Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Hardver

Ukupno: 579, strana 16 od 29

Mala škola hardvera - Procesor

 

 

 

Procesor ( mikroprocesor, µP ili uP ) je elektronska komponenta napravljena od minijaturnih tranzistora na jednom čipu (poluprovodničkom integralnom sklopu). Centralni procesor je srce svakog računara, iako centralni procesor (CPU) nije jedini procesor. Procesore imaju i grafička kartica (GPU), zvučna kartica i mnogi drugi dielovi računara, ali pod imenom procesor najčešće se misli na centralni procesor (CPU). Svaki procesor spolja izgleda veoma jednostavno, ali u svojoj unutrašnjosti on je izuzetno složen, i sastoji se od stotina miliona tranzistora koji su smešteni unutar jednog čipa. Prvi procesor je napravljen 1971. i zvao se 4004. Ovajprocesor je mogao samo da sabira i oduzima, ali su naučnici po prvi put uspeli da u jedan čip ugrade gomilu integrisanih kola i tranzistora, što je bio veliki podsticaj za dalji razvoj procesora koji su tim napretkom počeli da troše mnogo manje električne energije. U vezi se procesorima usko je povezan i Murov zakon koji objašnjava da se svakih 18 meseci broj tranzistora i brzina procesora udvostručavaju. Procesor obrađuje i izvršava mašinski kod (binarni) koji mu govori šta treba procesor da radi. Jezik koji procesor razume je asemblerski jezik. Procesor radi tri osnovne stvari: Pomoću ALU (Arithmetic/Logic Unit) procesor izvodi osnovne matematičke operacije (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje). Moderni procesori su u mogućnosti da obavljaju jako komplikovane operacije. Zatim procesor prebacuje podatke s jednog memorijskog mesta na drugi. I na kraju, procesor može da skače na novi set instrukcija kada dobije takvo naređenje. Glavni delovi procesora su: Artimetičko logička jedinica (ALU) - To je deo zadužen za sve matematičke kalkulacije Registri - Registri su jednostavne flip-flop zakačke, i moderni procesori ih imaju veoma mnogo. Brojač programa - Deo zadužen za brojanje, shodno naredbama on povećava vrednost za 1, ili se resetuje na 0. Intrukcijski registar i dekoder - Delovi koji kontrolišu sve ostale delove procesora Posle obrade podataka, adresna magistrala šalje adresu memoriji, dok se kroz ulaz i izlaz dobijaju podaci iz memorije, odnosno šalju. Čitanje i pisanje se odnosi na adresiranu memoriju, tj. kada je procesoru potrebna, reset postavlja program counter na 0. Procesor radi u tesnoj saradnji sa RAM memorijom, u stvari procesor adresira svaki podatak koji ide na memoriju. RAM memorija je veoma brza, i svi podaci u njoj su brzo dostupni, zato je bitno da imate što više RAM memorije jer će onda procesor moći da adresira mnogo više podataka.
 
   

Mala škola hardvera - Uređaji za čitanje diskova

 

 

 

