Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Apple - MAC OS X

Ukupno: 115, strana 4 od 6

Leopard Screen Sharing - kao što je obećano

 

 

 

Jedno od poboljšanja koje bi trebalo da donese Leopard verzija iChata je deljenje ekrana. Mogućnost da vidite ekran drugog korisnika kroz iChat je predstavljena među ostalim poboljšanjima koja bi komunikaciju i saradnju učinila boljom. Vremenom, funkcija je pala u zaborav samo da bi se ponovo pojavila u malo drugačijoj formi. Negde između dve World Wide Developers Conferences, funkcija deljenja ekrana koja je očekivana u Leopardu je prebačena sa iChata na opciju za prikazivanje mrežnih računara. Slično kao i Apple-ov Remote Desktop on omogućava korisnicima da vide šta se dešava na drugom računaru i sarađuju sa njim sa udaljenosti. Za razliku od ARD-a, opcija za deljenje ekrana nema većinu administrativnih funkcija već omogućuje samo pregledanje i osnovnu interakciju. Set funkcija je dobar i za korisnike i za Apple, bez obzira na potencijalnu mogućnost preuzimanja malog dela tržišta Apple Remote Desktopa. Problem koji se ovde javlja je značajno pomeranje u pristupačnosti. U svojoj prethodnoj inkarnaciji unutar iChata, deljenje ekrana je bilo moguće sa svakim Mac-om koji ima Internet konekciju. Pošto je zadnji put viđen kao deo mrežnog pretraživača, bio bi ograničen na računare u lokalnoj mreži. Čak šta više, pre nego što bi mogao da upotrebi bilo koju funkciju računar koji bi bio kontrolisan putem deljenja ekrana bi trebao da ga ima uključenog putem Sharing opcije u System Preferences. To je velika razlika i dramatično bi se smanjila korisnost funkcije. Iako ni programeri koji imaju verziju Leoparda nisu bili u mogućnosti da lociraju nijedan program za deljenje ekrana unutar standardnog direktorijuma sa programima, dalje traganje je otkrilo da može da se otvori pomoću terminala i putanje /System/Library/Core Services/Screen Sharing. app. Kada pozivate deljenje ekrana kroz terminal, možete da specifikujete IP adresu na koju želite da se povežete a ona može da bude interna ili eksterna. Kao takva, ova funkcija će nastaviti da bude veoma korisna, ali će biti malo teže pristupiti joj kada je reč o računarima van lokalne mreže.
 
   

Love Feng, kineski klon iPhone-a

 

 

 

iPhone koncept je zvučao toliko dobro kinezima da su poželeli da su ga ranije smislili. Nema vremena za gubljenje, oni su uložili puno rada u njega i konačno doneli Love Feng Mobile Phone, “xerox kopiju” iPhone-a, ili bi oni to voleli da bude. Mi smo čuli o “iPhone ubicama” ali ne i o “iPhone kopijama”. Love Feng uređaj bi bio savršen za taj naslov mada su njegovi proizvođači rekli da će biti čak i bolji od originala. Apple mora da je crven od besa i zelen od zavisti što nije uspeo da ostvari iste performanse kao kopija. A ipak, Apple nije ni besan niti zavidan. Love Feng Mobile Phone je dobro iskritikovan na jednom kineskom aukcijskom sajtu na velikom broju fotografija. Na nekim slikama on je čak postavljen pored iPhone-a da bi upoređivanje bilo još lakše. Razlike se odlično vide, što nikoga nije iznenadilo. Uređaj ima touchscreen mada manji ekran i neku dodatnu dugmad za pomoć pri navigaciji. Još jedna važna razlika je to što uređaj u stvari radi na Windows XP-u. Interfejs je adaptiran za kinesku upotrebu i manje je dinamičan nego kod pravog iPhone-a. Kopija takođe ima kameru od 2 megapiksela koja je namenjena da obezbedi slike prosečnog kvaliteta. Original nije bolji od kopije na ovom polju, mada realna slika može malo da varira na jednom uređaju u odnosu na drugi. Kineski telefon ima microSD karticu da bi kompenzovao prostor za skladištenje podataka koji sigurno nije toliko veliki kao iPhone-ov. Ipak, verovatno da uređaj ne može da upotrebi karticu veličine 8GB, što je najmanja kartica za Apple-ov telefon. Generalni kvalitet je očigledno manji kod Love Feng Mobile Phone-a a cena bi trebala da bude ista. Ipak, dok iPhone ne dođe do Kine, ovo izgleda kao prihvatljiv uređaj koji će nadoknaditi korisnicima nedostatak prave stvari.
 
   

Mac korisnici manje piratizuju muziku od PC korisnika

 

 

 

Izgleda da su Mac korisnici mnogo manje skloni piratizovanju muzike ili njenom daunlodovanju sa bilo koje P2P mreže.  Oni će takođe pre da kupe CD-ove nego PC korisnici, kao i da koriste prenosive plejere za slušanje muzike i gledanje video filmova. AppleInsider je pokupio neke informacije sa NPD-a koje pokazuju da 50% Mac korisnika plaća za daunlodovanje muzike sa onlajn prodavnica, u njihovom slučaju najverovatnije sa iTunes-a, što je mnogo više od 16% korisnka PC-ja koji kupuju muziku onlajn. Mac korisnici će takođe pre da kupe ili razmenjuju muziku. Statistički podaci pokazuju da 32% Mac korisnika kupuje CD-ove a samo 28% PC korisnika radi isto.   Više Mac korisnika (34%) nego PC (16%) korisnika koristi neku vrstu prenosivog digitalnog plejera (audio, video ili oba) sa sadržajem koji je prebačen sa računara. Takođe samo 31% PC korisnika sluša muziku na svojim računarima u poređenju sa 56% Mac korisnika. Muzička industrija se možda nalazi u procesu prebacivanja na digitalnu prodaju muzike zahvaljujući sve slabijoj prodaji CD-ova. Ali kupovina digitalne muzike još nije dovoljna da kompenzuje smanjenu prodaju CD-ova, da ne pominjemo i široko raširenu pirateriju.
 
