Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Digitalna fotografija

Ukupno: 767, strana 26 od 39

Projekt na ulici - 3. deo - od prodavaca testova do devojčice koja nosi zastavu

 

 

 

Kupovina testova na ulici Komentar na B92: "Javna je tajan u Kragujevcu da su testovi mogli da se kupe 'na ulici' za 20 evra. Eto predloga za praktikovanje istrazivackog novinarstva. " Oni koji prodaju testove za sada se ne mogu snimiti, ali dajemo snimak njihovih skeleta: Link. Bageristi sa senzibilitetom Bageristi koji su pre dva dana na gradilištu u Ulici svetog Klimenta 17 na Zvezdari rušili staru kuću i zbog nepropisne zaštite oštetili krov komšijskog. . Link. Link. Sa ulice u vojsku Svetlana Marković (27) je pre nego što je postala profesionalni vojnik radila razne poslove u kafiću, piceriji, prodavala diskove na ulici. Link. Link.
 
   

Prva fotografija potencijalno naseljene planete

 

 

 

Planeta sa fotografije je 500 svetlosnih godina daleko od Zemlje, od Jupitera je veća oko osam puta i deset puta je udaljenija od svog sunca nego Neptun od našeg. Ovo otkriće je deo istraživanja više koje obuhvata više od 85 zvezda iz sazvežđa Velikog Škorpiona, grupe mladih zvezda nastalih pre nekih 5 miliona godina, a koje se zasniva na adaptivnoj optičkioj visokorezolucijskoj mogućnosti Gemini teleskopa da odredi razliku između gupacija koje se formiraju oko mladih zvezda. "Ovo otkriće nas svakako dovodi u stanje iščekivanja novih iznenađenja prirode", kaže Marten van Kerkwijek, profesor astronomije na Univerzitetu u Torontu.
 
   

Pun mesec je lep za fotografisanje kao i mlad

 

 

 

Neko će reći da se loše oseća kada je pun mesec. Neko će zavijati. Neko će tek tada biti dobro. Na sajtu OCregister možete da vidite kako on izgleda sa neke druge lokacije na Zemlji, na primer iz Tutsina. Ako upotrebite Photoshop biciklista bi mogao da kruži oko Meseca. Na televizorima u stanovima iznad kojih je snimljen pun mesec bi mogle da budu mesečeve faze, mlad mesec, prva polovina. . . . Kako Mesec izgleda iznad vaše kuće? Pošaljite nam fotografiju
 
   

Put oko svijeta za 100 dana, knjiga uz Vijesti

 

 

 

100 danaNino Bojić, Vlado Jovičić i Blažo Milić su ljeta 2010 krenuli na dalek put, ali sa namjerom da se vrate doma. Krenuli su na istok, a vratili se sa zapada! Proveli 100 dana na motorima. Prešli 40. 000 kilometara. Tokom njihovog puta, pratili smo svakodnevne izvještaje na sajtu theridearound2010. me i u svakom trenutku znali njihovu poziciju na mapi, maštajući šta li sada rade… I, evo konačno smo dočekali prvo izdanje njihove knjige sa putovanja a mi vam nudimo samo nekoliko predivnih ilustracija čisto da vam zapale maštu.  Knjigu možete kupiti uz Vijesti za samo 3,99€POSETITE.
 
   

RCA Small Wonder kompaktni kamkorderi

 

 

 

Iz RCA na tržište stižu tri nova modela kamkordera iz Small Wonder serije. Zajedničke karakteristike ove tri kamere su džepne dimenzije i memorija u obliku izmjenjljivih kartica, a dva modela imaju i flip-out display. Ono što zaista nedostaje je baterija koja može da se puni. Small Wonder MyLife, EZ200, ima flip-out zaslon dijagonale 1,5 inča, microSDHC utor sa jednom 1GB karticom na koju stane 30 do 60 minuta snimljenog materijala, u zavisnosti od odabranog načina snimanja. Ova kamerica košta 89 dolara. Smal Wonder Pocket, EZ205 ima gotovo identične karakteristike, ali su načini snimanja dodatno optimizovani, pa će na microSD karticu od jednog gigabajta stati i do dva sata materijala. Cena je 100 dolara. Small World Traveler, EZ210 nema flip-out zaslon, ali 2,4 inča dijagonale nadoknađuju taj nedostatak. Ovaj model ima SDHC utor u kome je jedna SD kartica kapaciteta 2GB na koju se može sačuvati do četiri sata snimljenog materijala. Ovaj model će se prodavati po ceni od 150 američkih dolara. Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

REFORO BROJ 85 JE NA KISOCIMA, KAKO DA GA DOBIJETE BESPLATNO

 

 

 

