Vesti – Ekologija

 

Ukupno 35 – Strana 1 od 2

 

1. 2009. je godina Gorila - 100 slika koje možda biste videli - 1. deo

2009. godina je godina Gorila. Svi veliki majmuni su u opasnosti. Sa njima smo i mi u opasnosti.    

 

2. Čista tehnologija - bela kuća na plaži

Richard Meier i Michael Palladino su uklopili dizajn kuće u okean. Da li više volite more kroz prozore sobe, ili iz vode kada ugledate kuću u oblacima?

 

3. Čiste tehnologije - 5000 natprosečnih - Otvoreno pismo - Rols Rojs nije ekološki auto

U Srbiji ima preko 5000 natprosečno pametnih ljudi, ali bez novca. Otvoreno pismo. Rols Rojs nije ekološki auto. Laćarak šuma će uskoro primiti divlje životinje.

 

4. Čiste tehnologije - Akcija 500 limenki za jedan bicikl

Volite li bicikl? Volite li da sakupljate limenke? Volite li da učetvujete u akciji? Treba samo 500 i treba da budet brzi.

 

5. Čiste tehnologije - Eko džins - Holivudski film na solarni pogon - Prirodna šminka

Nekome je džins nezaobilazna odeća. Kada uđete u pantalone, da li znate kako su i od kog materijala napravljene. Srećom po mene Alanis Morissette  i Woody Harrelson su džins ubacili u zelenu varijantu. Holivudski film postaje ekološka država. Prirodna šminka za prirodan izgled. Ekološka inteligencija - knjiga za svakog.

 

6. Čiste tehnologije - Ekološki empajer stejt bilding - ekologija za dobijanje posla

U želji da ga učine ekološkim uzorom, vlasnici najvišeg nebodera u Njujorku - Empajer stejt bildinga - pristupili su gigantskom zadatku da zamene celokupan sistem grejanja, ventilacije i rasvete, kao i svih 6.500 prozora na jednom od najčuvenijih simbola grada, kako piše Ecotopia. Njujorške poslovne zgrade ispuštaju ogromne količine gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte. Procenjuje se da oko 900.000 njujorških solitera učestvuje u ukupnom zagađenju sa 79 odsto.

 

7. Čiste tehnologije - Ekološki mercedes u Pančevu - Gavrilović nije ljubitelj ribe

Pančevo je grad koji živi i umire od rafinerije. Ako kupite Mercedesov hibrid auto i vozite ga u Pančevu, koliko je to ekološki? Mesna industrija Gavrilović ne voli ribu. Ali, ima onih koji je vole.

 

8. Čiste tehnologije - ekološki slivnici - Bono peva u eko-majici

Kada kiša pada, a ne pada na zelene površine, nego na asfalt, negde mora i da ode. Ne moraju slivnici da budu ružni. Bono peva u eko majici. Put u SAD za stručnjake koji se bave otpadom i reciklažom. USAID nudi studijsko putovanje u Sjedinjene Države za stručnjake iz oblasti Upravljanja otpadom i reciklaže

 

9. Čiste tehnologije - Green Routine - 8 proizvoda za koje možda ne znate da su napravljeni od nafte

Kada  uzmete neki proizvod u ruke, ili samo o njemu razmišljate, da li znate od čega je napravljen, ili da li je u njegovom stvaranju korišćena nafta? Znam da je nekome najbitnije da sve lepo spakuje u plastičnu kesu, i....

 

10. Čiste tehnologije - Kada poklanjate, neka to budu eko proizvodi

Razmišljate o poklonima, za Novu godinu, rođendan, slavu, godišnjicu braka. Koliko vam je bitno da proizvod koji kupujete zadovoljava makar minimalne ekološke zahteve?

 

11. Čiste tehnologije - kada se iz bureta prospe cveće i trava umesto nafte

Vest: "Tri dana nakon izlijevanja više od 3.000 litara nafte u rijeku Savu u Gašnici kod Bosanske Gradiške, situacija se normalizovala. Do ekološke katastrofe, ipak, nije došlo .." Uvek kada vidim bure nafte, razmišljam da će da se prospe, a ne da će neko da je upotrebi.

 

12. Čiste tehnologije - Losos se vratio u Senu - Prodaja vozila na lizing manja za 50%

Losos se vratio u Senu. Prodaja vozila na lizing manja za 50%. Neprodat auto je veoma ekološki auto.  

 

13. Čiste tehnologije - Naučite da nešto ponovo koristite, bez bacanja, MOLIM

Isceđena pomorandža ne može ponovo da se iscedi, ali ima toliko mnogo stvari koje mogu ponovo da se upotrebe. Nije bitno da li je Nova godina, da li ulazimo u 2009. ili neku drugu godinu, važno je da sve što smo imali ne ostavljamo u prethodnoj godini, već da sa sobom ponesemo.

 

14. Čiste tehnologije - Posle kupanja obavezno tuširanje na Paliću

Kada se okupate, morate da se istuširate. Naravno, ovako izvađeno iz konteksta, zvuči skroz blesavo. Ali, ako se kupate odmah pored Palićkog festivala u vodi koja je sumnjivog kvaliteta, sve postaje mnogo razumnije. Na 17. festivalu evropskog filma na Paliću, održava se i program "Eko doks".

 

15. Čiste tehnologije - Ptica koja jede limenke - NIS ekologija - Poruka na spomeniku

Ptice su počele da se ekološki ponašaju. Orao koji jede lešine. Ili ptica robot. Pticu robota, jedinstvenu skulpturu za reciklažu na svetu, Vračarci svakodnevno „hrane” praznim limenkama, kako javlja Politika.

 

16. Čiste tehnologije - Twitter za hvatanje miševa - Očišćena kuća narko dilera

Istu tehnologiju različiti ljudi koriste različito. Na primer, da li Twitter može da vas obavesti kada mišolovka u vašem podrumu uhvati miša? Može. Kada se narko dileru oduzme kuća, ona ima šanse da postane čista. Solarijumi za odevene. Recikliranje piva na Beer Festu. Gajenjem biljaka senka postaje zelena.  

 

17. Čiste tehnologije - voznja bicikla rekom

Kada je oko jezera biciklistička staza, voznja bicikle postaje pravo zadovoljstvo, kao oko Ade. Ali, rešenje arhitekte Mitchella Joachima ide korak dalje. Spajanje rekreacije i plovodba rekom.   

 

18. Čiste tehnologije - Vođenje dnevnika na biciklu - Don Kihot na Zlatiboru - Ekološka Džejn

Dejvid Birn može da leti avionom, ali uvek se dočeka na bicikl. Uskoro vetrenjače na Zlatiboru. Nakon toga dolazi i Don Kihot. Živite zdravo kao Tarzanova Džejn.

 

19. Čiste tehnologije - Zaustavite auto i sedite na bicikl

Zamislite dan bez automobila, koji će da traje nedelju dana. Zatim zamislite kako izgledaju ulice grada, koji ne možete da prepoznate.

 

20. Čiste tehnologije:Ako automobil leti da li je zeleniji od onog koji se kreće drumom

Svima nam je jasno da auto koji se kreće drumom je veliki zagađivač. Naravno, hibridni automobil je izuzetak, ali, kada ste sreli takav auto na našem drumu? Neko je rekao da je rešenje u tome da se auto odvoji od puta, da poleti. Zašto?

 

Strane:
12