Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

10 godina Agape - antologija

10 godina Agape - antologija

Sila Dobrote

Sila Dobrote

Srećan Božić svima koji ga slave, danas, 25. decembra

Pregleda (30 dana / ukupno): 7 / 1872

Božić po novom, gregorijanskom kalendaru, 25. decembra slave Rimokatolička crkva, protestantske, anglikanske crkve, kao i većina pravoslavnih crkava osim srpske, Jerusalimske patrijaršije i Svete Gore.

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana (24. decembra) i Božića (25. decembra) služi svetu misu koja se zove ponoćka. To je služba koju upražnjava samo Rimokatolička crkva, jer se smatra da baš tada dolazi iz mraka Božje svetlo.

Svečana misa - ponoćka, privlači veliki broj vernika Rimokatoličke crkve u Srbiji, a crkvene i stare narodne pesme, koje se tada pevaju stvaraju atmosferu radosti.

Simboli proslave Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hrist rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

U kućama vernika rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Post uoči praznika je karakterističan i za katolike i za pravoslavce, ali teolozi kažu da katolici nisu toliko kao pravoslavci striktni u postu, već da njihova crkva više apeluje na duhovnu obnovu i pomoć svima koji su u nevolji.

Predsednik Srbije čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim vernicima i građanima koji taj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

"Čestitam Vam ovaj veliki praznik uz iskrene želje da praznične dane provedete u krugu porodice i dobrom raspoloženju", poručio je predsednik Srbije u čestitki. Tadić je vernicima poželeo da im naredni dani donesu ličnu i porodičnu sreću.

Cvetković čestitao Božić vernicima

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je danas Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i svim građanima Srbije koji taj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

"U ime Vlada Republike Srbije i svoje lično ime želim da ovaj praznik donese mir, zdravlje i radost i podstakne na jačanje sloge, razumevanja i tolerancije u demokratskoj Srbiji" istakao je premijer Cvetković.

Muftija Jusufspahić čestitao Božić

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić čestitao je Božić beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, velikodostojnicima Katoličke crkve u Srbiji i vernicima.

Jusufspahić im je, kako prenosi Rijaset Islamske zajednice Srbije, poželeo da praznik obeleže u radosti, miru i blagostanju. "Molim Uzvišenog Stvoritelja da Vam daruje zdravlje, sreću i svako dobro", navodi se u čestitki.

 LINK.

Božićna poslanica beogradskog nadbiskupa

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je danas Božić svim vernicima i razmenio čestitke sa patrijarhom srpskim Irinejem povodom praznika rođenja Isusa Hrista.

Nadbiskup je poručio da u "ovom tajanstvenom slavlju Isusovog rođenja, sami sebi moramo priznati da najčešće živimo tragikomično: želimo da budemo slobodni, a ne znamo šta je sloboda; želimo da budemo beskrajno srećni, a duhovno se hranimo samo onim što je ograničeno."

Hočevar je istakao da bez ličnog, svesnog, slobodnog sjedinjenja sa "stvarnošću" Hristovog tela, nije moguće pojmiti ni prepoznati šta znači biti čovek.

"Božić je čvrsti temelj bilo kojeg drugog slavlja. Bez tog kamena temeljca ne može biti izgrađena niti jedna 'sigurna kuća'. Upravo zato crkva poziva svoje vernike da se utemelje na njemu, da se obnavljaju i hrane tom svetom tajnom jedine stvarnosti: euharistijskim telom Hristovim u presvetoj liturgiji", poručio je nadbiskup.

"Radujem se proslavi rođenja Isusa Hrista, Sina Božjeg, a po veličanstvenoj tajni večne ljubavi našeg najstarijeg brata, kojem danas otvaramo srce i razum, predajemo volju i celokupno svoje biće", rekao je Hočevar. LINK.

Božić na Vikipediji

Većina hrišćanskih crkvi slavi ga 25. decembra. Međutim, istočne crkve slave ga 7. januara, jer po Julijanskom kalendaru 25. decembar pada na taj dan. Božić je u mnogim državama sveti državni praznik.

Božić spada, zajedno sa Uskrsom i Duhovima, među tri najveća hrišćanska praznika. Božićno vreme traje od Božića pa do praznika Svetih Triju Kraljeva.

Budući da u Novom zavetu ne stoji kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. Božić je počeo da se slavi u Rimu u 4. veku (u izvorima dokazana godina 336.). Do danas nije jasno zašto se Božić slavi baš 25. decembra. Preovlađujuće mišljenje je da je Božić počeo da se slavi tog datuma zato što se u tada još uvek većinski paganskom Rimu tog dana slavilo rođenje boga Sunca Sola, pa je Crkva, želeći da potisne taj paganski praznik, tada počela da slavi rođenje Isusa Hrista koji je Božansko Sunce sa visine.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272