Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Hardver

Ukupno: 579, strana 15 od 29

Lego: Motor koji radi

 

 

 

Sklapanje je trajalo četiri meseca. U pitanju je motor sa 8 cilindara. Kontrolna tabla, koju vidite na slici pored motora, omogućava menjanje brzina. Za ovaj podvig bilo je potrebno dosta strpljenja i znanja. Toplo vam preporučujem da pogledate video.  
 
   

Lenovo laptopovi su bolji od konkurencije

 

 

 

Istraživanja su pokazala da su Lenovo laptopovi najbolji i najcenjeniji među srednjim i poslovnim korisnicima u Americi i Kanadi. U istraživanju koje je sproveo Technology Business Research utvrđeno je da je Lenovo jako napredovao u području pružanja usluga i podrške korisnicima. U prvom kvartalu 2008. on je bolje od konkurencije pružao podršku, brže popravljao pokvarene laptopove, imao dostupnije rezervne delove, a i puno brže je isporučivao kupljene proizvode. Ispitanici su u anketi TBR-a kao glavne razloge za kupovinu Lenovo računara naveli kvalitet i pouzdanost hardvera, vrhunski dizajn kao i dodatnu korisničku podršku i usluge.
 
   

Lenovo pravi desktop PC računare u obliku akt-tašne

 

 

 

Kompanija Lenovo vrši poslednje pripreme pred lansiranje na tržište novog modela računara, pod nazivom ThinkCentre A55. Radi se o desktop PC-ju sa “malim faktorom oblika” (small-form-factor, ili skraćeno SFF), koji je opremljen najsavremenijim tehnološkim novitetima, kao što je Intel-ov Core 2 Duo procesor i Microsoft-ov operativni sistem Windows Vista. SFF tehnologija omogućava inkorporaciju ovih moćnih karakteristika u kućište veličine najobičnije akt-tašne (briefcase). U kompaniji sa ponosom ističu kako njihov ThinkCentre A55 SFF desktop računar ima za otprilike 64 procenta manje dimenzije od klasičnih, tower-form-factor PC-ja, dok je za oko 25 posto manji od postojećih kućišta za male desktop računare. Najveća prednost SFF računara je u njihovim malim dimenzijama (visoki su svega oko 7. 5 cm, široki oko 36 cm, dok im “dubina” iznosi oko 31 cm), čime se na radnom stolu dobija više prostora za smeštaj dodatnih uređaja, kao na primer, dodatnog monitora za rad u dual-monitor okruženju, štampača ili skenera. “Predviđamo da će se desktop računari sa malim faktorom oblika sve više koristiti u zdravstvu, obrazovanju, finansijskim institucijama i call-centrima,” kađe Tom Tobul, izvršni direktor marketinškog odeljenja kompanije Lenovo. “Ubacivanjem ThinkCentre A55 Small Form Factor desktop PC računara u našu ThinkCentre proizvodnu liniju, vlasnicima malih i srednjih firmi ponudićemo vrhunske, potpuno opremljene PC računare, smeštene u kućišta izuzetno malih dimenzija. Ovi PC računari korisnicima donose najnovije inovacije, poput novog operativnog sistema Windows Vista i naših naprednih ThinkVantage tehnologija, i sve to u krajnje kompaktnoj formi. ” Tehnološki paket ThinkVantage Technologies (TVTs), koji je kompanija Lenovo u potpunosti razvila sa osloncem na sopstvene snage, sadrži u sebi funkcije poput Rescue and Recovery i Client Security System, koji umnogome smanjuju troškove obnavljanja izgubljenih ili oštećenih podataka i omogućavaju pouzdano rukovanje korisničkim lozinkama. Svaki od modela ovog SFF desktop PC-a može se prilagođavati po želji korisnika, uz mogućnost ugradnje hard drajva kapaciteta do 500GB, moćnih Intel-ovih Core 2 Duo procesora sa četiri jezgra i do maksimalno 4GB RAM memorije. Očekuje se da novi SFF desktop računari budu pušteni u prodaju u prvoj polovini februara, po ceni od 579 američkih dolara za najjeftiniji model.
 
   

Lenovo prebacuje proizvodnju laptopova tajvanskim snabdevačima

 

 

 

Izgleda da jeftina kineske radna snaga nije više onakva kakva je nekada bila: Lenovo stavlja sve svoje laptop asove u Tajvansku korpu. Lenovo trenutno ima Quanta, Compal, Wistron i Inventec zgrade u Tajvanu, a kompanija planira da izbaci jednu od njih iz svoje potrošačke linije i doda jednog proizvođača svojoj ThinkPad liniji. To znači da prvi put u istoriji Lenovo kompletnu proizvodnju laptopova predaje u tuđe ruke, što je pomalo čudno za kinesku kompaniju. Međutim, imajući u vidu da Lenovo-vov udeo na tržiptu pada u korist kompanija kao što je Acer, izgleda da je vreme da se pređe u akciju.
 