CD uređajiCD (Compact Disc) uređaj služi za reprodukovanje sadržaja koji se nalaze na CD mediju. Neki Cd uređaji mogu samo da prikazuju sadržaj, ali imamo i uređaje koji su u mogućnosti da snime nove podatke sa računara ili drugog CD medija. CD-ROMCD-ROM ("Compact Disc Read-only memory") je uređaj koji može da čita bilo koju vrstu CD medija. CD-ROM se obično spaja na IDE magistralu na matičnoj ploči koja služi za protok podataka, dok se ređe koristi SCSI interfejs. Prvobitna brzina CD uređaja je bila 150 kilobajta po sekundi, odnosno 1x brzina. Tehnološkim napretkom današnja brzina (teoretska) čitanja CD medija je 52x odnosno 7. 62 megabajta u sekundi. Pri ovakvim brzinama medij u CD uređaju se vrti na 10000 okretaja u minuti. CD/RWCD/RW ("Compact Disc Read/Write") je uređaj koji može da snima podatke na CD medij. Upravo je to najbitnija razlika između CD/RW-a i običnog CD čitača. Brzina pisanja na medije je obično 48x ili 52x, ali to nije uvek izvodljivo. Mnogo zavisi i od kvaliteta medija, ali i u načinu zapisivanja podataka. Kada se zapisuju podaci, brzina na početku nije ista kao na kraju. Obično zapisivanje krene sa manjom brzinom (npr. 16x) da bi završila imeđu 40x i 52x. Pisanje pri većim brzinama je često dovodilo do prekida u zapisivanju zbog nemogućnosti obezbeđivanja odgovarajućeg protoka podataka (buffer underrun) prema CD/RW-u. Najčešće se radi o nekvalitetnom mediju ili sporijem računaru. Zbog toga su firme koje prave ove uređaje izmislile funkciju koja se zove "buffer underrun protection", čija je osnovna namena da zaustavi snimanje i ponovo ga pokrene kako CD medij ne bi bio uništen. DVD uređajiDVD uređaj služi za reprodukovanje sadržaja koji se nalaze na DVD mediju. Neki DVD uređaji mogu samo da prikazuju sadržaj, dok postoje i uređaji koji su u mogućnosti i da snimaju nove podatke sa računara ili drugog DVD medija. Standardna brzina snimanja i pisanja današnjih DVD medija je 21. 13 MB/s, odnosno 16 puta (16x) brže od prvobitne brzine snimanja - 1. 32 MB/s. Nakon samog predstavljanja DVD medija i uređaja pojavio se problem kompatibilnosti između raznih formata. Danas su formati objedinjeni i obično ih svi noviji uređaji uredno čitaju, uključujući: DVD-RW, DVD+RW, DVD-RAM, DVD-R i DVD+R. Takođe većina uređaja čita i snima i dvoslojne DVD medije.
 
   

Mars Phoenix lender se savršeno spustio na Mars

 

 

 

Sve se odvija po planu za Phoenix lender koji se spustio na Mars 25. maja u 4:53. NASA stručnjaci izveštavaju da se spustio skoro savršeno, nagnuvši se samo jednu četvrtinu stepena tokom sletanja. Oni kažu da je ovo spuštanje bilo mnogo bolje nego što su simulacije pokazivale da će biti. Phoenix će provesti 90 dana na Marsu, njuškajući zemljište i tražeći smrznute Marsovce u kojem god obliku da se nalaze. Pošto je Mars Oddyssey - jedan od glavnih komunikacionih linkova - prošao iznad lendera, stigle su i prve fotografije, a jednu od njih možete da vidite gore. Odličan posao momci!
 
   

Matične ploče AMD 690G ugledale svetlost dana

 

 

 

Dok u Intel-u već duže vreme uveliko budže svoje Merom procesore, AMD priprema kontrolisanu ofanzivu uz pomoć svog novog 690G čipseta za mobilne računare. Asus je jedna od prvih kompanija koja je, pre dve nedelje, lansirala AMD-ove RS690 (Mobility Radeon X2300) i R630 (Mobility Radeon X2600) mobilne komponente, dok je početkom ovog meseca ona konačno objavila sve detalje u vezi dugo očekivanog AMD 690G čipseta. Tada je, naime, Asus prezentovao svoju novu matičnu ploču M2A-VM, koja na sebi sadrži procesor 690G North Bridg, kao i potpuno nov "ATi Radeon X1250” integrisani grafički čipset, koji podržava deljenje do maksimalno 256MB sistemske memorije. Ova mobilna matična ploča podržava do najviše 8GB sistemskog RAM-a, ali preporučujemo vam da obavezno tražite module sa niskom latencijom (low latency), ukoliko zaista želite da izvučete maksimum iz pomenutog integrisanog grafičkog čipa. Što se same grafike tiče, ova matična ploča podržava kako DVI-D, tako i analogne D-SUB konektore, čime je znatno pojednostavljeno kreiranje konfiguracije sa više monitora. Ipak, treba imati u vidu da postojeći DVI-D konektor ne može biti konvertovan u analogni, tako da vam ovde nikakvi DVI-to-D-SUB konvertori neće biti od velike pomoći. Kada govorimo o mogućnosti ugradnje dodatnih kartica, matična ploča M2A-VM sadrži na sebi jedan PCIe x16 i jedan PCIe x1 slot, kao i dva obična PCI slota. Što se tiče skladištenja podataka, na raspolaganju imate SATA II konektore (koji podržavaju RAID 0, 1 i 10), te jedan jedini paralelni UATA-100/133 konektor. Gigabit LAN je danas jedna od nezaobilaznih opcija na matičnim pločama za prenosive računare, a u Asus-u su se opredelili za čip zasnovan na PCIe standardu. Audio komponenta je zasnovana na RealTek ALC883 HD codec-u i potpuno je kompatibilna sa operativnim sistemom Windows Vista. Nadalje, na ovu matičnu ploču je moguće priključiti do najviše 10 USB 2. 0 uređaja – četiri sa zadnje strane ploče, a preostalih šest preko tri dodatna header-a. Mada su u AMD-u tvrdili kako je eksterni frame bafer grafičkog RAM-a, koji je ugrađen u 690G čipset, u stanju da obezbedi značajno poboljšanje performansi, ispostavilo se da je ono skoro zanemarljivo. Pa ipak, osnovna prednost 690G čipseta ogleda se u efikasnom i jako primetnom produženju vremenskog trajanja baterije.
 
