Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 35 od 59

Novi dizajni za Acer laptopove

 

 

 

Acer America Corporation je objavio da su sada potrošačima dostupna dva nova laptopa iz familije Gemstone PC-ja. Izgrađeni na najnovijoj Intel-ovoj Centrino tehnologiji, 5920 i 4710 Gemstone laptopovi su najnoviji notebook-ovi od Acer-a. Po navodima u štampanom izdanju kompanije, tim dizajnera je radio sa BMW Group DesignworksUSA i ispitali su trendove u dizajnu, razvili koncept i vizuelizovali nove forme. Njihovo istraživanje ih je dovelo do zaključka da potrošači nalaze da je najvažnije u dizajnerskim funkcijama platforme mobilnih računara boja i materijal, brend i ime, i oblik određenog laptopa. Novi Acer notebook-ovi iskorišćavaju u potpunosti prednost ovih otkrića, tako da su napravljeni proizvodi sa glatkim, zaobljenim i prirodnim oblikom a posebna pažnja je usmerena na detalje. Kontrast tamne i svetlucave spoljašnjosti, sa sjajno sivom unutrašnjošću je neočekivana i veoma upečatljiva. 5290 model laptopa je "veoma svestran multimedijalni PC" koji zajedno sa Acer Arcade softverskim paketom može da ponudio korisnicima najbolje moguće multimedijalno iskustvo. Među funkcijama modela 5290 korisnici će pronaći widescreen ekran veličine 15. 4 inča koji implementira patentiranu Acer CrystalBrite tehnologiju i Dolby Home Theater audio rešenje koje potpuno unosi slušaoca u "centar akcije u bioskopskom stilu kod kuće i na putu ". Zajedno sa 5290 modelom laptopa dolazi i Aspire 4710 notebook koji ima ekran od 14. 1 inča na odlično dizajniranoj novoj šasiji i predstavlja savršen notebook za zabavu. Model 4710 ima Intel-ov Core 2 Duo mobilni procesor. Kao i 5290 model laptopa, 4710 model dolazi sa Dolby surround zvukom, dok komunikacija mora da se zadovolji sa Acer Video Conference rešenjem, uključujući Acer CrystalEye web kamerom za laku video i zvučnu konekciju u realnom vremenu, idealno za potrošače koji nemaju previše para za bacanje. Po rečima proizvođača, Aspire 5290 model dolazi sa Microsoft Windows Vista Home Premium ili Ultimate operativnim sistemom dok 4710 laptop koristi Vista Home Premium. Od Acer softverskog paketa, oba notebook-a dolaze sa Acer GridVista, Acer Arcade, Adobe Reader, Norton Internet Security i CyberLink Power Producer programskim paketima".
 
   

Novi domen Srbije .RS

 

 

 

U toku je javna rasprava o predlogu dokumenata koji će regulisati registraciju domena u okviru nacionalnog domena Srbije, kao i tranziciju sa . yu na . rs. Na sajtu www. RNIDS. rs možete videti predlog svih dokumenata i dati svoje sugestije. Diskusija se vrši na više Internet foruma, a i u SezamPro konferenciji Internet tema YU_Internet. Uzmite učešća, doprinesite da napravimo Internet po našoj meri. Registar Nacionalnih Internet Domena Srbije. Izvor: sezampro. yu
 
   

Novi Eudora 8 email klijent zasnovan na Thunderbird-u

 

 

 

Ako ste rođeni pre 1980. godine, moguće je da ste već nekada koristili Eudora email klijent. Iako Outlook, Thunderbird, i onlajn email servisi kao što je Gmail i Yahoo! Mail ovih dana dobijaju svu pažnju nekada je Eudora bio bomba. Pa, držite se dobro jer Eudora se vratio, ovaj put kao Mozilla projekat. Novi Eudora klijent je zasnovan na Thunderbird email klijentu otvorenog koda ali ima poznati izgled i osećaj Eudora-e. Eudora 8. 0. 0 beta uključuje Eudora-ine ikonice u liniji sa alatkama, njene prečice na tastaturi i njenu strukturu menija, pored mnogih drugih stvari. Možete lako da importujete mailbox-ove i poruke iz Eudora ili iz Thunderbird-a. Takođe postoji i opcija za importovanje filtera iz Eudora-e, mada ovo neće raditi sa svakim filterom pošto Thunderbird ne koristi istu strukturu kao Eudora. Eudora 8 beta dolazi u Windows i Mac varijanti.
 