REFOTO BROJ 85, OKTOBAR 2011Iz novog broja izdvajamo sledeće teme:Fotografi:Predrag Mihajlović Cile - Dokumentarne fotografije kao svedočanstvo o ne tako davnom socijalrealizmu Marko Vrdoljak - Autor brojnih fotomonografija koje se bave lepotama, istorijskim nasleđem i prirodnim bogatstvom Hrvatske Milica Mrvić - Moderna verzija prabakinog kuvaraStalne rubrike:Moje iskustvo - Test i prikaz foto-laboratorija u SrbijiDiskusije - World Press Photo Masterklas kroz iskustvo troje mladih fotografaReagovanja - Google protiv lopovaDiskusije - Kritički osvrt na foto-konkurseReFoto konkursi - Monohromatski svet obogaćuje stranice časopisa, a veoma je dobar i odziv na konkurs za panoramsku fotografijuFoto-škola:Praksa na delu - Snimanje koncerata uz puno korisnih savetaPhotoshop - Alfa kanali - Suptilan postupak obrade fotografijaAdobe Bridge 5. 1 - Najbolji način za arhiviranje fotografijaDiskusija o ulozi fotografije u razvoju ljudske kultureKreativna upotreba filtara za snimanje panoramaTehnika:Treća generacija CSC fotoaparata - Test četiri nova modela digitalnih kompaktnih sistemskih fotoaparataNikon P7100 - Unapređen najbolji Nikonov model kompatnog fotoaparataKAKO DA DOBIJETE BESPLATNO REFOTO MAGAZIN?KUPITE KNJIGU:Uz knjigu ćete besplatno dobiti i primerak časopisa REFOTO BROJ 85, OKTOBAR 2011. NARUČITE KNJIGE.
 
   

REFOTO broj 113 je izašao iz štampe

 

 

 

Refoto 113Svakako najvažnija stvar koja se desila u proteklom periodu jeste najveći sajam foto i kino opreme, čuvena Photokina. Naša mala ekipa donosi vam pregršt noviteta i zanimljivosti iz Kelna koji je tokom dana sajma doslovno posvećen fotografiji u svim oblicima. Novi broj ipak nije posvećen samo Photokina sajmu već su tu i prilozi za sve koje ne zanima samo tehnika. Tema broja jeste Scena. Predstavljamo vam Dunju Dopsaj i el gvojosa, dvoje fotografa čiji rad je vezan za muzičku scenu. A ya scenu je veyana i naša stalna rubrika Popularna istorija. Sledeća celina vezana je za modnu fotografiju i prikazani su Savremena modna fotografija u Švedskoj koja balansira između mode i umetnosti i novi New Wave Project na kojem je učestvovalo deset mladih fotografa koji su bili spremni da pokažu i dokažu da se granice uvek mogu menjati i pomerati. Rubrika Kako da… posvećena je reprofotografiji i videćete šta je sve potrebno kako bi postigli neophodan kvalitet reprodukcija dvodimenzionalnih objekata i umetničkih slika. Dešavanja kao i obično posvećujemo najzanimljivijim izložbama i projektima. Donosimo vam priče salonu Fotomedia održanom u Skoplju, Makedonija, u Beloj Crkvi održan je Kup podvodne fotografije, a tu je i prikaz  dešavanja na festivalu Žisel u Omoljici Turistički vodič ovoga puta posvećen je Sopotnici, mestu gde pored fotografije možete uživati i u mnogo drugih stvari. Tehnika nije sadržana samo u prikazu noviteta već su „pod lupom“ bili: Nikon D750, Sony Alpha 5100 i objektiv iz Sigma art serije f/1,4 50mm. Čitaoci su svoje fotografije poslali za rubrike „U fokusu“, „Foto kliniku“ i konkurs „Autoportret“ koji, po kvalitetu pristiglih radova i uloženoj inventivnosti, ozbiljno pretenduje na titulu najboljeg konkursa do sada. Naravno da ovo nije sve jer vam donosimo još zanimljivosti koje ćete pronaći kada otvorite 113. broj časopisa ReFoto!REFOTO, Pčinjska 15a, 11000 Beograd; tel. +381 11 344-9641; faks. +381 11 7860-234; e-mail: info. refoto@refoto. rs Vaš primerak časopisa potražite na obližnjem kiosku. Za dodatne informacije posetite naš sajt.
 
   

REFOTO broj 114 je izašao iz štampe

 

 

 

Iz novog broja izdvajamo: Paris Photo Najveći sajam fotografije na svetu održava se u gradu svetlosti, a tu je i Mesec fotografije tokom kojeg Pariz postaje grad ljubitelja fotografije. Tema broja FOTO-OBJEKAT Uz malo mašte, volje i umeća svoje fotografije možete odštampati na brojnim površinama koje za čas fotografiji daju upotrebnu vrednost: od korica za knjige, zavese za kupatilo do ambalaže na piću ili saksije za cveće. Portfolio Predstavili smo fotografije Vladimira Červenke, našeg saradnika i člana redakcije od prvih dana časopisa kao i mladu autorku iz Francuske Rimel Neffati koja se isključivo bavi autoportretom. Na terenu Vodimo vas na monumentalne planine Prokletije, kao i u „Lov na ptice“ uz pomoć moćnih teleobjektiva ali i dobro osmišljenog zaklona. Teme Svojevrsni povratak analogne fotografije je očigledan pa možemo očekivati sve češću analogno-digitalnu fuziju. Tu je i priča o naknadnom icecanju fotografija tzv. kropu i u kojoj meri ga treba koristiti. Istorija Čuvena knjiga „Amerikanci“ Roberta Frenka trajno je promenila dokumentarnu fotografiju ali i odnos prema naraciji kroz fotografske knjige. Tehnika Kompanija Sony i dalje nudi odlična rešenja kada su u pitanju kompaktni fotoaparati, a jedno od njih je DSC RX 100 III. Samsung i dalje vlada nebom pametnih telefona, a jedna od zvezda je Galaxy Note 4. Predstavljamo i nov Sigmin objektiv iz Art serije 24-105 mm f/4, a za gedžetomane tu je LCD tražilo i kako od nosača da napravite slajder. Konkurs Brojem 114 završili smo prijave za godišnji konkurs časopisa na temu Autoportret, a nagrađene i izbor najboljih radova moći ćete da vidite u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda od 13. do 31. januara 2015. Još mnogo tema i informacija čeka vas u najnovijem 114. broju časopisa ReFoto!REFOTO, Pčinjska 15a, 11000 Beograd; tel. +381 11 344-9641; faks. +381 11 7860-234; e-mail: info. refoto@refoto. rs Vaš primerak časopisa potražite na obližnjem kiosku. Za dodatne informacije posetite naš sajt.
 