   

Mercedes-Benz za vaš iPhone

 

 

 

Za one među vama koji žele nešto više od kožne futrole za svoj iPhone, šta mislite o Mercedes-Benz luksuznim kolima? Mercedes-Benz sada isporučuje svoj novi Apple iPhone Cradle u Nemačkoj. Kolevka za iPhone je smeštena u centar konzole kako bi se lako povezao sa audio sistemom kola kroz opciono dostupan Media Interface ili iPod Interface Kit. Vi, vozač, koristite multi-funkcionalni točkić za kontrolisanje telefona i audio funkcija vašeg iPhone-a. Displej vozila vam prikazuje iPhone-ov adresar ili nejgov status, kao i naziv pesme koja se čuje. Vaš iPhone se puni dok vozite, a antena vašeg automobila pojačava prijem vapeg telefona. Apple iPhone Cradle je kompatibilan sa C, E, CLK, CLS, S, CL, SL, M i R-Class vozilima i košta 249 funti.
 
   

Microsoft ja objavio Windows Mobile 6.1

 

 

 

Microsoft je zvanično objavio da je Windows Mobile 6. 1 završen i spreman za tržište. Mi smo već jedno vreme mogli da čujemo glasine o novim funkcijama, ali je lepo čuti ovu informaciju direktno iz izvora. Ali još nagađamo o tome kada će on biti dostupan nama smrtnicima. Microsoft je takođe najavio provajdere mobilne telefonije i proizvođače hardvera koji će nuditi nadgradnju. Dakle šta je novo u Windows Mobile-u 6. 1? Pre svega, dobićete novi home ekran sa skrolujućom akcijom koji vam omogućuje da pristupite većem broju informacija sa jedne stranice. Drugo, smartphone verzije Windows Mobile-a 6. 1 uključuju thread-ovane SMS mogućnosti. I konačno, mobilna verzija Internet Explorer-a je ažurirana kako bi omogućila pregledanje web stranica u stilu desktopa. Drugim rečima, vi možete da vidite celokupnu stranicu sa sitnim tekstom i sitnim slikama, a onda možete da zumirate u delove web stranice koje želite da čitate, slično kao što to možete da radite u Opera Mini ili iPhone-ovom Safari pretraživaču. Windows Mobile 6. 1 donosi još novih funkcija i mogućnosti kao što je lakše podešavanje i bezbednosna poboljšanja. Ali pošto se radi o takozvanom "point" izdanju, ovde se ne radi o novoj verziji Windows Mobile-a. To znači da ako ste očekivali nešto dramatičnije i revolucionarnije, moraćete još malo da pričekate.
 
   

Microsoft je izdao Origami Experience 2

 

 

 

Microsoft je izdao Origami Experience 2. 0. Ovo je u suštini paket programa koji je dizajniran kako bi vam olakšao navigaciju na Ultra-Mobile PC-jima, ili malim tablet računarima kao što je Samsung Q1. Nova verzija zahteva touch panel displej, 100MB prostora za skladištenje i 1GB sistemske memorije da bi radio optimalno. Nova verzija uključuje ugrađeni RSS čitač, novi program za lozinke za slike, i novu home skrin aplikaciju koja se zove Origami Now. Korisnici mogu da kreiraju sopstvene module koji će im omogućiti lak pristup informacijama kao što su vreme, email i RSS feedovi sa jedne centralne lokacije. Tu je i novi web pretraživač po imenu Origami Central koji u suštini predstavlja prilagođenu verziju Internet Explorer-a 7 dizajniranu za tačskrin uređaje.
 
