Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Windows

Ukupno: 126, strana 6 od 7

Vista Transformation Pack 8 - sada sa Flip3D-om

 

 

 

  Još jedan veliki dodatak za korisnike Windows XP/2003! Vista Transformation Pack 8 ( VTP 8 ) je upravo ugledao svetlo dana, i donosi još više Vistinih finesa bez potrebe za plaćanjem za nadgradnju. Jedna od najzačajnijih novina je sposobnost da se koristi “Aero Glass” bez potrebe za WindowBlinds-om. I dalje ne postoje nikakvi efekti zamućenja, ali možda će buduće verzije VTP-a podržavati WindowBlinds 6 sa zamućenjem? Još jedan interesantan dodatak je besplatna WinFlip aplikacija, koja klonira Flip3D task svičer iz Viste. Stvarno je fenomenalno šta su sve uspeli da uguraju u VTP, i koliko sve što su uradili liči na Vistu i njen interfejs. Evo još nekoliko stvari koje će usrećiti korisnike VTP-a: Problemi i greške koji su smetali mnogim korisnicima su uklonjeni …nema više potrebe za zaobilaznim rešenjima! Vista Transformation Pack 8 će detektovati ciljnu mašinu i predložiti optimalnu konfiguraciju. Ažurirani su mnogi programi koji su sastavni deo paketa, kao što su Vista Sidebar, ViStart, ViOr i VisualTooltip. Veliki broj grešaka je ispravljen. Ako  žudite za tim da vaš XP ili Windows 2003 više liče na Vistu onda je ovo odlična prilika. Ono što bi vam toplo preporučio pre nego što instalirate ovaj paket je da kreirate System Restore tačku, za svaki slučaj. Na taj način ako odlučite da vam Vista Transformation Pack 8 ne treba lako ćete moći da se vratite na stanje pre nego što ste našminkali Windows. Paket ima svoj deinstalacioni program, ali on ne radi uvek 100% onako kako bi trebao. Daunlodujte Vista Transformation Pack 8 od DivShare (ZIP)Daunlodujte Vista Transformation Pack 8 od MediaFire (ZIP)Daunlodujte Vista Transformation Pack 8 od RapidShare (RAR)
 
   

Vistina zaštita je slaba, neefikasna i spora

 

 

 

Slaba, neefikasna i spora su termini kojima se opisuju bezbednosne funkcije ugrađene uWindows Vistu. Enex Testlab-ov test anti-spyware programa koji je uključen u Windows Vistu, a koji je izveo PC Tools, potvrđuje postojanje bezbednosnih rupa koje se isporučuju zajedno sa operativnim sistemom. "Mi smo tokom 2006. godine proučili nekoliko anti-spyware programa kako bismo odredili aktuelni nivo preciznosti koji se može dostići u borbi protiv spyware programa. dobijeni rezultati pokazuju da Vista mora još puno da radi kako bi adekvatno zaštitila korisnike. Bezbednosni programi drugih proizvođača - pogotovo u oblasti anti-spyware programa i dalje treba da budu suštinska komponenta u zaštiti korisnika," rekao je Matt Tett, inženjer za testiranje u Enex TestLab. "Sa interesovanjem smo pratili razvoj zaštite za Microsoft Vistu. Mi znamo da se Microsoft suočava sa velikim izazovima u borbi protiv sve šireg spektra opasnih malware napada dok istovremeno pokušava da sačuva kompatibilnost unazad i laku upotrebljivost. Ovo nezavisno istraživanje je dizajnirano kako Vista stoji u borbi protiv pretnji u stvarnom svetu dokom dužeg vremenskog perida," rekao je Simon Clausen, CEO PC Tools-a. U Windows Visti, Microsoft je unapredio Windows Defender u integralni deo operativnog sistema. Testiranje je pokazalo da je Microsoft Defender-ovo brzo skeniranje uspelo da zaustavi samo 46. 61% pretnji. Sa druge strane, detaljno skeniranje je uspelo da blokira 53. 39% pretnji. U tom kontekstu, PC Tools-ov Spyware Doctor je ostavio Windows Defender daleko iza sebe blokirajući 83. 26% i 88. 69% pretnji u režimu brzog i u režimu detaljnog skeniranja.
 
