Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 47 od 59

Slika dana - Putokaz za Internet i da li tamo mogu peške

 

 

 

Gde je Internet Na Twitteru @zsteva. Link ka fotografiji. Razmišljanja koja nam prvo padaju na pamet su: 1. Tamo gde je Internet nema ništa drugo. 2. Kultura i kulturni centri su na suprotnoj strani od Interneta. 3. Ako idete desno stižete na Internet, ako idete levo stižete u praistoriju i muzej. 4. Kada padne mrak siguran je jedino put ka Internetu. Šta je vama palo na pamet?
 
   

Slika dana - Wolfram Alpha odgovara da li je Kosovo u Srbiji - politički test

 

 

 

Wolfram|Alpha odgovara na pitanje Znači da nije. Hvala @belgrade Hrvatska u Jugoslaviji Naravno u bivšoj.   Političko znanje na Wolframu se polako razvija.
 
   

SLIQ - jedan veoma seksi mobilni telefon

 

 

 

Prošlo je mnogo vremena od kada nas je neki mobilni telefon ispunio sa ovoliko žudnje kao SLIQ. On je koncept Mike Serafina. Ne poseduje nijedan taster već samo ono što on zove "napredni interfesj osetljiv na dodir". Bolje mu je da bude prilično napredan, pošto nas dosadašnji toucscreen interfejsi nisu impresionirali. Njegove ilustracije ponosno ili sa nadom ističu Samsungov logo, ali nismo sigurni da je ovo dizajn odobren od strane Samsunga. Pored dobrog izgleda, ovaj koncept ima jednu neobičnu karakteristiku koju do sada nismo videli u mobilnom telefonu. Telefon se napaja pomoću specijalne ručice koja se obrće, tako da mu izgleda ne trebaju ni baterije. U ovaj neobičan telefon uključena je i kamera od dva megapiksela sa Schnedier-Kreuznach objektivom koja izgleda kao da se uvlači u malo deblji gornji deo telefona. Čak i sa fotoaparatom, dizajn sugeriše ultratanak profil od samo 10 milimetara. Njegov sjajni izgled nalik igrački zajedno sa seksi nestajućim LCD ekranom stvarno nas je uzbudio. OK, ajmo sad nazad u naše jazbine.
 
   

Smanjen je broj inficiranja email crvima

 

 

 

Ribari sigurno vole crve, ali korisnici emaila ih se užasavaju. Da li je moguće da je 2007. godina kada su zaustavljeni email virusi? Malo verovatno, ali je ove godine prilično opao njihov broj. Studija koju je upravo izdala bezbednosna kompanija otkrila je da se broj masovnih napada od strane email crva smanjuju za 5% svaki mesec od početka ove godine. Korisnici su sada bolje podučeni i svesniji su različitih pretnji i sumnjivih email prikački, što može da objasni stalni pad broja crva. Takođe i kompanije i potrošači imaju bolje bezbednosne implementacije koje odbijaju potencijalne napadače pre nego što dođu do inboxa. Čak i ako postoji stalan pad u broju napada crva, pretnja od inficiranja nije potpuno eliminisana, tojest i dalje postoji mogućnost da dođe do napada s vremena na vreme pošto dizajneri malware-ova jačaju svoje alate-štetočine, a bezbednosne kompanije žure da se suprotstave agresivnim taktikama. Koje vi taktike koristite da biste se izborili sa spyware-ovima i zaštitili od inficiranja email crvima?
 
   

Snapfoo nudi blogovanje preko mobilnog telefona

 

 

 