   

Microsoftov Arc miš - ergonomija na delu

 

 

 

Microsoft vam predstavlja Arc Mouse. Revolucionarni dizajn koji kombinuje komfor za desktop i portabilnost za laptop kompjutere. Ono što je najinteresantnije je da zauzima samo 60% postora kada ste na putu. Kakav vi miš koristite?  
 
   

Microsoftovi hardverski proizvodi

 

 

 

  Microsoft je najpoznatiji kao uspešna softverska kompanija, ali oni već godinama vredno rade na tome da postanu poznati i kao hardverska kompanija. Microsoftova Hardware grupa je osnovana 1982. godine, što znači da ove godine slave 25 godina postojanja. Zbog toga smo smatrali da bi bilo interesantno da se upoznamo sa hardverskom opremom koju Microsoft trenutno nudi u obliku miševa, tastatura, komunikacijskih uređaja i tako dalje. Internet komunikacija VX-7000 U okviru kategorije Internet komunikacija Microsoft ima u ponudi web kamere i headset-ove optimizovane za Windows Live Messenger. Najnoviji LifeCam (web kamera) je VX-7000. Njene karakteristike su sledeće: Senzor od 2 megapiksela Univerzalna baza za kačenje Ugrađeni mikrofon Kristalno čist zvuk Glass Element objektiv Cena: 99. 95 LifeChat Pored web kamera, Microsoft takođe nudi sopstvenu liniju LifeChat headset-ova. Iako dva uređaja koje imaju u ponudi nisu vrh klase, LifeChat ZX-6000 je savršen za pozive koji se obavljaju preko Windows Live Messenger-a. Njegova najbolja funkcija je to što je bežičan. Njegove karakteristike su sledeće: Digitalni zvučnik Kvalitetni mikrofon Podesivi kaiš za kačenje na uvo Optimizovan za Windows Live Messenger Bežični headset Cena: 69. 95 dolara Miš i tastatura Većina vas već sigurno zna da Microsoft nudi širok raspon miševa i tastatura. Oni imaju sve, počev od punjivih miševa kao što je Wireless Laser Mouse 8000 pa do Bluetooth osposobljenih tastatura kao što je Wireless Entertainment Desktop 8000 koja je nova u Microsoftovoj ponudi. Ona uključuje tastaturu i punjivi miš. Njene karakteristike su sledeće: 2. 4 GHz Bluetooth Tehnologija Navigacioni pad 4 USB porta Ultra-tanki, zaobljeni i komforni dizajn Cena: 299. 95 dolara Igre Svi znaju da je Microsoftov najcenjeniji uređaj u oblasti igara Xbox 360. Pored navedene konzole i kontrolera, Microsoft proizvodi i druge uređaje namenjene igračima. Tu spadaju igračke tastature i igrački miševi. Ove tastature se razlikuju od običnih po tome što imaju šest programibilnih tastera, Razer Hyperesponse Gaming Key Action, dva mala džojstika za upravljanje i još neke cake. Cena: 69. 95. dolara Proizvodi za prezentacije Pošto je PowerPoint značajan deo Microsoft Office-a ima smisla razvijati alate koji olakšavaju prezentovanje.   Microsoft ima u ponudi miš po imenu Wireless Notebook Presenter Mouse 8000 koji ima integrisanu komandu za pokretanje slajdšoua, laserski pokazivač, i daljinski upravljač za kontrolisanje medija. Cena: 79. 95 dolara Takođe u ponudi imaju Presenter 3000. To je uređaj koji se drži u  ruci i koji vam omogućuje da se šetate po sobi i upravljate prezentacijom sa udaljenosti od čak 500 feet-a! Ovaj uređaj poseduje još jednu izvanrednu funkciju: počeće da vibrira ako kasnite u izvođenju prezentacije. Cena: 59. 95 dolara Proizvodi za medijske centre Pošto je Microsoft zaronio duboko u tržište zabave sa medijskim centrom ugrađenim u home-premium i Ultimate verzije Viste, sasvim je normalno da nudi i hardversku opremu kako bi iskustvo u korišćenju Media Center-a bilo maksimalno kvalitetno. U svojoj ponudi Microsoft ima Wireless Entertainment Desktop seriju, Remote Keyboard (zamenjuje daljinski upravljač), i naravno standardni daljinski upravljač. Remote Keyboard radi i kao tastatura i kao daljinski upravljač, i omogućuje vam da kontrolišete muziku, filmove i fotografije. Tu je takođe i integrisani miš, mada njegova upotreba više frustrira nego što olakšava rad. Sa cenom od oko 90 dolara, ovo je uređaj koji savršeno ide uz Media Center PC. Čitač otisaka prstiju Dosadilo vam je da unosite lozinke za sve vaše web sajtove zaštićene lozinkom? Microsoft ima rešenje u obliku Fingerprint Reader-a. Ne samo da možete da se ulogujete na PC pomoću otiska prsta, već možete da upotrebite ovaj uređaj za logovanje na sve web sajtove koji zahtevaju lozinku. Super, zar ne? Cena: 49. 95 dolara Toliko za sada o Microsoftovoj hardverskoj ponudi. U narednim mesecima donosićemo vam vesti o zanimljivim Microsoftovim proizvodima čim se pojave na tržištu.
 
