Vesti – Dešavanja

 

Ukupno 28 – Strana 1 od 2

 

1. 170 godina SANU

Povodom 170 godina postojanja Srpske akademije nauka i umetnosti od večeras do 20. novembra održaće se brojni programi, izložbe, koncerti i svečana akademija.

 

2. 77. kongres međunarodnog PEN-a

U Beogradu je 12. do 18. septembra održan 77. kongres međunarodnog PEN-a koji je i po zvaničnim i po nezvaničnim ocenama bio uspešan i izuzetno značajan, između ostalog i zbog donesenih zaključaka i dokumenata.

 

3. Alfred Hitchcock vam predstavlja Ptice Twitter

Jedan od najpoznatijih filmova Alfreda Hičkoka su "Ptice". Koristeći se originalnom fotografijom, ali i idejom da ptice mogu da budu veoma različite, Zvonko Aleksić nam je poslao sledeću fotomontažu.

 

4. Američki potpredsednik Bajden je stigao - ali će i da ode - mere sigurnosti iz drugog ugla

Američki potpredsednik Džozef Bajden doputovao je u utorak u Sarajevo, na početku trodnevne turneje po Balkan tokom koje, prema rečima zvaničnika u Vašingtonu, želi da počne i izgradnju novih odnosa sa Srbijom. "Ovo je odlična prilika da se vladi i narodu Srbije jasno kaže da se mi nadamo da ćemo pritisnuti dugme za resetovanje",  kako javlja BBC,

 

5. Digitalna fotografija - kada se fantastična priroda ogleda u vodi

Svaka voda ima svoju prirodu koja se u njoj ogleda. Svaka slika se u vodi talasa.

 

6. Digitalna fotografija - Marš miliona

Godinu dana po inauguraciji islamističkog predsednika Egipta, mohameda Morsija, milioni Egipćana širom zemlje marširaju ulicama gradova širom zemlje pozivajući ga da podnese ostavku. S druge strane, stotine hiljada Morsijevih pristalica organizuju kontra-demonstracije i, u nekim slučajevima, fizički se obračunavaju.

 

7. Dizajn - Tekstil - Umetnička fotografija - Čarape

Interesantne skupture od tekstila.Modni fotograf i njegovi radovi.Šta sve može da se napravi od čarape.

 

8. Izložba fotografiija u Galeriji Doma omladine Beograda

Øystein Agerlie: "UNDREAMED", Otvaranje izložbe fotografija, u utorak, 20. septembra u 19. časova u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba traje do 30. septembra.

 

9. Izložba Milene Pavlović Barili u Briselu

U okviru programa "Dani Srbije u Evropskom parlamentu", sutra uveče u Briselu će biti otvorena izložba "Milena Pavlović Barili - 1932-1939", saopštilo je ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva.

 

10. Kada sednete dobro je da je ruka pod vama ili stolica drugog oblika

Stolica ruka za udobno sedenje. Kao dete kada sedne na šaku majci. Umetnik Pedro Fiedeberg je kreirao stolicu udobnu kao dlan.  

 

11. Međunarodna izložba o Dunavu

Medjunarodna izložba "Čovek. Reka. Slikarstvo podunavskih zemalja" biće otvorena u utorak uveče u Galeriji likovne umetnosti "Poklon-zbirka Rajka Mamuzića" u Novom Sadu.

 

12. Mirjani Stefanović Zlatni ključić u Smederevu

Nagradu Zlatni ključić za stvaralaštvo za decu na medjunarodnom festivalu poezije "Smederevska pesnička jesen" pripao je Mirjani Stefanović koja piše za decu i odrasle.  

 

13. Moj dizajn za moju planetu

Multimedijalna ekološka kampanja My Planet and Me objavila je konkurs "Moj dizajn za moju planetu" (My Design for My Planet).

 

14. Najuži izbor za NIN-ovu nagradu

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine ušlo je šest romana. To su: "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, "Zoja" Mire Otašević, "Veprovo srce" Draga Kekanovića, "Štampar i Veronika" Katarine Brajović, Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić i "Posmrtna maska" Lasla Blaškovića.

 

15. Novi domen Srbije .RS

Od 25. septembra na Internetu je vidljiv i .RS domen.

 

16. Od Atine do Londona - Plakati letnjih Olimpijskih igara od 1896. do 2012. godine

Letnje Olimpijske igre London 2012 počele su u petak. Interesantno je videti kako su se dizajnerski trendovi menjali tokom godina. U članku koji sledi videćete svaki zvanični plakat od 1896. do 2012. godine.

 

17. Poznati fotografi, danas Gary Williams

Godine 1970. Gary Williams je počeo da radi kao fotograf za španske novine El Nuevo Dia in San Juan, što je bio početak njegove 42. godine duge karijere novinskog fotografa. Za to vreme pokrio je sve segmente života Puerto Rico-a, od politike do sporta, od kulture do kriminala.

 

18. Prijavljivanje komunalnih problema i elektronskom poštom

Radi efikasnijeg rada komunalne inspekcije, opština Palilula otvoriće elektronsku adresu preko koje će građani od sutra moći da prijave bilo koju vrstu komunalnog problema (divlje deponije, ulična prodaja, havarisana vozila, nedozvoljeno držanje domaćih životinja i sl.).  

 

19. Radionica animiranog filma za decu i mlade

Besplatna radionica animiranog filma za decu i mlade do 18 godina počeće u subotu, 6. oktobra, u prostorijama Omladinskog kluba Palilule.  

 

20. Renesansna lica

Nova izložba Nacionalne galerije iz Londona: Renesansna lica - od Van Ajka do Ticijana. Od 15. oktobra do 18. januara.

 

Strane:
12