Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Zašto računar ne detektuje hard disk?

Da li vam se ikada desilo da vaš računar ne detektuje hard disk. Iako će mnogi pomisliti da je u pitanju virus u većini slučajeva to nije razlog. Najčešće je to znak da hard disk ne može uvek da dobije potrebno ubrzanje što može da bude indikator da će ubrzo da se pokvari. Ako vam se to desi pod hitno napravite rezervne kopije svih vaših podataka!

Disk drajvovi imaju mazivo na pločama. Ono može tokom godina da se zgusne. Glave bukvalno mogu da se zaglave na površini i da spreče okretanje diska. Obično ćete videti ovaj problem, ako je to problem, kada je računar isključen neko vreme – obično ujutro kada je i malo hladnije. Ako je hard disk potpuno zaglavljen i drajv uopšte neće da se okreće, možete da izvadite hard disk iz računara i da malo savijate kućište hard diska dok ga što držite za suprotne uglove da biste malo oslobodili glave iz ploča. Najverovatnije nećete videti da se kućište savija. Dimenzije koje su uključene u ovaj proces mere se mikronima. Takođe, nemojte previše da pritiskate gornji deo drajva. I zapamtite, ovo radite na sopstveni rizik.

Drugi razlog za problem sa hard diskom može da bude pokvarena matičnu ploča ili pokvareni ili labav IDE kabl. (onaj pljosnati). Konektor napajanja možda nije skroz uguran. Ponekad se jedan od strujnih konektora, onaj koji se uključuje u drajv, delimično izvuče i dovede do isprekidanog rada hard diska. Možete to da ispravite tako što ćete vratiti nazad u konektor odgovarajući kabl. Klešta sa uskim vrhovima su korisna za ovakve popravke. Možda ćete morati skroz da ga izvučete, da zakrivite male jezičke prema napolje i vratite ga na mesto. Ili upotrebite rezervni konektor za napajanje.

Još jedna od mogućnosti je da je hard drajv na istom kablu sa drugim drajvom ili CD-ROM-om i nije ispravno spojen.

Hard diskovi nekih proizvođača, naročito oni stariji, ne rade, ne rade dobro ili uopšte ne rade sa hard diskovima drugih proizvođača. Jedan možda krene a drugi ne. Pokušajte da pokrenete računar samo sa jednim od njih koji je podešen kao jedini master hard drajv. Ako se ne butuje, butujte sa flopija i vidite da li je detektovan hard drajv (ili pristupačan). Konačno, neki hard diskovi (na primer, Western Digital) se spajaju drugačije kada se koriste sa drugim hard diskovima od istog ili drugog proizvođača. Isprobajte ih.

Ja još nisam videla da virus menja CMOS, ali pretpostavljam da je i to moguće. Postoje mnogi virusi koji inficiraju deo za butovanje na hard disku i mogu da izazovu probleme sa butovanjem; ali nisam još videla da izazivaju isprekidano detektovanje hard drajva.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272