   

Novi Firefox je dostupan za preuzimanje!

 

 

 

Juče, to je bila samo linija sa alatkama koja je kompatibilna sa Internet Explorerom. Danas, eBay pravi još jedan korak i izdaje specijalnu verziju Mozilla Firefoxa koja sadrži nekoliko pomoćnih programa koji upravljaju vašim eBay nalogom. Firefox eBay Edition je u stvari glavni pretraživač koji je Mozilla ponudio ali uključuje neke korisne pomoćne programe koji vam omogućavaju da pratite transakcije. Program je kompatibilan sa Windows-om i Mac-om i može besplatno da se preuzme. Windows verzija je veličine 6MB dok Mac paket ima oko 18MB. “Kontrolišite eBay trgovinu gde god da se nalazite na webu kada instalirate Mozilla Firefox eBay-Edition. To je besplatna alatka koja će vam pomoći da izvučete maksimum od kupovine i prodaje”, kompanija je opisala nedavno izdatu alatku. Među glavnim funkcijama ovog programa, spomenuo bih eBay dodatak koji nudi pristup pomoću jednog klika vašem nalogu i obezbeđuje ažuriranja u realnom vremenu vaših ponuda. Po rečima TechCrunch-a, program takođe nudi statusna upozorenja, tehnologiju eBay pretrage kao i podršku za Account Guard, sistem koji je implementiran od strane web sajta i služi za zaštitu korisnika. Program nije ništa više nego jednostavan Firefox koji je povezan sa eBay-ovim rešenjima. Izgleda kao stadnardni pretraživač sa eBay linijom sa alatkama koja radi kao i drugi dodaci koji su kompatibilni sa programom. Na primer, Yahoo je takođe kreirao sopstvenu liniju sa alatkama koja obezbeđuje brz pristup rešenjima direktno iz prozora pretraživača. “Nikada nemojte da izostanete sa eBay-ove akcije. Bez obzira gde pretražujete i šta god radite onlajn, vi možete da dobijete trenutno ažuriranja svih vaših eBay aktivnosti: pregleda, kupovina ili prodaja” objasnio je eBay cilj svog programa.
 
   

Novi Google pretraživač web dnevnika

 

 

 

Nova Google mašina za pretaživanje ispituje milione često ažuriranih personalnih dnevnika. Novi alat, predstavljen na sajtu blogsearch. google. com, se fokusira isključivo na materijal sadržan u dnevnicima poznatim pod nazivom web log, ili blog (web dnevnici). Google, svetski lider među Internet pretraživačima, je 2003. godine prvi obratio pažnju na web dnevnike svojom uslugom pod nazivom Blogger, softverom za objavljivanje i održavanje dnevnika. Od tada se od Google očekuje da napravi pretraživač koji će se koristiti isključivo za dnevnike i to je konačno ostvareno. Tokom protekle dve godine web dnevnici su postali izuzetno popularno sredstvo za razmenu mišljenja i informacija. Koliko je velika tzv. “blogosfera”? Niko ne zna koliko je narasla tzv. “blogosfera”. Neki podaci govore da se radi o oko 17,1 miliona sajtova koji obuhvataju oko 1,5 milijardi linkova. Uprkos stalnom širenju ove oblasti, ciljna grupa kojoj se obraća je prilično usko određena: to su uglavnom mlađi ljudi i tehnološki trendseteri. Ipak, od nove Google mašine za pretraživanje se očekuje da pruži nešto novo. Ovaj alat će omogućiti čitanje ne samo dnevnika na engleskom, već i na ostalim jezicima. Pojava novog Google alata, koji poslednje slanje bloga beleži tako što pregleda web unose koje oni generišu, će verovatno dovesti do toga da njegova dva najveća rivala, Yahoo i Microsoft, razviju nešto slično.     Za sledeći Microsoft operativni sistem, Vista, se pretpostavlja da će imati ugrađene alate za Really Simple Syndication (RSS) i Atom – dve najčešće korišćene tehnike za obaveštavanje pretplatnika o poslednjem slanju blogova i novim sajtovima. Google, Yahoo i Microsoft su već naveli web dnevnike u svojim osnovnim mašinama za pretraživanje. Međutim, fokusiranjem samo na informacije o blogu, Google će moći da isporuči svežije i relevantnije rezultate.
 