   

Lenovo predstavlja nove PC i Thinkpad računare

 

 

 

Tokom sledećih pet godina kompanija Lenovo će i dalje koristiti IBM brendove za svoje PC računare i Thinkpad notebook, a nakon toga će imati sopstveni Lenovo identitet. Victoria P. Agorilla, generalni menadžer Lenovo Philippines, je uverila lokalne klijente da će Lenovo proširiti svoju tehničku i prodajnu podršku i usluge. Lenovo kancelarija smeštena u IBM Plaza u Libisu, Quezon City će se uskoro preseliti kako bi dobila sopstveni prostor za kancelariju kojom će upravljati 10 ljudi. Tokom faze osamostaljivanja Lenovo namerava da izgradi snažan identitet samostalne kompanije. Kao deo strategije sa držanje koraka sa konkurencijom na tržištu PC-a, Lenovo je predstavio dva nova PC-a Think Centre serije E i ThinkPad Z60m. Agorilla je rekla da tokom protekle 2-3 godine stoni PC računari imaju veći udeo u IBM-ovoj prodaji od notebook Thinkpad. Međutim, sve više kompanija daje prednost prenosivim računarima. Jedna od strategija je da Lenovo sklopi partnerstvo sa nekom kompanijom za kreditne kartice, kao što je BPI, kako bi promovisali Thinkpad i PC računare na tržištu. Strategija je da se novi Lenovo proizvodi prodaju preko njihovih četiri partnera Lamco, MSI Digland, Ingram Micro i TechnoPac. Novi proizvodi su namenjeni kako pojedinačnim korisnicima, tako i velikim korporacijama. Lenovo računari serije E mogu da pomognu malim preduzećima da se fokusiraju na svoj rast eliminišući neprilike sa kompleksnim konfiguracijama ili glomazna tehnološka rešenja koja najčešće zahtevaju podrčku IT osoblja. ThinkCenter E50 PC su spremni za brzo ispunjavanje zahteva koji se tiču upravljanja inventarom. Think Express program pruža odabiranje ponuda od ulaznog nivoa za mala i srednja preduzeća. ThinkPad Z60 je namenjen za mobilne korisnike i mala preduzeća koji se oslanjahz na jedan notebook računar. Ovaj model ima 30% više prostora za podatke i veći ekran (15,4 inča) u odnosu na 15-inčni XGA i bolje uglove prikaza. Lenovo, treća svetska PC kompanija, je takođe predstavila novi hab za centralizovano upravljanje za PC alate, koji konsoliduje i pojednostavljuje ThinkVantage tehnologije.
 
   

LG tvrdi da je Flatron W2252TE energetski najefikasniji monitor na svetu

 

 

 

LG je upravo objavio da je napravio "energetski najefikasniji monitor na svetu," i izgleda da je u pravu, pošto nikakve kompromise nisu pravili u kreiranju ovog monitora. Ekran je veličine 22 inča i rezolucije 1680 x 1050, a kontrast je 10,000:1, vreme odgovora je 2 ms, ugao gledanja iznosi 170 stepeni, a rang svetloće mu je 250cd/m2. I sve to što smo nabrojali dolazi zajedno sa 45% redukcijom potrošnje struje (iliti grubo 40W) u odnosu na druge modele. Na žalost, nema podataka o ceni, ali će Flatron W2252TE navodno biti dostupan u Velikoj Britaniji ovog avgusta. Pročitajte ceo tekst
 
   

LG-jev srebrni Prada je dobio ekransku QWERTY tastaturu

 

 

 

Mmmm, LG Prada (iliti LG-KE850) je upravo izašao u srebrnoj varijanti. 18 evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Španiju i Italiju će videti novu verziju LG-jevog touchscreen-a kasnije ovog meseca. Pored promene boje ovaj mobilni telefon sada poseduje i odgovarajuću ekransku QWERTY tastaturu, a ne samo T9! Vrlo dobro LG!
 
   

Liberty planira električnog Range Rover-a

 

 

 

Liberty Electric Cars je objavio planove da konvertuje "desetine hiljada " automobila i SUVova u električno funkcionisanje, počev od Range Rover-a. Liberty će upumpati 30 miliona funti (59. 3 miliona dolara) u novu fabriku koja će početi da transformiše Range Rover-e u električna vozila koristeći specijalnu tehnologiju koja će omogućiti da se pređe 200 milja sa jednim punjenjem. Naravno, moraćete da platite za ovu privilegiju - očekuje se da će se cena kretati između 95,000 i 125,000 funti. čitajte - Liberty električni Range Rovers
 
   

Ljuta kineskinja spalila više od 400 mobilnih telefona

 

 

 

Mi živimo u ludom i haotičnom svetu. Ako se ne brinemo o globalnom otopljavanju ili miru na Bliskom Istoku, onda moramo da pazimo na ljute i zapostavljene žene koje pale velike količine mobilnih telefona. Određena gospođa Wang je kriva za gore navedeni zločin. 37-godišnja kineskinja nije bila baš sretna kada je njene muž tražio razvod, pa je zato uradila jedinu razumnu stvar koje je mogla da se seti: sakupila je na gomilu više od 400 mobilnih telefona koje je par posedovao u svojoj prodavnici mobilnih telefona i zapalila je - unutar njihove kuće. Procenjuje se da je kolekcija vredela oko 42. 000 dolara. Možda je sada pravi trenutak da kažete vašoj lepšoj polovini kako je ona razumna, racionalna i seksi, dok istovremeno uklanjate sve zapaljive supstance i tečnosti iz kuće. Jer kao što možete da vidite, nijedan vaš gadžet nije dovoljno siguran!
 