   

Mac OS X - Besplatni programi - Drugi deo

 

 

 

Ovo je drugi deo teksta o najpopularnijim besplatnim Mac OS X programima. Nadamo se da ćete među opisanim programima naći barem jedan koji će zadovoljiti vaše potrebe. Uživajte u istraživanju! Medijski Centar CenterstageInterfejs preko celog ekrana za puštanje muzike, videa i glednjae fotografija. može da se poveže na televizor. Download stranica BeleškeFreemindInovativni program za hvatanje beležaka i zapisivanje ideja. Treba vremena da se naviknete na rad u njemu, ali mnogi ljudi se kunu u njega. . Download stranica Lične finansijeCashboxJednostavan i lak za upotrebu finansijski program za upravljanje ličnim finansijama. Download Page BuddiProgram za vođenje ličnih finansija i budžeta, namenjen onima koji imaju mali ili nimalo iskustva u finansijama. Download stranica MSN četovanjeAMSN Messenger Web pretraživanjeShiiraBrz i lep web pretraživač. Download stranica SunriseBrowserDobar web pretraživač kreiran sa specijalnim alatima za web dizajnere. Download Page SkrinsejverElectric SheepZanimljiv, psihodeličan skrinsejver. Download stranica Deljenje fajlovaTomato TorrentDaunlodujte torente. Lep i jednostavan. Download stranica 3D grafika i modelovanjeBlenderMoćan program za 3D modelovanje. Download stranica MP3 upravljanjeiEatBrainzUnosi korektne meta podatke (naslov, izvođač, i tako dalje) za MP3-ove u vašoj kolekciji. Download stranica Zvezde i svemirCelestia3D planetarijum otvorenog koda. Putujte kroz svemir. Download stranica Stellarium"Renderuje realistično nebo za tili čas. " Vidite ono što biste videli da vaš grad nije toliko zagađen. Koristi se u pravim planetarijumima. Download stranica Prikazivanje stripovaJomicČitajte digitalne stripove. Download stranica PlesanjeStepmaniaKlon Dance Dance Revolution-a. Može da se konektuje za eksterne papuče za plesanje. Download stranica IgreCubeLepa pucačina u prvom licu. Download stranica Marathon: Aleph OneEndžin za Bungie-jevu besplatnu FPS seriju Marathon. Igrajte onlajn, ili igrajte solo prateći bogatu orginalnu priču. Download stranica Zombies3D zombi strateška igra. Download stranica Armagetron Advanced3D Tron igra. Download stranica BZFlagIgra sa tenkovima u prvom licu. Download stranica Battle for WesnothFantazija / Strateška igra Download stranicadel. icio. us klijentCocoaliciousOmogućava vam da lako postujete na del. icio. us. Download stranica Besplatno hostovanje fajlovaCC PublisherHostujte besplatno Creative Commons video ili audio fajlove na archive. org pomoću ovog jednostavnog aploudera. Download stranica
 
   

Mac OS X - Besplatni programi - Prvi deo

 

 

 

Ovo je jednostavna lista najboljih Mac OS X programa koji su besplatni i otvorenog koda. Ovo nije iscrpna lista svih mac aplikacija otvorenog koda, već onih besplatnih programa koji su najbolji, najvažniji i najlakši za korišćenje. Nadamo se da će vas ova lista ohrabriti da počnete i vi da koristite programe otvorenog koda. Ako znate za neki program koji je po vašem mišljenju nepravedno izostavljen iz ove liste pišite nam. Mozilla Firefox Besplatni pretraživač otvorenog koda. Kartice, blokiranje pop up prozora, teme i ekstenzije. Mnogi smatraju da se radi o najboljem web pretraživaču na svetu. Download stranica Camino Zasnovan na Mozilli i Firefoxu, Camino je OS X aplikacija koja je brza i lakaDownload stranica Video plejeri / Video Podcasting Democracy Player Prelep interfejs. Može da prikaže bilo koji tip videa, Možete da se prijavite za video RSS, daunloud i gledate sve odjednom. Podržava torrente, kao i pretraživanje i daunloud sa YouTube-a. Download stranica IM - Instant poruke Adium Konektujte se na više IM naloga istovremeno u jednom programu, uključujući AOL IM, MSN i Jabber. Lep interfejs koji može da koristi teme. Download stranica Email programi Mozilla Thunderbird Moćno filterovanje spema, solidan interfejs i sve funkcije koje su vam potrebne. Download stranica RSS Vienna Veoma lep i moćan RSS klijent. Download stranica RSSOwl Solidni višeplatformski RSS klijent. Download stranica Peer-to-Peer Filesharing Cabos Jednostavan i lak za korišćenje program za razmenu fajlova. Gnutella mreža. Download stranica Transmission Veoma lep torrent klijent. Download stranica Podcasting Juice Solidan podcasting kllijent. Download stranica Video prikaz VLC Pokreće više video fajlova nego većina plejera: Quicktime, AVI, DIVX, OGG i druge. Prilično dobar interfejs. Download Page MPlayer Interfejs i dugmad nisu tako lepi niti po osećaju takvi kao u Mac-u ali on može da prikaže čak i više fajlova nego VLC. Download stranica iPod ripovanje Senuti Prebacite muziku sa vašeg iPod-a. Download stranica iPodDiskkopirajte muziku sa vašeg iPod-a u Finderu, kao sa regularnog disk drajva. Download stranica DVD ripovanje Handbrake DVD u MPEG-4 ripovanje/konvertovanje. Download stranica CD / DVD narezivanje Burn CD and DVD Burner. Download stranica Procesiranje reči / Office paketiNeoOffice Izgrađen na OpenOffice. org. -u. Velik, zaokružen paket alata za procesiranje reči i rad sa tabelama. Kompatibilan sa Microsoft Word dokumentima i OpenDocument Format-om. Download stranica AbiWord Procesor reči. mršaviji i brži od OpenOffice-a. Kompatibilan sa Microsoft Word dokumentima i OpenDocument Format-om. Download stranica Snimanje zvuka Audacity Jednostavan alat za snimanje zvuka. Download stranica Grafika, fotografija i publikovanje SeashoreZasnovan na Gimp-u, ali ne zahteva X11. Download stranica Xee Brz prikazivač i pretraživač slika. Download stranica Gimp. app Program za editovnaje slika koji je rival Photoshopa po broju i kvalitetu opcija (zahteva X11). Download stranica Inkscape Vektorski grafički program (zahteva X11). Download stranica Scribus Desktop publikovanje. Komplikovana instalacija, ali dobar program. Download stranica FTP / SFTP Cyberduck Veoma dobar i raznovrstan ftp program. Download stranica Fugu Nije tako ispoliran kao Cyberduck, ali ima dvopanelski interfejs koji pokazuje vaše fajlove i fajlove na udaljenoj mašini. Nekima se on više sviđa. Download stranica Editovanje HTML/ Tekts Smultron Tekst/html editor. Integriše se sa Cyberduck-om za editovanje web sajtova. Download stranica NvuVizuelni alat za kreiranje web sajtova (WYSIWYG html editor), uporediv sa Dreamweaver-om. Download stranica IRC Colloquy Odličan IRC klijent. Download stranica
 