   

Novi HP notebook računari spremni za Vista-u

 

 

 

Ovih dana, gotovo istovremeno sa svetskom premijerom operativnog sistema Windows Vista, na tržištu su se pojavila tri nova modela notebook računara marke HP. Kao prvo, tu je desktop mašina srednje klase sa oznakom a1700 Pavilion, sa Athlon 64 X2 3800+ procesorom, 1GB DDR2 RAM memorije, SATA hard drajvom kapaciteta 250GB i optičkim drajvom LightScribe (poznat je još pod nazivom SuperMulti 8X DVD rezač) koji podržava različite video formate. Ipak, ovaj model ima jedan značajan nedostatak: opremljen je prilično lošom, NVIDIA GeForce 6150 LE grafičkom karticom. Nadalje, tu su dva nova notebook modela - dv6255ca i dv6265ca, koji su takođe zasnovani na podjednako lošem grafičkom procesoru (GPU), u formi integrisanog Intel-ovog GMA950 čipseta. U HP-u su pokušali da stvari donekle izbalansiraju ugradnjom 2GB RAM-a i 160GB skladišnog prostora. Od ostalih karakteristika ovih laptop-ova pomenućemo Intel Core 2 Duo procesore brzine 1. 6, odnosno 1. 83GHz, 15. 4-inčne 1280x800 WXGA displeje, ugrađenu web kameru od 1. 3 megapiksela sa pripadajućim mikrofonom, i a/b/g WiFi bežičnu vezu. Svi pomenuti modeli opremljeni su još i USB2. 0 slotovima (po 3 komada) i digitalnim čitačem za potrebe prenošenja podataka sa digitalnih kartica na notebook računar. Integrisana web kamera od 1. 3 megapiksela i dva svesmerna mikrofona omogućiće vam da sve vreme ostanete u kontaktu sa svojim rođacima i prijateljima. Web kamera se može jednostavno upariti sa bilo kojom aplikacijom za slanje instant-poruka, čime stičete mogućnost žive komunikacije sa drugim korisnicima Interneta, ma na kojoj se tački zemaljske kugle oni trenutno nalazili. Štaviše, uz pomoć odgovarajuće aplikacije možete beležiti video zapise, kako biste ih kasnije na miru pregledali. Pomoću web kamere možete čak praviti i fotografije, koje ćete prijateljima slati putem elektronske pošte. Integrisani mikrofon takođe podržava programe za VoIP komunikaciju. Od svih pomenutih modela, u prodavnicama se trenutno može naći jedino model dv6255, koji se na kanadskom BestBuy-u prodaje po ceni od 1399 dolara.
 
   

Novi Intellextov alat za pretraživanje

 

 

 

