Stiv Džobs će nas možda iznenaditi sa tanjim Mac-om i novim IPhone-om

 

 

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

Pregleda (30 dana / ukupno): 7 / 971

 

Apple-ov Macworld možda donosi iznenađenje u obliku stanjenog laptopa i iPhone-a većeg kapaciteta. Džobs tradicionalno koristi Macworld Expo koji se održava u januaru za prikazivanje novih proizvoda. Zadnji put, to je bio iPhone i Apple TV; godinu dana pre to je bio brži Mac sa Intel Corp. čipom.

Piper Jaffray & Co.-ov analitičar Gene Munster i UBS AG-ov Benjamin Reitzes očekuju da Džobs populariše i motiviše prodaju Mac-a predstavljajući manju i lakšu verziju Apple-ovog MacBook notebook-a. Goldman Sachs Group Inc.-ov analitičar David Bailey predviđa da će Džobs predstaviti verziju iPhone-a sa 16 gigabajta skladišnog prostora, dvostruko više od aktuelnog uređaja koji se prodaje po ceni od 399 dolara.

"Uvek postoji mogućnost da će predstaviti nešto o čemu još niko ništa ne zna", rekao je Bailey iz Njujorka. On preporučuje investitorima da kupuju Apple-ove deonice.

Špekulacije u vezi Apple-a su u zadnje tri godine dovele do porasta vrednosti njegovih akcija od otprilike 5% između 17. decembra i prvog dana Macworld Expo-a, koji se ove godine održava u Mineapolisu.

Petodnevna konferencija koje je ove godine održana u San Francisku privukla je 45,000 Apple entuzijasta. Apple-ov frontman Steve Dowling je odbio da komentariše planove za ovogodišnju konferenciju.

Apple-ove akcije su skočile za duplo ove godine, što ih čini petom najuspešnijom kompanijom na Standard & Poor 500 Indexu.

Fokus Mac-a

Analitičari špekulišu da će Apple dodati svojoj ponudi "sub-notebook'" ili "ultra-prenosivi" lični računar. Mašina bi bila manja od najmanjeg sadašnjeg Mac notebook-a, koji ima 13 - inčni (33 centimetara) ekran. Apple takođe prodaje MacBook Pro računare , koji imaju 15-inčne i 17-inčne ekrane.

Dok sub notebook-ovi čine manje od 8% prodatih prenosivih računara u zadnje dve godine, isporuka može da skoči na 20%, tojet 9 miliona jedinica u 2008. godini, rekao je je jedan od istraživača u IDC-u u Framingham-u, Massachusetts. Ovakvi računari obično imaju 12- inčne ili manje ekrane i teški su oko 1.81 kilograma.

"Ultra-portabilni računari se ne prodaju na tone", rekao je Andy Hargreaves iz Pacific Crest Securities u Portlandu, Oregon, koji očekuje da Apple predstavi novi prenosivi računar u januaru 2008. godine. "Sa druge strane, ni muzički plejeri se nisu prodavali na tone sve dok Apple nije izbacio iPod.''

Kompanija je zadnji put predstavila sub-notebook 1997. godine i zvao se 2400c. Imao je ekran od 10.4-inča i bio je težak 4.4 funte. Cene sub-notebook-ova počinju negde oko 1,500 dolara, što znači da su dosta skuplji od standardnih notebook-ova, rekao je analitičar IDC-a Richard Shim.

Stilski moderni proizvodi

Stanjeni Apple notebook će koštati manje od MacBookPro-a koji košta 1,999 dolara i imaće ekran između 11-inča i 13- inča, rekao je Munster ove nedelje, citirajući neidentifikovani izvor Azijskih komponenti.

Hewlett-Packard Co. i Dell Inc., vodeći svetski proizvođači PC računara, dominiraju tržištem notebook PC-ja i nude uređaje sa ultra lakim dizajnom. Ipak, Apple-ova reputacija će možda privući mnogo kupaca.

"To je segment u kojem oni mogu da dominiraju zbog njihovih stiliski modernih proizvoda",  rekao je Goldman Bailey, koji ne očekuje manji notebook sve do druge polovine 2008. godine. "To je 10% tržišta u koji do sada nisu imali pristup''.

Bilo koji novi uređaj koji Stiv Džobs otkrije će proširiti Macintosh-iPod-iPhone trio koij je doprineo rekordnoj prodaji i profitu. Broj prodatih IPod-a će se možda popeti do 25 miliona jeidnica u ovom kvartalu, rekao je Munster.

IPhone, TV

Prodaja iPhone-a, izdatog u Velikoj Britaniji, Nemačkoj  i prošlog meseca u Francuskoj će možda dostići 2.1 milion prodatih jedinica tokom praznika, rekao je Reitzes. Apple je prodao skoro 1.4 miliona telefona u prva tri meseca nakon izbacivanja ovog muzičkog-i-video-uređaja u junu u SAD-u.

Apple će možda povećati kapacitet iPhone-a na 16 gigabajta sa cenom fiksiranom na 399 dolara, rekao je. Apple će verovatno predstaviti verziju koja radi na vema brzim mrežama u 2008. godini, on je rekao.

Džobs će možda predstaviti ručne uređaje za puštanje muzike i video filmova i surfovanje sa većim ekranima, rekao je Andy Neff, analitičar u Bear Stearns & Co. u Njujorku. Apple će možda predstaviti i novu verziju Apple TV-a, uređaja koji košta 299 dolara i koji se povezuje na TV omogućujući korisnicima da gledaju filmove i emisije skladištene na njihovim PC računarima.

Apple treba da doda više filmova u svoju iTunes prodavnicu kako bi poveća potražnju Apple TV-a, koji se nije baš najbolje prodavao, rekao je Neff u intervjuu. Preko iTunes-a je dostupno više od 500 filmova i 550 TV emisija. Munster i Reitzes nisu isključili mogućnost ubacivanja servisa za iznajmljivanje filmova u iTunes. Apple nema sporazum o distribuciji sa Sony Pictures, Universal Studios, News Corp.'s Fox i Warner Brothers, rekao je Reitzes.

" Postoji dosta hardkor obožavalaca kojima šta god da Stiv Džobs objavi to neće biti dovoljno", rekao je komentator tehnologije Scott Bourne, koji hostuje nedeljni podkast pod imenom Apple Phone Show. "A postoje i ljudi koji šta god da on kaže to prihvataju kao Božje reči".

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar