Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Operativni sistemi

Ukupno: 105, strana 6 od 6

Vista – drugi operativni sistem po upotrebi na svetu ispred Tiger-a i Linux-a

 

 

 

Windows Vista je samo nakon šest meseci postojanja, drugi operativni sistem po upotrebi na svetu, posle Windows XP-a, a ispred Apple-ovog Mac OS X Tiger-a i različitih distribucija Linux platforme otvorenog koda, navodi statistika OneStat kompanije za web analizu. Izdavanje poslovnog izdanja u novembru 2006. godine i javnog izdanja u januaru 2007. godine, Vista napreduje ka dominantnoj poziciji na tržištu operativnih sistema, polako rušeći XP. Microsoft je hvalio performansu njegovog najnovijeg operativnog sistema sa stanovišta prodaje, porastom na 20 miliona prodatih licenci u prvim mesecima i preko 60 miliona isporučenih kopija za pola godine. Najnovijim statistikama o upotrebi Windowsa, Mac OS X-a i Linuxa, OneStat potvrđuje Microsoft-ovu poziciju koja je procenjivana u maju. Sredinom maja, da budem još precizniji, na Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) 2007 u Los Anđelesu, Microsoft-ov glavni čovek Bill Gates je otkrio da je Vista ostvario očekivanje kompanije da postane standardna verzija Windows operativnog sistema. Nakon prvih 100 dana na tržištu, Vista “je prodata u skoro 40 miliona kopija a to je dvostruko brže prihvatanje nego što je bio slučaj sa Windows XP-om, poslednjim glavnim izdanjem koje smo imali”, izjavio je Gates, dodajući “ako razmislite, videćete da smo u prvih pet nedelja pokrili čitavu korisničku bazu bilo kog drugog provajdera sličnog softvera”. Na Financial Analyst Meeting 2007, 26. jula, Kevin Turner, Microsoft Chief Operating Officer je iskoristio priliku da umanji Apple-ovu važnost pomoću svežih podataka o prodaji Viste. Turner je govorio o 60 miliona kopija Windows Vista operativnog sistema koliko je prodato na tržištu u prvoj polovini godine i dodao da “po našim računicama mi smo prevazišli čitavu korisničku  bazu Apple-a u prvih pet nedelja od kada je izašao naš proizvod”. OneStat statistike sada potvrđuju reči Gates-a i Turner-a. Uzimajući u obzir podatke koje je obezbedila statistička kompanija, Windows Vista trenutno drži na globalnom nivou 3. 23%, što je više nego dovoljno da se postavi ispred Mac OS X-a i Linuxa. “Microsoft-ov Windows dominira tržištem operativnih sistema sa globalnom upotrebom od 96. 72 procenata. U avgustu 2006. godine ukupna globalna upotreba Microsoft-ovog Windowsa je bila 96. 97 procenata. Microsoft-ov Windows Vista ima globalnu upotrebu od 3. 23 procenata. Vodeći operativni sistem na webu je i dalje Microsoft-ov Windows XP sa globalnom upotrebom od 87. 36 procenata. Globalna upotreba Apple-ovog Macintosha je 2. 70 procenata a globalna upotreba Linuxa je 0. 36 procenata” otkrio je OneStat.
 
   

VITO je lansirao paket aplikacija za Windows Mobile

 

 

 

Telefoni koji koriste Windows Mobile operativni sistem neće nikada biti iPhone-ovi, koliko god se programeri trudili da kreiraju interfejs koji lični na iPhone-ov. Pre svega zato što nema multi-touch podrške ni blagoslova Steve Jobs-a. Ali oni ipak imaju nekoliko prednosti nad iPhone-om, kao što je podrška za aplikacije drugih proizvođača. Ove nedelje kompanija za proizvodnju softvera za mobilne telefone po imenu VITO je pokrenula novi web sajt na kojem je predstavljeno šest novih "finger friendly" aplikacija  za Windows Mobile. Trenutno su samo FunContact i AstroNavigator II dostupni za pruzimanje i kupovinu. FunContact je program sličan iPhone-ovom menadžeru kontakata koji vam omogućava da skrolujete kroz kontakte pomoću prsta. AstroNavigator II je interaktivna mapa zvezdanog neba koja se kontroliše pomoću prstiju. Izgleda da VITO uskoro planira da lansira ekransku tastaturu, program za SMS i četovanje, WAV/MP3 rekorder, i program za pokretanje aplikacija. Dve postojeće aplikacije koštaju 20 dolara po komadu, tako da možete da očekujete da će ceo paket koštati oko 120 dolara. Nadamo se da će biti nekog popusta ako kupimo više programa, jer ako ste spremni da pljunete 100 dolara da biste vaš "ne iPhone" pretvorili u iPhone klona, možda je najbolje da odete u prodavnicu i kupite sebi pravi iPhone.
 
