Vesti – Muzika

 

Ukupno 21 – Strana 1 od 2

 

1. Beogradski džez festival

Vest: Beogradski džez festival, koji će od 24. do 29. oktobra biti održan 23. put, stao je na staze stare slave i s obzorom na program može se porediti sa festivalima ne samo u regionu, nego i Evropi, najavio je direktor Doma omladine Beograda (DOB) Milan Lučić.

 

2. Berkli stipendije za muzičke talente

Berkli koledž za muziku, vodeći u svetu za džez i savremenu muziku, ponovo gostuje u Beogradu, u okviru svetske turneje za podelu stipendija najboljim muzičkim talentima planete.

 

3. Best Adria Akt

Za regionalnu nagradu „Best Adrija akt“ na ovogodišnjoj dodeli evropskih MTV nagrada nominovani su „Dubioza kolektiv“ (BiH), „Hladno pivo“ (Hrvatska), Manjifiko (Slovenija), S. A. R. S. (Srbija) i „Sevdah bejbi“ (Srbija).

 

4. Danas je svetski dan igre ili koju igru igrate

Svetski dan igre, 29. april, biće obeležen večeras u Narodnom pozorištu gostovanjem ruskih umetnika, prvakinje Boljšoj teatra Elene Andrienko i prvaka Marinskog teatra Antona Korsakova, u baletskoj predstavi "Don Kihot" Ludviga Minkusa.  

 

5. Danas počinje Exit ili Egzit 2011. ali objašnjen kroz knjige

12. po redu Egzit počinje danas. (Da li je neko čitao roman Exit Zorana Markovića, Roman govori o likovima u kojima bi svako od nas mogao da se prepozna. Oni su presek mozdine "gubitnicke generacije", ciju hroniku Markovic znalacki ispisuje. Njegovi/nasi momci i devojke sudaraju se sa zivotom bez perspektive i bivaju porazenih pre nego sto im je prava sansa i bila ukazana. Njihova glavna i jedina misao jeste da je "zivot negde drugde" i da je jedini spas u odlasku, bekstvu...)Četvorodnevni muzički festival "Egzit" počinje danas od 17 časova, a već prvog dana nas čeka odličan program, ono što ne treba propustiti jesu britanski povratnici „Pulp”, zatim svetska atrakcija „Arcade Fire”, a ni sastav „Beirut” koji je nastao pod uticajem orkestra Bobana Markovića.

 

6. Infografika Gangnam Stil o novoj vrsti muzike

Dobro došli u Koreju. Sigurno ste već gledali neki spot u Gangnam stilu.Sada je pred nama i infografika.

 

7. Kusturica najavio opersku premijeru u Višegradu

Fascinaciju životom i delom Emira Kusturice, mladi ruski reditelj Andrej Grigorjev pokazao je dokumentarnim filmom “Balkanska zvezda” prikazanom u okviru “Pratećeg programa”, a mnogobrojni strani novinari imali su samo reči hvale nakon posete Andrićgradu u Višegradu.Ništa bez trubača: Orkestar Bobana Markovića na Kustendorfu

 

8. Lučano Pavaroti

Luciano Pavarotti je danas otišao u legendu

 

9. Milan Delćić Delča je peminuo

Neke ljude nikada nisam upoznao, ali sam se sa njima družio uvek kada sam ih slušao.Jedan od njih je i Milan Delčić Delča.U Beogradu je u 51. godini preminuo.

 

10. Moby nastupa sa Amy Winehouse u Beogradu

MTV danas javlja: Ulaznice za ovaj nastup u prodaji od ponedeljka 4. aprila. Jedna od najvećih svetskih pevačkih zvezda Amy Winehouse i američki elektro pionir Moby održaće svoje koncerte 18. juna na prostoru parka Kalemegdan (Donji grad) u organizaciji Avalon produkcije. Imajući u vidu da ulaznica obezbeđuje dva velika koncerta iste večeri, kao i da se prosečne cene ulaznica za ovogodišnje koncerte Amy Winehouse kreću od 60 do 100 evra, u Beogradu se očekuje i veliki broj posetilaca iz regiona, ali i cele Evrope. Kako je Dali video MTV logo?

