Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Ukupno: 893, strana 36 od 45

Roman za sve koji pamte muke odrastanja Čudesna sudbina Lede Rotko

 

 

 

Čudesna sudbina Lede RotkoLeda Rotk ima na početku šest, a na kraju 13 godina i u tom intervalu uspeva da od prepametne devojčice postane mlada prerano sazrela osoba koja ulazi, oprezno ali odlučno, u svet odraslih. Autorka, kako je objasnila Breberina, ograđuje se da roman nije autobiografski, ali neosporno postoje dodirne tačke između nje i Lede. Laura Sandi se rodila u velikoj umetničkoj porodici i dugo je sarađivala s ocem, vajarem i dizajnerom nakita. Diplomirala je književnost, radila je u izdavaštvu i kao organizatorka izložbi i sarađuje sa Pozorišnim istraživačkim centrom u Veneciji . I Leda živi u čudnom domaćinstvu s ocem ruskim vajarem koji dane provodi u ateljeu, s majkom ophrvanom tajanstvenim bolom, braćom blizancima koji se po ceo dan tuku, bakom koja je bila čuvena operska pevačica i guvernantnom Marijom koja jedina čvrsto stoji nogama na zemlji. Ona, s vremena na vreme, svoju štićenicu "iznajmljuje" producentima TV reklama, obezbeđujući dodatne prihode. Iz tog nestvarnog sveta u kome ne postoji televizija, ali Leda zna partituru opere "Madam Baterflaj" iznenada će se naći u stvarnosti i to surovoj kada pođe u školu gde treba da se izbori da ne bude "parija". Ledini monolozi, opservacije, komenatari su istovremeno detinjasti i premudri, jasni, cinični koji odrasle čitaoce mogu da nasmeju do suza ali da ih nateraju na razmišljanje kako ih vide njihovi potomci. Knjiga je objavljena u okviru Edicije "21. vek" rezervisane za "otkačena" dela koja se ne mogu uklopiti u neke literarne šablone, stereotipe, što u potpunosti važi za ovaj roman koji je pravi desert (lak, penast, zavodljiv i slastan) na literarnoj trpezi. Tanjug. Obradujte sebe ili drugog knjigomNaručite.
 
   

Romani i Gavrani

 

 

 

Kako je moguće biti aktuelan i posle 150 godina? Šta je to što je Edgar Alan Po ostavio književnosti i svetu kao zaostavštinu? Kratko i jasno, milion pitanja. Ali odakle, tih milion pitanja?! Da li iz opsesije, ludila, strahova. ljubavi, osećaja smrti?!E pa, iz svega toga. Ni dan-danas nismo sto posto sigurni, da li je Po veći i značajniji kao pesnik jedne od najprevođenijih pesama na svetu "Gavrana’’, ili kao pripovedač lucidne roman-priče Avanture Gordona Pima koji je inspirisao Melvila da započne rad na Mobiju Diku, ili kao eksperimentatora i začetnika moderne detektivske priče u priči "Ubistvo u Ulici Morg’’, ili je možda značajniji kao teoretičar, obzirom da je njegova "Filozofija kompozicije’’ bila u stanju da u određenom smislu pomiri ‘večiti derbi’ svetske književne poetike između tada, odlazećeg klasicizma i nadirućeg romantizma. Marko Krstić
 
   

Romani Kamile Lekberj na poljskom

 

 

 

Romani Kamile Lekberj na poljskom i naša Ledena princeza u novom ruhu: Naručite već danas Ledenu princezu. i naš Propovednik: Naručite već danas Propovednika. Kamenorezac. Nemačko kopile. Slabić.    
 
   

Ruski prozor ili Ruske okno Dragana Velikića

 

 

 

Kako Ruski prozor izgleda na slovačkomSlovačka izdavačka kuća „Slovart” objavila je roman Dragana Velikića „Ruski prozor”, u prevodu Karola Hmela. Roman „Ruski prozor“ je u Srbiji dobio NIN-ovu nagradu za roman godine i nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu 2007, a Velikiću je u Austriji dodeljena i evropska nagrada za doprinos srednjeevropskoj književnosti 2008. Ovo izdanje „Stubova kulture” je najprodavanija i načitanija knjiga u 2008. i 2009. godini, a samo u Srbiji je do sada prodato u 14 izdanja. Roman je preveden i na nemački, mađarski, italijanski, grčki, makedonski, bugarski i albanski. O knjiziRudi Stupar je mladík v vojvodinského mestečka, ktorý prichádza do Belehradu, lebo chce študovať Akadémiu dramatických umení, herectvo však nedokončí, podobne ako neskôr ani germanistiku, stáva sa čašníkom kaviarne v Goetheho inštitúte v Budapešti, skladníkom obchodného domu v Mníchove, zamestnancom pohrebnej služby Paradiso v Hamburgu, pokúša sa písať. Je to človek, ktorý je rovnako určovaný tým, čím sa nestal, ako tým, v čom dosiahol úspech. Historický čas a okolnosti, v akých žije Rudi Stupar majú význam iba ako katalyzátory jeho konania, aktivity, hľadania seba samého. Vďaka týmto okolnostiam sa stáva zapisovateľom cudzích životov (dirigent Daniel, kedysi slávna herečka Maria Lehotkajová), no bez vlastných životných skúseností mu to pripadá ako písanie bedekra o meste, v ktorom nikdy nebol. Naručite knjigu na srpskomNaručite danas.
 