   

REFOTO broj 115 je izašao iz štampe

 

 

 

Iz novog broja izdvajamo: Tema novog broja jeste pokret. Ideja za ovakvu temu nastala je nakon upoznavanja s radom Aleksandra Antonijevića koji paralelno s karijerom uspešnog i svetski priznatog igrača razvija i fotografsku. A s time šta Aleksandar radi i kako fotografiše možete se upoznati u njegovom portfoliju. Praksa na deluU skladu sa temom ovoga puta jeste i ova rubrika. Dvoje igrača, dva urednika i prostor našeg studija bili su dovoljni da napravimo priču o tome kako da se oprobate i u ovoj oblasti. Popularna istorija fotografijeFotografija nije nastala pojavom digitalnih fotoaparata pa tako postoje veoma značajni opusi ove oblasti koji datiraju mnogo godina unazad. Refoto je dao svoj doprinos jer čak i u knjigama o istoriji fotografije nema jasno definisanih prikaza rada fotografa fasciniranih igrom. Svet u fokusuGodinama već pratimo dešavanja na konkursu UNICEF-a tako da u ovom broju imate najbolje ili da tako kažemo najtužnije svetske fotografije. U fokusuKada imate takvu ekipu, koju mi volimo da zovemo “Refoto porodica” onda nije čudno da možete videti fotografije neverovatno lepih stvari i pojava. Ovog puta “duplerica” je zauzeta fotografijom olujne noći iznad Dubrovnika. Na terenu s profesionalcemSnimati fotografije koje ste pre toga odsanjali i osmislili, pa još iz vazduha, koristeći pritom sve poznate i poneku nepoznatu letelicu. . . Ovo je stvarna priča Dragoljuba Zamurovića. FotografiPriča o fotografima ovog puta posvećena je paru usklađenom u svakom pogledu: Aleksandra i Lazar Leković, ili kako stoji u naslovu “Zajedno u ljubavi i fotografiji”. Tu je i portfolio već pomenutog Aleksandra Antonijevića. Turistički vodič za fotografePriču o Maljenu i svim lepotama koje okružuju okolinu grada Valjeva za novi broj pripremio je Miroslav Jeremić. Škola fotografijeDigitalan način fotografisanja otvorio je neslućene mogućnosti u oblasti noćne fotografije. Damir Tiljak pripremio je zanimljiv tekst o tome. Obrada fotografijeObrada fotografija neodvojiva je od digitalnog načina snimanja. U novom broju počinjemo priču o editoru Lightroom za sve one koji tek počinju i ne mogu da odluče da li da koriste Photoshop ili neki drugi program. A za one koji koriste Photoshop tu je priča o naprednim metodama maskiranja unutar dodatka po imenu Adobe Camera Raw. Novi život starih objektivaIz vremena analogne fotografije ostali su nam brojni delovi fotografske opreme. Veliku popularnost svuda u svetu stiče snimanje uz pomoć starih objektiva koji daje neobične, a često i nepredviđene rezultate. Isprobali smo čak pedeset ovakvih objektiva, a u časopisu predstavili dvadesetak najzanimljivijih. KolekcionarstvoPostoji veliki broj onih koji se dive invenciji inženjera koji su konstruisali analogne fotoaparate. Kakva su sve “tehnološka čuda” spakovali inženjeri kompanije Voigtlander u model Superb videćete u novom tekstu Miroslava Nikoljačića. TehnikaU jednom trenutku činilo se da kompaktni digitalni fotoaparati gube bitku s mobilnim telefonima, odnosno fotoaparatima ugrađenim u njih. Ipak stigao je nov talas i na njemu i Canon POWERSHOT G7X. U nastavku sledi priča o najnovijem video i foto “heroju”, kameri GoPro Hero4, neverovatno kompaktnom superzumu NIKKOR VR 70–300 mm namenjenom Nikon 1 seriji CSC fotoaparata, a pronaći ćete priče o Epson štampačima iz ITS (Ink Tank System) serije i o tome šta je to CLO i koliko je dobro raspitati se pre nabavke jedne specifične sprave koja je osnova svih konkursa fotografije - projektorima.
 