Intellext Inc. je proširio mogućnosti Microsoft MSN Search Toolbar pomoću proaktivnog istraživačkog alata koji isporučuje informacije sa Weba ili desktopa, ali ne snima ni jednu informaciju od korisnika, što je bio povod za kritikovanje Google Inc. Dodatni modul Watson 2. 0 sadrži algoritme koji pokušavaju da odrede korisne informacije na osnovu onoga šta osoba piše u Microsoft Wordu ili Excelu, ili na osnovu onoga šta traži na web stranicama u Internet Exploreru ili pretraživaću Firefox. Ovaj alat, namenjen smanjivanju potrebe pokretanja odvojenih pretraga, isporučuje informacije iz izvora koje izabere korisnik, bilo da su to web sajtovi ili fajlovi sa desktopa, u malim nizovima koji se mogu smestiti bilo gde. Korisnik odlučuje da li će bočna traka biti uvek vidljiva ili sakrivena. Kontrola nad personalnim informacijama je ono za šta se Intellext nada da će biti privlačnije klijentima od Google servisa za pretraživanje. Pravnici su oštro kritikovali Google zbog prikupljanja i skladištenja i istorije pretraćivanja i ostalih informacija od korisnika. U Google, međutim, tvrde da se ove informacije ne dele ni sa kim, već da se koriste samo kao pomoć za unapređivanje njihovih usluga. Bez obzira na sve, u Intellextu veruju da su ljudi već dovoljno zabrinuti za svoju privatnost na Webu i da će prihvatiti novi alat koji se prodaje putem pretplate. Ovaj dodatni modul košta 9,95$ mesečno ili 99$ godišnje.    Pokretanjem ovog alata Intellext želi da privuče milione korisnika Microsoft MSN palete alata za pretraživanje, koja obuhvata pretraživanje desktopa i druge mogućnosti. Konkurenti Yahoo i Google nude slične palete alata. Povećano interesovanje za desktop pretraživanje proizilazi iz činjenice da većina ljudi koje žele da kupe ili upoznaju karakteristike priozvoda na Webu, koriste više pretraživačkih mašina. Povezivanje korisnikovog PC-a sa portalima za kupovinu i zabavu preko desktop pretraživačke mašine će verovatno doprineti tome da kupac počne od te lokacije.
 
   

Novi oblik Google reklama - Gadget Ads

 

 

 

Teško je izbeći onlajn reklame, a sada je Google izbacio još jedan format kako bi kontrolisao još jedan deo tržišta onlajn reklamiranja i učinio ga još dinamičnijim i interesantnijim. Barem za one koji se reklamiraju, ako ne i za nas korisnike. AdWords Gadget program je izgrađen kako bi se jednostavno vidžeti pretvorili u reklame. Ovi web sajtovi unutar web sajtova mogu da uvlače dinamički sadržaj uključujući feedove, mape, slike, audio, Flash, HTML i JavaScript sadržaj kako bi ga poslužili publici u više od 100 zemalja bez ikakvih troškova hostovanja. Nakon toga reklame mogu da se ugrade i korisnici vašeg brenda mogu da ih dele među prijateljima. Izgrađen na iGoogle platformi, kompanije kao što su AOL i IBM ih već koriste kako bi privukli saobraćaj. Sa vidžetima i gadžetima koji se tako lako mogu ugraditi u socijalne mreže i web sajtove, ne postoje nikakve prepreke da Google primeni ovaj novi oblik reklamiranja u tako popularne lokacije kao što su MySpace i Facebook. Pogledajte nekoliko primera Google Gadgets.
 
   

Novi prilog za otkačenu istoriju - Twitter koristi policija Milvokija

 

 

 

Policija Milvokija na Twitteru Link. Posle poruke, ukoliko imaju snimak, videćete ga i na Youtubu: Kako policija koristi novu alatku Vest je: "Latest homicide in the city is NOT a random act. Male, 33, shot in 1500 block N. 39. More details as we have them," read the recent entry. Naravno tu je i poruka: "Šta jede šef policije?" Mora da jede ono što je zdravo, da bi mogao da juri kriminalce i pravilno rasuđuje. Link. Pratite policiju jer ona prati vas.
 
   

Novi računar se smeje vicevima!

 

 

 