   

Ruže su crvene od pesme do romana

 

 

 

Ruže su crvene za one koji znaju akorde D A D jos u prvom razredu, ja sam napisao E7 A D tebi u spomenar na prvi list ref. 2x prijelaz na D7 D7 G D ruze su crvene, tajne su skrivne, A A7 D G-D slatka je muzika al nije kao ti D A D a kada si otisla, u tvojim pismima E7 A D opet sam citao, po stoti put ref. 2x solo: E -----5-7-5-7---10---7-5------5------------7-5--------- H -7-8--------------8-----7------8-7-8-7-8------7-8-5-7- Ruže su crvene Glavni akter Patersonovih bestselera, Afro-američki forenzički psiholog Aleks Kros, u ovom romanu se susreće sa do sada najbrilijantnijim ubicom u svojoj karijeri, tajanstvenim kriminalcem koji sebe naziva Veliki Mozak. U nizu zlodela koja su prenerazila Vašington, pljačkaši banaka ubijaju bankarske službenike i njihove porodice ako se zahtevi koje postavljaju za vreme pljačke ne sprovode do najmanjih detalja. Aleksu Krosu je jasno da iza svega ne stoji običan kriminalac - patološka potreba za kontrolom i preciznošću je suviše velika. Krosov privatni život je usred krize, ali on nema vremena da mu se posveti jer novi slučaj u potpunosti obuzima njegovu pažnju kada shvati da Veliki Mozak kuje plan za svoj veliki, poslednji savršeni zločin. Knjiga "Ruže su crvene" dobila je brojne pozitivne kritike i već je proglašena najboljom iz serijala o detektivu Krosu. Nakon nekoliko uspešnih naslova čiji je glavni junak Aleks Kros ( Potraga za lasicom, Mačka i miš, Prikrade se pauk, Džek i Džil), ovaj detektiv postaje i inspiracija za dva filma (Poljubi devojke, 1997. i Prikrada se pauk, 2001. godine, oba sa Morganom Frimenom u ulozi Krosa). Naručite ili ruže ili roman.
 
   

Sajam automobila na Vukajliji

 

 

 

Poster na Vukajliji za one koji skupljaju dinar po dinar LINK. Čitajte i gledajte od Kaizena. Samo za oči - da li se to šale Lepa poslastica za oči i samo za oči.  
 
   

Sajam knjiga u Beogradu ili Pamet po glavu

 

 

 