   

Mac OS X - Deset najboljih sistemskih programa

 

 

 

Često nisu sveobuhvatne i glomazne aplikacije one koje vam najviše koriste na računaru, već mali pomoćni programi koje rade samo jednu stvar ali je rade dobro i koji vam daju pravi predstavu o tome da je manje često više. U ovom kratkom članku navešćemo deset sistemskih pomoćnih programa koji će vam olakšati i ubrzati rad u Mac-ovom radnom okruženju. Mnogi od ovih programa (ali ne svi) su besplatni, mnogi od njih žive u System Preferences panelu vašeg Mac-a i u liniji menija i svaki od njih značajno će poboljšati vaše iskustvo sa Mac-om. 10. MagiCal (kalendar) 9. MenuMeters (nadgledanje sistema) 8. Ejector (demauntovanje diska) 7. AppDelete (deinstalacija softvera) 6. RCDefaultApp (asciranje fajlova) 5. Hazel (automatske akcije direktorijuma) 4. GeekTool (desktop dodatak) 3. Growl (sistemske informacije) 2. Text Expander (zamena teksta) 1. Quicksilver (interfejs za tastaturu)Pored ovih deset pomoćnih programa počasno mesto zauzimaju i InstantShot, Nocturne, Google Desktop, Do Something When, smcFanControl, MacFUSE , i VirtueDesktops.
 
   

Mac OS X - ProfileFly - Sve informacije na jednom mestu

 

 

 

ProfileFly je dobar način da skupite sve vaše onlajn kontakte, bookmarkove i profile na jednom praktičnom mestu. Evo kako sve to radi: prvo se prijavite i počnete da dodajete vaše web drangulije, kao što su socijalni mrežni profili, blogovi, fotografski sajtovi, profesionalne informacije, email adrese, bookmarkove i sve ostalo što vam je bitno. To je lak način da organizujete, držite i prikažete na jednom mestu sve što želite. Adresa: http://profilefly. com/
 
   

Mac OS X je napunio 7 godina

 

 

 

Apple-ov Mac OS X operativni sistem je napunio 7 godina 24. marta 2008. godine. Prošlo je tačno 7 godina od kada je Apple izdao prvi u seriji Mac OS X operativnih sistema, i od tada on predstavlja prilično jakog konkurenta Microsoft Windows-u. Dok je Mac OS X sa nama oko 7 godina, tek 10. januara 2006. godine Apple je izdao ažuriranje Tiger-a koje je donelo podršku za računare zasnovane na Intelu. Samo nekoliko meseci kasnije izašla je prva Beta Boot Camp-a, koja je prvi put omogućila da Mac-ovi koriste Windows. Možemo reći da nakon ova dva događaja Apple-ovi računari dobijaju mnogo više pažnje nego pre, i samim tim pronalaze svoj put do mnogo više domova. Ako pogledamo videćemo da je Apple izdao 6 različitih verzija Mac OS X-a od izdavanja prve verzije, što znači da je u proseku jednom godišnje izlazila nova verzija. Na neki način. Ispod ćete naći datume lansiranja različitih verzija Mac OS X linije operativnih sistema. U zagradama je navedeno koliko meseci je prolazilo između izdavanja svake verzije Mac OS X-a u odnosu na prethodnu: 21. mart 2001. - Mac OS X 10. 0 Cheetah 25. septembar 2001. (6 meseci kasnije) - Mac OS X 10. 1 Puma 23. avgust 2002. (10 meseci kasnije) - Mac OS X 10. 2 Jaguar 24. oktobar 2003. (14 meseci kasnije) - Mac OS X 10. 3 Panther 29. april 2005. (18 meseci kasnije) - Mac OS X 10. 4 Tiger 2. oktobar 2007. (29 meseci kasnije) - Mac OS X 10. 5 Leopard Ono što je veoma pohvalno za Apple je to što su svoj operativni sistem nudili po istoj ceni od 129 dolara tokom svih ovih godina. Ne samo da je cena ostala ista za različite verzije Mac OS X-a, već su se uzdržali od izdavanja različitih edicija istog operativnog sistema. Microsoft postaje sve gori po tom pitanju, sa velikim brojem različitih verzija za svaku novu verziju Windowsa, što kod potrošača dovodi samo do zabune.
 
   

Mac polako postaje prihvaćen u poslovnom svetu

 

 

 

Apple-ovi računari su dugo smatrani potrošačkim proizvodima koji nisu adekvatni za poslovnu upotrebu i izvan veoma uskog kruga kreativnih umetnika. Ova percepcija je dugo bila prisutna bez obzira na različite studije i ispitivanja koja su govorila suprotno, ali izgleda da su se stvari konačno promenile i da je prepoznat potencijal ove platforme. Svest o postojanju Mac platforme je ovih dana sve veća i veća i sve više ljudi govori i piše o njoj, naročito u poslovnom  kontekstu. Izgleda da postoji saglasnost da je Mac bolji kao striktno personalni računar, ali je uzimanje Mac-a za posao i dalje neizvestan potez. Studije koje su gledale TCO i ROI Mac-ova su dugo godina prisutne i Apple proizvodi su uvek dobijali najbolje ocene, ali ovih dana, ljudi su počeli takođe da traže druge, direktnije faktore. Mac-ovi osvajaju zemlju naročito sa SMB-ovima, zbog ključnih faktora kao što je neplaćanje licenciranja po sistemu i nižih cena i fleksibilnosti serverskog hardvera ali to je samo vrh ledenog brega. Poboljšana pouzdanost i bezbednost, dugovečnost hardvera kao i lakoća održavanja softvera ažuriranim su sve sami plusevi. Dok su velike kompanije koje imaju ogromne investicije vezane u vlasničkom hardveru i dalje nevoljne da naprave korak, manje, agilnije kompanije mogu da počnu da iskorišćavaju Apple-ove proizvode i tako da uštede i zarade više novca. Iako Mac-ovi i OS X i dalje nisu velika pretnja Windows-ovoj sigurnoj poziciji u velikim korporacijama, sporo ali sve šire prihvatanje Mac-ova za upotrebu u kućnim i malim firmama će i dalje imati dugoročnu ulogu. Apple, Mac i OS X već uživaju dobru reputaciju dok Windows, a naročito Vista, sve manju.
 