Nedavno se pojavila nova zajednica za blogovanje po imenu Snapfoo, koja se trenutno nalazi u beti i može da joj se pristupi samo po pozivu. Pomoću Snapfoo-a vi možete lako da šaljete fotografije koje ste snimili pomoću vašeg mobilnog telefona na vaš Snapfoo profil i integrišete ga sa drugim Web 2. 0 sajtovima kao što su Myspace, Facebook ili Twitter. Svako može da pristupi stranici vašeg profila na Snapfoo i pregleda fotografije koje ste poslali. Fotografije mogu da se dodaju ne samo preko mobilnog telefona već vi možete i da ih aploudujete preko e-mail-a ili vašeg računara. Ako želite nešto brzo da postavite na vaš Snapfoo profil onda ćete sigurno upotrebiti vaš mobilni telefon, ali ako imate više vremena onda je bolje da izaberete elektronsku poštu ili računar za aploudovanje fajlova, jer ćete tako uštedeti pare, osim ako nemate pretplatu koja ne ograničava količinu poslatih podataka. Pre nego što počnete da koristite ovaj servis moraćete da unesete vaš e-mail nalog i broj mobilnog telefona. Kreator fotografije može da napiše kratak opis koji će biti dodat stranici profila a svi registrovani korisnici mogu da ostave svoje komentare. Snapfoo je definitivno odličan projekata i ideja, nešto unikatno što se još nije pojavilo na Internetu. Integracija sa popularnim Web 2. 0 zajednicama čini ovaj servis još atraktivnijim i po našem mišljenju on vrlo lako može da postane sledeći Twitter. Adresa: http://snapfoo. com/
 
   

Snimite Google prezentacije kao PowerPoint (PPT) fajlove

 

 

 

Iako je Google-ova Presentations aplikacija bila simpatična, nedostajala joj je jedna važna funkcija.   Tu mislimo na mogućnost da se prezentacije snime u PowerPoint formatu (PPT). Danas se to promenilo, pošto Google sada podržava PPT fajlove. To znači da će korisnici moći da otvore prezentacije koje su kreirali pomoću Google-a, u Microsoft-ovom PowerPoint formatu. Ako je ijedna opcija, tojest njen nedostatak sprečavao ljude da koriste Google-ov Presentations, onda je to svakako ova. Kao što možete da vidite na slici gore, da biste snimili vašu prezentaciju kao PPT, samo idite u File meni i selektujte “Save as PPT. ” Nakon što ste izabrali ovu komandu, pojaviće se okvir sa opcijom da otvorite fajl u Microsoft Office PowerPoint-u ili je snimite na disk. Imajte na umu da vi takođe možete da importujete slajdove iz PowerPoint-a, što je još jedna odlična funkcija. Samo kliknite na “Import slides” a onda pronađite PPT fajl koji već imate snimljen na vašem računaru. Nakon toga moći ćete da selektujete specifične slajdove (ili sve slajdove) koje želite da Google importuje kako biste mogli da ih ugradite ili editujete u Google Presentations programu. Činjenica da Google sada omogućuje da snimite vaše prezentacije u PowerPoint formatu je izuzetna, pošto čak ni Zoho, njihov najveći takmac, ne nudi ovakvu funkciju.
 
   

Softver za simulaciju starenja - Kako ćete izgledati kada budete stari?

 

 

 

Ako ste pušač i znate koliko je ono loše za vas, samo pogledajte kako će vaše lice izgledati u budućnosti! Pomoću APRIL Age Progression Software, sada možete da vidite kako će vaše lice da stari tokom godina. “APRIL® Age Progression Software je jedinstveni ra~unarski program koji kreira niz slika lica osobe kako se menja tokom godina. Ovaj program je poznat i pod imenom "Program za simuliranje pušenja". Pored pušenja, možete da primenite i druge efekte koji utiču na zdravlje, kao što je na primer sunčanje.    
 
   

Solarna stanica i muzički stub

 

 

 

Sunflower Solar Station generiše struju za bilo koji električni uređaj, a sadrži i integrisani CD plejer i dva zvučnika. “Sunflower je kompaktni sistem koji pretvara solarnu energiju u električnu struju, i istovremeno predstavlja cd plejer sa dva zvučnika. Sunflower je novo rešenje za kuću i kancelariju koje generiše električnu struju preko tri standardne ugrađene utičnice. To u kombinaciji sa muzikom na sunčev pogon omogućuje da Sunflower transfomiše običan životni prostor u mesto za pravo uživanje.    
 