   

Windows - Kako da unapredite task manager-a

 

 

 

Odmah ćete primetiti promene u prozoru Task Manager-a. Kao prvo, pored izabranog procesa će biti ikona koja pomaže da shvatite o kom je procesu reč. Mnogo važnije, desnim klikom dobićete otprilike tri puta više opcija nego pre. Najkorisniji su, svakako, okviri Information i Properties koji prikazuju, npr. system path (gde je program instaliran na hard disc-u) i vreme trajanja procesa. Za instalaciju Task Manager Extension-a morate otvoriti CodeProject account, što traje svega par sekundi.
 
   

Windows 10 Start meni je redizajniran

 

 

 

Datum rođenja: 29. jul 2015. Da li ste dobili ovakvu notifikaciju: Za Windows 10. Prve godine Windows 10 će biti besplatan.
 
   

Windows 8 će se pojaviti u oktobru 2012. po najavama iz Microsofta

 

 

 

Windows 8"Mi razmišljamo od jednog do drugog bitnog događaja, a sledeća ključna tačka za nas je promocija krajem februara na kojoj ćemo korisnicima prikazati najavu OS Windows. Sa druge strane, jedan od pouzdanih pokazatelja može biti taj da novi Windows izlazi svake tri godine, a pošto će sad u oktobru biti tri godine od lansiranja 'sedmice', mislim da je to dobra smernica”, rekla je Pulova. Iako se oktobar spominjao i ranije kao mesec za premijeru, ovo je najkonkretniji nagoveštaj do sada koji je stigao iz kompanije Microsoft. Nadamo se da cunami neće da potopi čamac na slici. (Tanjug) Preuzmite probnu verziju Windowsa 8 Windows 8 news Windows 8 Developer Preview Windows 8 Developer Preview is available for you to try now: Download it here. Note: This is the pre-beta version of Windows 8 for developers and cannot be uninstalled. Learn more about building apps, visit forums, and get the latest news at Windows Dev Center. Windows 8 Pre Beta Showcased On Texas Instrument’s TabletA couple of days back we had reported of Texas Instruments(TI)  announcing their intention to showcase their very own tablet running Windows 8 at CES 2012. Well they have certainly kept their promise by showcasing it on a tablet with TI’s soon to be released OMAP4470 processor. Rightfully so, TI  did indeed show a tablet running a pre-beta version of Windows 8 this week at CES 2012. LINK. Tvitovi kao putokazi @Windows Microsoft Windows Watch the entire Windows 8 demo from our #CES2012 keynote bit. ly/xhyK4RJavaScript i Windows 8 @delphifeeds delphifeeds Windows 8 Metro and RemObjects SDK for JavaScript bit. ly/xJ3Oll Tableti pod Windowsom 8 @BGR BGR Windows 8 tablets could be priced right out of contention goo. gl/fb/eOVRNARM uređaji @computertechie7 computertechie7 ARM Devices Running Windows 8 Will Have Boot Options Locked Down [Windows] pulse. me/s/52Hgv iPad i Windows 8 @iPadfans iPad fans iPad news: iPad, Windows 8 Tablets Could Alter the Business Tablet Landscape in 2012 - eWeek goo. gl/fb/RwNw9Migracija na Windows 8 @JakBBNews Jakarta BlackBerry Laplink's PCmover Helps Windows 8 Migrations j. mp/weySVD
 
   

Windows alati - Spyware Doctor

 

 

 