   

REFOTO broj 116 je izašao iz štampe

 

 

 

Iz novog broja izdvajamo:TemaNovog broja jeste ekspozicija. U rubrici Kako da… Milan Živković opisao je kako da koristite dugu ekspoziciju na kreativan način. U tekstu se bavi varijacijama duge ekspozicije i njihovom primenom na određene teme. Popularna istorija fotografijeČeška fotografija dostigla je svoj vrhunac između dva rata ali i tokom druge polovine XX veka iznedrila je neka od svetski priznatih imena koja su postala deo istorije fotografije. Konstrukcija fotografske slikeVladimir Červenka je vrlo detaljno razradio pojam stajne tačke iliti tačke snimanja kao vrlo važnog polazišta za svaku fotografiju. Svet u fokusuPredstavljamo najveći konkurs novinske fotografije na svetu – World Press Photo 2014. KonkursiPandan svetskom konkursu je Press Photo Srbija koji u prvi plan stavlja reportaže izraženog socijalnog konteksta. FotografiU prvom portfoliu predstavljamo neobične noćne pejzaže Bore Rudića koji nam otkrivaju magiju i lepotu naizgled nevidiljivog. U drugom portfoliu pogledajte crno-bele fotografije Gabine Farove iz Praga kojoj je princip negativ-pozitiv i dalje primaran. Turistički vodič za fotografeFadil Šarki preneo je svoje oduševljenje Kamenom gorom, poznatoj po boru starom oko 400 godina koga svi zovu Sveti bor. PutopisPriču o Iranu donosi nam Pavao Toth upoznajući nas ne samo s lepotama ove jedinstvene zemlje već i pravilima i običajima ponašanja. Škola fotografijeDamir Tiljak obradio je temu Portreta: kako pristupiti ljudima, izabrati odgovarajuću pozadinu i, ono najvažnije, kako osvetliti lice. Programi za obradu fotografijeZoran Imširagić nastavlja svoj vodič kroz sve popularniji Lightroom baveći se katalogizacijom, čuvanjem i pretraživanjem fotografija. Test inkdžet papiraJoš jedan od detaljnih testova inkdžet papira Milana Živkovića koji je svaki papir isprobao u praksi. KolekcionarstvoU novom tekstu Miroslava Nikoljačića možete se upoznati sa danas malo korišćenim spravama, a nekada neizbežnim – svetlomerima. Zadiviće vas svojim dizajnom i inovativnim rešenjima. TehnikaBoris Bjelica najavio je nov Canonov D-SLR sistem s neverovatnih 50,6 Mpix – Canon EOS 5DS i 5DS R. Tu je i novi D-SLR za napredne amatere Nikon D7200, najnoviji pametni telefon iz Samsung porodice Galaxy A5 i vrlo korisna spravica za čišćenje senzora i foto-opreme LensPen i SensorKlear Loupe Kit.
 
   

REFOTO broj 117 je izašao iz štampe

 

 

 

Refoto broj 117Fotografi Nino Rakićević je fotograf i profesor u belom svetu koji je napravio velik uspeh kako na umetničkom tako i profesionalnom planu.  Marcin Gorski dolazi nam iz Poljske  s pričom o Portugalu u koji je zaljubljen baš kao i u crno-beli film.  Darko Nikolić predstavnik je nove generacije koja kreativno koristi pametni telefon i čuvenu aplikaciju Instagram. Popularna istorija fotografije Jedan deo istorije fotografske umetnosti pripada i festivalima fotografije. Danas ih ima mnogo svuda u svetu ali pravih, velikih i značajnih ima malo. Svet u fokusu Predstavljamo vam nagrađene fotografije konkursa Sony World Photography Awards 2015. Dešavanja Najviše pažnje tokom predhodna dva meseca privukle su manifestacije Photodays 2015 koja je održana u Rovinju, a tu je i prikaz nagrađenih radova sa Dana fotografije u Srbiji koja se tradicionalno održava u Čačku. Zanimljivi su i prikazi sa Nikkor Press Event susreta u Atini, IUPC takmičenja u podvodnoj fotografiji, zatim tu jeNOOR Masterklas u Beogradu, Betin konkurs novinske fotografije i još mnogo toga. A šta se dešavalo ili će se dogoditi možete pročitati u rubrici Aktuelnosti. Foto škola Vladimir Červenka ovoga puta se bavi rakursom, odnosno uglom snimanja, a tu je i završni tekst o Adobe Photoshop Lightroom 5 programu. Štapom i kanapom Ako imate vešte ruke kao Milan Živković ne propustite ovaj članak o raznim dodacima i pomagalima u studiju koje možete sami sklopiti uz nešto materijala i puno ideja. Tehnika Nikon 1 J5 ima retro izgled ali i najnoviju tehnologiju koja podrazumeva CMOS senzor CX formata, rezoluciju od 20,8 Mpix bez niskopropusnog filtra, i 4K video. Pametni telefoni postali su ozbiljan alat za fotografisanje i snimanje, na testu smo imali Samsung Galaxy S6 i HTC One M9. Vreme je za letnje avanture i spermili smo prikaz kompaktnih fotoaparata koji ih mogu najbolje zabeležiti.
 