Pamet pod glavu Kako je ranije najavljeno, na Sajmu će ove godine, pored Švedske kao počasnog gosta, učestvovati i drugi izdavači iz inostranstva, među kojima su brojni gosti iz regiona i, prvi put, izdavači iz Slovačke i Holandije. Najavljeni su i gosti iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Španije, Austrije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, a na Sajmu će i ove godine, po četvrti put, učestvovati evropski kulturni centri u Beogradu, na zajedničkom štandu EUNIK-a. Naručite. Ove godine na spisku gostiju iz inostranstva, međutim, nema izdavača iz Kanade, koji su tokom proteklih nekoliko godina bili vrlo zapaženi gosti Beogradskog sajma knjiga. "Ukupan broj izlagača na ovogodišnjem sajmu još nije poznat jer još stižu prijave izdavača", rekao je Željko Ožegović, ali je dodao da, uprkos finansijskoj krizi i teškoj situaciji u pojedinim domaćim izdavačkim kućama, očekuje da broj učesnika ostane na nivou od prošle godine. Naručite. Predstavnik preduzeća "Beogradski sajam" Dragan Đoković rekao je da se za sajam već akreditovalo više od 300 novinara, kao i da se na prezentaciji te manifestacije na društvenoj mreži Fejsbuk do danas već prijavilo oko 14. 450 posetilaca. Urednica programa Sajma knjiga Vladislava Gordić Petković rekla je da će i ove godine biti priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, kao i nove programske celine, među kojima su pesnički maraton i maraton kratke priče. Teme Foruma ove godine će biti: "Kultura, tradicija i mediji: Kako obeležavamo jubileje", "Književnost, pozorište, film: Kako (ni)smo ekranizovali srpsku književnost", "Blog, čet, fejs: Destrukcija ili rekonstrukcija jezika" i "Udžbenik, biblioteka, weblioteka: Učenje i internet". Domaćin "Ćaskaonica" biće Aleksandra Glovacki, koja će razgovarati s autorima iz Srbije i regiona, poput Jelene Lengold, Ota Oltvanjija, Aleksandra Stankovića, Borisa Dežulovića, Ivane Sajko, Ljubice Arsić i drugih. U pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici, kao i tradicionalni Školski dan, a biće priređeno i nekoliko izložbi. Sajamski žiri ove godine će dodeliti nagrade u tri kategorije - za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu, a biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti. Naručite. Ataše za kulturu ambasade Švedske Helen Lašon rekla je da će se ta zemlja predstaviti programom pod nazivom "Glasovi Švedske", uz učešće 18 švedskih pisaca i ilustratora. Helen Lašon je dodala da će u švedskom paviljonu u Areni Hale 1 Beogradskog sajma, koji oprema firma Ikea, biti predstavljeno više od 800 naslova švedskih autora, među kojima su i izdanja prevedena sa švedskog na srpski jezik. Švedska priprema šezdesetak programa, promocija knjiga, razgovora pisaca sa čitaocima i drugih aktivnosti, a umetnici iz te zemlje nastupaće tokom trajanja Sajma knjiga i na drugim manifestacijama u Beogradu, poput Beogradskog džez festivala. Švedska književnost na našem štandu U biblioteci "Zoin vrt" objavićemo dva romana poznate švedske autorke Kamile Lekberj: LEDENA PRINCEZA i PROPOVEDNIK. Njena dela su prevedena na 30 svetskih jezika. Uskoro ćete videti naša dizajnerska rešenja korica.
 
   

Sajt koji možda biste otkrili - Trablmejker i Razbijanje karikature

 

 

 

Trablmejker LINK. Danas čitajte - Razbijanje karikature, Mladi glasovi Odnos dvoje mladih koji počinju zajednički život, nevini, srećni i čisti prožimaju se u novoj realnosti koju su stvorili za sebe. Slika se kako okrećemo stranice sve više distorzira i izvitoperuje usled spajanja dva sveta naizgled ista. Znate li onaj osećaj kada ste otuđeni od bliske osobe, od okoline, kada više ne prepoznajete sebe i kada tišinu osećate kao pritisak gravitacije? Kada se odere svaki sloj razumnosti i čovek dopusti da pokaže ono što jeste, a tmina polako isijava tako što polako smiruje dan? - Znate. "Razbijanje karikature" je prvenac u ediciji Mladi glasovi koje je nastalo kao posledica želje Zorana Živkovića profesora na katedri Kreativnog pisanja pri Filološkom Fakultetu u Beogradu da se radovi njegovi studenata nađu na finalnom testu i utope u okean nemilosrdne čitalačke publike. Mladen Marković je student prve generacije i upravo njegova priču postavljamo na sto za obdukciju. Roman je izuzetno vešto napisan s obzirom da je cela radnja vrlo statična i dešava se u malom stanu između dva lika. Posle prvih strana pomislio sam da je pripovedanje u neku ruku iščašeno (što je potpuno u redu i očekivano), ali je mislim da je više do samog zvuka konstantnog ponavljanja imena likova koji vrše radnju - Mister i Margarita (Mister No stripski junak i Margarita iz "Majstora i Margarite"), ali se taj eho kako roman ide gubi. Vrlo detaljani opsi dostojni ruskih klasika realizma u kombinaciji sa prljavim ditrambima Bukowskog i nadrealnog. Odnos dvoje mladih koji počinju zajednički život, nevini, srećni i čisti prožimaju se u novoj realnosti koju su stvorili za sebe. Slika se kako okrećemo stranice sve više distorzira i izvitoperuje usled spajanja dva sveta naizgled ista. Ključna metafora u celoj priči čini pripovetka Franca Kafke "Preobražaj" delo koje samo po sebi nemoguće do kraja interpretirati, a možemo tumačiti u nedogled nailazeći na bezbroj novih značenja. Kao što su oni proučavaoci koji neguju frojdovski ili postfrojdovski pristup književnosti koji se zasniva na psihoanalizi izdvojili "Preobražaj", tako su i danas takva tumačenja učestala, a na kraju krajeva "Razbijanje karikature" je upravo na tome i koncipirano, osnova i srž teksta je ličnost pisca. S tim što je ovde Kafkino delo upotrebljeno kao ilustracija neprimetnog i spontanog menjanja i udaljavanja između dvoje ljudi. Tumačenje Margaritine “transformacije” se može tretirati kao normalno (beg iz racionalnog u animalno, instinktivno i iracilalno) iako joj se dešava slično što se dešava Gregoru (Glavni junak Kafkinog dela) ona sama ignoriše biološke fizičke promene na sebi. Stiče se utisak utisak da su “simptomi” koje Margarita ima: gušenje, kašalj, opsednutost prašinom zapravo proizvod straha i to je ono što ključno svodi na činioce njen odnos sa Misterom. Zamka rutine i pokazivanja samo jednog lica svog ja koji dovodi do degradacije odnosa i njegovog nasilnog ponovnog prividnog uspostavljanja, vodi u dekontrukciju ljubavi i pretvara je u prezir i očaj onog trenutka kada dvoje izgube jedno drugo iz fokusa. LINK. Razbijanje karitkature Naručite danas.
 
