Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Uvod u Blockchain

Blockchain tehnologija je inovativan koncept koji je postao poznat pre svega kroz upotrebu u digitalnim valutama kao što je Bitcoin. Osnovna ideja blockchaina jeste stvaranje decentralizovane, distribuirane knjige (ledger) koja sadrži zapise o transakcijama. Svaki blok u lancu sadrži određeni broj transakcija, i svaki je povezan s prethodnim blokom, stvarajući tako lanac.

Ključne karakteristike blockchain tehnologije uključuju:

 1. Decentralizacija: Za razliku od tradicionalnih sistema, gde je centralna autoritet (kao što je banka) odgovorna za održavanje evidencije, blockchain distribuira evidenciju transakcija na mrežu računara. To smanjuje rizik od centralne tačke kvara i potencijalne manipulacije podacima.

 2. Transparentnost: Svaki učesnik u mreži može videti celokupni lanac blokova i transakcije unutar njega. Iako su identiteti učesnika često zaštićeni pseudonimima, same transakcije su javno dostupne.

 3. Nepromenljivost: Jednom kada se transakcija doda u blockchain, ne može se lako izmeniti. To pruža visok nivo sigurnosti jer je izuzetno teško izvršiti retroaktivne promene bez konsenzusa mreže.

 4. Konsenzus algoritmi: Da bi se transakcija dodala u blockchain, mreža mora postići konsenzus. Postoji više metoda za to, uključujući "proof of work" i "proof of stake", koje osiguravaju valjanost i legitimnost transakcija.

 5. Pametni ugovori: Blockchain omogućava stvaranje "pametnih ugovora" koji se automatski izvršavaju kada se ispune određeni uslovi, bez potrebe za posrednicima.

Najbolje prakse i saveti:

 • Edukacija i istraživanje: Pre ulaska u svet blockchaina, važno je obrazovati se i razumeti kako tehnologija funkcioniše.
 • Sigurnost: Budući da je blockchain povezan s digitalnim valutama i drugim vrednostima, ključno je usredsrediti se na sigurnosne aspekte kao što su sigurnosni ključevi i walleti.
 • Praćenje novih trendova: Blockchain je brzorastuća tehnologija, stoga je važno pratiti najnovije trendove i inovacije.

Inovacije:

 • Razvoj decentralizovanih aplikacija (DApps): Razvoj aplikacija koje funkcionišu na blockchain tehnologiji može doneti nove mogućnosti u različitim industrijama.
 • Integracija s drugim tehnologijama: Spajanje blockchaina s AI, IoT i drugim tehnologijama može otvoriti nove mogućnosti za inovacije i poboljšanja.

CHATGPT je predložio nekoliko knjiga na engleskom jeziku:

Evo nekoliko preporuka za knjige koje pružaju duboko razumevanje blockchain tehnologije, idealne za čitaoce koji žele da se upuste u ovu oblast:

 1. "Mastering Bitcoin: Unlocking Digital Cryptocurrencies" od Andrea Antonopoulosa - Ova knjiga pruža temeljno razumevanje Bitcoin-a, koji je najpoznatija primena blockchain tehnologije. Antonopoulos objašnjava tehničke aspekte Bitcoin-a na pristupačan način.

 2. "Blockchain Revolution: How the Technology Behind Bitcoin Is Changing Money, Business, and the World" od Dona i Alexa Tapscotta - Ova knjiga istražuje kako blockchain može transformisati različite industrije, ne samo finansijsku, i kako će to uticati na ekonomiju, poslovanje i društvo u celini.

 3. "The Basics of Bitcoins and Blockchains" od Antonyja Lewisa - Idealna za početnike, ova knjiga pruža jasan pregled kako funkcionišu Bitcoin, blockchaini i kriptovalute.

 4. "Blockchain Basics: A Non-Technical Introduction in 25 Steps" od Daniela Dreschera - Knjiga pruža osnovno razumevanje blockchain tehnologije kroz 25 koraka, bez potrebe za tehničkim predznanjem.

 5. "The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything" od Paula Vigne i Michaela J. Caseya - Ova knjiga istražuje potencijal blockchaina da promeni način na koji razmjenjujemo vrijednosti, verifikujemo identitete i upravljamo podacima.

 6. "Cryptoassets: The Innovative Investor's Guide to Bitcoin and Beyond" od Chris Burniskea i Jacka Tartara - Knjiga nudi detaljan pregled sveta kripto-imovine i kako ulagati u ovu brzorastuću oblast.

Ove knjige pružaju širok spektar znanja o blockchainu, od osnovnih koncepta do dubljih analiza njegove primene u različitim sektorima.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Milan
S obzirom da je blockchain tehnologija pronašla široku primenu u različitim domenima, svakako je potreban prevod ovakve knjige na našem tržištu. Svakako preporučujem za prevod. Nadam se da će brzo izaći iz štampe.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272