Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Softverska brava za zaključavanje iPhone-a

Izgleda da kompanija Apple ima veoma jak razlog za “zaključavanje” softvera na svom iPhone-u. Prema zvaničnim izjavama, ograničavanjem razvoja softvera za iPhone, ovaj uređaj će biti znatno bezbedniji, a eventualni napadači neće dobiti priliku da otkriju njegove ranjivosti i osmisle taktiku napada.

Uprkos svemu, čini nam se da je ideja o očuvanju iPhone-a kao potpuno zatvorenog uređaja, na kojem neće moći da se izvršavaju čak ni Java aplikacije, pomalo prestroga i svakako razočaravajuća za mnoge ljude koji će iPhone želeti da upotrebe i za nešto drugo, a ne samo za preslušavanje muzike i gledanje filmova.

Prema rečima Eric Chien-a, istraživača u Symantec-u, “ukoliko iPhone ostane zatvoren uređaj, čak bez Java aplikacija ili widget-a, da i ne govorimo o matičnom kodu, onda će rizik od infekcija biti za nekoliko redova veličina niži.”
Sličnog mišljenja je i Steven Jobs. “Ovo su uređaji koji moraju pouzdano da rade, a to se ne može ostvariti ukoliko dopustimo da korisnici u njih proizvoljno tovare softver kako im padne na pamet,” izjavio je Jobs novinarima. “To ne znači da ćemo sav softver morati sami da kreiramo, već da moramo ostvariti strožiju kontrolu okruženja.”

Ipak, poznato je da neki drugi uređaji, kao što je, na primer, mobilni telefon Nokia S60, sasvim lepo funkcionišu, bez obzira što korisnicima nude mogućnost da sami odluče da li će instalirati dodatne aplikacije ili ne.
Nadalje, stručnjaci u ovoj oblasti tvrde da, uprkos ukidanju svake mogućnosti instaliranja aplikacija na iPhone, to ni izdaleka neće eliminisati sve moguće bezbednosne rizike.

“Da li maliciozni softverski programi (za iPhone) uopšte postoje? Verovatno,” kaže Chien. “Ali sasvim je sigurno da količina malicioznog softvera nikada neće dostići razmere koje danas važe za Windows, niti onaj stepen zlonamernosti koji je uočljiv kod savremenih mobilnih uređaja.”

Mada je, kao što narod kaže, definitivno bolje sprečiti nego lečiti, evidentno je da će se mnogi ljudi opredeliti za neki drugi tip mobilnog telefona, koji im pruža znatno veće mogućnosti prilagođavanja njihovim potrebama.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272