   

Sajt koji možda niste otkrili - 99 strana knjige - 99 cigli

 

 

 

99. strana knjige krije. . . . Test na 99. strani. "Open the book to page ninety-nine and read, and the quality of the whole will be revealed to you. " --Ford Madox Ford Preko 600 knjiga je autor bloga otvorio na 99. strani. Link. Igra - 99 cigli za najvišu zgradu Igrajte. Knjiga pre i posle 99. strane - Paviljon božura Link ka knjizi i korpi za naručivanje.
 
   

Sajt koji možda niste otkrili - 99%

 

 

 

Šta treba da uradimo da se ideje ostvare 99% sam bio blizu cilja. Onih 1% me je ostavilo sa druge strane. 99% je pristala. 1% me je učinilo samcem. 99% smo mogli da budemo prvaci sveta. 1% je pokazalo da nismo mogli. Članci, saveti, video. . . LINK. Imate ideje? Vreme je da uradite onih 1%. Posetite sajt. Pretražite ga. Komentarišite. LINK.   Na kraju, knjiga za studiranje, kao predlog za objavljivanje "Ideja je nešto lako. Ostvarenje je nešto teško. Ova knjiga vam pomaže sa težim delom. " Gaj Kavasaki.  
 
   

Sajt koji možda niste otkrili - Encyclopedia Astronautica

 

 

 

Sajt Encyclopedia Astronautika je pravo bogatstvo svega što se odnosi na svemir. Za one koji bi da postanu astronauti, makar u svojim snovima. Fotografija napravljena za vreme Projekta Manhigh, kada je čovek 1958. godine stigao do visine od 29900 m iznad Zemlje. Članaka: 25498, Fotografija: 9398. Najpopularniji članci su trenutno: Svemirsko odelo. Odelo iz novele Bio-Suit. Sledeći članak je: Saturn V. Zatim: Woman in Space. Prva žena u svemiru, Valentina Terješkova. Obavezno posetite, ukoliko vam Zemlja nije poslednja stanica.
 
   

Sajt koji možda niste otkrili - Micah Lidberg

 

 

 

Micah Lidberg i dizajn knjige I kada se otvori: Link ka dizajneru. O sebi kaže Mene interesuje crtanje, prijatelji, ljudi, Amerika, mesta izvan Amerike, strano i naravno čaj. Zavirili smo i u Senku vetra Ništa nije prosečeno. Niti lampa sija iza korica. Link ka knjizi i korpi za naručivanje.  
 
   

Sajt koji možda niste otkrili - NOSF tim od 4 + 1 nikada obični ponekad fantastični

 

 

 

NOSF tim Jer tim čini sve. LINK. Irena Rašeta (Ire) Glavna urednica NOSF portala i NOSF magazina te glavna administratorica NOSF foruma Irena je rođena 1978. godine u Zagrebu, gdje živi, radi, njurga i obožava svog psa. Mihaela Marija Perković (Nimrod) Zamjenica glavne urednice u NOSF magazinu Rodila se 1976. godine u Zagrebu, a korijene vuče iz Dalmatinske zagore. Studirala engleski i talijanski jezik i književnost i novinarstvo. Ponekad ima smisla za humor, no često ne zna gdje ga je odložila. Mirko Karas (Xaotix) Zamjenik glavne urednice na NOSF portalu Mirko se rodio u Zagrebu 1975. godine, živi u Zagrebu, još nije umro. Nigdje. U međuvremenu je pozavršio nešto škola i jedan fakultet. Ivana Delač Horvatinčić (niniane) Urednica proze u NOSF magazinu Ivana je rođena 1983. godine u Zagrebu, od kada se više puta seljakala između glavnoga grada i Karlovca, u kojem je odrasla. Milena Benini (Milerama) Milena je rođena 1966. , a počela je pisati još kao maloljetnica i nikad nije prestala. Vest sa prve strane LINK. Hvala Ireni i NOSF-u na prikazu. NOSF magazini LINK. Broj 28 je slobodan za preuzimanje. LINK. Hrvatski SF linkovi LINK. NOSF na Twitteru. Pratite ih. LINK. NOSF na Fejsbuku. LINK. NOSF RSS. LINK. NSOF Forum. LINK. Ovo je samo početak istraživanja na sajtu.
 