   

Logitech Alto - tastatura i postolje za laptop računare

 

 

 

Karakteristike:                          Logitech® Alto™ Postolje za laptop računare i tastatura Tastatura standardnih dimenzija Monitor laptop računara u visini očiju Instalacija za manje od 30 sekundi Tri USB 2. 0 ulaza za eksterne uređaje Maksimalna masa laptop računara 4 kilograma Operativni sistemi: Windows® 2000, XP™ ili Vista™, Mac OS X Jednostavno sklapanje Sklapanjem smanjujete njegovu veličinu na 23,7 cm x 42,8 cm x 3,6 cmDodatni oslonac za dlanove od mekanog materijala Povezivanje tastature sa računarom preko USB porta Obezbeđeno uputstvo za upotrebu Garancija: 36 meseci http://www. svezakucu. co. yu/www/singleitem_buy. php?id=2490 Šifra artikla: 10002490Masa za dostavu: 1. 80 Kg. Laptop računari su u osnovi zamišljeni da se koriste na putovanjima, izvan kancelarija i soba ali sva istraživanja pokazuju da se najmanje koriste za to već su uglavnom zamena za desktop računare. Logitech je, prateći te trendove, konstruisao i proizveo tastaturu na kojoj se nalazi nosač za laptop računare. Jednostavno, za manje od 30 sekundi, postavite vaš laptop na postolje i podesite ekran da bude u visini očiju, dobijate udobnu tastaturu standardnih dimenzija i normalnu visinu ekrana. Na tastaturi se nalaze i tri dodatna USB porta za povezivanje eksternih uređaja. Kada Vam stalak više nije potreban, jednostavno ga sklopite i dimenzije celog uređaja postaju 23,7 cm x 42,8 cm x 3,6 cm. Za Logitech® Alto™ obezbeđeno je uputstvo za upotrebu, a garancija važi 3 godine.
 
   

Logitech koncept: Zvučnici koji proveravaju pristiglu elektronsku poštu

 

 

 

Verujem da ćete se složiti sa mnom kada kažem da je Logitech poslednjih godina postao jedan od glavnih igrača na području multimedijalnog hardvera – ako ne vodeći proizvođač ovih uređaja, ono bar ekstremno nezgodan konkurent ostalim kompanijama. Nakon što su osvojili ovako zavidnu poziciju na tržištu, u kompaniji su zaključili da je došlo vreme za neke konceptualne inovacije, koje će bar za trenutak baciti u zasenak striktnu funkcionalnost njihovih dosadašnjih proizvoda, na koju smo već odavno navikli. Audio sistem Z-10 predstavlja živi dokaz da u Logitech-u tehnička maštovitost i grafički dizajn idu ruku pod ruku. U najkraćim crtama, Logitech Z-10 zvučnici izgledaju drugačije i koriste se na drugačiji način od uobičajenog. Ako zanemarimo uobičajenu namenu zvučnika u jednom tipičnom desktop audio sistemu, Logitech Z-10 poseduje dve karakteristike koje ga čine naj-cool među cool zvučnicima. Prva od njih je panel za upravljanje reprodukcijom zvuka, uz čiju pomoć možete krajnje jednostavno upravljati najrazličitijim plejerima, poput iTunes, Windows Media Player ili MusicMatch JukeBox. Funkcije kao što su play, pause, next, previous, bass, treble i, naravno, volume, dostupne su direktno preko specijalnog panela osetljivog na dodir, koji je smešten na desnom zvučniku. Druga karakteristika koja Logitech Z-10 izdvaja iz gomile drugih modela zvučnika jeste veoma dopadljiv displej crne boje, sa narandžastim ispisom teksta. Ovaj LCD je u stanju da prikaže znatno više podataka nego što bi se to u prvi mah moglo pomisliti: detaljne informacije o pesmama (ime autora i naslov pesme), proteklo i ukupno vreme trajanja, datum i vreme, dakle sve što je potrebno za potpun muzički ugođaj. Logitech Z-10 daje efektivnu snagu od 30W, što je više nego dovoljno za desktop računar. Integrisana opcija ukrštanja (crossover) zvuka obezbeđuje da frekvencije signala koji reprodukujete budu ravnomerno i pravilno distribuirane između woofer-a i visokotonaca, jer je Logitech Z-10 pravi dvokanalni zvučni sistem sa dvostrukim pojačanjem (bi-amped). Isporučuje se sa svim potrebnim kablovima za povezivanje oba zvučnika, USB kablom i pomoćnim stereo kablom sa priključkom prečnika 3. 5 mm, tako da povezivanje zvučnika ne bi trebalo da vam predstavlja veći problem. Takođe, na Logitech Z-10 možete krajnje jednostavno priključiti slušalice, kako biste uživali u muzici bez ometanja drugih osoba koje borave ili rade u istoj prostoriji. Konačno, crno-narandžasti LCD displej koristi sopstveni softver, koji je identičan softveru za G15 tastaturu, ali čija je instalacija prilagođena nameni ovih zvučnika. Naime, zajedno sa ovim softverom na kompjuter će biti instalirane različite aplikacije, koje korisniku daju mogućnost izbora informacija koje će se automatski “rotirati” na malenom displeju, brzinom koju takođe definiše korisnik. Naročito je interesantno i cool to što ove aplikacije omogućavaju prikazivanje datuma i tačnog vremena. . . zajedno sa programom za proveru POP3 elektronske pošte, koji se bez problema integriše sa Outlook-om, štopericom, te programima za kontrolu parametara rada procesora i statistike vezane za iskorišćenost memorije. Naravno, tu su još i neophodni tasteri za upravljanje reprodukcijom zvuka, koje smo već pomenuli! Dobro, nisam baš siguran da ćete ove zvučnike ikada upotrebiti za proveru pristigle e-pošte, ali je i sama mogućnost da to učinite definitivno zabavna. . . Momci iz Logitech-a su, dakle, zaista dobro obavili svoj posao!
 