Spyware doctor je program za uklanjanje spyware-ova i nudi zaštitu od spyware-ova, adware-ova, trojanaca, spyware kolačića, adbot-ova, spybot-ova, otimača web pretraživača phishing napada i sve to u realnom vremenu. Pored toga Spyware Doctor aktivno štiti vaše web pretraživanje pomoću Internet Explorera sa ugrađenim popup blokerom i čuvarom koji vas štiti od zlonamernih sajtova. Spyware Doctor je lak za upotrebu i zauzima veoma malo resursa računara a brzina skeniranja mu je zavidna zahvaljujući višestrukim specijalizovanim skenerima. Skoro sve funkcije Spyware Doctora mogu da se ažuriraju kroz Live Update proces. On Guard funkcija je dizajnirana da vam obezbedi zaštitu u realnom vremenu i aktivira nekoliko alata koji aktivno nadziru i štite računar od spyware napada. Verzija 5. 0 predstavlja veliki napredak, koji uključuje optimizovane performanse programa, potpuno modularni dizajn i upotrebu total Spider tehnologije. On predstavlja novu Intelli-Scan tehnologiju, novu Site Guard funkcionalnost i AntiVirus zaštitu. Napomena: Ovaj put neograničena trial verzija ne uklanja postojeće pretnje tokom skeniranja, ali detekcija i uklanjanje dolazećih pretnji u realnom vremenu je omogućena.
 
   

Windows Installer verzija Debian/Ubuntu Linux-a

 

 

 

Verovatno ste već čuli neke glasine o novom Ubuntu Windows Installer-u za Windows računare, ali sada je tu i Debian Windows Installer. Glasine su, na sreću, potpuno tačne i proverene, tako da ćete sada moći da Ubuntu ili Debian verziju Linux-a instalirate direktno iz Windows-a, uz pomoć izvršnog (. exe) instalacionog fajla. Ubuntu Windows Installer sadrži mnogo interesantnih opcija, među kojima je najrevolucionarnija svakako ona koja vam omogućava da po sopstvenom nahođenju birate da li ćete na svom računaru instalirati Ubuntu, Kubuntu ili Xubuntu. Dok Kubuntu predstavlja distribuciju Linux-a zasnovanu na Ubuntu-u, sa unapred instaliranim KDE window managerom, verzija Xubuntu se isporučuje zajedno sa pre-instaliranim XFCE desktop managerom. Osnovna namena ovog instalacionog programa jeste da korisnicima Windows-a omogući što jednostavniju instalaciju Ubuntu Linux-a, bez neophodnosti poznavanja načina reparticionisanja diskova ili podešavanja takozvane multiboot opcije. “Installer funkcioniše tako što najpre kreira sliku (image) pre-instaliranog Ubuntu operativnog sistema na hard disku (koja je preuzeta bilo preko bittorrent downloader-a koji je integrisan u instalacioni fajl, ili putem standardnog http download-a kada bude dovoljno mirror-a), da bi zatim instalirao GRUB za Windows, koji se može lančano učitati pomoću postojećeg boot loader-a i koji zatim učitava Linux kernel i initrd fajl sa NTFS particije. Pritom je initrd fajl modifikovan, kako bi poržao podizanje maločas pomenutog image fajla kao osnovnog (root) fajl sistema. Proces podizanja (boot) operativnog sistema se dalje nastavlja kao kod normalne instalacije,” objašnjavaju članovi Ubuntu Windows Installer tima. Najznačajnije prednosti Ubuntu Windows Installer-a: Veoma jednostavan za upotrebu Omogućava instalaciju bez rizika Nije potrebno vršiti reparticionisanje hard diska Nema potrebe za promenama u Windows boot loader-u Jednostavna deinstalacija Nizak nivo rizika Ne koristi se virtualna mašina Nema značajnijeg pogoršanja performansi rezultujuće instalacije Rezultujuća instalacija podržava sve elemente koje podržava i normalna instalacija Čitav proces instalacije traje veoma kratko Što se, pak, tiče ganc novog Debian Windows Installer-a i načina njegove upotrebe, više o tome možete saznati na ovom web sajtu, dok nekoliko screenshot-ova načinjenih u toku instalacije možete pogledati ovde.
 