Geek-ovi sada mogu da budu ponosni na svoje viceve o robotima: sada se neće sami smejati! Američki tim je kreirao računar koji može da "bude svestan" vica i da se smeje na njega. Program bi mogao da bude koristan kada se u budućnosti pojave robotski prijatelji ili pomagači koji će na ovaj način moći da poseduju smisao za humor. Smisao za humor ljudi je ponekad stvarno složen, ali tim sastavljen od Julia Taylor i Dr. Lawrence Mazlack-a na University of Cincinnati u Ohaju razvili su program koji detektuje viceve na osnovu igre rečima koje ne spadaju u različite definicije  sličnih zvučnih reči. Baza podataka dozvoljava da program proveri da li se svaka reč u rečenici uklapa u kontekst i značenje drugih reči. Neslaganje između reči i njegovog konteksta čini da program traži vodič za izgovor reči koje zvuče slično. Ako se bilo koja od reči koja slično zvuči bolje uklapa u originalnu rečenicu program je identifikuje kao vic i počne da se smeje. Na primer, ovo je vrsta vica koji on detektuje: "How was your trip to Helsinki?", "Terrible, all our luggage vanished into Finn Air", pošto se reč "Finn" ne uklapa sa luggage i air ali podseća na "thin". Ovaj program bi mogao da bude integrisan u robote što bi moglo da proširi njihovu ulogu na obezbeđivanje društva i medicinske pomoći za starije ili bolesne osobe. Ovakav gadžet će biti prihvatljiviji i prijatniji ako mogu da oponašaju ljudske karakteristike kao što je humor i empatija. Ali tim je priznao da program može da detektuje samo neke vrste igre reči na osnovu pogrešnog značenja reči. Taylor sada pokušava da poboljša program tako da bi mogao da reaguje na varijacije u smislu za humor korisnika. “Ako ste doživeli saobraćajnu nesreću verovatno vam neće biti smešni vicevi o saobraćajnim nesrećama” rekla je Teylor. Ovo su vrste viceva koje program smatra smešnim: Majka: “Ovog leta si puno radio u bašti”Dečak: “Da, morao sam zato što mi je učitelj rekao da puno plevim” (igra rečima weed=pleviti, read=čitati, izgovor je isti samo se razlikuju početna slova V i R) Prodavac nekretnina: “Rekao sam vam da ova nova kuća uopšte nema mana”. Kupac: “Onda na čemu hodate?”(igra rečima: flaws=mane, floor=patos, pod, izgovor je isti) Program ne shvata šale kao što su: Pacijent: “Doktore, doktore progutao sam kost”. Doktor: “Da li se gušite?” (choking=gušiti, joking=šaliti)Pacijent: “Ne, stvarno sam je progutao!” Program nalazi da je savršeno moguće da neko poseti doktora ako se guši; nema nepodudaranja i računar nije u mogućnosti da prepozna vic.
 
   

Novi singl sastava Oasis

 

 

 

Oasis će 21. oktobra objaviti novi singl i to kao digitalno izdanje dosupno jedino preko sajta benda. Pesma pod nazivom  'Lord Don't Slow Me Down' u prodaji će se pojaviti 21. oktorba putem sajta Oasisinet. com a premijera spota se očekuje sledeće nedelje na sajtu YouTube. Više na: http://www. kontra. org. yu/m-cms/
 
   

Novi Skype 4.0 Beta 2

 

 

 

Sada korisnici mogu da biraju između tzv. Compact view-a i tradicionalnog Skype prozora. Najviše kritika prethodna verzija je trpela zbog nedostatka Contact Grouping-a, pa je isti vraćen u novu verziju, ovoga puta kao Contact Categories. Mac podrške nema. .
 
   

Novi softver - Open in Google Chrome 1.0

 

 

 

Ekstenzija se pojavila 19. septembra i zove se Open in Google Chrome 1. 0. Takođe, može da se konfiguriše da se određene strane na webu otvaraju u Chrome-u, na primer Google, Gmail. . . Link za preuzimanje.
 
   

Novo na sajtu yuportal

 

 

 

Inter technologies, je privatno preduzeće sa sedištem u Subotici. Nudi usluge  logo dizajna,  web dizajna, web programiranja, razvoja web aplikacija, SEO ( Search engine optimization - optimizacija za internet pretraživače).   Dizajniramo brza, lepa, kvalitetna, prijateljski nastrojena i sigurna rešenja koja približavaju našeg klijenta sa njegovom ciljnom grupom. http://www. inter-technologies. net/ ASW Inženjering je jedna od vodećih srpskih kompanija u oblasti razvoja, integracije i implementacije složenih informacionih sistema i njihove primene u oblasti telekomunikacija, trgovine, proizvodnje, administracije u organima uprave, te proizvodnje i snabdevanja energijom. http://www. asw. eu/ Novi odnosi � nove pobede! Želite da poboljšate prodaju u kompaniji, zadobijete poverenje potencijalnih kupaca, saznate način na koji možete da izgradite dobre odnose sa klijentima i maksimalno unapredite prodajni proces unutar Vaše organizacije. Prijavite se na trening �Interni odnosi sa javnošću�, http://www. link. co. rs/  
 