   

Milion i po dolara će dobiti pronalazači hard-diska

 

 

 

Švedska akademija nauka je odlučila da nagradi ljude koji su zaslužni za otkriće hard diskova. Ove godine Nobelovu nagradu za fiziku dobila du dvojica naučnika (Albert Fert i Peter Grünberg), koji su 1988. godine nezavisno jedan od drugog, otkrili gigantski magnetootpor (GMR). U GMR sistemima veoma male magnetne promene dovode do velikih promena u električnom otporu. Sistem ovakvog tipa je odličan za čitanje podataka sa hard diskova, na kojima se podaci koji su magnetski skladišteni pretvaraju u električni tok. 1997. godine istraživači su prvi put iskoristili ovu pojavu u glavama za čitanje. Danas su takve glave standard u hard-diskovima. Hard diskovi skladište podatke u obliku mikroskopski malih površina koje su namagnetisane u različitim smerovima. Informacije se čitaju tako što glava skenira disk i registruje magnetske promene. Te male promene se pretvaraju u značajne razlike u električnom otporu koje variraju jačinu električne struje. Različita jačina struje se pretvara u nule i jedinice. Fert i Grünberg će podeliti nagradu od milion i po američkih dolara, a nagrade će im biti uručena na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.
 
   

Mobilni telefon za pucanje

 

 

 

Nokiin mobilni: Uđete u banku i zazvoni vam telefon. Vi se javite i obezbeđenje vas upuca. Ili vam se više sviđa telefon zmija, koji možete da smotate oko ruke: Kada na telefonu promenite funkciju, na primer, hoćete da šaljete poruku on promeni potpuno svoj izgled, i tako redom za svaku funkciju dobije drugi izgled: Sklopljen, i rasklopljen, i još rasklopljeniji, i naj, naj. . . dobija je Packet: Na kraju i origami-koncept telefon:  
 
   

Mobilni telefon: Daunlodujte neograničenu količinu muzike pomoću MusicStation Max-a

 

 

 

Omnifone, kompanija iz Velike Britanije će biti prva koja će ponuditi besplatnu i neograničenu muziku svim mobilnim telefonima koji nose ime "MusicStation". LG će biti prvi koji će izdati MusicStation Max mobilni telefon, koji će biti dostupan u prvoj polovini 2008. godine u Evropskom i Azijsko-Pacifičkom regionu. Novi telefon, najavljen na World Mobile Congress, će najverovatnije uključivati touchscreen i izvlačeću tastaturu, a nadamo se da će posedovati i pristojnu količinu fleš memorije. Kakva svrha od neograničene muzike ako ne možete da je daunlodujete? Omnifone-ova selekcija muzike će uključivati oko 1. 6 miliona pesama od četiri najveća izdavača i bezbroj malih muzičkih kuća. Pored toga, ako vam se desi da vam neki od ovih uređaja upadne u bazen, ne brinite! Omnifone čuva listu celokupne muzike koju ste daunlodovali, u slučaju da vam se ošteti mobilni telefon ili se desi nešto slično. Adresa: Omnifone
 