   

Sajt koji možda niste posetili - Mediteran univerzitet i Mediteranski

 

 

 

Mediteran univerzitet Univerzitet „Mediteran“ je privatni univerzitet koji je lociran u Podgorici, u Crnoj Gori. Univerzitet je akreditovana i licencirana institucija koja se sastoji od šest fakulteta: Fakultet za turizam Bar - MTS - "Montenegro Tourism School" Fakultet za poslovne studije "Montenegro Business School" Fakultet za informacione tehnologije Fakultet vizuelnih umjetnosti Pravni fakultet Fakultet za strane jezike Istorijat Univerzitet "Mediteran" Podgorica‚ prvi je privatni univerzitet u Crnoj Gori. Osnovan je 30. maja 2006. godine i sastojao se od četiri organizacione jedinice i to: Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu Bar, Fakultet za poslovne studije "Montenegro Business School", Fakultet vizuelnih umjetnosti i Fakultet za informacione tehnologije. Kasnije su Univerzitetu "Mediteran" pristupila jos dva fakulteta: Fakultet za strane jezike i Pravni fakultet, koji 16. decembra 2006. god. zvanično postaju organizacione jedinice Univerziteta "Mediteran". Vikipedija - Mediteran Interesantno je da ne postoji Srpska verzija pojma mediteran. Ni Hrvatska vezija, ali postoji Bosanka.   Mediteran označava područje, koje se prostire oko Sredozemnog mora, sâmo Sredozemno more i sva njegova ostrva. Zemlje koje gravitiraju ovom području zovu se mediteranske zemlje. Neke od ovih zemalja leže direktno na Mediteranu, neke izlaze tek djelimice na njegovu obalu, dok neke opet nemaju nikakvog fizičkog dodira sa morem, ali mu historijsko-kulturološki ipak pripadaju. Historija ovog dijela svijeta poznaje nekoliko tipova i kriterija razgraničavanja zemalja mediteranskog područja. Uglavnom je riječ o geografskim, historijskim, kulturnim, političkim, mentalnim, ali i klimatskim kriterijima. Jedan od najstarijih kriterija, kojima se označava područje Mediterana je rasprostranjenost masline, o čemu u svom glasovitom "Mediteranskom brevijaru" piše i Predrag Matvejević, bosanskohercegovački slavist, humanist i kulturnjak. Ova definicija uglavnom se poklapa sa klimatskim kriterijima, pri čemu se područje Mediterana izjednačuje sa područjem rasprostranjenosti sâme mediteranske klime. Kako stablo masline s jedne strane ipak ne raste svugdje (primjerice u planinskim područjima Bosne i visoke Hercegovine), s druge pak strane ova područja leže itekako u samoj blizini Mediterana, stručnjaci se slažu da Mediteran obuhvata time i područja Bosne i Hercegovine (ili barem ona koja gravitiraju moru), mada nekim svojim značajkama nisu klasična područja Mediterana. Istovremeno stručnjaci su saglasni da neka geografska područja, koja klimatski i pripadaju možda Mediteranu i njegovoj klimi, geografski ipak odstupaju od klasičnih definicija mediteranskog područja, jer su prostorno veoma udaljeni od njega. To se prvenstveno odnosi na područja oko Crnog mora, te visoravan Zagros u Iranu. LINK. Mediteran i Vladimir Pištalo Talasi dolaze iz Mediterana i vraćaju se u Mediteran – meditirao je Karlos Fuentes. – Kad bih poslao poruku u boci, kako bi glasila? – Mediteran – šapućem… – to je svadba hiljada makedonskih plemića sa hiljadama persijskih princeza. Sećanje na Aleksandra, sina Amonovog. Helenističke kraljevine od kojih je najvažnija – Rim. To je nekoliko ari morskih čudovišta i divljih veprova na mozaicima u Tunisu. To je Magna Graecia. To je vikinško – arapsko-grčka mešavina Palerma. Trgovina biberom između Porte i Serenisime. Četvrtina arapskih reči u zlatnom veku Španije. LINK. Naravno, Đura i Mornari i Mediteran stihovi pesme Ima jedan grad u kom je zima ima jedan grad u kom si ti al ako ti bas ne prija klima ti se seti leta ljubavi i pusti grad, i pusti sve i pusti tad i suze dve i seti se. . . seti se tad onog leta sunca, mora, talasa seti se tad onog leta kad se pesma pevala   Mediteran, Mediteran Svim mornarima je drug Mediteran, Mediteran Mirise na jug Mediteran, Mediteran Svim mornarima je drug Mediteran, Mediteran mirise na jug dok Luna, dok Luna sja na obali kad te ljubim ja Ima jedan grad beo od dima ima jedan trg na kom su svi al ako im bas ne prija klima nek se sete leta ljubavi nek puste grad, nek puste sve nek puste tad i suze dve i sete se. . .   setite se onog leta sunca, mora, maslina setite se onog leta kad se pesma pevala Mediteran, Mediteran svim mornarima je drug Mediteran, Mediteran mirise na jug Mediteran, Mediteran svim mornarima je drug Mediteran, Mediteran mirise na jug dok Luna, dok Luna sja na obali kad te ljubim ja (Mediteran, Mediteran) Mediteran moj (Mediteran, Mediteran) Mediteran moj (Mediteran, Mediteran) Mediteran mo-o-oj (Mediteran, Mediteran). . . Knjiga Mediteranska ceremonija Sentimentalni dnevnik s putovanja po sredozemlju i njegovim imaginarnim rukavcima. Naručite i već ste tamo gde ste želeli da budete.  
 
