Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Uređaj za napajanje, snage 2000W, je više od sna

CES (Consumer Electronics Show – Međunarodni Sajam elektronike namenjene širokoj potrošnji, koji će se ove godine održati u Las Vegasu, od 8. do 11. januara – prim.prev.) je tema o kojoj svi pričaju i moram da priznam da mi se već smučilo da slušam kako ovu istu skraćenicu ljudi oko mene izgovaraju po 20 puta na dan. Kako li će tek biti kada Sajam konačno bude otvoren?! Svi proizvođači će sa tamo pojaviti sa novim proizvodima i iz petnih žila će se truditi da na posetioce ostave najjači mogući utisak.

Novi DDR memorijski moduli, moćne grafičke kartice, SSD drajvovi (solid state drives – drajvovi kod kojih se, umesto magnetnih diskova, za skladištenje podataka koristi SDRAM ili flash memorija – prim.prev.), i još mnogo toga što će na Sajmu biti izloženo, svakako će privući ogromnu pažnju posetilaca. Prema tome, ako ste kojim slučajem u mogućnosti da lično posetite CES, preporučujem vam da to svakako uradite, ako ni zbog čega drugog ono zbog toga što ćete tamo imati priliku da vidite najveći uređaj za napajanje (PSU – power supply unit) koji je ikada napravljen.

Iako još uvek ne raspolažem sa mnogo informacija koje bih vam mogao saopštiti o ovom čudovištu od 2000W koje nam dolazi iz firme Ultra Products, same cifre deluju dovoljno impresivno. Ono što vam, međutim, sa sigurnošću mogu reći, jeste da ovaj PSU ima mogućnost da, od ukupno 2000W, čak 1800W snage isporuči isključivo preko +12V konektora. Ukoliko želite da ovo prevedete u amperažu, lako se može izračunati da je čudovište sposobno da, pri punom opterećenju, isporučuje struju jačine 150A. Verovali ili ne, to je sasvim dovoljno za pokretanje dva poveća kombi-vozila, ako biste iz nekog razloga poželeli da uređaj za napajanje upotrebite u ovu svrhu.

S obzirom da struja velike jačine neminovno prouzrokuje elektromagnetne smetnje, kablovi od +12V se obično koriste za snabdevanje uređaja strujom maksimalne jačine od 20A, što je, ujedno, osnovni razlog zbog kojeg je na svim savremenim uređajima za napajanje izlaz od +12V razdvojen na dva ili više kablova, pri čemu su na svakom od njih postavljeni ograničivači, kako bi se jačina struje na svakom kablu zadržala ispod granice od 20 ampera.

Primera radi, Tagan-ov model Turbojet, snage 1100W, raspolaže sa 4 kabla od +12V, od kojih svaki ima nominalnu jačinu struje od 20A, dok Enermax-ov 1000W Galaxy model raspolaže sa čak 5 ovakvih kablova, od kojih svaki može da isporuči struju maksimalne jačine od 17 ampera. Imajte ove cifre na umu, jer ako pomenutu analogiju “20 ampera po kablu” primenite na diva od 2000W, trebalo bi da dobijete ni manje ni više nego 8 kablova od +12V, sa izlaznom jačinom struje od gotovo 19A po svakom pojedinačnom kablu. Ako se ovo čudo zaista pojavi na ovogodišnjem CES-u, nesumnjivo će izazvati pravi šok među svim ostalim proizvođačima uređaja za napajanje.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272