   

MacBook je toliko tanak...

 

 

 

da je greškom završio u kanti za smeće! Nestao, zauvek, u zemlji smrdljivog smeća. Apple je opisao ono što su uradili sa MacBook Air-om kao Thinnovation, predstavljajući ga kao najtanji notebook na svetu. On je definitivno veoma tanak, i njegova debljina se kreće u rasponu od 0. 16 inča do 0. 76 inča, što znači da nema ni jedan inč na najdebljem mestu. Naravno da je ova njegova osobina velika prednost, ali je takođe i mana. U to se na najgori mogući način uverio Steven Levy iz Newsweek-a, nakon što je MacBook Air o kojem je trebao da napiše članak završio u smeću zajedno sa nedeljnim novinama. Da li možete da zamislite paniku koju je osetio kada je shvatio da je računar vredan 1800 dolara kojeg je pozajmio od Apple-a nestao bez traga? Kako se osećao možete da pročitate u članku u Newsweek-u. On je detaljno opisao kako je pretraživao svoj apartman i pokušao da rekreira sopstvene korake kako bi se setio gde ga je ostavio, ali bez uspeha. Na kraju se setio ogromne gomile papira koju je ostavio na stolu za ručavanje u nedelju (na istom mestu na kojem se Air obično nalazio) dok je čitao New York Times i kako je njegova žena došla i pokupila sve papire i bacila ih u kantu za smeće, malo dalje od njihovog apartmana. Nakon što je dobro razmislio, rekao je, “koliko god zvučalo ponižavajuće, ponavljam: the MacBook Air je toliko tanak da je bačen u smeće zajedno sa novinama. ” Zamislite kako se osećao kada je shvatio ja računar zauvek nestao. Još gora je bila pomisao da treba da nazove Apple i kaže im šta se dogodilo. Na njegovu sreću, jedan od ljudi iz Apple-a sa kojim je pričao nije prestajao da se smeje. Naravno, to nije značilo da neće trebati da snosi posledice gubitka preskupog računara. Newsweek, kompanija za koju radi je sada odgovorna i platiće Apple-u 1800 dolara za računar koji je toliko tanak da je nestao bez traga.
 
   

Mackorisnik - web magazin koji vam treba, jer nama treba

 

 

 

Mackorisnik je web magazin koji svakodnevno posećujemo.  Vole za sebe da kažu: "MacKorisnik je 100% neslužbeni izvor informacija o OS X platformi, uključujući i 3G iPhone. " Svakoga dana jedan ili više prikaza, članaka. Mackorisnik koristi Twitter. Naravno, nalazi se i na:  MacKorisnik video recenzija: TuneUp od MacKorisnik na Vimeo. Gde bi bili, ako nisu na Youtube. Možete i da ih obučete, samo nije preporučljivo dok je napolju negativno. Žao nam je što ovakvih majica nema kod nas, iako više volim malo prolećne boje: Sa Blog. co. yu, komentar koji najbolje opisuje sajt: "Iako ne koristim Mac, niti bilo šta drugo iz Apple-a, pomno pratim šta se dešava na toj sceni (pogotovo iPhone-related vesti), a MacKorisnik uvek donosi najsvežije vesti. " Na Technorati-ju ima 127 blog reakcija. Na Alexa servisu ima odličan rejting, danas, 222,836. Sajt Zarazno, kao mjesto prave online zabave. Kada kliknete na Aplikacije, dobijate one koje su najbolje ocenjena, kao i one koje su najviše ocenjivane. Svaki novi komentar se pojavljuje na naslovnici. Sa njigove sekcije Glasine saznali smo da će uskoro iPhone doći u Srbiju. Na Forumu najviše postova ima o iPhone i iPodima. Na kraju, kao pozdrav svim posetiocima i saradnicima Mackorisnika, jedan drveni Mac umetnika Leea Stoetzela:   U skladu sa eko trendovima.
 
   

Microsoft odlaže Office 2008 za Mac

 

 

 

Microsoft će odložiti izdanje Office-a 2008 za Mac do sredine januara 2008 godine, objavili su predstavnici Macintosh Business Unit kompanije. Dugo očekivani izvorni Intel Office, koji sadrži programe kao što su Word, Excel, Powerpoint i Entourage, je originalno planiran za izdavanje krajem ove godine. Umesto toga, Microsoft je rekao da se nada da će proizvodnja izdanja Mac Office 2008 početi u decembru što bi omogućilo izdavanje proizvoda u januaru 2008. godine na Macworld Conference and Expo u San Francisku. “Mi smo odlučili da ovo uradimo kako bi dali korisnicima kvalitet koji zaslužuju” rekao je Craig Eisler, generalni direktor Macintosh Business Unit-a. “Ovo je odluka vođena kvalitetom”. Eisler, koji je preuzeo posao u Microsoft-ovom Mac Business Unit-u u junu, rekao je da je odluka doneta kao deo Microsoft-ovog standardnog procesa procene kvaliteta, i da njegov dolazak nema uticaja na odluku. Odlaganje nije nastalo zahvaljujući dodavanju novih funkcija, dodao je Eisler, već je to bila kombinacija “perfect storm” faktora koji su sprečili razvoj. “Mi smo se prebacili na Intel i Office je promenio format fajla”, rekao je Eisler. “Nije u pitanju jedna stvar. Ovo izdanje je bilo teže od većine samo zbog toga što su se mnoge stvari desile istovremeno”. Da bi napravili Intel-izvorne Mac programe, razvojni tim Office-a je takođe trebao da se prebaci sa FreeScale-ovog CodeWarrior okruženja i da prihvati Apple-ov Xcode sistem. “Menjanje programerskih alatki nije nešto što biste dobrovoljno uradili usred ciklusa proizvodnje” rekao je Eisler. “Ali pošto smo želeli da ga prilagodimo Intel procesorima, to je bilo neophodno”. Office 2008 za Mac će deliti neke tehnologije sa svojim Windows duplikatom, Office 2007, omogućujući besprekornu kompatibilnosti različitih verzija, rekao je Microsoft. Oba Office izdanja će koristiti Office Open XML Formats, što će omogućiti korisnicima da lako snimaju fajlove i otvaraju fajlove na bilo kojoj platformi. Ostale nove funkcije Office-a 2008 za Mac uključuju Publishing Layout View, koji omogućava korisnicima da kreiraju dokumente sa bogatim razmeštajem u Wordu, Ledger Sheets, koji omogućava Excelu da rukuje uobičajenim finansijskim zadacima kao što su budžet, fakture, i registri bez zahtevanja da korisnici sami ukucavaju složene formule. Eisler je rekao da cena za Office 2008 još nije utvrđena.
 