   

Sajt koji možda niste posetili - Ženski kafe

 

 

 

Ženski kafe u koji su dobro došli i muškarci Takođe, naša Kuhinjica svakodnevno donosi zanimljive, lake za pripremiti recepte, a tu su i nezaobilazni saveti i recepti kako da se zdravije hraniš i živiš kvalitetnije. Horoskop za današnji dan, 23. februar. LINK. A kakva to bila drugarica ako  s njom ne bi mogla i da malo »opleteš« po bogatim i slavnima? Naravno, tu su i friški tračevi o najlepšim i najzgodnijim selebritijima, kao i najaktuelnije vesti iz sveta filma, muzike i televizije. Donosimo i predloge šta bi u slobodno vreme mogla da pročitaš, kuda da otputuješ, gde da izađeš. Mlade mame na našim će stranama pronaći sve što se tiče brige o bebama, a tu je i mnoštvo lekcija za roditelje o tome kako da odgajaju svoje mališane. Takođe, mladim domaćicama pomažemo i prilikom uređenje doma, ali i u nameri da nekim novim seksi trikom iznova zavedu svoje muževe i podsete ih zbog čega su se onomad ludo zaljubili. Tu smo i kad zaškribi, kad te ostave svi ili kad ostaneš, recimo, bez posla. Ne brini, mi te nećemo ostaviti samu! Stoga nam ostaje još samo da naše prijateljstvo svečano otvorimo. Uživaj u druženju i slobodno javi kad ti nešto zatreba. Jer, mi smo uvek tu… Današnji doručak LINK. Zašto žene varaju muškarce LINK. Ženski kafe Sajt pokreće WordPress. Dizajn baziran na ElegantThemes Influx temi. Ženski kafe i Alexa LINK. Portal napreduje na Alexinoj listi. Sasvim dovoljno razloga za posetu. Posetite Ženski kafe.
 
   

Sajt koji možda niste posetili Filoblogija

 

 

 

Šta nas je privuklo Kreativno pisanje. Sporo čitanje. Zbog čega ne blogujem o društvenim temama. Sasvim dovoljno. A, ima i još. Sporo čitanje Sinoć sam, prateći linkove, stigla do zanimljivog i pomalo uznemirujućeg (u pozitivnom smislu, jer sadrži poziv na samokritiku i preispitivanje, čemu sam ja inače veoma sklona) članka u Gardijanu. U drugom pasusu videla sam procenjenu statistiku: onlajn čitaoci će najverovatnije pročitati samo petinu teksta, dok će najveći broj onih koji odštampaju stići - ne, ne do kraja, samo do polovine. LINK. Kreativno pisanje Umberta Eka Da li ste nekada, makar potajno, poželeli da napišete roman? Ta privlačna zamisao, sa gotovo jednakom učestalošću, javlja se kod pasioniranih ljubitelja književnosti, kao i kod ljudi koji su pročitali svega knjigu ili dve u životu, ali ih uzbuđuje ideja da na taj način podele sa svetom nekakvu svoju životnu priču. LINK. Zašto ne blogujem o društvenim temama U stvari, htela sam da se nadovežem na onu priču o ravnopravnosti polova koja je ovih dana aktuelna na blogovima koje pratim. Da se nadovežem, da, ali i da skrenem temu. Moram da vam objasnim zbog čega uvek skrećem temu kada krene priča o socijalnim problemima: ja jednostavno neću da pišem o tome, i to ne zbog toga što me se to ne tiče. Ja sam, podsetiću vas, žena, visokoobrazovana, a nezaposlena, majka - dakle prošla kroz jedno srpsko porodilište: o, nema načina da se na efikasniji način naruši dostojanstvo čoveka (tj. žene, jer nije običaj da se muškarci porađaju). Ovo nije ona kuknjava o porođajnim bolovima - to dođe pa prođe, pomisliš na tren da ćeš da umreš, ali onda otkineš na svoju bebu i zaboraviš sve muke, stvarno. Ali činjenica je da Srbi (i Srpkinje!) instinktivno mrze žene, naročito one trudne ili koje su se porodile, to sam osetila na svojoj koži. Prekidam sad, i nikad više neću pisati o tome, ali moram da dodam da za sve ovo ne krivim muškarce.   LINK. Šta je najčitanije? Pratite Filoblogiju na Twitteru LINK.
 
