Vesti – Operativni sistemi

 

Ukupno 51 – Strana 2 od 3

 

21. Microsoft izdaje Windows Mobile Device Center 6.1

Kao što se i očekivalo, Microsoft je juče izdao ažuriranu verziju Windows Mobile Device Centera. WMDC 6.1 nudi nekoliko novih funkcija. Uglavnom ništa pompezno ali postoje i neke dobre vesti za korisnike Windows Mobile 6.0 i sve one koji treba da sinhronizuju fajlove između računara i PDA ili Smartphone-a.

 

22. Microsoft je prodao 88 miliona kopija Windows Viste

Dok će vam većina korisnika preporučiti da sačekate Windows Vista Service Pack 1 (ili možda 5) pre nego što "nadgradite" Windows XP na Vistu, izgleda da je Microsoft uspeo da proda nekoliko kopija svog najnovijeg desktop operativnog sistema. U stvari, Microsoft izveštava da je prodao 88 miliona kopija od lansiranja Viste u januaru.

 

23. Microsoft može da izgubi trku sa Cloud operativnim sistemom na samom početku

Microsoft može da izgubi trku sa Cloud operativnim sistemom na samom početku

 

24. Microsoft priznaje EU: Vi ste pobedili, mi ćemo se promeniti

Nakon devet godina, Microsoft je odustao od borbe protiv zakona Evropske Unije. U suštini, EU kaže da je Microsoft monopolista, i kao takav treba da preduzme određene korake kako bi korisnicima dao više mogućnosti i otvori svoj izvorni kod barem malo kako bi omogućio interoperabilnost sa programima  drugih proizvođača.

 

25. Microsoftov Linux partner objavljuje rat Visti

Microsoftov Linux partner objavljuje rat Visti

 

26. Mini Linux sa OpenGL grafikom

Minimalistička distribucija Linuxa koja može da pokreće OpenGL zasnovane programe bez X je sada dostupna na Novom Zelandu a kreirao ju je haker Željko “Zelko” Aksentijević. Zelko je rekao da njegov “MyOS Miniature OpenGL razvojni sistem” dokazuje da Linux razvojni sistemi mogu da budu jednostavni.

 

27. Minijaturni OS-i vam omogućuju da radite bez butovanja računara

Osim ako nemate računar brz kao munja, treba dosta da čekate da se vaš sistem potpuno učita. A čak i sa najnovijom tehnologijom i najnovijim verzijama Windows-a, OS X-a, ili Linux distribucije velike su šanse da vaš računar nije sposoban da surfuje Internetom ili prikazuje filmove barem nekoliko minuta nakon što ste pritisnuli dugme za uključivanje računara.

 

28. Miriše na Leoparda

Miriše na Leoparda

 

29. Mobilni telefoni za pokojnike

Mobilni telefoni za pokojnike

 

30. Novi prilozi za otkačenu istoriju - Dizajn interfejsa operativnih sistema 1981 - 2009

WebDesigner Depot je objavio odličan članak o menjaju dizajna interfejsa operativnih sistema od 1981. godine do danas. Prvi personalni kompjuter koji je koristio moderan grafički korisnički interfejs je bio Xerox Alto.

 

31. Obezbedite svoj Linux računar uz pomoć Firestarter-a

Obezbedite svoj Linux računar uz pomoć Firestarter-a

 

32. OpenBSD operativni sistem

OpenBSD tim je ovog jutra objavio izlazak verzije 4.1 bezbednosno dobro potkovanog OpenBSD operativnog sistema.

 

33. Pametni telefoni Palm Treo 750, od sada i na evropskom tržištu

Pametni telefoni Palm Treo 750, od sada i na evropskom tržištu

 

34. Piratizovan Windows Mobile 6.0 Crossbow dostupan za preuzimanje

Piratizovan Windows Mobile 6.0 Crossbow dostupan za preuzimanje

 

35. Podešavanje/uklanjanje multi-boot opcije

Podešavanje/uklanjanje multi-boot opcije

 

36. Pojavio se Puppy Linux 2.16

Da li volite štenad? Za sve one koji ih vole, pa čak i za one koji ih ne vole, Barry Kauler je objavio izlazak "još jednog predivnog šteneta", Puppy Linux 2.16. Novo izdanje dolazi sa velikim brojem novina.

 

37. Predstavljen je novi Red Hat Enterprise Linux 5

14. marta, Red Hat je predstavio svoju najnoviju verziju Red Hat Enterprise Linuxa na medijskom događaju u San Francisku. Nakon skoro četiri godine razvoja i nekoliko kolaboracija sa strateškim partnerima kao što je IBM, najnovija verzija RHEL sada nudi integrisane Real-Time Linux mogućnosti, poboljšane funkcije virtuelizacije i poboljšanja u bezbednosti.

 

38. Prevaziđite Vistu - vreme je da nabavite Mac

Prevaziđite Vistu - vreme je da nabavite Mac

 

39. Rasteretite svoj mozak

Rasteretite svoj mozak

 

40. Red Hat izdao Global Desktop

Red Hat, jedna od najvećih kompanija koja obezbeđuju rešenja otvorenog koda je upravo najavila izlazak novog proizvoda na poznatoj Red Hat konferenciji u San Dijegu. Red Hat Global Desktop teži da definiše potpuno novi koncept tradicionalne desktop paradigme. Po rečima zvaničnika iz Red Hat-a potrebe potrošača su se povećale u proteklih nekoliko godine i tržištu je potrebno nešto što će ih zadovoljiti, i što bi odgovorilo na njihove zahteve.

 

Strane:
1 23