   

Microsoftova reklama "Ja sam PC" kreirana na MAC-u

 

 

 

Ljudi iz Microsofta baš ne vode računa na čemu se rade reklame koje u pozadini imaju borbu protiv Apple-a. Slika je objavljena na Flicr, a preuzeta je sa Microsoftovog sajta. Komentari su tipa: "Ako hoćete da budete kreativni idite na Mac. " "Čista Microsoftova klasika. "
 
   

Mountin Lion MAC OS je za 4 dana preuzet više o 3 miliona puta

 

 

 

Mountin LionCena za nadogradnju od 19. 99 dolara je primamljiva za većinu i jedan je od faktora koji su doveli do ovako velikog odziva. Uputstvo za ponašanje prilikom susreta sa planinskim lavomOsnovne informacije na VikipedijiOS X Mountain Lion[2] (version 10. 8) is the ninth major release of OS X, Apple Inc. 's desktop and server operating system for Macintosh computers. OS X Mountain Lion was released on July 25, 2012. It gains features from iOS, such as Notes and Reminders as applications separate from Mail and Calendar, in addition to those iOS features introduced to the Mac in OS X Lion. OS X Mountain Lion replaces iChat with Messages, which includes support for iMessage, allowing users to send unlimited messages to other Macs (running Mountain Lion or later, or running the beta version of Messages for Mac OS X Lion), iPhones, iPads and iPod Touches (running iOS 5 or later). It also includes the latest version of the Safari web browser, Safari 6. Following a soft transition started with Mac OS X Lion, Apple now consistently refers to OS X Mountain Lion as "OS X" rather than "Mac OS X". [1][2]VIKIPEDIJA
 
   

Mozilla Prism je sada dostupan za Mac i Linux

 

 

 

  Mozilla je pokrenula Mac i Linux verzije Prism-a. Još jednom, šta je  Prism? To je ogoljena verzij Firefox-a, koja u suštini omogućuje korisnicima da učitaju samo jednu web stranicu istovremeno. Nema kartica, nema korisnih URL-ili niti dugmadi za navigaciju. Ali Prism može da bude veoma praktičan ako želite da vam je jedan web sajt otvoren čitav dan, kao na primer Gmail, pošto koristi mnogo manje resursa od Firefox-a. Linux verzija koju smo testirali je bila malo nezgrapna. Pritiskanjem F11 nismo uspeli da raširimo prozor na ceo ekran. Zatim, Prism niuje detektovao da je instaliran Adobe Flash, što je znatno otežalo pokretanje određenih web aplikacija. Sve u svemu, , za 0. 8 verziju, ne žalimo se. Ali ostalo je još mnogo posla da se uradi.
 
   

MS Office 2008 za Mac: novi snimci ekrana i prve impresije

 

 

 

Microsoft Office 2008 za Mac je postao tema i opsesija među Mac korisnicima od kada je Apple počeo da prelazi na Intel, uglavnom zbog aktuelne inkarnacije Mac Office-a, 2004, koja se pokreće veoma sporo na Aplle-ovim Intel mašinama i kojoj nije menjan kod već četiri godine. Iako smo mi zadovoljni što je barem Microsoft dosledan (i oni često čekaju četiri godine između izdavanja novih verzija Windows Office-a), stvarno smo se nadali da će Office 2008 biti Office 2007 (ili Office 2006). Da ne dužimo. Demonstracija novog programa je pokazala da su govorkanja o povećanju brzine  istinita. Ova verzija Office-a prevazilazi svoje prethodnike na Intel hardveru a posebno nam se dopada brzina i polet Microsoft Worda. Numerisanje dokumenta od preko 500 stranica na MacBook Pro-u na 2gHz trajalo je svega 8 sekundi. Druga stvar koja je odmah očigledna u vezi novog izdanja Office-a je dodatak linije za ubacivanje objekata u svim programima koja vam omogućava brz pristup objektima koji su rađeni u drugim delovima paketa - na primer, brzo ubacivanje grafikona u Word dokument. Interfejs je takođe poboljšan. Navigaciona linija koja ne može da se pomera i koja se nalazila u gornjem levom uglu verzije 2004 je nestala, i mi smo zbog toga mnogo srećni. Sve u svemu ova verzija će izgleda biti odlična i jedva čekamo da ugleda svetlo dana.
 
   

Na današnji dan (1. jul. 1858) – Darvin i Volas došli do istoga zaključka

 

 

 

1858: Društvo Linnaean iz Londona je slušalo tekst o tome kako prirodna selekcija utiče na evoluciju i različitost vrsta. Autori ovoga teksta su bili čarl Darvin i Alfred Rasel Volas. Moderni biolozi su rođeni. Nakon završenih studija na Kembridžu 1831. Darvin se u svojoj dvadeset drugoj godini, ukrcao na istraživački brod "Bigl" pridruživši se tako ekipi prirodnjaka na naučnom putovanju po svetu. Darvin je na tom putovanju dobio priliku da posmatra geološke formacije koje su pronađene na različitim kontinentima i ostrvima kao i velik broj fosila i organizama. Naučnici toga doba znali su da se evolucija desila. Fosilni ostaci su pružali dokaze o postojanju raznih oblika života, koji sada više ne postoje. Ali pitanje je, kako se to dogodilo? Posle putovanja na brodu Bigl Davin je radio na ovoj teoriji još od 1837. Darvin je svoju teoriju prvi put objavio 1858. godine u novinama, istovremeno kada je to učinio i Alfred Rasel Volas, mladi prirodnjak koji je nezavisno od Darvina došao do istog zaključka. Darvinova teorija je u celosti objavljena 1859. godine pod naslovom O poreklu vrsta (engl. On the Origin of Species). Nazvana „knjigom koja je šokirala svet“, knjiga je rasprodana već prvog dana te je naknadno štampano još šest izdanja. Izvor:http://www. wired. com/science/discoveries/news/2008/06/dayintech_0701 Pripremio: Milenko Kusurović
 