   

Windows Live dobija korekcije

 

 

 

Predstavljamo novi Windows Live. Zvanična home stranica Windows Live-a je dobila fejs lifting i možete da pristupite finalnom rezultatu tako što ćete posetiti Home. Live. com. Stara i nepraktična stranica Live. com-a više ne postoji. Iako se u prošlosti Live. com veoma malo razlikovao od Google-ove standardne stranice sa stanovišta grafičkog dizajna i koncepta, sada je Microsoft prebacio Windows Live u potpuno novu ligu. Pre nekoliko dana mogli ste da pročitate o ispravkama na home stranici Windows Live-a ali sada možete da posetite stranicu i da pogledate kakve je promene Microsoft implementirao. Jedan važan aspekt redizajna je činjenica da se Microsoft kompanija sada oslanja na sopstvene resurse. Ne postoji mogućnost da korisnik personalizuje Windows Live stranicu, jer je Microsoft transformisao stranicu kako bi centralizovao pristup različitim proizvodima i servisima koji su ujedinjeni pod brendom Windows Live. A vi treba da držite na umu da je Windows Live dizajniran da se ponaša kao ekstenzija Windows operativnog sistema. A sa novom home stranicom, Windows Live nudi pogled u evoluciju Windows Live onlajn platforme kao Microsoft-ovog sopstvenog operativnog sistema. Windows Live standardna home stranica više nema samo Live Search već takođe ima i Windows Live Hotmail, Windows Live Spaces, Windows Live OneCare. Korisnici sada mogu lako da dođu do svog email inboxa, Windows Live Messenger stranice, Windows Live Gallery-ja, pa čak i do MSN-a. Na ovaj način, Microsoft pokazuje da je konačno shvatio da se uspeh Windows Live brenda ne ogleda samo u Live Search-u već u čitavoj grupi servisa i proizvoda koje nudi. Pored svega toga, Microsoft je takođe dao novo značenje terminu “live”. Korisnici će primetiti da se kolorna šema Windows Live-a menja u zavisnosti od doba dana.
 
   

Windows Server 2008 - Uvod u TCP/IP

 

 

 

iTechTalk donosi članak: Uvod u TCP/IP u Windows Serveru 2008. Tek pre nešto više od 10 godina TCP/IP je koristio mali broj kompjutera za povezivanje na Internet.  Ovaj broj se ekplozivno povećao, pa sa razvojem kompanija, ovaj protokol je postao izbor većine. Windows Server 2008, preko Aktivnog direktorijuma obezbeđuje jaku podršku za TCP/IP, kao primartni protokol. Geekzone donosi članak o SP2 paketu za Windows Vistu i Server 2008. Pretplatnici MSDN i Technet če moći već danas, 02. decembra, da preuzmu Servisni paket 2. Uz malo konfuzije, izgleda da se radi o beta paketu, ali koji je i u ovakvoj verziji dobro došao. Dati su i pregledi šta se očekuje za Desktop i Server verziju. iTechTalk donosi članak o Roles, Functions, and Applications of Windows Server 2008 Nakon instaliranja operativnog sistema i logovanja prvi put kao Administrator, Windows server 2008 otvara Server Manager console.  
 
   

Windows Server 2008 - Više sigurnosti

 

 

 

Windows Server 2008 R2 - Više sigurnosti Deb Shinder piše o mogućnostima kombinacije Server 2008 R2/Windows 7 koja je najbolja za organizacije, čime se povećava sigurnost mreža pod Windowsom. Svaka nova verzija Windowsa donosi nova poboljšanja sigurnosti. Za razliku od raniji verzija klijenta, nova beta verzija Windowsa 7 se pokazala stabilnom. Izvor.  
 