   

Logitech-ova bežična tastatura diNovo Edge

 

 

 

Ima mnogo stvari koje bi se mogle reći o novoj Logitech-ovoj diNovo Edge tastaturi, ali prva reč koja mi pada na pamet jeste “sexy”. Na osnovu ovog prideva, mogli biste sastaviti nebrojeno mnogo superlativa, a da pritom čak ni ne počnete da shvatate koliko dobro ova tastatura izgleda. Dopustite mi, najpre, da primetim kako je ova tastatura izuzetno tanka. U stvari, toliko je tanka da njena debljina jedva premašuje 1 cm (tačnije, 11 mm). Tu je, zatim, specijalno postolje za odlaganje i punjenje tastature i malog USB Bluetooth prijemnika, koji služi kao veza između tastature i računara. Ukoliko već posedujete Bluetooth prijemnik, možete ga slobodno upotrebiti umesto onog koji se isporučuje u paketu sa tastaturom. Po spoljnom izgledu, diNovo Edge tastatura se ne razlikuje puno od drugih savremenih modela, a opremljena je mnoštvom multimedijalnih funkcija, koje su pridružene specijalnim tasterima. Među njima ćete, na primer, pronaći posebne tastere za kontrolu zumiranja slike, prevođenje računara u režim hibernacije (standby), kontrole medija plejera, pa čak i taster za kontrolu jačine zvuka koji je osetljiv na dodir. Na tastaturi je, takođe, integrisano nešto što u Logitech-u nazivaju “TouchDisc”, iako se u suštini radi o klasičnom touchpad-u, sličnom onom koji se može naći na većini laptop računara. Ako za trenutak zanemarimo tržišnu cenu ovog uređaja, može se reći da je diNovo Edge tastatura kao skrojena za HTPC (Home Theater PC) računar koji zauzima počasno mesto u vašoj dnevnoj sobi. Štaviše, imajući u vidu integrisani touchpad i multimedijalne tastere, dolazimo do zaključka da se ova tastatura može bez problema koristiti i u kancelarijskom okruženju. Sa druge strane, treba priznati da njena spoljna površina, izrađena od pleksiglasa, poput magneta privlači svakojaku prljavštinu i otiske prstiju. Jedna od stvari koje mi posebno smetaju jeste potpuno odsustvo svetala; pri korišćenju ove tastature nećete znati da li je pritisnut taster Caps Lock ili Scroll Lock, iz prostog razloga što na njoj nema niti jedne od uobičajenih LED lampica. SetPoint softver, koji se dobija pri kupovini ove tastature, veoma je maštoviti i može se iskoristiti za obavljanje najrazličitijih poslova. Ipak, ono što me je najviše oduševilo jeste da je, nakon obavljenog kompletnog procesa punjenja (koji traje otprilike 2 sata), baterija u stanju da tastaturu napaja tokom čitavih mesec dana u standby režimu. Naravno, za sav ovaj visoki stil i dugotrajnu autonomiju rada, moraćete da izdvojite popriličnu sumu novca – tačnije, 180 američkih dolara. Iako se, dakle, za ovu tastaturu nikako ne može reći da je jeftina, ukoliko ste već potrošili 2000 dolara na HTPC i još 2500 dolara za LCD TV prijemnik, svakako vam neće teško pasti da se otvorite za još koji dolar pride.
 