   

REFOTO broj 92 za maj 2012 je u prodaji

 

 

 

REFOTO BROJ 92 - MAJ 2012Stalne rubrike:Putopis - Uzbudljive podvodne fotografije mora oko MaldivaOsvrti i kritike - Naš pogled na izložbu "Pariz izvan mašte" Fadila ŠarkijaDa li ste znali? - Zanimljive činjenice o fotografijiŠtapom i kanapom - Kako napraviti UV printer / Kako nekoliko UV lampi mogu da zamene suncePopularna istorija - Nastavak priče o američkoj fotografiji u periodu od 1950. do 1970. Kolekcionarski ugao - U ovoj rubrici predstavljamo ’’ozbiljne’’ fotoaparate Perfecta i Ultrix Auto, bez ikakve automatike, ’’ciglasti’’ Goldix, Bella, lepu ’’plavušu’’ s isto takvim osobinama i, malo poznatu Samocu, iz dalekog Japana. Foto-konkursi - "Moje mesto, moji ljudi" krase strane časopisaFoto klinika – U ovom broju vaše fotografije komentarišu: Ivana Tomanović, Milan Živković, Darko Stanimirović i Aleksandar KelićFoto-škola:Praksa na delu – Studijski foto-kišobran, jednostavan i efikasan modifikator svetlaFoto-škola - Definisanje rekvizita i podela uloga na fotografskoj sliciDigitalna foto-škola - ACR - alat za obradu digitalnih snimakaTehnika:Noviteti - Za svakog po nešto, od fotoaparata, diskova, međuprstenova, foto-opremeSigma 28 mm f/1,8 DG Makro - Mnogo zadovoljstva za relativno malo novcaSuperzum fotoaparati – Pregled kompaktnih digitalnih fotoaparata sa najvecim rasponom zum objektivaPortretni objektivi - Objektivi s fiksnom žižnom daljinom od 85 mmProfoto - D1 Studio Kit 3 Heads - Nov sistem studijske rasvete koji je zasnovan na kompletima od tri fleš-glave i dodatne opremeRasveta - Nov sistem studijske rasvete, zasnovan na kompletima od tri fleš-glave i dodatne opremeNovi konkurs časopisa Refoto, povodom izlaska stotog broja!!!Povodom izlaska stotog broja, Refoto, časopis za kulturu fotografije poziva vas da učestvujete na konkursu pod nazivom "100 naj". Očekujemo da iz svog opusa, postojećeg ali i onoga što možete snimiti tokom sledećih sedam meseci, izaberete i pošaljete 10 fotografija kojima biste dodelili epitet "naj". Od svih pristiglih fotografija žiri će odabrati 100 najboljih, a mi ćemo napraviti veliku, jedinstvenu i, po mnogo čemu, posebnu izložbu, u januaru 2013. godine. Dodatni stimulans vašem trudu, pored slave i diploma, predstavljaju i veoma vredne novčane nagrade.
 
   

REFOTO broj 94 za jul-avgust 2012 je u prodaji

 

 

 

REFOTO BROJ 94Stalne rubrike: Aktuelnosti - Izložbe, konkursi, najave, knjige Da li ste znali? - Zanimljive činjenice iz sveta fotografije Moje iskustvo – Fotomaton, fotografije iz automata - Muzej "Elysee" u Lozani je u februaru ove godine napravio veliku izložbu posvećenu ovom procesu i fenomenu koji ga je pratio Osvrti i kritike - Naš pogled na izložbu "Društveni centar: prvi krug" Reportaža iz Rovinja - Najvažnija zbivanja tokom dva dana festivala (izložbe, predavanja, radionice) Dani fotografije u Srbiji - Dani fotografije u Srbiji ustanovljeni su u ovom obliku pre deset godina, zahvaljujući foto-klubu "Čačak". Pod pokroviteljstvom Foto-saveza Srbije, nastala je godišnja smotra amaterskog fotografskog stvaralaštva sa ciljem afirmacije fotografije Fotofiniš - U Galeriji društva arhitekata Niša, Fotofiniš je, uz izložbu fotografija najuspešnijeg autora u prethodnih 12 meseci i projekciju 250 najboljih fotografija sa sajta, proslavio svoj treći rođendan Dešavanja - PDP konvencija - U organizaciji studenata Tehničkog fakulteta iz Novog Sada, PDP konvencija je po peti put okupila mlade oko brojnih tema iz oblasti fotografije, dizajna i štamparstva, ali ove godine poseban akcenat stavljen je na otvoren pristup umetnosti, idejama i nauci Popularna istorija - Krucijalne figure američke i svetske fotografije druge polovine dvadesetog veka Foto klinika – Komentatori u ovom broju: Ivana Tomanović, Milan Živković i Darko Stanimirović Foto-konkursi - Na konkurs "Moje mesto, moji ljudi" pristižu sve bolji radovi Foto-škola: Praksa na delu – Kroz nekoliko primera pokazujemo vam kako se koriste softboksovi Foto-škola - Značaj kostima za fotografiju Digitalna foto-škola – Kako megapikseli utiču na kvalitet fotografije Programi - Četvrta verzija Adobe Photoshop Lightrooma Tehnika: Noviteti - Vrući, letnji noviteti Vodootporni fotoaparati - Prikaz fotoaparata za avanturiste Canon EOS 5D MARK III – Fotoaparat treće generacije Sigma AF 150 mm f/2,8 EX DG HSM APO Macro OS - Vrhunski objektiv izvanrednih mogućnosti HP Z1 -Računar koji nikog ne ostavlja ravnodušnim Jinbei Freelander 500 - Kompaktan i lepo spakovan uređaj Manfrotto stativ - Stativ za stabilizaciju snimaka Kolekcionarski ugao - Iz Kijeva dolazi priča o Arsenalu Novi konkurs časopisa Refoto, povodom izlaska stotog broja!!! Povodom izlaska stotog broja, Refoto, časopis za kulturu fotografije poziva vas da učestvujete na konkursu pod nazivom "100 naj". Očekujemo da iz svog opusa, postojećeg ali i onoga što možete snimiti tokom sledećih šest meseci, izaberete i pošaljete 10 fotografija kojima biste dodelili epitet "naj". Od svih pristiglih fotografija žiri će odabrati 100 najboljih, a mi ćemo napraviti veliku, jedinstvenu i, po mnogo čemu, posebnu izložbu, u januaru 2013. godine. Dodatni stimulans vašem trudu, pored slave i diploma, predstavljaju i veoma vredne novčane nagrade. REFOTO, Pčinjska 17, 11000 Beograd; tel. +381 11 344-9641; faks. +381 11 7860-234; e-mail: info. refoto@refoto. co. rs
 