   

Na današnji dan, 24. februara

 

 

 

Na današnji dan, 24. februara 1955. godine rođen je Stiv Džobs (Steve Jobs), jedan od osnivača firme Apple Computer. Džobs je doprineo razvoju Macintosha, računara koji je doveo Apple do nečuvenog uspeha. O Stivu Džobsu:B io je vizionar i inovator koji je uticao na razvoj računarske industrije. Zajedno sa Stivom Voznijakom (Steve Wozniak) osnovao je Apple Computer 1976. godine. Džobs je bio odgovoran za dizajn i marketing mnogih Apple-ovih proizvoda, uključujući Macintosh računar, iPod, iPhone i iPad. Nakon što je 1985. godine napustio Apple, Džobs je osnovao NeXT Inc. , kompaniju koja je razvijala NeXT računar. 1997. godine se vratio u Apple i postao njegov izvršni direktor. Pod njegovim rukovodstvom, Apple je postao jedna od najvrednijih kompanija na svetu. Džobs je preminuo 2011. godine od raka pankreasa. Džobsov uticaj: Džobs je smatrao da računari mogu biti alati za kreativnost i samoizražavanje. Njegov fokus na dizajn i jednostavnost korišćenja učinio je Apple proizvode popularnim širom sveta. Džobs je inspirisao mnoge ljude da se bave tehnologijom i preduzetništvom. Zanimljivosti: Džobs je bio vegetarijanac i budista. Bio je veliki obožavalac muzike i kaligrafije. Džobs je 2005. godine održao govor na Univerzitetu Stanford koji je postao jedan od njegovih najpoznatijih govora. --------- 1389. - Danci su u bici kod Folkepinga porazili Šveđane i zarobili njihovog kralja Alberta, posle čega je danska kraljica Margaret postala vladar Danske i Švedske. 1443. - Rođen je mađarski kralj Matija Hunjadi (Matyias Hunyadi), poznat kao Matija I Korvin (Corvin). Sin Janjoša Hunjadija vojvode iz Erdelja, izabran za kralja 1458. bio je poslednji ugarski vladar koji je uspeo da sredi unutrašnje prilike u zemlji i da uspostavi jaku kraljevsku vlast. Uspešno je ratovao protiv Turaka i Habsburgovaca, 1486. zauzeo je Beč. Reformisao je državu, a u Požunu (Bratislava) osnovao je 1465. univerzitet i 1472. prvu štampariju. Posle njegove smrti 1490, Mađari su izgubili sve teritorije koje je osvojio. 1525. - Španci pod komandom markiza od Peskare pobedili su francusko-švajcarsku vojsku u bici kod Pavije u Italiji, upotrebivši prvi put u istoriji ratovanja puške arkebuze (muškete). Poginulo je oko 14. 000 vojnika, a francuski kralj Fransoa I (Francois) je zarobljen. 1786. - Rodjen je Vilhelm Grim (Wilhelm Grimm), jedan od dvojice braće Grim, pisaca bajki. 1803. - Rođen je srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević, poznat kao kapetan Miša koji je kneževini Srbiji 1863. poklonio zgradu današnjeg rektorata Beogradskog univerziteta (Kapetan-Mišino zdanje). Zvanje "kapetana dunavskog" dodelio mu je 1833. knez Miloš Obrenović. 1847. - Rođen je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Bio je profesor hemije na Filozofskom fakultetu Velike škole i potom Univerziteta u Beogradu, ministar privrede i spoljnih poslova u vladama Srbije 1894. i 1905. 1848. - U Londonu je na nemačkom jeziku objavljen "Manifest komunističke partije", koji su, prema odluci Kongresa tajnog radničkog udruženja "Saveza komunista" održanog u Londonu u novembru 1847, napisali Karl Marks (Marx) i Fridrih Engels (Friedrich). 1868. - Kongres SAD pokrenuo je, prvi put u američkoj istoriji, postupak impičmenta protiv predsednika države Endrjua Džonsona (Andrew Johnson). Optužen za kršenje Ustava, Džonson je bio primoran da se naredne godine povuče sa predsedničkog položaja. 1938. - U Arlingtonu u Nju Džersiju napravljen je prvi proizvod od najlona - čekinje za četkicu za zube. 1945. - Egipatski premijer Ahmed Maher Paša (Pasha) ubijen je u parlamentu, neposredno nakon što je objavio deklaraciju o stupanju Egipta u rat protiv Nemačke i Japana. 1945. - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile Manilu, glavni grad Filipina koji je bio pod japanskom okupacijom. 1946. - Huan Peron (Juan) je izabran za predsednika Argentine, započevši prvi od tri mandata na čelu te države.   1955.   Rođen je Stiven Pol Džobs (engl. Steven Paul Jobs; 24. februar 1955 — 5. oktobar 2011) bio je jedan od osnivača i glavni rukovodilac Epla. Takođe je bio jedno vreme rukovodilac Piksara sve dok nije bio prodat Dizniju. Takođe je jedan od najvećih deoničara Diznija i član Diznijeve uprave. Smatran je jednom od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave.   Stiv Džobs i Bil Gejts. Naručite knjige. 1966. - Vojnim udarom u Gani zbačen je s vlasti predsednik Kvame Nkrumah (Kwame), pod čijim je vođstvom Gana 1957. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije. Puč pod vođstvom poručnika Džerija Rolingsa izvršen je tokom Nkrumahove posete Kini. 1968. - Otkriven je u svemiru prvi pulsar, pulsirajuća zvezda. 1969. - Mariner 6, the first spacecraft to fly by Mars, was launched 1974. - Umro je srpski biolog Siniša Stanković, član Srpske akademije nauka i umetnosti i osnivač Instituta za ekologiju i biogeografiju SANU, direktor Biološkog instituta Srbije. Njegovi najznačajniji radovi nastali su na osnovu ispitivanja života u Ohridskom jezeru. Od 1944. do 1952. bio je predsednik Prezidijuma Narodne skupštine Srbije. 1974. - Pakistan je saopštio da je zvanično priznao Bangladeš (bivši Istočni Pakistan) kao nezavisnu državu. 1981. - Objavljena je veridba Princa Čarlsa (Charles) i ledi Dijane (Lady Diana). 1989. - Umro je srpski biolog Siniša Stanković, član Srpske akademije nauka i umetnosti i osnivač Instituta za ekologiju i biogeografiju SANU, direktor Biološkog instituta Srbije. Njegovi najznačajniji radovi nastali su na osnovu ispitivanja života u Ohridskom jezeru. Od 1944. do 1952. bio je predsednik Prezidijuma Narodne skupštSahranjen je car Japana Hirohito, regent od 1921, kada je zamenio bolesnog oca i car od 1926. Posle poraza Japana u Drugom svetskom ratu odrekao se 1946. "božanskog porekla", a ustavom 1947. ukinuta mu je carska apsolutistička vladavina. Međunarodni sud oslobodio ga je 1948. optužbi za ratne zločine koje su Japanci počinili tokom Drugog svetskog rata. ine Srbije. 1990. - Umro je italijanski državnik Alesandro Pertini (Alessandro), predsednik Italije 1978-85. Učesnik u pokretu otpora tokom Drugog svetskog rata, bio je jedan od najpopularnijih političara posleratne Italije. 1991. - Američke i savezničke snage počele su u Zalivskom ratu kopnenu ofanzivu na iračke snage u Iraku i Kuvajtu. 1996. - Palestinski islamski teroristi ubili su u dva samoubilačka napada u Izraelu 27 i ranili 77 ljudi. 1998. - Francuski parlament je jednoglasno ratifikovao sporazum o sveobuhvatnoj zabrani atomskih proba. 2000. - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje 5. 500 pripadnika mirovnih trupa za nadgledanje krhkog primirja u Demokratskoj Republici Kongo. 2001. - Džordž Buš (George Bush) preuzeo je dužnost predsednika SAD, nakon što je na izborima pobedio Ala Gora. 2002. - Na Zimskim olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju (SAD) najviše medalja osvojili su sportisti iz Nemačke: 12 zlatnih, 16 srebrnih i sedam bronzanih, odnosno, ukupno 35 medalja. 2003. - U zemljotresu u oblasti Ksindžijang, na severoistoku Kine poginulo je 268, a povređeno više od 4. 000 osoba. 2003. - Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj dobrovoljno se predao Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Slavoniji (Hrvatska), BiH i Vojvodini, tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. 2004. - U snažnom zemljotresu u severnom Maroku, poginule su 572 osobe, a 30. 000 ljudi je ostalo bez svojih domova. IZVOR.
 