   

Luckasti izumi - računar lopta i pranje zuba pomoću prsta

 

 

 

Računarska lopta Za razliku od drugih PC koncepata, računarsk alopta kombinuje napredne funkcije sa sve-u-jedan dizajnom. Ovaj futuristički računar ima bežični optički miš (prikačen na sferu), lasersku tastaturu i integrisani LCD projektor. " Kliknite ovde za prvu sliku u galeriji. četkica za zube za na prst Šta mislite o četkici za zube koja se navlači na prst sa integrisanom komorom za pastu za zube? Predstavljamo vam Any Brush. Ovaj uređaj je u potpunosti prilagođenom prenosivom pranju zuba u oakovanju za jednokratnu upotrebu. Još se ne zna kada će moći da se kupi. Kliknite ovde za prvu sliku u galeriji.
 
   

Lumeta-ini "odlepi i zalepi" solarni paneli su ko stvoreni za vaš krov

 

 

 

Ako uništavanje krova samo zato da biste instalirali solarne panele nije po vašem ukusu, Lumeta-in PowerPly može da bude dobro rešenje. Paneli koriste tradicionalne krovne dodatke, koji će biti poznati svim "krovoslagačima" i uštedeće vam mnogo vremena jer nećete morati da bušite rupe i montirate dodatke koji obično idu sa solarnim panelima. Trenutno je ovaj proizvod namenjen samo komercijalnim objektima - ali nadamo se da će uskoro biti dostupan i za stambene objekte.
 
   

Macworld razmatra sve detalje na novom AirPortExtreme

 

 

 

Dan Frakes u MacWorldu je objavio detaljan članak koji se udubljuje u to šta predstavlja novi AirPort Extreme. Ističući neke od detalja koje smo pokrili u našem originalnom postu, Dan ide u detaljno objašnjavanje istorije mašine i objašnjenjima nekih novih interesantnih karakteristika. Što je najbitnije, on otkriva raskošnu novu tehnologiju kao što je multiple-input-multipleout (višestruki ulaz-višestruki izlaz)(MIMO)osobina od 802. 11n, kao i novi sistem kontrole baziran na vremenu koji vam omogućava da specifikujete vremena kad svaka mašina može pristupiti internetu. Da li vaša deca (ili vaš cimer?) provode suviše vremena na MySpace kad bi trebali da rade domaći na njihovim MacBook-ovima? Bez znoja-samo koristite Apple-ovu easy-breezy (lak i svež) AirPort uslugu da ih odsečete dok. . pa dok god vi osećate da treba. Dan takođe pokriva šta nedostaje-stvari kao što su Gigabit ethernet (lokalna mreža), (koja s obzirom na činjenicu da je u Macu godinama, još uvek me razbija) i jedno standardni antena port. On čak i povlači proveru industrijske cene da bude siguran da nas Apple ne voza suviše sa novom cenom stanice od 179 dolara. Sve u svemu to je dobro delo AirPort Extreme za svakog ko je zainteresovan za ovo skorašnje  objavljivanje Appla.
 
   

Magnolia Private Residence Club

 

 

 

Iako je tržište nekretnina u Floridi trenutno nestabilno, novi projekti se i dalje lansiraju. Magnolia Private Residence Club se nalazi u Seacrest Beach-u, na Floridi. Ovaj klub se sastoji od 17 trosobnih rezidencija (1,775 kvadratnih feet-a). Dodatne prostorije se sastoje od zaštićenih plaža, fitnes centra, bicikala, igračkih soba, poslovnih servisa, bazena koji se greje i roštilja. Ono što je specifično za ovaj klub je da se porez i osiguranje dele između vlasnika. Vlasnici mogu da posećuju klub koliko često žele. Ne postoji ograničenje u dužini korišćenja prostorija kluba. Ako neki vlasniic ređe posećuju klub, drugi onda mogu češće da dolaze. Vi plaćate samo troškove održavanja dok ste na odmoru u klubu i na prostoru koji ste okupirali. Trosobna rezidencija u Magnolia klubu košta 159,000 dolara.
 
   

Mala škola hardvera - Matična ploča

 

 

 