   

Windows Vista je smrt za kompjuterske mreže

 

 

 

Integrisanje računara, na kojem je instalirana Windows Vista, u neku postojeću kompjutersku mrežu, može prouzrokovati čitav spektar različitih problema. U ovakvim slučajevima, može se ispostaviti da Windows Vista igra ulogu savršene kočnice, smanjujući brzinu kako lokalnih mrežnih konekcija, tako i brzinu veze sa Internetom. Pored toga, korisnici će početi da osećaju postepenu degradaciju mrežnih performansi, što praktično znači da će početni problemi polako postajati sve gori i ozbiljniji. I to još nije sve. Korisnici će se takođe suočiti sa nedostatkom podrške za nove funkcije i mrežne tehnologije. Nadalje, počeće da se iznova i sve učestalije javljaju greške na web stranicama koje su pod Windows XP-om savršeno funkcionisale, što će sve skupa dovesti do opšteg pogoršanja mrežnih performansi. Iz Microsoft-a stižu zvanične potvrde da su ovakvi problemi zaista uočeni pod operativnim sistemom Windows Vista, ali da njihov pravi uzrok leži u upotrebi zastarelih rutera. “Može se desiti da neki stariji mrežni ruteri ne funkcionišu najkorektnije, kada se primene u kombinaciji sa najnovijim mrežnim funkcijama koje nudi Windows Vista,” upozoravaju iz Microsoft-a. U pojedinim slučajevima, mrežni ruter će u potpunosti prestati sa radom, usled čega će biti neophodno izvršiti njegovo resetovanje. U kompaniji iz Redmonda objašnjavaju da se ovde zapravo radi o problemu vezanom za nekompatibilnost. Naime, u operativnom sistemu Windows Vista, Microsoft je po prvi put primenio potpuno nov mrežni slog (network stack), kao i jedan broj novih mrežnih karakteristika. Upravo je to razlog zbog kojeg mrežni ruteri starije generacije ne uspevaju da ostvare punu kompatibilnost sa Vista-om. “Primera radi, Windows Vista koristi tzv. UPnP-sertifikovane standarde u znatno većoj meri nego što je to bio slučaj kod Windows XP-a. Stoga se može desiti da neki zastareli ili manje robusni mrežni ruteri ne budu u stanju da se izbore sa povećanim intenzitetom UPnP saobraćaja koji Windows Vista generiše. Osim toga, treba imati u vidu da se Windows Vista zasniva na verziji 6 Internet Protokola (IPv6) i odgovarajućim tranzicionim tehnologijama. Sa druge strane, pojedini mrežni ruteri starije generacije koriste Symmetric Network Address Translation (NAT) tehnologiju, a poznato je da ovaj simetrični NAT nije kompatibilan sa IPv6. Usled svega toga, može doći do nepravilnog funkcionisanja rutera pri upotrebi onih aplikacija koje se oslanjaju na IPv6 tehnlogije, kao što je, na primer, Microsoft Windows Meeting Space,” kaže se u zvaničnom saopštenju kompanije Microsoft.
 