   

Windows Vista - statistički pokazatelji i činjenice

 

 

 

Jedan korisnik na Futuremark forumu je napravio nezvanično poređenje između Windows Viste SP1 i Windows XP-a SP2, i na kraju je bio prijatno iznenađen Vistinim performansama. U ovom članku daćemo vam uporedni prikaz performansi Windows Viste i Windows XP-a na osnovu rezultata koje je dobio ovaj korisnik: Ekstrahovanje fajlova (ekstrahovanje 3. 9GB RAR arhive pomoću WinRAR-a) Vista: 2 minuta i 16 sekunde XP: 2 minuta i 22 sekundi Brzina učitavanja programa Vista:Photoshop CS3: 2 sekundeOpenOffice: 1. 5 sekundeCrysis: 26 sekunde XP:Photoshop CS3: 8. 5 sekundeOpenOffice: 6. 5 sekundeCrysis: 33 sekunde Crysis GPU-test (1280×1024) Vista (”High”, DX10, 64-bit): 35fps Vista (”High”, DX9, 64-bit): 37fps Vista (”High”, DX10, 32-bit): 35fps Vista (”High”, DX9, 32-bit): 36fps XP (”High”): 39fps On je uradio još testova , ali ja sam sumirao one najvažnije u ovom tekstu. Generalno gledano, Vista je pobednik, osim u igračkoj areni. Kada su upoređene performanse ova dva operativna sitema u igrama, kao što je Crysis, Vista nije mogla da se nosi sa onim što je XP mogao da ponudi. Ovaj vredni korisnik je članak završio sa tabelom koja pokazuje kolika je korist od korišćenja SuperFetch funkcije u Windows Visti. Kao što mnogi od vas već znaju, Windows Vista koristi tehnologiju koje se zove SuperFetch za skladištenje unutar RAM-a programa i podataka koje najčešće koristite. Video sam da neki korisnici po forumima pitaju kako mogu da isključe ovu funkciju, ali možda će ova tabela promeniti njihovo mišljenje: Činjenice iz Microsofta Bill Gates je početkom januara objavio da je prodato više od 100 miliona kopija Viste na računarima koji se koriste širom sveta, a to je izuzetno dostignuće za ovako mlad operativni sistem. Tokom zadnjih godinu dana Microsoft je uspeo da sakupi neke značajne statističke podatke u nadi da će ubediti korisnike da nadgrade operativni sistem na Vistu. Veliki broj ovih statističkih podataka je prikupljen od korisnika koji su učestvovali u Microsoft Customer Experience Improvement Program-u. Evo kratkog pregleda podataka do kojih su došli: Većina PC računara koji butuju Windows Vistu je spremna za rad za manje od jednog minuta. Većina Windows Vista zasnovanih računara se budi iz sleep režima za manje od 6 sekundi. Windows ReadyBoost je odlična inovacija u Windows Visti koja vam omogućuje da ubrzate vaš sistem u sekundi, a PC računari koji koriste Windows Vistu a opremljeni su sa 512 MB (ili više) fleš memorije će osetiti poboljšanje performansi do 40 posto. Windows Vista korisnici obično iskuse do 20% manje “zamrzavanja aplikacija od korisnika koji koriste Windows XP. Na osnovu istraživanja sprovednih u prvih 180 dana upotrebe, Windows Vista je pokazala da ima mnogo manje ranjivih tačaka od Windows XP-a ili Mac OS X 10. 4. Bezbednost u Windows Visti je toliko poboljšana da PC računari koji je koriste imaju 60 % manje šansi da budu inficirani virusima, crvima i rootkit-ovima u odnosu na PC računare koji koriste Windows XP SP2. Windows Vista zasnovani PC računari imaju 90 % manje šanse da budu inficirani u odnosu na Windows XP bez Service Pack-a. Windows Vista zasnovani PC računari imaju tri puta manje šanse da budu inficirani sa potencijalno neželjenim programima u odnosu na Windows XP zasnovane PC računare zbog toga što se Windows Vista isporučuje sa Windows Defender-om. Internet Explorer 7 sada blokira skoro 1 milion pokušaja nedeljno koji vas navode na lažne web sajtove. Novi phishing napadi su 25 češći od novih virusa. Tako je, preko 20,000 lažnih web sajtova se kreira svakog meseca! Od svih ovih statističkih podataka meni je najimpresivniji podatak o zaštiti od phishing napada u Internet Explorer-u 7. Nikada ne bih ni pomislio da IE 7 blokira milion pokušaja da se pristupi phishing web sajtovima svake nedelje.
 