Matična ploča je deo računara koji veže sve komponente na njoj i time omogućava komunikaciju između raznih delova u računaru. U suštini, matična ploča je dom za ostale komponente. Od matične ploče mnogo toga zavisi, jer ona direktno utiče na performanse računara preko njenog čipseta, socketa i tako dalje. Nisu svi procesori isti. tako npr. matična ploča sa socketom tipa 939 ne može da primi procesor socketa A. Takođe matična ploča ne može da podržava i Intel i AMD procesore. Matične ploče su mnogo napredovale, tako da je danas sasvim uobičajeno da matična ploča ima već ugrađen zvučni čip, grafički čip, LAN (mrežni) čip, USB priključke, pa čak i procesor, dok su flopi kontroleri već odavno uobičajeni deo matične ploče. Zanimljivo je spomenuti da je nekada i flopi kontrolere bilo potrebno dodatno ugrađivali u matičnu ploču. Tokom godina pojavljivali su se različiti standardi za matične ploče. Danas je uobičajen ATX standard. Jedna njegova varijanta je mATX, koja se koristi kod specijalnih matičnih ploča namnejenih za manja kućišta, dok je obična ATX ploča nešto veća. Takođe postoji stari AT standard koji je osnova ATX-a, ali se danas više ne proizvode matične ploče za taj standard. Delovi matične ploče Čipset Glavni deo koji veže sve ostale delove sa procesorom i šalje informacije procesora ostalim delovima. Sastoji se iz dva dela: NorthBridge i SouthBridge. NorthBridge je direktno konektovan sa procesorom (CPU) preko FSB-a (Front Side Bus ili Magistrala) što omogućava brzo pristupanje podacima iz memorije i grafičke kartice. Od njega najviše zavise performanse matične ploče zbog čega je on integrisan u matičnu ploču ši ne može da se menja. Southbridge je sporiji od Northbridge-a. Zbog toga sve informacije iz procesora idu prvo preko Northbridge-a pa tek onda na Southbridge koji je pomoću magistrala spojen na PCI, USB, zvučni čip, SATA i PATA konektore i tako dalje. Socket Socket određuje koji procesor možemo da stavimo u matičnu ploču. Nemoguće je staviti AMD procesor u matičnu ploču koja podržava Intel socket (i čipset). Ispod ćemo nabrojati neke od najpoznatijih socketa: Socket 478 - Za starije Pentium i Celeron procesore Socket LGA775 - Za nove Intel Pentium 4 proceosore Socket A - Za stare AMD Athlon procesore Socket 754 - Za AMD Sempron i neke AMD Athlon procesore Socket 939 - Za najnovije i najbrže AMD Athlon procesore BIOS Basic Input/Output System (BIOS) kontroliše primitivne funkcije računara i svaki put proverava svoje stanje kod paljenja računara. Memorijski slotovi Služe kao dom za RAM memoriju, obično ih ima više. PCI slotovi PCI (Peripheral Component Interconnect) konektori za zvučne, TV, mrežne pa i grafičke karte. AGP port Accelerated Graphics Port (AGP), konektor namenjen za grafičke karte, karakteriše ga veća brzina od PCI-a. IDE konektori Integrated Drive Electronics (IDE), služi za spajanje PATA hard diskova, optičkih uređaja (DVD/CD-ROM/RW). Obično imamo dva ovakva konektora. SATA konektoriSerial Advanced Technology Attachment (SATA) je nešto novijeg datuma nego PATA, služi za konektovanje SATA hard diskova i donosi bolje mogućnosti. sam konektor je nešto manji i praktičniji. USB priključci Universal Serial Bus (USB) služi za priključivanje spoljnih uređaja (štampača, memorijskih štapića. . . ). Najnoviji standard je USB 2. 0 koji je mnogo brži od starog USB 1. 1. Legacy konektori Zastareli i prevaziđeni konektori (serijski i Paralelni), još su uvek tu radi podrške za starije uređaja iako se sve manje koriste, jer ih karakteriše mala brzina. Konektori za periferije Konektori za miš i tastaturu su takođe veoma dugo sa nama i nisu se previše menjali. Danas se sve više miševi i tastature (rijeđe) prave za USB standard. CMOS baterija Pamti neke vitalne i osnovne postavke. Sadrži u sebi sistemski sat. Integrisani delovi Većina ploča danas ima već ugrađene audio (zvučne), mrežne pa i grafičke čipove. Naponski konektor Preko njega matična ploča dobija struju (preko razvodne kutije) i dalje je deli ostalim delovima na matičnoj ploči.
 
   

Mala škola hardvera - Grafička kartica?

 

 

 