   

NT Company predstavlja laptop Asus A3H-5020

 

 

 

Osnovno o laptopu: Najbolje performanse u pokretu Video/Audio komunikacija u svakom trenutkuNema više potrebe da sa sobom nosite eksternu web kameru. Notebook računari serije A3H opremljeni s integrisanom kamerom i mikrofonom, što audio/video komunikaciju poput video konferencija čini izuzetno jednostavnim. Najnoviji notebook računar poseduje i mogućnost bežičnog povezivanja, što vam omogućava da uđete u sajber protor, bez posredstva gomile, gomile žica. Izuzetno lagan uz ekran velike dijagonaleSerija notebook računara A3H predstavlja idealno rešenje za poslovne korisnike. Opremljen ekranom dijagonale od 15 inča omogućava vam komforan rad sa svim tipovima dokumenata, a ovi računari dovoljno su lagani da vam neće smetati pri poslovnim putovanjima. Ni delić energije se ne trši uzaludEkskluzivna tehnologija Power4 Gear+ omogućava kontrolu nad brzinom procesora čime se maksimuzuju performanse baterija. ASUS Power4 Gear+, je najnovija tehnologija koja značajno utiče na produženje trajanje baterije, tako što automatski podešava brzinu procesora u zavisnosti od opterećenja sistema. A3H serija će pružiti dug radni vek čak i sa najzahtevnijim igrama. Asus A3H-502015" XGA C-M380 / 40GB / 256MB / DVD-RW KARAKTERISTIKE Dimenzije : 328x288x38 mm Masa : 2. 8 kg Čipset : Intel 910GML Procesor : Intel Celeron M Takt procesora : 1. 6GHz Dijagonala ekrana : 15. 0 " Rezolucija ekrana : 1024×768 px Grafička karta : Intel 910GML RAM memorija : 256MB Kapacitet hard diska : 40 GB Optički uređaj : DVD±R/RW Baterija : 8 cells/ 4cells 4400mAh/2200mAh Ostalo: Komunikacija : 56K, LAN Portovi : Firewire, D-sub out, RJ-45, RJ-11, PCMCIA II Broj USB portova : 4 kom Unos : Qwerty tastatura, Touchpad Čitač kartica : MS, MS Pro, MMC, SD Maloprodajna cena:  62,990. 00 din. NT CompanyBulevar Mihaila Pupina 12111070 Novi BeogradTel: 011/30-18-300Fax: 011/30-18-000
 
   

O ECDL fondaciji

 

 

 