   

Na današnji dan, 9. marta

 

 

 

Iz istorije računarstva: Na današnji dan, 9. mart 1993. godine, dogodio se značajan trenutak u istoriji računarstva. Apple Computer Inc. , Motorola Inc. , IBM Corp. i još četiri druge računarske kompanije udružile su snage kako bi formirale PowerOpen Association Inc. Ovo udruženje je osnovano s ciljem promovisanja nove tehnologije računarskih čipova koji su bili u pripremi za lansiranje sledeće generacije personalnih računara. PowerOpen Association je imala zadatak da osigura da hardver i softver budu u skladu sa PowerOpen okruženjem, što je bilo ključno za uspeh i interoperabilnost budućih proizvoda. Jedan od najpoznatijih rezultata ovog partnerstva bio je razvoj PowerPC arhitekture, koja je predstavljala revolucionarni korak u dizajnu procesora. PowerPC je bio rezultat saradnje između Apple-a, IBM-a i Motorole i predstavljao je porodicu RISC (Reduced Instruction Set Computing) procesora. Ovi procesori su bili dizajnirani da pruže visoke performanse po pitanju obrade podataka i efikasnosti, što ih je činilo idealnim za upotrebu u personalnim računarima, radnim stanicama, serverima i igračkim konzolama. Apple-ov PowerPC je bio posebno značajan jer je predstavljao osnovu za mnoge modele Macintosh računara tokom 1990-ih i ranih 2000-ih godina. Ova arhitektura je omogućila Apple-u da se izdvoji od konkurencije i ponudi proizvode sa izuzetnim performansama. Udruženje PowerOpen i razvoj PowerPC arhitekture su primeri kako industrijska partnerstva mogu dovesti do inovacija koje oblikuju tehnološki napredak i otvaraju nove mogućnosti za korisnike širom sveta. ------- 1074. - Boreći se protiv kršenja celibata, papa Grgur VII naredio je da svi oženjeni rimokatolički sveštenici budu ekskomunicirani. 1495. - Tokom opsade Napulja, u vojsci frnacuskog kralja Šarla III (Charles) pojavila se epidemija sifilisa koja se brzo proširila na ostale evropske zemlje. Smatra se da su, dotad nepoznatu bolest, doneli Kolumbovi moreplovci s Novog kontinenta. 1661. - Umro je kardinal Žil Mazaren (Jules Mazarin), francuski političar italijanskog porekla. Posle smrti kardinala Rišeljea (Richelieu) 1642. postao je ministar za vreme regentstva kraljice Ane i kao jedan od najveštijih diplomata svoga doba, učvrstio temelje na kojima je Luj DžIV gradio hegemonističku politiku Francuske prema Evropi. 1796. - Napoleon Bonaparte oženio je Žozefinu d Boarne (Josephine de Beauharnais), udovicu bivšeg francuskog oficira koji je giljotiniran za vreme Francuske revolucije. 1814. - Rođen je ukrajinski pisac i slikar Taras Ševčenko, najveći ukrajinski pesnik 19. veka, romantičar i revolucionar. Poezijom inspirisanom narodnim stvaralaštvom razvio je književni ukrajinski jezik i otvorio puteve novoj ukrajinskoj poeziji (zbirka pesama "Kobzar", poema "Hajdamaki"). 1831. - Kralj Luj Filip (Louis Philippe) je osnovao Francusku Legiju stranaca sa sedištem u Alžiru. 1862. - Tokom Američkog građanskog rata dogodio se prvi sukob oklopnih brodova između "Monitora", broda armije Unije i broda Konfederalne vojske "Merimak". U četvoročasovnoj bici nijedan brod nije oštećen. 1888. - Umro je Vilhelm I (Wilhelm), pruski kralj od 1861, koji je uz pomoć moćnog kancelara Ota fon Bizmarka (Otto von Bismark) 1871. ujedinio 25 nemačkih država u Nemačko Carstvo i proglasio se carem. 1890. - Rođen je ruski državnik Vjačeslav Mihajlovič Molotov šef sovjetske diplomatije od 1939. do 1949. i od 1953. do 1956, glavni pregovarač s nacističkom Nemačkom u pripremi sovjetsko-nemačkog pakta o nenapadanju u avgustu 1939. Nakon 30 godina koje je proveo u najvišem partijskom i državnom vrhu u vreme Staljinove diktature, isključen je iz Centralnog komiteta Komunističke partije i smenjen sa svih funkcija u junu 1957. 1924. - Italija je anektirala Rijeku, koja je od potpisivanja jugoslovensko-italijanskog ugovora u Rapalu u novembru 1920. imala status nezavisnog grada. 1942. - Japanske invazione snage su u Drugom svetskom ratu okončale zauzimanje indonežanskog ostrva Java, tada pod holandskom kolonijalnom vlašću. 1943. - Rođen je američki velemajstor Robert Bobi Fišer (Bobby Fisher), prvi Amerikanac koji je osvojio titulu svetskog prvaka u šahu. Šampionsku titulu stekao je pobedivši 1972. u Rejkjaviku ruskog velemajstora Borisa Spaskog, a izgubio je bez meča 1975, kada je odbio da prihvati uslove Međunarodne šahovske federacije, pa je za prvaka sveta proglašen ruski velemajstor Anatolij Karpov. 