   

Sony Ericsson će proizvoditi jeftinije telefone

 

 

 

Jeftini telefoni srednje klase su odgovorni za značajan deo profita mnogih proizvođača mobilnih telefona. Zato će Sony Ericsson izdati novu liniju jeftinijih uređaja kao odgovor na potrebe široke publike. Sony Ericsson je do sada već dobro poznat zahvaljujući njegovim Cybershot i Walkman linijama mobilnih telefona. Obe linije dolaze sa ekstremno unapređenim performansama kako bi omogućili visoko kvalitetno fotografisanje ili poboljšano iskustvo u slušanju muzike. Čak šta više, kompanija je izdala nekoliko ograničenih izdanja svojih uređaja, kako bi omogućulu zaluđenicima da poseduju specijalne uređaje izdate u malim serijama. Sa druge strane, Nokia je poznata kao vodeći proizvođač mobilnih telefona naročito zahvaljujući njihovim jeftinim i srednje jeftinim uređajima koji se odlično prodaju u manje razvijenim zemljama. Sony Ericsson sada cilja na isto tržište i fokusira se na razvijanje rešenja za proizvodnju jeftinijih i efikasnijih mobilnih telefona koji će biti dostupni većini ljudi. «Mi želimo da u relativno kratkom periodu postignemo značajan uspeh u ovom segmentu tržišta mobilnih telefona» rekao je Husni El Assi, generalni direktor Sony Ericssona za srednji istok i severnu Afriku. «Da bismo to postigli, treba da radimo na jačanju našeg portfolija» nastavlja on. Ovi mobilni telefoni će se prodavati naročito na srednjeistočnom i afričkom tržištu gde se nalaze zemlje u razvoju koje tek sada otkrivaju prednosti mobilne tehnologije. Jeftini proizvodi su najcenjeniji u ovim zemljama i na njih otpada najveći deo prodatih uređaja. Sony Ericsson se nada da će im ova promena u strategiji omogućiti da za nekoliko godina skoče sa četvrtog na drugo mesto u prodaji mobilnih telefona širom sveta i da budu ispred Motorole i Samsunga, a iza Nokije.
 
   

Sony Ericsson K200i

 

 

 

Sony Ericssonov novi mobilni telefon u seriji K karakteriše retro izgled. Ovaj uređaj je prevashodno namenjen telefoniranju i pisanju poruka. Ovaj novi model K200i, se može opisati samo jednom reči koja glasi retro. Spoljašnji i i unutrašnji dizajn, kao i meni su izgleda inspirisani mobilnim telefonima od pre tri - četiri godine. Ali pošto je retro u trendu, to svakako nije mana. Jedino funkcijski tasteri ovog mobilnog telefona, koji su tanki i srebrni, nisu u skladu sa retro dizajnom. Ostali tasteri izgledaju zato u potpunosti retro: veliki su, pravougaoni i zbijeni. Ergonomski to ne predstavlja problem, jer su tasteri sasvim dovoljne veličine da će i osobe s debljim prstima opušteno raditi sa njim. Problema nema ni sa ležanjem telefona u ruci, jer je ergonomski izveden vrlo kvalitetno. Sve funkcije mogu da se obave jednom rukom, a kako se radi o entry level mobilnom telefonu, sa strane nema dodatnih tastera, samo priključak za infracrvenu konekciju. Centralni taster za navigaciju se kreće u četiri pravca i služe kao prečice za najčeđće korišćene funkcije, kao što su slanje poruka, upotreba fotoaparata, adresara i podešavanje profila. Pošto se radi o jeftinijem modelu njegove mogućnosti su znatno slabije od nekih drugih uređaja entry klase. Od ostalih funkcija imate kalendar, tajmer, štopericu i digitron. Ovaj mobilni telefon dolazi sa čak tri igre: Black Deal, Honey Cave i Quadra Pop, koje su za divno čudo veoma zabavne i bolje nego većina igara na drugim mobilnim telefonima.
 