   

Mobilni telefon: LG izbacuje nove mobilne telefone na GSMA Mobile World Congress

 

 

 

Sledeće nedelje u Barseloni se održava GSMA Mobile World Congress, na kojem će biti predstavljeno mnogo novih mobilnih telefona. Među proizvođačima mobilnih telefona prvi se oglasio LG najavljujući svoj novi uređaj LG-KF510. Ovaj mobilni telefon je napravljen od metala i stakla. Centralni element dizajna je preliv boja na masci. Biće dostupan u dve varijante: Stardust sivoj ili Sunset crvenoj boji. Deo telefona koji se nalazi ispod ekrana je osetljiv na dodir. KF510 je moderan mobilni telefon namenjen korisnicima koji vole tanke i moderne mobilne telefone. Njegova debljina je manja od 11 milimetara, a dolazi sa kliznim mehanizmom. Tu se nalazi i kameru rezolucije tri megapiksela kao i nezaobilazni MP3 player. Ostale specifikacije još nisu poznate, ali će se znati sledeće nedelje kada ovaj mobilni telefon bude zvanično predstavljen na spomenutom kongresu. KF510 će se uskoro nakon kongresa naći u prodaji. Cena još nije poznata. Šta vi mislite o ovom mobilnom telefonu? Napišite nam u komentarima.
 
   

Mobilni telefon: Nokia CEO: Nema planova za Windows Mobile

 

 

 

Nakon što je Sony Ericsson napravio veliki korak na Windows Mobile teritoriju (uz pomoć HTC-a) oprostićemo vam što ste pomislili da će Nokia da krene istim putem. U tom svetlu, Nokia CEO, Olli-Pekka Kallasvuo, je satro u začetku ovakve glasine rekavši sledeće: "Mi u ovom trenutku nemamo planove vezane za Windows u mobilnim telefonima. " Shvatite ovu izjavu kako želite, ali sadržaj između redova je meni najinteresantniji. Ono što je još interesantnije za ljubitelje S60 serije je da je on još dodao da se sprema lansiranje S60 touch-screen platforme u drugoj polovini ove godine. Više vesti o S60 Touch interfejsu ćemo imati tokom odvijanja Mobile World Congress-a.
 
   

Mobilni telefon: Nokia kupuje TrollTech

 

 

 

Najveća kompanija za proizvodnju mobilnih telefona na svetu, Finska Nokia, je napravila ozbiljan poslovni potez kupovinom TrollTech-a. Možda niste nikada čuli za TrollTech, ali ste najverovatnije koristili njihov softver. Oni su kreirali kostur za razvijanje aplikacija po imenu Qt. Ovaj kostur se koristi za kreiranje GUI programa i drugih programa koji se koriste u aplikacijama. TrollTech-ov Qt se koristi u poznatim programskim paketima kao što je Skype, Google Earth i Opera, pored mnogih drugih. Šta to znači za prosečnog korisnika računara i weba? U suštini, Nokijino preuzimanje TrollTerch-a znači da ćemo u budućnosti moći da uživamo u odličnim aplikacijama koje će raditi na našim računarima, Nokia mobilnim telefonima i na Internetu. Postojeće platforme koje su po nameni slične Qt-u uključuju AIR, Flash, i Java-u. Kupovinu treba da odobre TrollTech-ovi akcionari i pravilnik, ali sve ide ka tome da će preuzimanje proći glatko.
 
   

Mobilni telefon: Samsung je izbacio nove mobilne telefone

 

 

 

Samsung je nedavno predstavio dva nova mobilna telefona koji su namenjeni slabijem polu. To su Samsung L310 i L320. Samsung L310 je preklopni mobilni telefon crno zlatne boje, kompaktnih dimenzija koji se isporučuje sa programima specijano napravljenim za žene, kao što je šoping lista, merenje potrošenih i unetih kalorija i slično. Ekran je 1. 8 inčni TFT rezolucije 176 x 220 piksela. Posebno izdvajamo da ovaj mobilni telefon poseduje 20MB interne memorije, a može da prima microSD memorijske kartice, ima kameru od 2 megapiksea, MP3 player i podršku za Bluetooth. Model L320 je naslednik popularnog E570. I ovo je preklopni mobilni telefon zaobljenih linija. Glavni ekran je 1. 9 inčni TFT rezolucije 176 x 220 piksela a ima i spoljašnji OLED rezolucije 176 x 16 piksela. Kamera takođe ima rezoluciju od dva megapiksela, podršku za Bluetooth 2. 0, GPRS i EDGE i iste ženske programe kao i model L310.
 