ECDL – Kako do diplome koja je priznata   Fondacija za Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu (ECDL-F) je globalno upravljačko telo ovlašćeno za izdavanje licence ECDL, vodećeg svetskog sertifikacionog programa za krajnje korisnike kompjuterskih veština. Kao neprofitna organizacija, prvobitno osnovana pod pokroviteljstvom mnogih svetskih vodećih kompjuterskih društava, ECDL-F je prožeta snažnim socijalnim etosom. Iz svoje prvobitne formacije evropskih kompjuterskih društava, ECDL-F je proširila i ojačala svoje veze kompjuterskog društva i sada broji preko 40 kompjuterskih društava širom sveta, koja su ECDL/ICDL nosioci prava licence. ECDL-F je osmišljena sa određenom svrhom unapređenja IT veština u industriji. Njen jak socijalni etos dalje zahteva od Fondacije da se posveti obezbeđenju pristupa svim licima informatičkom društvu i podizanju opšteg nivoa kompjuterskih veština u društvu. Naša misija Ciljevi ECDL-F su: Da unapredi kompjutersku pismenost Da podigne nivo IT znanja Da olakša pristup informatickom društvu Da olakša pokretljivost u poslu Da olakša ponovnu obuku Da poboljša produktivnost Da poveća zaradu u IT investicijama Naša uloga ECDL-F je globalno upravljačko telo širom sveta ovlašćeno za izdavanje licence ECDL spektra proizvoda. Kao takva, ECDL-F ima snažnu ulogu u osiguranju kvaliteta, postavljanju standarda i direktiva i proveravanju svojih spoljnih servis provajdera po regularnim osnovama. ECDL-F je posvecena proširenju spektra svojih sertifikacionih proizvoda za krajnje korisnike kompjuterskih veština, te stoga ima aktivan pristup proizvodnom razvoju. Mnogi novi proizvodi su nastali tokom poslednjih dvanaest meseci a još više ih je u pripremi. ECDL-F takođe obezbeđuje suštinske stvari za mnoge internacionalne nosioce prava licence širom sveta, olakšavajući komunikaciju i interakciju i obezbedujući efektivnu marketinšku podršku. ECDL oko sveta ECDL-F je osnovana kao rezultat inicijative Komisije EU da se podigne nivo IT veština u industriji. Prateći kreaciju radne grupe da odgovori na ovakvu inicijativu, ECDL-F je stvoren pod pokroviteljstvom CEPIS (Evropski savet profesionalnih informatičkih društava). U Evropi, nosilac ECDL licence mora biti član ove organizacije. Izvan Evrope, ECDL program je poznat kao Internacionalna kompjuterska vozačka dozvola (ICDL). Kao globalno licencno telo, ECDL-F ne obezbeđuje direktno obuku ili usluge testiranja za dobijanje sertifikata, niti to čini nosilac prava licence, kako bi se sačuvala nezavisnost i tačnost sertifikata. ECDL-F ustanovljava ECDL i ICDL nosioce prava licence širom sveta, koji zatim prosleđuju svoje sertifikacione programe kompjuterskih veština na lokalnoj osnovi, bazirane na striktno postavljenim standardima i direktivama kvaliteta. Test centri i prodavci kurs materijala obezbeduju obuku i usluge testiranja, kao i materijal za obuku. Organizacija - članica ECDL - u svakoj zemlji je odgovorna za autorizovanje svojih lokalnih Test centara. Ovi obuhvataju škole, univerzitete, fakultete i više škole, kao i privatne i državne centre za obuku. ECDL-F je stvorila standarde i direktive kvaliteta, koji regulišu procedure uvođenja ECDL koncepta i obezbeđuju da se konceptom rukovodi na dosledan način u svim zemljama članicama, pridržavajući se ovih opštih standarda kvaliteta. Pored toga, ECDL-F preduzima redovni rigorozni proces provere, posećujući svaku zemlju. Proces provere obuhvata temeljni pregled procedura u mestu, kao i u odobrenim Test centrima.
 
   

O registraciji .rs domena

 

 

 

Otvoreni dan - četvrtak 27. mart u 17h Pozivamo sve zainteresovane da se druže sa nama u četvrtak 27. marta u 17h u Plato beograđanci, Masarikova 5, peti sprat. Razgovaraćemo o registraciji domena i pokazaćemo naš sistem “ispod haube”, Svi su dobrodošli. Veza: http://blog. cri. co. yu/   
 
   

Objavljen rat bežičnoj mreži

 

 

 