1989. - Vlasti u Varšavi su zvanično optužile sovjetske službe bezbednosti za likvidaciju više od 4. 200 poljskih oficira u Katinskoj šumi u proleće 1940. 1991. - U Beogradu su održane prve velike antirežimske demonstracije. Policija je grubom silom rasturila demonstrante, nakon čega je centar grada zaposela vojska s tenkovima. Poginuli su jedan demonstrant i jedan policajac. Proteste zbog brutalnosti policije nastavili su narednih dana beogradski studenti. 1992. - Umro je bivši premijer Izraela Menahem Begin (Menachem). Lider ilegalne cionističke grupe "Irgun Cevai Leumi" četrdesetih, a nakon osnivanja Izraela 1948. šef desničarske partije "Likud", potpisao je 1997. u Kemp Dejvidu mirovni ugovor s egipatskim predsednikom Anvarom el Sadatom, za šta je s egipatskim predsednikom podelio Nobelovu nagradu za mir 1978. 1994. - Teroristi Irske republikanske armije su izveli prvi u seriji minobacačkih napada na londonski aerodrom "Hitrou". 1994. - Umro je Čarls Bukovski (engl. Charles Bukowski; 16. avgust 1920 — 9. mart 1994) je bio američki pesnik, pripovedač i romanopisac. Danas se smatra jednim od najuticajnijih pisaca bitničke generacije (engl. beat generation). Ostaće upamćen po svom eksplicitnom, sirovom, ponekad čak vulgarnom književnom izrazu i svojim pričama o simpatičnim gubitnicima sa margina američkog društva. Pošta - prvi roman Bukovskog Naručite knjigu. Za Džejn - Antologija pesma Naručite knjigu. 1999. - Iranski predsednik Mohamad Hatami (Mohammad Khatami) doputovao je u Italiju, što je bila prva poseta šefa iranske države jednoj zapadnoj zemlji od islamske revolucije 1979. Tokom trodnevne posete Hatami se susreo i sa poglavarom Rimokatoličke crkve Jovanom Pavlom II u Vatikanu, kao najviši iranski verski lider koji je posetio papu. 2001. - U napadima albanskih ekstremista na selo Lučane na jugu Srbije poginuo je jedan pripadnik srpskih snaga bezbednosti, a dvojica su ranjena. 2002. - Ponovo je otvoren tunel Mon Blan u Alpima, nakon velikog požara u njemu 1999. kada je poginulo 39 osoba. 2002. - U samoubilačkoj eksploziji u prepunom kafiću Moment u Jerusalimu, u blizini rezidencije izraelskog premijera Ariela Šarona, poginulo je 13 a povređeno više od 50 osoba. 2003. - U Havani, glavnom gradu Kube, Evropska unija otvorila 2003. - Tajlandska policija je saopštila da je u tromesečnoj akciji, koja je sprovedena širom zemlje u potrazi za proizvođačima i dilerima sintetičke droge (metafetaminima) ubijeno više od 2. 200 ljudi. 2018. Iz štampe je izašla naša jubilarna knjiga broj 500: VIŠE O KNJIZI. IZVOR.  
 
   

Najnoviji Apple patenti

 

 

 

Iako je Apple i dalje tajnovit (kao i uvek) o svojim planovima, uvek možete da se informišete preko Patent and Trademark Office-a. Kompaniji su upravo odobrili nekoliko patenata. Od patenata koji su odobreni kompaniji, četiri se odnose na iPod, čineći ih potencijalnim izvorom informacija o sledećoj generaciji Apple prenosivih muzičkih plejera. Na žalost, detalji o dizajnu nisu objavljeni a ilustracije ne nude uvid u planove kompanije. Iako ništa nije očigledno drugačije na ilustracijama i nemoguće je reći tačno šta oni sadrže, imena patenata uključuju Apple CEO-a Steve Jobs-a i vodećeg dizajnera Jonathan Ive-a. Još jedan odobren patent opisuje “metod i aparaturu za aploudovanje masovno distribuiranog sadržaja na server”. Po tom opisu, korisnici razdvajaju podatke na manje grupe veličine seta, od kojih svaki ima kodnu reč. Iz funkcija seta pojedinačnih kodnih reči, pravi se jedna kompozitna i podacima kao celini se daje identifikator raspoznavanja. I identifikator i kompozitna kodna reč mogu zatim da se pošalju na server, kako bi se  proverilo da li su podaci već prisutni. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Apple pokušava da patentira ProRes 422 format koji se koristi u Final Cut Pro 6. Po rečima kompanije, ProRes 422 obezbeđuje kvalitetni nekompresovani HD video, dok istovremeno ne zauzima više prostora nego sličan SD fajl. Zbog njegovih proporcija kvalitet/veličina, format je ekstremno praktičan kada se deli preko mreže ili kada se postavlja na prenosivi uređaj za skladištenje. Na žalost, nijedan od patenata ne sadrži nijednu interesantnu informaciju, u smislu misteriozne tranzicije i evolucije Apple-ovih proizvoda. Jedini koji se stvarno ističe je onaj za masovno distribuirani sadržaj, koji ima malo veze sa Apple-ovim trenutnim proizvodima i servisima.
 
   
Strane: 1 2 3 45 6

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272