   

REFOTO broj 96 za oktobar 2012 je na kioscima

 

 

 

REFOTO BROJ 96Stalne rubrike:Da li ste znali? – Zanimljivosti iz sveta fotografijeReagovanja – Problem autorstva duplerice iz prošlog brojaOsvrti i kritike – Andreja Buđevac: NewYourk beyond postcardsMoje iskustvo – Susret sa novom granom fotografije – ajfonografijomGovor fotografije – Misterija pariskog predgrađa ModonPopularna istorija – Osvrt na fotografe Latinske AmerikeKolekcionarski ugao –  Minijaturni fotoaparatiFoto-konkursi - Odlične fotografije našeg konkursa ”Moje mesto, moji ljudi”Foto klinika – Komentatorski trio: Ivana Tomanović, Milan Živković i Darko StanimirovićPisma – Rasprave o konkursima, foto-savezima i fotografskim organizacijama se nastavljaju!Foto-škola:Praksa na delu – Zašto se plašimo da priđemo ljudima na ulici i kako prevazići strah?Panorame portreta – Standardna tehnika iskorišćena na neuobičajeni načinAdobe Photoshop Express – Photoshop za mobilne uređajeVideo i digitalni fotoaparati - Unapređenje video-snimanja pojavom fotoaparata sa Full Frame senzoromKako snimiti video?  - Ako ste rešili da postanete ozbiljan videograf ne propustite ovaj tekst - prvi u nizuTehnika:Noviteti – Nove zanimljivosti iz sveta tehnikeMobilni telefoni – Pripremili smo test četiri mobilna telefona koji su se pokazali kao najbolji za fotografisanjeNikon D600 – Kompaktan i veoma pristupačan FX D-SLRCanon EF 40 mm F/2,8 STM – Simpatičan i, verovali ili ne, jeftin objektivSigma 18-200 mm F/3,5-6,3 II DC OS HSM – Nova verzija superzum objektivaSamsung NX20 – Najbolje što NX sistem trenutno nudiFoto-dodatak – Novi SanDisk USB3 čitač karticaFoto-oprema – Profoto baterijski generator i Jinbei radio-okidačiIstraživanja – Koju stranu lica ljudi smatraju privlačnijom?Povodom izlaska stotog broja nov konkurs časopisa Refoto!!!Povodom izlaska stotog broja, Refoto, časopis za kulturu fotografije poziva vas da učestvujete na konkursu pod nazivom "100 naj". Očekujemo da iz svog opusa, postojećeg ali i onoga što možete snimiti u sledećih par meseci (zaključno sa brojem 99), izaberete i pošaljete 10 fotografija kojima biste dodelili epitet "naj". Od svih pristiglih fotografija žiri će odabrati 100 najboljih, a mi ćemo napraviti veliku i, po mnogo čemu, posebnu izložbu. Dodatni stimulans vašem trudu, pored slave i diploma, predstavljaju veoma vredne novčane nagrade u vidu vaučera (vrednosti od 3. 000; 2. 000 I 1. 000 evra) za kupovinu foto opreme u prodavnici OnOff u Beogradu. Da vas podsetimo da se primaju isključivo kopije na papiru uz koje obavezno treba poslati I sakupljene kupone objavljene u časopisu - gde možete pronaći sve neophodne informacije. REFOTO, Pčinjska 17, 11000 Beograd; tel. +381 11 344-9641; faks. +381 11 7860-234; e-mail: info. refoto@refoto. co. rs
 
   

REFOTO magazin broj 87 za decembar 2011. je u prodaji

 

 

 