   

Mobilni telefon: Stigao je Samsung Soul sa moćnim Morphing Touchpad displejem

 

 

 

Samsungova Ultra Edition serija je obogaćena sa novim Soul modelom, koji može da se pohvali sledećim karakteristikama: 7. 2 Mbps HSDPA Debljina od samo 12. 9 mm Poseduje fotoaparat od čak 5 Megapiksela 2. 2 - inčni displej u punom koloru rezolucije 320 x 240 piksela SD slot Displej osetljiv na dodir koji morfuje korisnički interfejs i menja ikone u skladu sa izabranom aplikacijom koju koristite. Na primer, u modu za puštanje muzike, kontrole za puštanje mouzike će biti prikazane, ali kada šaljete SMS poruke, biće prikazane funkcije za pisanje i editovanje teksta. I ostale specifikacije ovog mobilnog telefona sa impresivne.
 
   

Mobilni telefon: Stiže Firefox za mobilne telefone

 

 

 

Već neko vreme se zna da Mozilla planira da dizajnira pretraživač za mobilne telefone, a sada imamo i neke informacije o pravcu kojim su krenuli. Kako se ispostavilo oni dizajniraju dva različite mobilne verzije, jednu za touch screen uređaje (iPhone stila) i drugi za manje ekrane (kao što su mobilni telefoni). Na osnovu onoga što smo videli možemo da kažemo da oba dizajna izgledaju veoma lepo, a zahvaljujući širokom krugu obožavatelja Mozillinih proizvoda siguran sam da će jako brzo biti prihvaćeni. Verzija dizajnirana za manje ekrane ne donosi ništa novo što već nismo videli, pa smo zvog toga odlučili da u ovom članku stavimo akcenat na verziju dizajniranu za touch screen uređaje. Izgleda da je ona pozajmila mnogo dizajnerskih ideja od Apple-ovog Safari pretraživača na iPhone-u: Mislim da će Apple na ovo gledati kao na kompliment, pošto će Mobile Firefox naslediti mnoga dizajnerska rešenja koja je prvi uveo Apple. Ono što mene jako zanima je da li Mozilla planira da izda verziju pretraživača za iPhone kada iPhone SDK bude jednom dostupan. Koliko smo mi shvatili, bookmarkovi mobilnog pretraživača će biti sinhronizovani sa desktopom preko Weave servisa koji je nedavno predstavljen. Ovo je pametan potez od strane Mozilla-e, ali ni u ovome nisu prvi (Opera Link). Sa interesovanjem ćemo pratiti ove projekte i videti da li će Mozilla definisati tržište mobilnih pretraživača isto onoliko koliko je definisala razvoj desktop pretraživača.
 
   

MobiTV donosi mobilnu televiziju na Blackberry

 

 

 

Mobi TV je objavio na CTIA Wireless konferenciji (o kojoj smo pisali pre neki dan ) da sada korisnici Blackberry mobilnih uređaja mogu da gledaju na svojim malim ljubimcima preko 40 televizijskih kanala. Kliknite na video da biste videli kratku demonstraciju MobiTV televizije na Blackberry uređaju.
 
   

Motorola-in Q9c se konačno pojavio na Verizon-u

 

 

 

  Prelepi i zamamni Motorola Q9c konačno može da se nabavi od Verizon-a. Ali umesto da se prodaje po ceni od 249. 99 dolara koliko je bilo najavljeno, on će koštati 199. 99 dolara uz ugovor na 2 godine i onlajn popust. Vi što živite na Zapadu. . . šta čekate? A vi što živite u Srbiji, kliknite na donju sliku da biste pokrenuli video demonstraciju ovog modela.  
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272