   

Sony Ericsson W950i

 

 

 

U rukama držim Sony Ericsson 3G W950i. Kao i M600i ovo je mobilni telefon malog formata i tanke linije. visok je 106mm tall, širok je 54mm, debeo je samo 15mm i težak je 112g i veoma lepo može da se smesti u džep. Njegova tamnoljubičasta boja koju Sony Ericsson zove Mystic Purple, izgleda braon pod doređenim uslovima. Ono što ovaj telefon izdvaja od ostalih je da je on kreiran sa ljubiteljima muzike na umu, zato ne čudi što pored sposobnosti pokretanja muzičkih fajlova poseduje i punih 4GB  fleš memorije. Ovo je stvarno mnogo memorije za telefon, jer isto toliko ćete dobiti u iPod nano-u srednje klase. Ono što je neobično je da ne postoji način da se proširi interna memorija pomoću fleš memorijske kartice. Ako vam odgovara da koristite sony Ericssonov Disc2Phone softver ili standardni transfer fajlova onda je dobro za vas. Ali meni se čini da ne postoji ništa komotnije od upotrebe memorijskih kartica za prebacivanje muzike na telefon. Izdržljivost baterija je veoma bitna za telefon koji se predstavlja kao rešenje za ljubitelje muzike. M600i je beio prilično dobar omogućujući više od deset sati muzike iz sopstvenog zvučnika sa uključenim ekranom. Tužno ali W950i mu nije bio ni blizu omogućivši mi nešto manje od sedam sati muzike sa uključenim ekranom. To je voema razočaravajuće imajući u vidu šta dobijate od mp3 plejera. Jačina zvuka i kvalitet preko zvučnika su bili prilično dobri i jaku. Dok slušate muziku, možete da gledate korice albuma i dodelite raspoloženje pojedinačnim pesmama. Izbori su happy, sad, energetic, chilled i no mood. Takođe imate i FM radio koji automatski može da naštimuje svojih dvadeset preseta ili možete ručno da pronađete stanice. Slušalice dolaze u dva dela. Deo koji se konektuje na telefon sadrži FM radio antenu, mikrofon koji se koristi za pozivanje glasom i deo sa kontrolama za pokretanje pesama i regulisanje jačine zvuka. Ispod ovih nalazi se 3. 5mm slot u koji možete da uključite sopstvene slušalice ili lsupalice koje dobijate sa telefonom. Na žalost, donja sekcija koristi isti slot na telefonu za kabl za napajanje. To znači da ne možete da slušate muziku dok se telefon puni. W950i je 3G što vas može navesti da pomislite da je video poziv deo repertoara ovog telefona. Pogrešno. Ne postoji kamera sa prednje strane, a ne postoji ni sa zadnje. Nema video poziva, nema fotografija. Barem će 3G korisnici ustanoviti da ovaj telefon poseduje sposobni web pretraživač. Posebno mi se sviđa to što možete da se prebacite u widescreen format za bolje pregledanje web sajtova. Generalno gledano, ekran je veoma dobar. Širok je 2. 6 inča od jednog ugla do drugog, i poseudje rezoluciju od 240 x 320 piksela sa 262,000 boja. ekran je svetoa, oštar i vibrantan. Takođe je "touch sensitive". Sam UIQ je solidna i sposobna smartphone platforma. Dnevnik i upravljanje listom zadataka sa  PC synhronizacijom, kreiranje beleški, mobilna pošta, snimanje zvuka, već pomenuti Web pretraživač i RSS čitač, svi su tu. Takođe postoji kalkulator, konverter mernih jedinica i tajmer. Pored toga, postoje funkcije fokusirane na zabavu kao što je TrackID. Ona snima delove pesma sa radija ili drugih izvora i upoređuje ih sa podacima u Gracenote bazi podataka koja vas obaveštava šta slušate preko tekstualne poruke. Ergonomija Ergonomija svakodnevne upotrebe nije najbolja. W950i ima ravne tastere brojeva. Male izrasline u centru svakog tastera delimično olakšavaju upotrebu, ali rad nie toliko prijatan niti brz kao kada koristite prave tastere. Pisanje je svakako bilo sporije nego što je oubičajeno. Prepoznavanje pisanja na ekranu je bilo od pomoći ali to znači da treba da koristite W950i sa dve ruke da biste mogli da upotrebite obezbeđenu olovku. Kada koristite muzički plejer tri narandžasto obojena kontrolna dugmeta se pojavljuju između brojeva i ekrana. Jedan služi za pokretanje i pauziranje pesama, drugi služi za skakanje napred sa jedne pesme na drugu ili premotavanje pesama prema napred ako ga držite pritisnutim, dok treće dugme radi isto to samo unazad. Ova dugmad nestaju kada napustite muzički plejer. Postoji i namensko Walkman dugme koje je uvek vidljivo i koje pokreće Walkman softver, i još jedno play/pause dugme ' koje ovaj put dobro funkcioniše – na desnoj strani kućišta. Točkić na levoj strani kućišta služi za vertikalno skrolovanje a pritisak na njega selektuje funkciju. Pomeranje kroz listu se registruje sporije od očekivanog što je vodilo do toga da sam uvek prešišao željenu funkciju za nekoliko koraka. Sporo skrolovanje je jedini način da se ovo izbegne. Iritirajuće je da jedan ovakav jednostavan zadatak traži od korisnika da se kontroliše kako bi izabrao ono što želi. Ispod točkića za skrolovanje nalazi se back dugme. Kratki pritisci na back dugme omogućuju vraćanje unazad kroz ekrane, a duži pritisak vas vraća pravo na home stranicu. Ikone koje se aktiviraju pomoću dodira su suviše sitne da biste mogli precizno da ih birate pomoću prsta. Treba vam velika preciznost ili olovka da biste izabrali opciju koju želite. Najinteresantnije je da u dizajnu ekrana postoji dovoljno mesta da se ove ikone naprave većim. Takođe neke ikone su toliko nabijene uz ivice ekrana da čovek može da se zapita da li je ovaj telefon uopšte prošao test upotrebljivosti. Čini mi se da korisnici Sony Ericsson-ovih Walkman telefona neće biti impresionirani. Ljubitelji Smartphone mobilnih telefona su zahtevni, a težak korisnički interfejs, kratko trajanje baterija i nepraktična numerička tastatura će odbiti mnoge potencijalne kupce. Nema sumnje da je UIQ jak operativni sistem. ako ste spremni da uložite napor u učenje svih njegovih caka, onda je W950i sposoban, kompetentan i koristan telefon. Međutim, postoji dosta stvari koje iritiraju a ne verujem da će mnogo njih biti spremno da se angažuje onoliko koliko je ptorebno da bi ovaj telefon briljirao. Na kraju možemo reći da W950i-jev 4GB hard disk predstavlja dobar mamac, ali slab i preterano komplikovan interfejs neće zadovoljiti ni ljubitelje muzike a ni ljubitelje smartphone telefona.
 