 

11. Novi singl sastava Oasis

Oasis će 21. oktobra objaviti novi singl

 

12. Peti DANI SARAJEVA u Beogradu se otvaraju koncertom Jadranke Stojaković

Koncertom Jadranke Stojaković 1. maja u Domu sindikata bit će otvoreni peti „Dani Sarajeva“ u Beogradu, koji Inicijativa mladih za ljudska prava i Agencija za evropske integracije i saradnju s udruženjima grada Beograda organiziraju od 1. do 7. maja. Sve smo mogli mi, za one koji se sećaju.  

 

13. Premijera srpske kompozicije PUT BELIH KOSTIJU u Zagrebu

Kompozicija “Put belih kostiju” za simfonijski orkestar naše mlade kompozitorke Milice Đorđević imaće svetsku premijeru 14. aprila na Svetskim danima nove muzike u Zagrebu. Ovo delo izvešće simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskom pa­licom maestra Luke Pfafa, a kompozicija je izabrana kao predstavnik srpskog odseka ISCM (International Society for Contemporary Music).

 

14. Preminuo Geri Mur

Čuveni bluz-rok gitarista Geri Mur (Gary Moore), poznat i kao bivši član grupe Tin Lizi (Thin Lizzy), iznenada je preminuo u u 59. godini, za vreme odmora u Španiji. Mur je pronađen 6. februara mrtav u hotelskoj sobi u mestu Kosta del Sol, a uzrok njegove smrti još nije poznat, preneli su britanski mediji. Poreklom iz Belfasta, Mur je bio multitalentovani gitarista, a osim u grupi Tin Lizi, svirao je i u Skid Rou (Skid Row).

 

15. Promocija: Horizonti zvuka - gitarista i fizičar Jovan Jovičić

Monografija “Horizonti zvuka - gitarista i fizičar Jovan Jovičić” autora Borislava Hložana, objavljena krajem 2010. godine u izdanju Asocijacije gitarista Vojvodine i Zavoda za kulturu Vojvodine, biće predstavljena 4. februara u Skupštini grada Beograda.

 

16. Rekonstruisana Betovenova izgubljena kompozicija

Jedna kompozicija koju je Ludvig van Betoven odbacio, rekonstruisana je posle više od 200 godina, saopštio je u sredu Univerzitet u Mančesteru.

 

17. Robert Plant / Novi album Manu chao-a

Ponovo Led Zeppelin i novi album Manu chao-a

 

18. Škola Modern Music Instructors u Beogradu

Prva škola moderne muzike "Modern Music Instructors" u Beogradu počinje sa radom krajem septembra, a među predavačima biće klavijaturista Saša Lokner, bubnjar Čeda Macura, gitaristi Vidoja Božinović-Džindžer i Saša Ranđelović-Ranđa, najavila je danas koncertna agencija "Long plej".

 

19. Sting je četvrti put u Srbiji 8. juna u Areni

Sting je 8. juna u Areni, Zoe i ja smo na koncertu.Najbolji među najboljima u Beogradskoj areni sa simfonijskim orkestrom u okviru Symphonicity turneje.Šta Sting želi?Šta Zoe želi? Odlazak na koncert Stinga nije ono što očekuje. Znam da će reagovati burno, zaljubljeno, radosno.Uvek volim da je iznenadim, prijatno, da uradim nešto što neće očekivati.Upravo, sada čita ovu vest na sajtu. Zoe: "Ti nisi NORMALAN."

 

20. Sting je Englez u Njujorku, a ja, a vi - Ućestvujte u anketi i osvojite knjigu

Sting po četvrti put dolazi u Beograd. Jedna od pesama koju će pevati je i "Englez u Njujorku".Šta smo i ko smo mi. Ono što gde smo se rodili, ali smo i ono gde živimo.Putevi vode od kuće, ali i ka kući.

 

Strane:
12