REFOTO 87 decembar 2011. Iz novog broja izdvajamo sledeće teme:Fotografi:Anđelo Božac - Čvrste principe praške škole spojio je s bogatim i pronicljivim unutrašnjim svetom iz kog nastaje refleksija na ovaj naš spoljašnji svetZoran Đorđević - U prvi plan postavlja likovne vrednosti prizora, vizure i vizije, kojima stvarnost služi za nadgradnju, prevrednovanje i meditacijuPutopis - Severni deo Afrike kroz objektiv Josipa ŠarićaStalne rubrike:Popularna istorija fotografije - Italijanski neorealizamMonihromatski svet uoči finala koje vas očekuje u januarskom brojuDiskusije:Da li ćemo za nakaradne foto-montaže i druge (zlo)upotrebe da optužimo Photoshop?Foto-škola:Praksa na delu - Makro foto-safari u vašoj bašti Slaganje fokusa - Rešavanje problema male dubinske oštrineArhiviranje fotografija - Kako da čuvamo i sačuvamo našu arhivu?Programi - Pravljenje veb prezentacija u Lightroom i Adobe Bridge programima Osobine izražajnih elemenata fotografske slikeTehnika:Sony Alpha Nex-7 - Perjanica NEX familije malih fotoaparata s velikim senzoromNikon Coolpix 100 AW - Potopite fotoaparat i snimite fotografije ispod površine vodeSigma 8-16 mm, F/4,5-5,6 DC HSM - Ekstremni širokougaoni zum objektivTamron 18-270 mm F/3,5-6,3 DI II VC PZD - Firma "Tamron" sada je na vrhu liste kada je u pitanju raspon žižne daljinePOSETITE WEB STRANU MAGAZINA. POKLONNemate REFOTO broj 86 za novembra 2011. Svako ko danas naruči knjigu sa našeg sajta, dobiće besplatno primerak ovog magazina.
 
   

REFOTO magazin broj 90 mart 2012 je na kioscima i našoj knjižari

 

 

 

Fotografi:Vidoje Vasić – Jedan od fotografa čiju aktivnost su obeležili dugotrajni izostanci sa scene a istovremeno je svojim radom ostavio dubok trag u srpskoj fotografijiDidier Gicquel - Priča o fotografu koji je preko posla bolničara i inženjera informatike stigao do fotografije i poznanstva sa nekim od najvećih umetnika današnjice, koje nam predstavlja svojim fotografijamaStalne rubrike:Naši foto-konkursi: Memorijal Dragoljub Tošić - Popularnost našeg časopisa u celom regionu potvrđuju i dva pobednika ovog konkursa - studenti fotografije na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu"Moje mesto, moji ljudi" - Šaljite nam fotografije "koje pričaju" o mestu u kome živite i ljudima koje srećeteKonkursi - World Press Photo 2011 - Ovogodišnji WPP obeležile su revolucije na severu Afrike, razarajući zemljotres u Japanu i cunamijiDa li ste znali? - Donosimo vam zanimljivosti iz sveta fotografijeKolekcionarski ugao - Omaž Kodaku, koga više nemaFoto klinika – Ovoga puta čak tri fotografa komentarišu vaše radoveFoto-škola:Praksa na delu – Nakon priče o klasičnoj rasveti predstavljamo sisteme fleš rasvete koje karakteriše izuzetna snaga svetla i mogućnost korišćenja najraznovrsnijih dodatakaFoto-škola - Logika stvarnosti, novi nastavak priče o konstrukciji fotografske slikeDigitalna foto-škola - Bitka sa šumom - da li ga je teško ukloniti?Programi - Putanje u PhotoshopuTehnika:Noviteti - Svetski noviteti firmi "Olympus", "Nikon", "Sony", "Panasonic", "Tokina"Nikon D800 - Zadivljuje svojom ekstremnom rezolucijom senzora od 36,3 miliona piksela i mogućnostima video snimanjaCanon Powershot SX40 HS – Zum objektiv sa rasponom od 24 mm do 840 mm samo je jedna od osobina koje krase ovaj kompaktni fotoaparatLed rasveta - Svetlosni izvori koji mogu biti velika pomoć pri snimanjuFijiFilm X10 - Retro izgled uz 12 miliona pikselaEpson Workforce - Inkdžet štampači koji kvalitetom, cenom otiska i brzinom konkurišu laserskim štampačima a mogu biti i dobar fotografski alatKodak - Bezbroj patenata bili su najveća vrednost ovog giganta koji ih, kako izgleda, nije iskoristio kako treba jer je objavio bankrot
 
   

Reklama dana - Modna revija kako policija bije

 

 

 

Modna revija policajaca Link za policajce koji hoće da se oblače trendovski.    
 
   

Rekom plovi Fijat 500L

 

 

 

Rekom plovi 500LReka je Čikago, a model Fijata za 2014. godinu plovi rekom. Srbija, znači ima šanse da postane najveći izvoznik čamaca u regionu. Ako je gužva na ulicama, na rekama Beograda nije. ONAJ KOJI IMA UVEK SVEŽE VESTI ZA DIZAJNERE.
 
