samo to vam može uštedeti hiljade dolara u konfigurisanju svakog desktop sistema. Iako je ovo jako mali podset, razmislite o OpenOffice.org kancelarijskom paketu koji je uključen u distribucije Linuxa, kao i o GIMP-u, programu koji je sličan Adobe Photoshopu (a neki ljudi kažu da je sposobniji od Adobe Photoshopa); Scribusu, programu za razmeštaj dokumenata sličan QuarkXPressu; Evolution-u, email sistemu ekvivalentnom Microsoftovom Outlook Expressu; i stotinama drugih.

5. Bukvalno nezavistan od hardvera

Linux je dizajniran i napisan tako da može lako da se uvozi u različite hardvere. Za desktop korisnika, to znači da je Linux bio i verovatno će uvek biti prvi operativni sistem koji će koristiti prednosti napretka hardverskih tehnologija kao što su AMD-ovi 64-bitni čipovi procesora.

6. Interoperabilnost

Sve je više i više računara koji su povezani na mreže. Nijedan sistem ne bi bio kompletan ako ne bi uključivao alatke koje mu omogućavaju da sarađuje sa računarima koji pokreću druge operativne sisteme. Ponovo, Linux je veoma jak na ovom području.

7. Standardi

Sam Linux i mnoge standardne aplikacije prate otvorene standarde. To znači da ažuriranje na jednom sistemu neće ostale sisteme učiniti suvišnim.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272