   

Windows Vista Grande Edition – najveća Vista na vašem desktopu

 

 

 

Ne, ovo nije šala. Možete da daunlodujete direktno sa Microsofta najveći Windows Vista koji će se ikada nalaziti na vašem desktopu. A ako želite da znate mere Windows Vista Grande izdanja one iznose 1. 564 x 1559 piksela. Prevedeno u centimetre to iznosi 41. 5 cm dok u inčima to iznosi oko 16. 30 inča. I naravno, rezolucija je 96 piksela po inču. Do sada ste već shvatili da je Windows Vista Grande slika. Ali ona je bolja od obične slike, to je u stvari Windows Vista logotip. A dimenzije su odlične. Nećete moći nigde da pronađete tako izdašne dimenzije Windows Vista logotipa, zato što generalno gledano takvi logotipi su najboljem slučaju smanjeni na . GIF veličine od samo nekoliko KB. Ali to ovde nije slučaj. U stvari Microsoft je ponovo preterao, jer samo Start dugme Windows Vista-e teži 1. 4 MB. Jedina mana slike je format. Microsoft isporučuje JPG čak i ako je kompanija aludirala na kvalitet njihovog HD Photo formata koji je dizajniran da zameni Joint Photographic Experts Group format i koji je po standardnom podešavanju podržan u Windows Visti. Start dugme Windows Vista-e je deo velike i raskošne kolekcije koju Microsoft nudi za štampu, ali vam niko ne brani da daunlodujete sliku. Međutim, imajte na umu da je Start dugme Windows Vista-e registrovani trejdmark i da postoje ograničenja koja su vezana za njegovu obradu u Photoshopu i sličnim programima. Uživajte!
 
   

Windows Vista ima problema sa SD karticama većim od 1GB

 

 

 

Veliki broj korisnika je iskusio probleme u Windows Visti vezane za prepoznavanje ispravnih SD kartica koje imaju kapacitet veći od 1GB. Izgleda da Microsoft trenutno ne priznaje da postoji problem iako je Internet pun ljudi koji izveštavaju o sličnim problemima. SD kartice od 1GB se prepoznaju bez ikakvih problema. Trenutno ne postoji nikakvo rešenje za ovaj problem. Sledi kratka lista postova na forumima koji govore o ovom problemu. Card Reader won’t read 2Gb SD cardCard Reader won’t read 2Gb SD cardSD Card Driver problemsVista Cannot Read 2GB SD CARDVista does not recognize SD cards greater than 1 gig in size Ako i vi imate Windows Vistu i imate problema sa prepoznavanjem SD kartica većih od 1GB, napišite nam u komentarima.
 
   

Windows Vista protiv Mac OS X-a

 

 

 