   

Sajt koji možda niste posetili Šumadija Press

 

 

 

Danas izdvajamo Bore se i građevinci   Bori se i Danilo Kiš da ga ne zaborave Novi život, ali na drugi način Anketa Iako nije ponuđena opcija da se nikome ne veruje, da li ste očekivali da se najviše veruje lokalnoj samoupravi?  
 
   

SAMSUNG GALAXY TAB 10.1 I ČITANJE ELEKTRONSKIH KNJIGA

 

 

 

8,6mm platforma za čitanje knjiga“Tankost” novog modela ujedno je i jedan od njegovih glavnih aduta budući da je Galaxy Tab 10. 1 sa 8,6 milimetara u ovom momentu najtanji tablet na svetu, za 0,2 milimetra tanji od iPada. Ovoliko tanke su knjige samo poezije  mladih i neafirmisanih pesnika. EkranNovi Galaxy Tab 10. 1 nastavlja kontinuitet kada je rezolucija u pitanju, te se, u odnosu na iPad radi o superiornih 1280x800 piksela, što su ujedno istovetne brojke kada je prvobitni model u pitanju. Knjigu je moguće čitati u dva moda:Čitanje knjige u portret modu:(Image Credit: Logitech) - Kombinacija Logitech tastaturei Samsung Galaxy TAB-a. KOLIKO KNJIGA NA SAMSUNG GALAXY TAB-UHoneycomb tablet mainstream kada su čipovi u pitanju dobio je još jednog člana, što će reći da 10. 1 pogodni Tegra 2, odnosno dva jezgra od jednog gigaherca i adekvatni grafički podsistem. Radne memorije je 1 gigabajt, dok je interni storage dostupan u varijantama od 16, 32 i 64 gigabajta. Naravno da je ovoliki prostor dovoljan za čitavu biblioteku. DETALJNIJA ANALIZA.
 
   

Satirična priča od učitelja satire u SKC-u

 

 

 

Satirične priče u SKC-u FESTIVAL SATIRIČNE PRIČE sreda, 13. april u 19:00 mala sala Učestvuju: Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić, Aleksandar Baljak, Dušan Puača, Bojan Ljubenović, Vitomir Teofilović, Milan Beštić, Dejan Milojević, Rastko Zakić, Mitar Mitrović, Dragan Šušić, Sava Martinović, Vesna Denčić, Nenad Vučetić „Šta sve treba znati da bi se napisala jedna satirčna priča? Pre svega, potrebno je imati dobro obrazovanje i posedovati asocijativni krug posvećenih u taj svet; lukavu naivnost Švejka Jaroslava Hašeka, političku lucidnost, sarkastičan odnos prema ideologijama i režimima što se menjaju brže no što pisac može to i da prati, a takođe izuzetan talenat aforističara. . . “ Momo Kapor Nakon prošlogodišnjeg Festivala satirične priče, koji je održan u SKC-u, ljubitelji satirične proze imaće prilike da uživaju u novim pričama najduhovitijih sledbenika Domanovića i Nušića. LINK.
 
   

Šest knjiga u izboru za Man Buker književnu nagradu

 

 

 

