Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Linux za mreže

Linux za mreže

Popust cena: 2200 rsd

Naučite Linux Shell skriptovanje, drugo izdanje

Naučite Linux Shell skriptovanje, drugo izdanje

Popust cena: 1580 rsd

Šta obuhvata knjiga Administriranje Linux sistema

 

Šta obuhvata ova knjiga?

U Poglavlju 1, „Uvod i podešavanje okruženja“, objašnjeno je kako treba da podesite jednostavno okruženje da biste razumeli šta Vagrant radi „iza scene“, i zašto radimo ono što radimo kada je reč o instalaciji.

U Poglavlju 2, „Udaljena administracija pomoću SSH-a“, ćemo vam pomoći da razumete SSH i kako vam on može olakšati život i znatno ga poboljšati.

U Poglavlju 3, „Umrežavanje i zaštitne barijere“, opisana je tema koju ja smatram mnogo težom od ostalih - umrežavanje i zaštitne barijere. Objasnićemo njihovu važnost.

U Poglavlju 4, „Servisi i sistemski servisi“, istražuemo sistemske servise, „lovimo“ ih i „ubijamo“ kada postanu previše gladni moći. Servisi su takođe opisani u ovom poglavlju.

U Poglavlju 5, „Hardver i diskovi“, opisan je hardver, najvarljiviji deo svakog sistema. Govorićemo o manama diskova i kako možete da rešite probleme fizičkog sistema.

U Poglavlju 6, „Bezbednost, ažuriranje i upravljanje paketima“, opisano je ono što servere čini korisnim. Paketi treba da stignu do sistema na neki način, u nekom obliku ili formi, i u ovom poglavlju ćemo istražiti kako oni to rade.

U Poglavlju 7, „Nadgledanje i evidentiranje“, istražujemo dve teme nad kojima većina administratori sistema uzdiše, znajući da su i veoma važne. Opisaćemo zašto su potrebni razumno nadgledanje i robusno evidentiranje.

U Poglavlju 8, „Dozvole, SELinux i AppArmor“, opisani su bezbednosni sistemi ugrađeni na mnogo servera, bez obzira koliko su teški za upotrebu i konfigurisanje. Govorićemo o njihovoj važnosti.

U Poglavlju 9, „Kontejneri i virtuelizacija“, istražićemo moju omiljenu temu - segmentaciju operativnih sistema.

U Poglavlju 10, „Git, upravljanje konfiguracijom i Infrastructure as Code“, opisano je zašto je važno da ne izgubite konfiguraciju kada se računar iznenada pokvari i sa kojom lakoćom rešenja mogu da budu pokrenuta ili srušena.

U Poglavlju 11, „Veb serveri, baze podataka i serveri za e-poštu“, biće reči o nekim osnovnim funkcionalnostima koje server može da obezbedi, podupiranjem onoga za šta je Internet osmišljen da postigne, a to je komunikacija.

Poglavlje 12, „Rešavanje problema i diplomatija na radnom mestu“, sadrži objašnjenje nekih od osnovnih tehnika za rešavanje problema i filozofsku diskusiju kako da ostanete prisebni u stresnim situacijama.

Poglavlje 13, „BSD-ovi, Solaris, Windows, IaaS i PaaS i DevOps“, veoma je zanimljivo, jer ćemo predstaviti polusrodne sisteme u Linux svetu; sa nekima od njih ćete se sigurno susresti, a neki bi trebalo da budu mnogo bolji nego što jesu.

Više o knjizi i korpa za naručivanje

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272