“Danas možete da birate između operativnog sistema koji se iz petnih žila upire da uhvati korak – i Mac OS X-a, koji i dalje jaše na čelu kolone. ” Ovako glasi isečak iz jednog članka, objavljenog na zvaničnom web sajtu kompanije Apple. Autor ovog članka otvoreno blati operativni sistem Windows Vista, ističući da je on samo bleda imitacija Mac OS X-a i po ko zna koji put opisujući sve sličnosti između pomenuta dva operativna sistema, sa kojima su već i vrapci na grani odavno upoznati. Mehanizam za pretraživanje, razni pomoćni progami i ukrasi, sidebar, pa čak i igra šaha koja predstavlja sastavni deo obeju platformi, samo su neke od originalnih Mac OS X karakteristika za koje u Apple-u tvrde kako ih Vista besramno i nelegalno kopira. Sve pomenute sličnosti su, dakako, činjenica, u čiju verodostojnost ne treba sumnjati. Pa ipak, maločas pomenuta tvrdnja da korisnici danas mogu da biraju “između operativnog sistema koji se iz petnih žila upire da uhvati korak – i Mac OS X-a, koji i dalje jaše na čelu kolone,” ni izdaleka ne odražava pravo stanje stvari. Uprkos tome što se u Apple-u pomalo neskromno hvale svojom vodećom ulogom u oblasti inovacija, neosporna je činjenica da Microsoft i dalje suvereno vlada tržištem operativnih sistema. Naime, statistika kaže da na različite verzije Microsoft-ovih operativnih sistema otpada preko 92% svetskog OS tržišta, od čega XP-u pripada lavovski deo od 85. 02%. Sa druge strane, Mac OS X jedva uspeva da se održi na 6. 31%, dok operativnom sistemu Vista trenutno pripada zanemarljivi deo tržišta od 0. 18%. Ipak, ne treba očekivati da će se Vista dugo zadržati oko nultog procenta. Imajući u vidu da je zvanična distribucija ovog novog operativnog sistema otpočela tek pre neki dan, kao i da je Microsoft uložio oko oko 500 miliona dolara samo na promotivnu marketinšku kampanju pod nazivom Vista Wow, sasvim je sigurno da će Vista predstavljati najopasnijeg konkurenta svim drugim operativnim sistemima. Stoga bi, po mom skromnom mišljenju, zaposleni u Apple-u trebalo da povedu malo više računa o tome šta izjavljuju i da se dobrano pripreme za predstojeću konkurentsku borbu do istrebljenja. Ah da, umalo da zaboravim – Vista se može bez ikakvih problema instalirati i na Mac računarima zasnovanim na Intel-ovim procesorima. . .
 
   

Windows Vista startovala u svetu i kod nas

 

 

 

http://www. microsoft. com/scg/ Na Google News poruka na pitanje Windows Vista: Kako kupiti Windows Vista u pola cene: http://www. foxnews. com/story/0,2933,248704,00. html
 
   

Windows XP Service Pack 3 je nezvanično dostupan za preuzimanje

 

 

 

Mi ćemo da sačekamo sve dok ovaj servisni paket ne bude dostupan na Microsoft. com-u od ponedeljka, ali ako vi ne možete da dočekate da stavite šape na Windows XP Service Pack 3, konačna verzija je dostupna za daunlodovanje na MajorGeeks i Softpedia-i. Mi ga još nismo testirali, zato eksperimentisanje nastavite na sopstvenu odgovornost.
 
   

Windows XP trikovi - Onemogućite low disk space upozorenja u Windowsu

 

 

 

Ako ste ikada skoro u potpunosti ispunili hard disk, onda iz prve ruke znate kako Windowsovo upozorenje da imate malo prostora na hard disku zna da bude dosadno. Najgore od svega je što ne postoji opcija pomoću koje možete jednostavno i za sva vremena da isključite ovo upozorenje koje neprestano iskače i ometa normalan rad. Međutim, Download Squad weblog opisuje jednostavan metod za isključivanje low disk space upozorenja na Windows računaru. Sve što treba da uradite je da unesete jednu komandu u vaš komandni prompt, koja će modifikovati Windowsov registar i onemogućiti pojavu upozorenja. Međutim imajte na umu da je ovo upozorenje korisno onim korisnicima koji ne vode računa o stanju svojih hard drajvova. Sa druge strane, ako pratite stanje hard drajvova i namerno držite hard drajv skoro punim onda ćete otvoriti prozor komandnog prompta i ukucati ili pejstovati sledeći tekst u njega:  REM copy here regini HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer "NoLowDiskSpaceChecks" = REG_DWORD 1 REM end copy here (REM linije vam omogućavaju da lakše i preciznije izvedete kopiranje) I to je to! Upravo ste se oslobodili jednog od najdosadnijih upozorenja u Windows XP-u
 
   

Windows XP trikovi - Prikažite Control Panel kao padajući meni

 

 

 

Da biste brže mogli da pristupite programima koji se nalaze unutar Windows XP Control Panela, vi možete tako da podesite Control Panel da se otvara kao podmeni u Start meniju, isto kao i postojeći Accessories podmeni. Da biste to uradili desnim tasterom kliknite na Start dugme i izaberite Properties. Kliknite na dugme Customize koje se nalazi desno od Start menu opcije. Izaberite karticu Advanced a, zatim u području Start menu items pronađite Control Panel i potvrdite opciju Display as menu. Kliknite na OK dvaput da biste potvrdili izmene. Od sada će se sadržaj Control Panela prikazivati kao padajući meni.  
 
