Vesti – Blogovi i RSS

 

Ukupno 26 – Strana 1 od 2

 

1. 100 najpopularnijih blogova na svetu

U ovom članku saznaćete koji su najpoznatiji blogovi na svetu prema Technoratiju, jednom od najvećih i najcenjenijih pretraživača za blogove. Kao osnovni kriterijum za ocenu popularnosti blogova u ovoj listi upotrebljen je broj linkova koji sa drugih web sajtova i blogova vode ka blogovima u ovoj listi. Sledi lista najpopularnijih blogova. Uživajte! 

 

2. AdSense je stigao u Feedburner

Prema zvaničnom Feedburner blogu, Google se sprema da ubaci nekoliko funkcija koje su mnogi već dugo očekivali, pre svega Google AdSense integraciju. To znači da ćemo najverovatnije početi da viđamo više reklama u našim RSS čitačima.

 

3. AOL je kupio kompaniju za pretraživanje blogova Sphere

AOL je nastavio da kupuje male kompanije. Najnovija kompanija koju su kupili je servis za pretraživanje blogova Sphere. Iako je Sphere počeo karijeru kao mašina za pretraživanje blogova, kompanija je vremenom prerasla u alat za blogere i web izdavače koji na svojim sajtovima žele da prikažu srodne informacije sa drugih blogova.

 

4. BLOG - Kratak istorijat

Kratak istorijat

 

5. Blog - šta se trenutno dešava

www.blog .co.yu i ostali, malo statistike    

 

6. Blog Statistika - Performancing Metrics

Performancing je blog mreža koja pomaže blogerima da budu uspešniji, koja se bavi temama vezanim za blogosferu. Pisao sam o njihovoj Performancing Firefox ekstenziji za blogovanje. Ovoga puta ponovo su prijatno iznenadili tako što su razvili besplatnu statistiku za blogove, koja se zove Performancing Metrics.

 

7. Blog: Regionalni blogeri na BBC UK radiju

Kakav je uticaj blogova?

 

8. Bloglines je izbacio nekoliko novih funkcija za prikaz feed-ova

Web zasnovani RSS čitač Bloglines je izbacio tri nove funkcije, od kojih dve još više zamagljuju granicu između RSS čitača i ostatka Interneta. Prvo ažuriranje je novo "save" dugme koje vam omogućuje da snimite članke i pročitate ih kasnije. Ovo je drugačije od postojećeg "pin" dugmeta zato što vam "snimanje" omogućuje da dodate komentare postu i pošaljete ih u direktorijum radi arhiviranja.

 

9. Chyrp: Zamena za WordPress?

Pojavio se novi program za kreiranje blogova koji je jednostavan i čist. Zove se Chyrp i dizajniran je da bude lagan ali ipak sa puno funkcionalnosti. Da li će ovaj novi alat uspeti da ugrozi poziciju WordPress-a? Mi mislimo da je to moguće, ali svakako će trebati da prođe malo vremena da ljudi steknu poverenje u ovaj program i pređu na njega.

 

10. Da li su Američke Vazdušne Snage zabranile i vaš blog?

Ako web adresa vašeg bloga sadrži  "blog" (kao na primer blogs.nytimes.com ili *.blogspot.com), žene i muškarci koji rade za United States Air Force neće moći da pristupe vašem web sajtu.

 

11. Daj mi dolar, ako hoćeš da prestanem da te spamujem!

Daj mi dolar, ako hoćeš da prestanem da te spamujem!

 

12. Google dodaje funkciju za odloženo postovanje u Blogger

Ako hoćete da vidite šta Google sprema za Blogger samo idite na  draft.blogger.com i videćete gomilu beta funkcija i vidžeta koji trenutno nisu dostupni preko regularnog Blogger web sajta. A sada izgleda da je Google dodao i funkciju koja je već davno trebala da bude ugrađena a koja vam omogućuje da odložite postavljanje posta.

 

13. Kina je blokirala Blogger Blogove uoči Olimpijade

Kina je ukinula pristup Blogger blogovima uoči Olimpijskih igara koje počinju u Beijing-u za tri meseca.

 

14. Najpopularniji WordPress Plug-In je napustio njegov autor

Na gornjoj slici možete da vidite popularnost “All In One SEO Pack” plug-ina u svetu WordPress blogera u odnosu na ostale plugin-ove.

 

15. NewsGator dodaje RSS PostRank

NewsGator i AideRSS su se udružili i dodali funkciju PostRank u onlajn RSS čitač NewsGator. PostRank se u suštini određuje pregledanjem svake stavke u vestima i određivanjem njene popularnosti na osnovu faktora kao što je broj komentara koje je vest primila, koliko drugih sajtova su postavili linkove ka datoj vesti, koliko je puta snimljena na del.icio.us, ili koliko je puta glasano za datu vest na Digg-u. Svakom članku se dodeljuje ocena od 1 do 10.

 

16. Online novinski blog traffic (protok) porastao 210%

Online novinski blog traffic (protok) porastao za 210%.

 

17. Otvoren je 2008 Bloggies

Golden Globes je otkazan ali je sezona dodela raznih nagrada još u jeku. No, mi ne govorimo o Oskarima... konačna odluka još nije doneta, ali su u toku nominacije za  osmu godišnju dodelu Weblogs Awards.

 

18. RSS čitač vesti

Really Simple Syndication (RSS) čitač vesti je mali program za prijavljivanje na RSS vesti web sajtova i čitanje ažuriranih informacija u realnom vremenu iz blogova, novosti, Web novosti i tako dalje. RSS čitač vesti se takođe zove još i agregator.

 

19. Snapfoo nudi blogovanje preko mobilnog telefona

Nedavno se pojavila nova zajednica za blogovanje po imenu Snapfoo, koja se trenutno nalazi u beti i može da joj se pristupi samo po pozivu. Pomoću Snapfoo-a vi možete lako da šaljete fotografije koje ste snimili pomoću vašeg mobilnog telefona na vaš Snapfoo profil i integrišete ga sa drugim Web 2.0 sajtovima kao što su Myspace, Facebook ili Twitter.

 

20. Šta je reBlog?

reBlog-ova osnovna funkcija je filtriranje i ponovno publikovanje sadržaja iz velikog broja RSS feed-ova. reBlogger-i se prijavljuju na svoje omiljene feeds-ove, pregledaju sadržaje i biraju svoje omiljene postove. Ovi postovi se automatski publikuju preko njihovog omiljenog programa za blogovanje.

 

Strane:
12