6 knjiga za Man Booker nagraduBarnsovi konkurenti su Stiven Kelman, AD Miler, Kerol Bert, Patrik deVit i Esi Edugjan. Laureat, koji će dobiti ček na 50. 000 funti, biće poznat 18. oktobra. Prošlogodišnji pobednik bio je Hauard Džejkobson za knjigu "The Finkler Question". Uz Barnsov roman, u konkurenciji za nagradu su "Jamrach's Menagerie" (Kerol Berč), "The Sisters Brothers" (Patrik deVit), "Half Blood Blues" (Esi Edugjan), "Pigeon English" (Stiven Kelman) i "Snowdrops" (AD Miler). Barns (65), koji važi za favorita, do sada je tri puta bio nominovan za to prestižno priznanje, ali ga nikada nije dobio. Za romane "Floberovog papagaj" 1984, "Engleska, Engleska" 1998. i "Artur i Džordž" 2005. Posetite strane pisaca i njhovih delaJulian Barnes The Sense of an Ending (Jonathan Cape - Random House)Carol Birch Jamrach’s Menagerie (Canongate Books)Patrick deWitt The Sisters Brothers (Granta)Esi Edugyan Half Blood Blues (Serpent’s Tail)Stephen Kelman Pigeon English (Bloomsbury)A. D. Miller Snowdrops (Atlantic)LINK SA POTPUNIM INFORMACIJAMA. O Džulijanu BarnsuDžulijan Barns rođen je u Engleskoj, u Lesteru, 19. januara 1946. godine. Školovao se u Londonu od 1957. do 1964, a visoko obrazovanje iz oblasti savremenih jezika stekao je na Koledžu Magdalen u Oksfordu. Diplomirao je 1968, a potom je tri godine radio kao leksikograf na Oksfordskom rečniku engleskog jezika. Barns je 1977. počeo da radi kao kritičar i urednik književne rubrike u časopisima Nju stejtsmen i Nju rivju. Od 1979. do 1986. pisao je TV kritiku, prvo za Nju stejtsmen, a zatim za londonski Obzerver. Dobitnik je više prestižnih nagrada i diploma, uključujući i nagradu Somerset Mom (Metrolend, 1981). Tri puta je nominovan za Bukerovu nagradu (Floberov papagaj, 1984, Engleska, Engleska, 1998 i Artur&Džordž, 2005). Pored ostalih, dobio je i nagradu Memorijala Džefrija Fabera (Floberov papagaj, 1985); Pri medisi (Floberov papagaj, 1986); nagradu E. M. Forster, koju dodeljuju Američka akademija i Institut za umetnost i književnost (1986); Gutenbergovu nagradu (1987); nagradu Grincane Kavur (Italija, 1988); i Pri Femina (Troje, 1992). Barns je proglašen vitezom (1988), potom oficirom (1995) i komandirom francuskog Reda umetnosti i književnosti (2004). FVS fondacija mu je 1993. dodelila Šekspirovu nagradu, a 2004. osvojio je Austrijsku državnu nagradu za evropsku književnost. Do sada su objavljena njegova dela: Metrolend (1980), Pre no što me je srela (1982), Floberov papagaj (1984), Zureći u sunce (1986), Istorija sveta u 10 ½ poglavlja (1989), Troje (1991), Bodljikavo prase (1992), Pisma iz Londona 1990–1995 (1995), Obale Lamanša (1996), Engleska, Engleska (1998), Ljubav, itd. (2000), Cepidlaka u kuhinji (2003), Sto od limunovog drveta (2004), Artur & Džordž (2005), Nije to ništa strašno (2008). Živi u Londonu. Dela Džulijana Barnsa na srpskomPULSPuls je treća zbirka priča Džulijana Barnsa, koja se u brojnim elementima nastavlja na njegova ranija dela, pre svega na Sto od limunovog drveta, gde je starost dominantna tema, a možda još više na Nije to ništa strašno, knjigu koja u najvećoj meri odgovara autobiografskoj prozi. Naručite knjigu. ISTORIJA SVETA U 10 1/2 POGLAVLJAPo misljenju izdavaca, Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja je najbolje Barnsovo delo na kojem su engleski krticari lomili koplja u nemoci da odrede njegovu zanrovsku pripadnost. NARUČITE KNJIGU. TROJETroje je roman o preljubi u kojem najpre upoznajemo naizgled običnog i ne preterano zanimljivog Stjuarta, zatim i Olivera, njegovog duhovitog i napadnog najboljeg prijatelja. Između njih je Džilijen koja se udaje za Stjuarta, a zatim zapanjuje sve zaljubivši se u Olivera. Naručite knjiguLJUBAV, ITDDžulijan Barns je za Geopoetiku uvek aktuelan pisac i to s povodom. Kako nam je vrlo svesno i sa namerom ostao "dužan" jer je svoj prethodni roman, Troje, ostavio otvorenog kraja, ispunio je svoj dug time što je napisao njegov nastavak pod naslovom Ljubav, itd. . . .   Naručite knjiguNIJE TO NIŠTA STRAŠNOBarnsova knjiga razmišljanja na temu smrti, kako i on sam kaže, nije njegova autobiografija. Ali jeste porodični spomenar, ili još preciznije - intimna istorija njegove porodice. Kroz reči Džulijana Barnsa odzvanjaju reči njegovog brata (filozofa), njihovih roditelja, kao i roditelja njihovih roditelja. Naručite knjigu
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272