Grafička kartica, Grafički adapter, VGA kartica ili video kartica daje i obrađuje dvodimenzionalnu ili trodimenzionalnu sliku. Grafički procesor (GPU) je glavni deo na kartici, a njegova uloga je prevođenje binarnog koda u vidljivu sliku na nekom grafičkom izlaznom uređaju. Princip je jednostavan, CPU u saradnji sa nekim softverom, kao što je 3D računarska igra, šalje informacije grafičkom procesoru koji potom obrađuje dobivene informacije i šalje ih na monitor. Grafička kartica se ugrađuje u matičnu ploču, obično u AGP ili PCI Express slot. Kako radi grafička kartica?Moderne grafičke kartice su opremljene snažnim grafičkim procesorima koji svojom procesorskom snagom i brojem tranzistora gotovo nadmašuju glavne procesore. Grafički procesor obrađuje podatke koje dobija posredstvom neke magistrale (najčešće AGP, PCI i PCI Express). Sama arhitektura čipa je najbitnija, što znači da njegove instrukcije i brzina izvođenja istih su glavne odlike jednog GPU-a. Većina podataka koji dolaze za obradu se privremeno smešta na memoriju koja se nalazi na grafičkoj kartici. Time se obezbeđuje brz protok i samim time brža obrada grafike, što na kraju daje veći broj slika u sekundi čineći grafičku scenu lepšom i fluidnijom. Zbog toga se proizvođači trude da poboljšaju brzinu RAM-a na kartici koja je davno prevazišla brzinu sistemskog RAM-a. Brzina memorije na grafičkoj kartici je već odavno prešla Gigahercne granice. Delovi grafičke karteGlavni delovi moderne grafičke kartice su: PCB (Printed Circuit Board) je štampana ploča na kojoj se nalaze svi ostali delovi GPU (Grapich Processing Unit) grafički procesor, glavni deo koji prevodi binarni kod u sliku RAM (ili VRAM - Video Random Acces Memory), služi za pohranjivanje najnužnijih podataka za GPU, najčešće teksture Konektori PCI AGP PCI Express Izlazi VGA (Video Graphics Array) DVI (Digital Visual Interface) Video in/Video out (VIVO) Današnje grafičke kartice najčešće imaju neku vrstu hladnjaka (aktivnog ili pasivnog) zbog komplikovanosti grafičkog procesora koji je već po broju tranzistora prestigao centralni procesor. Moćnije kartice obično imaju i pasivne hladnjake (heatstink) na VRAM-u zbog visokih frekvencija koje su i do dva puta veće nego kod običnog RAM-a. RAMDAC je deo koji se brine za prikazivanje i kvalitet 2D slike, dok 3D slike obrađuje grafički procesor u saradnji sa centralnim procesorom i RAM memorijom. Šta određuje kvalitet grafičke karticeŠto je brži GPU i VRAM na grafičkoj kartici tim će ona biti bolja i kvalitetnija. Količina memorije nije presudna iako igra ulogu u mogućnostima jedne grafičke karte. Često neke 3D igre nisu u mogućnosti da rade sa starijim grafičkim karticama jer GPU na njoj jednostavno nema instrukcije da ih pokrene. Svake godine se GPU na grafičkoj kartici neprestano unapređuje novim instrukcijama i mogućnostima. Ko su proizvođači grafičkih karticaGlavni proizvođači grafičkih čipova (GPU) Intel - "i" serija 3Dlabs - Wildcat Realizm serija ATI Technologies - Radeon 7/8/9000 serije, Radeon X serija NVIDIA - GeForce uključujući GeForce FX seriju, GeForce 6 seriju, GeForce 7 seriju, i GeForce 8 seriju.
 
   

Mala škola hardvera - Hard disk

 

 

 

Tvrdi disk (ili hard disk) je uređaj koji piše i čita podatke. Svaki računar danas ima barem jedan hard disk. Na njemu se drže svi podaci neophodni za pokretanje računara, kao npr. operativni sistem. Hard disk u stvari omogućava računaru da zapamti podatke i posle gašenja istog. Sam hard disk je napravljen 1950-tih godina, i imao je kapacitet od samo nekoliko megabajta. Danas smo došli do mnogo većih brojki, gde se kapaciteti hard diskova mere u stotinama gigabajta (GB), a na nekim web serverima i u terabajtima (TB). Sve što se nalazi na hard disku je u stvari red bajtova. Svaka datoteka, bilo da je u pitanju  slika, video, tekst ili nešto drugo je red zapisanih bajtova na hard disku. Delovi hard diskaHard disk se sastoji od četiri  glavna dela: Magnetna ploča Glava za čitanje/pisanje Ruka za čitanje Osovina Obično kada govorimo o hard diskovima razlikujemo elektronski i mehanički deo diska, a pošto je hard disk zatvoren vidi se samo jedan deo njegove elektronike. Podaci se na hard disk zapisuju na površinu magnetne ploče u sektore i staze (tracks). Sektor obično sadrži određeni broj bajtova (npr. 128), i oni imaju oblik zaobljenih polukrugova, dok su staze u obliku koncentričnih krugova. Postoje dve vrste formatiranja, a to su Low-level i High-level formatiranje. Low-level formatiranje utvrđuje staze i sektore, dok je High-level formatiranje mnogo poznatije i korištenije (standardni format c:) i ono obezbeđuje da hard disk može da zapisuje fajlove. Kako radi hard disk?Elektronski deo hard diska kontroliše čitanje i pisanje podataka, dok motor okreće ploče. Naravno sve je to napravljeno sa preciznošću na nivou mikrona. Magnetna ploča je najvažniji deo, i ona se okreće brzinom od 5400, 7200 i više rpm (rotacija u minuti), dok se kazaljka (ili ruka) kreće po ploči koja je izuzetno precizna i lagana, a uz to i brza. Najpoznatiji proizvođačiSeagateMaxtorHitachiWestern DigitalIBMSamsungFujitsu
 
   

Mala škola hardvera - Istorija računarskih sistema

 

 

 