   

Windows Vista, Windows XP, Linux, Mac OS X – mrtva trka na tržištu

 

 

 

Windows Vista je drugi po redu operativni sistem koji se najčešće koristi u svetu, prateći svog prethodnika Windows XP. Microsoftova najnovija verzija Windows platforme je daleko prevazišla suparničke proizvode kao što su Linux i Mac OS X Tiger. Sredinom maja, na Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) 2007 u Los Angelesu, vlasnik Microsofta Bill Gates je pozdravio činjenicu da je u prvih 100 dana generalne dostupnosti Windows Viste osnova instaliranih mašina bila veća nego Linuxa i Mac OS Xa. I izgleda da Vista nastavlja da dokazuje da ne postoji konkurent koji može da se meri sa njom. Apple je žrtvovao Mac OS X 10. 5 Leopard u korist iPhone-a krajem proleća 2007. godine. I dok je Apple kompanija sedela skrštenih ruku i nadala se da je ovo odlaganje dobra strategija, statistika pokazuje potpuno drugačiju sliku. Podaci Market Share by Net Applications otkrivaju da je MacIntel izgubio na tržištu i doživeo pad na 2. 48 procenata u junu u poređenju sa 2. 51 procenata u maju. Mac OS je takođe pao na 3. 52 procenata sa 3. 95 procenata pre dva meseca. Linux, operativni sistem otvorenog koda stagnira. Različite distribucije Linuxa uzimaju samo 0. 71 procenata tržišta operativnih sistema u junu 2007. godine, u odnosu na 0. 70 procenata u maju. Još jedna platforma koja je iskusila stalni pad na tržištu je Windows XP. Sa dostupnošću Windows Viste, već pet meseci, sve više korisnika XP-a nadgrađuju svoje operativne sisteme. Vista je glavni krivac za nazadovanje XP-a, koji je pao sa 82. 02 procenata u maju na 81. 94 procenata u junu.   Vista nastavlja da povećava svoju bazu instaliranih sistema i porasla je sa 3. 74 procenata u maju na 4. 52 procenata tržišta operativnih sistema u junu.
 
   

YouOS - Budućnost operativnih sistema

 

 

 

Šta je YouOS? YouOS je web zasnovani operativni sistem koji vam omogućuje da pokrećete i radite u različitim programima unutar web pretraživača. Tu mislimo na male programe kao što su podsetnici ili časovnici, ali i na veće i ozbiljnije programe kao što su procesori reči, mp3 plejeri i programi za trenutno slanje poruka. Pored toga, veoma lako možete da modifikujete postojeće programe ili da napišete sopstvene. Zašto bi želeo da koristim YouOS? Postojanost: Radite u njemu. Izlogujte se. Ulogujte se ponovo sa drugog računara. To je kao da nikada niste ni otišli. Centralizacija: Upravljajte svim svojim web servisima, fajlovima i nalozima sa jednog bezbednog mesta. Saradnja: Delite fajlove i programe kroz jednostavnu i intuitivnu buddy listu. Prilagođavanje: Instalirajte programe koje su napisali vaši prijatelji ili sami napišite programe. Zašto bih programirao na YouOS-u? Jedan jezik: Sve što treba da znate je javascript. Nema perla, pythona, rubyja, SQl-a, C-a i tako dalje. Tako je! Možete da programirate serverske stvari pomoću javascripta! Skalabilnost: YuoOS može da rukuje sa skalirnajem servera i propusnog opsega - samo treba da pratite logiku programa i UI. Moćna deljena struktura podataka: Treba vam distrbuirana, revidirana hashtabela koju deli N korisnika? Imate je. Atraktivan interfejs: Treba da pošaljete ili primite email ili tekstualne instant poruke? Mi radimo na tome da vam obezbedimo API-je koji obezbeđuju punu komunikaciju. Alati: Koristite poptuno integrisano razvojno okruženje u pretraživaču sa ugrađenim kontrolama izvora, proverom sintakse, kompajlerom i admnistracijom. Analiza: Znajte tačno koliko ljudi koristi vaš program i kako ga koriste. Koji je status YouOS-a? Verzija: 0. 11 Nasumično grčko slovo: Epsilon Zabavna životinja: Nilski konj (Hippo) Generalno raspoloženje: Eksperimentalno Stabilnost (poverljivo): Nestabilan Znak: Škorpija Težina: Džentlmen nikada neće pitati damu tako nešto Starost: Mlađi od tebe, zaključeno na osnovu dedukcije, pošto možeš da čitaš ovo. Voli: Monti Pajtona i Pina Colade Ne voli: Jogu i Zdravu Hranu. Zvanično računarsko ime: YouOS 0. 1 Epsilon (Unstable Hippo Build) Adresa: https://www. youos. com/
 
   
Strane: 1 2 3 4 5 6

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272