Mnogo je vesti objavljeno u skorije vreme u Americi i uopšte u zapadnom svetu o mogućim opasnostima vezanim za bežični pristup Internetu. Nedavno se pojavio jedan besmislen članak u Britanskom Independentu koji govori o tome kako su deca izložena “elektronskom smogu” koji izazivaju bežične komunikacione mreže u školama. Neki naučnici, kako se navodi u ovom smešnom članku, plaše se da ovi bežični signali “mogu da izazovu rak i prevremenu senilnost” (Prevremenu senilnost???) Iz nekog razloga, bežična mreža za pristup Internetu je jedina koja može da izazove takve posledice, bez obzira na TV, radio, EMF, mobilne telefone i stotine drugih bežičnih signala koji se nalaze svuda oko nas sve vreme. Iskreno rečeno, ovakvi članci su sramota za Independent i da sam na njihovom mestu ovako nešto nikada ne bih objavio. U međuvrenu, država Utah krivi bežičnu mrežu za širenje pornografije, posebno tražeći da se zabrane ili sankcionišu javne Wi-Fi vruće tačke, sa zakonodavcima koji se kunu da je tehnologija dovel njihove mozgove “do ivice prženja u pokušaju da je razumeju”. Postoji čak i zahtev da se oštro kazne svi koji ostave otvorenom bežičnu vruću tačku. Nikada do sada države kapitalizma nisu bile toliko opsednute pornografijom. Pretpostavljam da ništa od ovoga nije novost. Ljudi su nervozni u vezi bežičnih mreža od kada su se pojavile. Neki ljudi čak tvrde da su se razboleli od tehnologije a neki roditelji vode rat da bi "zaštitili decu" od opasnosti informacija koje kruže vazduhom. To je dovoljno da sa gađenjem isključite računar. A izgleda da je situacij sada još gora nego što je bila pre četiri meseca kada je napisan ovaj članak. Izgleda da nema nikakve veze što nijedna naučna studija nije dokazala da su bežične mreže ili bilo koja druga bežična tehnologija opasne po zdravlje. Zato ne bi bilo loše da malo prikoče sa glupostima.
 
   

Od istovremenog obavljanja više poslova mozak će vam eksplodirati

 

 

 

Ja živim istovremeno radeči više poslova, iz dana u dan. Ništa ne bih uradio bez toga. Ja gledam televiziju dok pišem, čitam priču u drugom prozoru, držim otvoren časopis pored tastature, i pored svega toga odgovaram na emailove/telefonske pozive/zvono na vratima. A po novoj studiji, sve ovo me vodi u direktnu propast. The New York Times izveštava o novoj studiji koja u osnovi govori da istovremeno obavljanje više poslova dovodi do manje efikasnosti nego u slučaju kada se koncentrišete samo na jednu stvar u jednom trenutku. Nisam potpuno siguran da su baš to rekli pošto sam čitao članak u časopisu dok sam razgovarao sa njima (Šalim se!). Do određene granice, sve što je gore rečeno ima smisla. Opšteje poznato da je jako opasno razgovorati mobilnim telefonom dok vozite automobil. Neke studije kažu da je to isto kao da vozite pijani. Ali ceo ovaj fenomen je izuzetno intrigantan. Ja se osećam mnogo produktivnijim kada radim više stvari odjednom, ali možda i nisam. Stvar je u tome, kažu istraživači, da gubite vreme i fokus kada se prebacujete sa jednog zadatka na drugi. Isprobajte sami. Ukucajte pola rečenice. Idite proverite email. Zatim se vratite i pokušajte da završite svoju misao. Teško je vratiti se u kolosek onoga što ste prethodno radili. Savet stručnjaka? Proverite email jednom u svakih sat vremena. I isključite sve spoljašnje smetnje osim, možda, tihe muzike u pozadini. Što se mene tiče, ja ću da eksperimentišem tako što ću da proveravam email ređe i videću kako to utiče na moju koncentraciju. Sat vremena? Ni slučajno, ali ću promeniti moje podešavanje za proveru novih poruka u Outlook-u sa dva minuta na pet minuta. Mislite li i dalje da vas obavljanje više stvari odjednom čini produktivnijim? Ostavite vaš komentar!
 
   

Od ustajanja do odlaska na spavanje - prolazi nam vreme uz brendove

 

 

 

Brendovi po satima Ideja i realizacija potiče sa DearJaneSample. Preko 70 faca je prikazalo svoj život kroz brendove. Kako to izgleda u životu a binary life. Pogledajte i drugi primer: Život u Indoneziji. Ako mislite da niste okruženi brendovima, onda sigurno živite na pustom ostrvu. Rusija i brendovi Link.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272