   

Windowsovi tajni zapisi o vašoj Internet aktivnosti

 

 

 

Da li je istorija pretage weba sačuvana u PC-ju čak i ako redovno brišete privremene (temp) direktorijume i keš? Da li na taj način brišete istoriju ili ona i dalje ostavlja trag?   Kratak odgovor je sledeći: ako nadgradite na poslednju verziju oba glavna web pretaživača (IE7 ili Firefox 2), redovno brišete istoriju pretrage ili privatne podatke, i regularno pokrećete anti-spyware i antivirusne alatke, onda ste sigurni. Ono što ste možda čuli odnosi se na starije web pretraživača, konkretno Internet Explorer 6 – i njegovu upotreba fajla koji se zove “index. dat”. Čal i ako izbrišete istoriju pretraživanja, cookie-je, i privremene internet fajlove u Internet Exploreru 6, ovaj pretraživač može iza sebe da ostavi tragove istorije pretraživanja u formi skrivenog fajla koji se zove index. dat. Ovaj fajl je jako teško pratiti i izbrisati. I, da, Firefox 1. x koristi fajlove (keš fajlove) da bi pratio gde ste bili, mada je njih mnogo lakše izbrisati u Firefoxu nego u Internet Exploreru. Međutim, nije bilo ničeg zlonamernog u vezi svega ovoga, već je to bio samo najlakši način za pretraživač da shvate gde ste išli kada ste ukucali URL. Dobre vesti su te da su sa Internet Explorerom 7, index. dat fajlovi bili uklonjeni, tako da sada možete da izbrišete privatne informacije i da budete sigurni da su one stvarno izbrisane. U Firefoxu, kliknite na Tools>Clear Private Data da biste to uradili. U Internet Exploreru 7, kliknite na Tools>Delete Browsing History. Ako ste ikada imali Internet Explorer 6 (ili starije verzije) ili stariju verziju Firefoxa na PC-ju, onda treba da izbrišete sve index. dat fajlove koji bi mogli da se nalaze na računaru. Ja sam isprobao Index Dat Spy, koji vam omogućava da locirate sve index. dat fajlove a zatim da ih izbrišete ako želite (Mnogi index. dat fajlova su prazni). To je jedini besplatan program koji sam pronašao a koji vam omogućava da izbrišete ove fajlove (Postoje i alternative koje se plaćaju). Imajte na umu da istorija pretraživanja i privremeni internet fajlovi ne izazivaju spyware i adware programe, Oni predstavljaju samo izveštaje o vašem kretanju po Internetu.
 
   

Xbox postao profitabilan, skoro kao pravi biznis

 

 

 

Ko bi rekao. Nakon nekoliko godina tokom kojih smo gledali kako Microsoft baca milione dolara u jamu bez dna po imenu Xbox, koji je razvio Entertainment and Devices Division (odeljak Microsofta namenjen igrama), kompanija se konačno, kao što su i predviđali, vraća sa plenom - 524 miliona doalra zarade u zadnjih šest meseci, u odnosu na 423 miliona dolara gubitka tokom istog perioda prošle godine. Microsoft kaže da je glavni uzrok ovakvog razvoja događaja uspeh 360-ice, mada su imali uticaja i Zune i prodaja PC-ja. Izgleda da su smanjeni troškovi proizvodnje, pojačani marketing i sitnica po imenu Halo 3, zajedno uspeli da donesu zaradu. Microsoft polaže velike nade u ostatak fiskalne 2008. godine pošto "očekuju da zarada raste zahvaljujući povećanoj prodaji Xbox 360 konzola i njenih igara, dodataka i servisa". Izgleda da Nintendo nije jedini proizvođač koji je naučio kako se zarađuju pare. A kako stoje stvari kod tebe, Sony?
 
   
Strane: 1 2 3 4 5 67

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272