   

Ricoh Caplio R6

 

 

 

Ricoh Co. , Ltd. je razvio i lansirao novi Caplio R6 digitalni fotoaparat. Na prvi pogled, Ricoh Caplio R6 se ističe izdašnom upotrebom metala u izradi kućišta, atraktivnim kaišem i zaobljenim gornjim linijama. Caplio R6 takođe može da se pohvali robustnošću i teksturom. Međutim nije samo izgled interesantan kod ovog fotoaparata. Caplio poseduje i druge impozantne karakteristike vezane za njegove mogućnosti i performanse. Glavne karakteristikeŠirokougaoni objektiv7. 1x širokougaoni zum objektiv predstavlja pravo čudo kada se smesti u najtanji fotoaparat u svojo klasi. Ricoh Caplio 6 je širok samo 20. 6 mm na svom najtanjem mestu.    Kako im je to uspelo? Tako što su kompletno redizajnirali sistem dvostrukog uvlačenja sistema objektiva - originalnog mehanizma koji omogućuje da se Ricoh Caplio nabudži sa 28-200mm optičkim zum objektivom unutar 20. 6mm širokog tela. Svi delovi su minijaturizovani pomoću Ricoh-ove sopstvene tehnologije na nivou od 0. 01 mm. Prepoznavanje licaNovi režim rada za prepoznavanje lica automatski identifikuje lica u fotografijama što omogućuje lako i oštro fotografisanje lica. Režim za prepoznavanje lica automatski identifikuje i prepoznaje lica koristeći Ricohov originalni algoritam koji razlikuje facijalne karakteristike od ostalih objekata u sceni, omogućujući njihovu automatsku detekciju. Fokus, ekspozicija i ravnoteža beline se automatski podešavaju kako bi se prilagodili licu čak iako se ono ne nalazi u centru kadra. Stabilizacija slikeDobro izvedena funkcija za korekciju vibracija koje nastaju usled pomeranja fotoaparata kao i druge inovacije omogućuju smanjenje rizika od kreiranja loših fotografija koje su izvan fokusa, mutne ili loše osvetljene. Takođe je unapređen Ricohov metod za pomeranje CCD-a koji neutrališe vibracije i omogućuje krieranje oštrih fotografija u makro i telefoto režimima rada. Uveličanje slike radi provere Nova funkcija omogućuje da se u bryom pregledu slika uveća do šesnaest puta na dodir dugmeta. Na taj način, možete odmah da proverite da li je slika dobro fokusirana. Kvalitetne fotografijeFotografije poseduju visok kvalitet zahvaljujući odličnim performansama CCD-a i mašine za obradu slika CCD od 7. 24 megapiksela omogućuje kreiranje fotografija u visokoj rezoluciji. Omogućena je obrada fotografija na visokom nivou i kreiranje slika sa malom količinom šuma zahvaljujući naprednoj obradi unutar fotoaparata. Zahvaljujući tome, moguće je kreiranje upotrebljivih fotografija i sa ISO vrednostima od 1600. Širok raspon originalnih funkcijaDual sistem snimanja omogućuje snimanje dva fajla sa jednim snimkom: jednu fotografiju normalne veličine i jednu u smanjenoj veličini. Možete da izaberete 1 megapiksel, VGA, HVGA, ili QVGA za smanjenu veličinu. Ovo je praktično za kreiranje fotografija koje ćete postavljati na web, slati e-mailom ili istaći na blogu.  Interna memorija je povećana na 54 MB (bila je 26 MB na Capliu R5). to vam omogućuje da napravite 34 snimka u 7M rezoluciji i normal režimu rada bez memorijske kartice. Ricohov originalni makro mod vam omogućuje da fotografišete objekte sa daljine od samo 1 cm sa širokougaonim makrom i sa daljine od 25 cm sa telemakrom. Zoom Macro funkcija je uključena kako bi omogućila digitalno zumiranje sa pozicije optičkog zuma kako bi se subjekti fotografisali u najvećoj mogućoj veličini. Veliki visokorezolucijski LCD ekranCaplio R6 poseduje svetao, visokorezolucijski 2. 7-inčni LCD (Caplio R5 LCD je imao 2. 5 inča). Funkcija za korekciju iskošavanjaZahvaljujući originalnom algoritmu koji automatski detektuje trapezoide u slici na osnovu kompozicije snimka i pretvara ih u pravougaonike, slike mogu da se koriguju tako da izgledaju kao da su fotografisane frontalno.   Dodatna oprema uključuje: Punjive baterije DB-70 Punjač baterija BJ-7 USB kabl AV kabl Kaiš za ruku Software CD-Rom Uputstvo Ricoh Caplio R6 će početi da se prodaje sredinom marta 2007. godine i biće dostupan u srebrnoj, crnoj i crvenoj varijanti. Cena će mu biti negde oko 229. 99 funti.
 
   

Sa šeširom mačka je dama i tačka

 

 

 

Mačka je dama sa šeširom"Mačka ne vidi nijedan razlog da se podredi drugoj životinji, makar ona stajala i na dve noge. " Sara Thompson, horistkinja. "Zanimljivo, ne postoji način da čovek govoreći o mačkama prođe kao normalna osoba. " Dan Greenberg, profesor i sociolog"Mačke nas uče kako nije sve u prirodi načinjeno sa svrhom. " Garrison Keilor, pisac i humorista "Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja. " W. L. George, pisac "Neke mačke su slepe, neke i potpuno gluve. ali nijedna nije glupa. " Anthony Euwer, pesnik AKO VAM OVO NIJE DOSTA. Naučite o fotografijiKolorni priručnik koji bi svaki prodavac trebalo da isporučuje uz digitalni aparat. VIŠE O KNJIZI.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272