Pre otkrića mikroprocesora tokom ranih 70-tih, računari su bili veliki, skupi sistemi koje su posedovale velike korporacije, univerziteti, vladine agencije i institucije sličnih veličina i značaja. Krajnji korisnici nisu direktno stupali u interakciju sa mašinama, već su umesto toga pripremali zadatke za računara na oflajn opremi, kao što su bušene kartice. Određeni broj zadataka je sakupljan za računar a zatim je procesiran i izvršavan u grupnom režimu rada. Nakon što bi posao bio završen, korisnici su mogli da sakupe rezultat. U nekim slučajevima prošli bi sati ili čak dani od trenutka slanja posla na obradu pa do izbacivanja rezultata. Interaktivnija forma računara se komercijalno razvila sredinom 1960-tih. U vremenski deljenom sistemu, više računarskih terminala su omogućavali većem broju ljudi da dele upotrebu jednog mejnfrejm računarskog procesora. Ovo je bila standardna upotreba u poslovnim aplikacijama, nauci i inžinjeringu. Neki od prvih računara koji bi se mogli nazvati "personalnim" bili su rani miniračunari kao što je LINC i PDP-8, a kasnije VAX i već i miniračunari od Digital Equipment Corporation (DEC), Data General, Prime Computer, i drugih. Po današnjim standardima oni su bili veliki (otprilike veličine frižidera) i koštali su na desetine hiljada američkih dolara, tako da su ih retko kupovali pojedinci. Međutim, miniračunari su bili prilično interaktivni i uskoro su imali sosptvene operativne siteme. Miniračunar Xerox Alto (1973) je bio kamen temeljac u razvoju pesonalnih računara, zbog svog grafičkog korisničkog interfejsa, bitmapiranog visokorezolucijskog ekrana, velikog internog i eksternog skladišta, miša i specijalnog softvera. Era miniračunara je bila prelazni korak od mejnfrejm računara do upotrebe personalnog računara. Miniračunari, preci modernih personalnih računara su koristili ranu tehnologiju integrisanih strujnih kola (mikročip), što je omogućilo redukovanje veličine i i cene, ali nisu posedovali mikroprocesore. To je značilo da su oni i dalje bili veliki i teški za proizvodnju, baš kao i njihovi mejnfrejm preci. Razvoj mikroprocesora sa jednim čipom je bio ogroman katalizator za popularizaciju jeftinih, lakih za upotrebu, pravih personalnih računara. Altair 8800, predstavljen u Popular Electronics časopisu januara 1975. godine je za to vreme postavio nove standarde za nisku cenu računara, omogućujući probranim kupcima tokom 70-tih godina da postanu njegovi vlasnici. To je bilo praćeno sa IMSAI 8800 računarom, koji je imao slične mogućnosti i ograničenja. Altair i IMSAI su u suštini bili smanjeni miniračunari i bili su nekompletni: da biste povezali tastaturu ili ekran na njih zahtevalo je teške i skupe "periferije ". 1976 godine, Kooro Manufacturing & Electronics Cooperative u Skoplju, Makedonija proizveo je u ograničenoj količini mašinu koja je imala sve u jednom (integrisana tastatura, monohromatski monitor, 8-inčni flopi disk drajv i 16 kilobajta RAM-a) za potrebe vladinih službenika. Bio je sličan po izgledu modelu računara TRS-80 Model III koji je koristio sopstveni operativni sistem. MOS 6500 serija mikroprocesora je dovela do redukcije u troškovima kreiranja računarskih sistema. Commodore PET, TRS 80 i Apple II, takođe poznat kao 1977 Trinity od strane časopisa Byte, se obično navode kao prvi personalni računari. Pogotovo Commodore PET, koji Byte naziva prvim. Dizajn Commodore PET-a, mašine integrisane u jednu celinu koja je imala monitor, tastasturu i uređaj za podatke, je najviše inspirisala razvoj Macintosh računara od strane Apple-a. 12. avgusta 1981 pojavio se IBM PC, koji je revolucionalizovao tržište računara. Lotus 1-2-3, kombinovani program za rad sa tabelama (inspirao ga je VisiCalc), prezentacione grafike i jednostavni program za rad sa bazama podataka su postali PC-jeve pobedničke aplikacije. Dobri procesori reči su se takođe ubrzo pojavili, posebno predstavljanjem Microsoft Word-a za Apple Macintosh 1985. godine (dok su ranije verzije Word-a bile kreirane za PC, on je inicijalno postao popularan preko Macintosh-a). 3. januara 1983 godine personalni računar je proglašen za "Ličnost 1982. godine" od strane časopisa Time. Tokom 1990-tih, moć personalnih računara je radikalno porasla, zamućujući do tada jasne granice između personalnioh računara i višekorisničkih računara, kao što su mejnfrejm računari. Današnji vrhunskli računari se razlikuju od personalnih računara po većoj pouzdanosti i većoj sposobnosti za multitasking, a ne po sirovoj procesorskoj snazi. U današnjoj svakodnevnoj upotrebi, personalni računari i PC obično označavaju mašinu koja je IBM PC kompatibilna. Zbog ove asocijacije, neki proizvođači personalnih računara koji nisu IBM PC izbegavaju upotrebu ovog termina za opisivanje svojih proizvoda. Zahvaljujući mrežama, Internetu i sličnim faktorima kao što je upravljanje digitalnim pravima, moderni personalni računari nisu više ekskluzivni alati svojih korisnika. Podrška za desktop računare u poslovnom svetu sada zahteva isto toliko birokratije i profesionalnog treninga kao što je zahtevalo i upravljanje vremenski deljenom mašinom, sa dodatnom manom mnogo slabije bezbednosti i velikog broja korisnika koji znaju dovoljno da lako upadnu u probleme ali ne znaju dovoljno da se iz njih izvuku.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272