Vesti – Hardver

 

Ukupno 365 – Strana 10 od 19

 

181. Lampa za čitanje knjiga i putovanja

Verilux Natural Spectrum Book and Travel Light je džepna lampa koja može da dobija energiju iz računara.

 

182. Laptop i mobilni telefon na bežičnu struju

MIT-ov WiTricity će moći da napaja uređaje kroz vazduh. Izgleda da će doći dan kada će PC-ji, mobilni telefoni i mnogi drugi uređaji raditi bez baterija ili električnog kabla.

 

183. Laptop, vesti, saveti i gde kupiti računar

Laptop računar kao multimedijalni centar

 

184. LCD monitoru u 20-inčnom rangu

Proizvođači LCD monitora u 20-inčnom rangu najavljuju izbacivanje svojih novih modela na tržište.

 

185. Lebdeći miš

Lebdeći miš

 

186. Lego: Kolekcija interesantnih i neobičnih USB drajvova

USB draj je odlično polamaglo u svakodnevnom radu, ali može da bude i dosadno gledati stalno isti drajv. Određeni proizvođači, koji su i ljubitelji Lego kockica u svim varijantama, uklapaju svoju ljubav u funkcionalnost.

 

187. Lenovo pravi desktop PC računare u obliku akt-tašne

Lenovo pravi desktop PC računare u obliku akt-tašne

 

188. Lenovo predstavlja nove PC i Thinkpad računare

Tokom sledećih pet godina kompanija Lenovo će koristiti IBM brendove, a nakon toga će imati sopstveni Lenovo identitet.

 

189. LG tvrdi da je Flatron W2252TE energetski najefikasniji monitor na svetu

LG je upravo objavio da je napravio "energetski najefikasniji monitor na svetu," i izgleda da je u pravu, pošto nikakve kompromise nisu pravili u kreiranju ovog monitora.

 

190. Logitech koncept: Zvučnici koji proveravaju pristiglu elektronsku poštu

Logitech koncept: Zvučnici koji proveravaju pristiglu elektronsku poštu

 

191. Logitech V450 Nano bežični laserski miš

Logitech je napravio miša koji će vas „spasiti” kablova i glomaznih USB prijemnika koji često smetaju u radu – V450 Nano bežični miš ima prijemnik minijaturnih dimenzija.

 

192. Logitech-ova bežična tastatura diNovo Edge

Logitech-ova bežična tastatura diNovo Edge

 

193. MagPi magazin, broj 28 za novembar 2014 besplatno pregledajte

Za sve sadašnje i buduće ljubitelje Raspberry Pi kompjutera.Najnoviji broj MagPi magazina za novembar 2014. vas čeka.

 

194. Mala škola hardvera - Matična ploča

Matična ploča je deo računara koji veže sve komponente na njoj i time omogućava komunikaciju između raznih delova u računaru. U suštini, matična ploča je dom za ostale komponente. Od matične ploče mnogo toga zavisi, jer ona direktno utiče na performanse računara preko njenog čipseta, socketa i tako dalje. Nisu svi procesori isti. tako npr. matična ploča sa socketom tipa 939 ne može da primi procesor socketa A. Takođe matična ploča ne može da podržava i Intel i AMD procesore.

 

195. Mala škola hardvera - Grafička kartica?

Grafička kartica, Grafički adapter, VGA kartica ili video kartica daje i obrađuje dvodimenzionalnu ili trodimenzionalnu sliku. Grafički procesor (GPU) je glavni deo na kartici, a njegova uloga je prevođenje binarnog koda u vidljivu sliku na nekom grafičkom izlaznom uređaju. Princip je jednostavan, CPU u saradnji sa nekim softverom, kao što je 3D računarska igra, šalje informacije grafičkom procesoru koji potom obrađuje dobivene informacije i šalje ih na monitor. Grafička kartica se ugrađuje u matičnu ploču, obično u AGP ili PCI Express slot.

 

196. Mala škola hardvera - Hard disk

Tvrdi disk (ili hard disk) je uređaj koji piše i čita podatke. Svaki računar danas ima barem jedan hard disk. Na njemu se drže svi podaci neophodni za pokretanje računara, kao npr. operativni sistem. Hard disk u stvari omogućava računaru da zapamti podatke i posle gašenja istog. Sam hard disk je napravljen 1950-tih godina, i imao je kapacitet od samo nekoliko megabajta. Danas smo došli do mnogo većih brojki, gde se kapaciteti hard diskova mere u stotinama gigabajta (GB), a na nekim web serverima i u terabajtima (TB). Sve što se nalazi na hard disku je u stvari red bajtova. Svaka datoteka, bilo da je u pitanju  slika, video, tekst ili nešto drugo je red zapisanih bajtova na hard disku.

 

197. Mala škola hardvera - Istorija računarskih sistema

Pre otkrića mikroprocesora tokom ranih 70-tih, računari su bili veliki, skupi sistemi koje su posedovale velike korporacije, univerziteti, vladine agencije i institucije sličnih veličina i značaja. Krajnji korisnici nisu direktno stupali u interakciju sa mašinama, već su umesto toga pripremali zadatke za računara na oflajn opremi, kao što su bušene kartice. Određeni broj zadataka je sakupljan za računar a zatim je procesiran i izvršavan u grupnom režimu rada. Nakon što bi posao bio završen, korisnici su mogli da sakupe rezultat. U nekim slučajevima prošli bi sati ili čak dani od trenutka slanja posla na obradu pa do izbacivanja rezultata.

 

198. Mala škola hardvera - Procesor

Procesor ( mikroprocesor, µP ili uP ) je elektronska komponenta napravljena od minijaturnih tranzistora na jednom čipu (poluprovodničkom integralnom sklopu). Centralni procesor je srce svakog računara, iako centralni procesor (CPU) nije jedini procesor. Procesore imaju i grafička kartica (GPU), zvučna kartica i mnogi drugi dielovi računara, ali pod imenom procesor najčešće se misli na centralni procesor (CPU).

 

199. Mala škola hardvera - Uređaji za čitanje diskova

CD (Compact Disc) uređaj služi za reprodukovanje sadržaja koji se nalaze na CD mediju. Neki Cd uređaji mogu samo da prikazuju sadržaj, ali imamo i uređaje koji su u mogućnosti da snime nove podatke sa računara ili drugog CD medija.

 

200. Matične ploče AMD 690G ugledale svetlost dana

Matične ploče AMD 690G ugledale svetlost dana

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Sledećih 10 strana