   

Sony predstavlja Vista minilaptop

 

 

 

Sony je predstavio prvi ultramobilni PC sa Vista operativnim sistemom, za koji se nadaju da će privući poslovne korisnike kojima najviše odgovaraju minilaptopovi. UX50 je vrlo privlačan uređaj -  sjajna crno srebrna kombinacija vas prosto vuče da ga uzmete u ruke i “poigrate” se njime. Kada shvatite da se unutar ovog uređaja nalazi Windows PC sa svim funkcionalnostima kompletnog laptop ili stonog računara, “wow” efekat je neizbežan. Ubacivanjem nekoliko novih elemenata, poput tipičnog Sony IC čitača kartica, ekrana osetljivog na dodir, skenera otiska prsta i plave klizeće tastature, prvi utisak je imresivan. U stvari, sve ovo dosta podseća na prethodne U serije mini Vaios, ali to je već druga priča. Ako ste posebno zainteresovani, Microsoft je u potpunosti podržan, a UX50 je spreman za Vistu.
 
   

Sony VAIO SZ serija – osvežena verzija

 

 

 

Jedna od najpoznatijih laptop serija koja je ikada izdata je Sony-jeva VAIO linija. Njegova SZ serija mobilnih računarskih sistema sada ima novog člana u familiji: potpuno novi Sony VAIO SZ6. Novi laptop uključuje serije poboljšanja i dodatke koje nemaju stariji modeli: "13. 3-inčni LED ekran sa pozadinskim osvetljenjem, hibridni hard drajv, kućište od indigo vlakana i kvalitetnu Santa Rosa brzinu” navodi sajt SpicyGadget. SZ6 ima Intel Core 2 Duo T7700 procesor sa radnom frekvencijom od 2. 4GHz koja je deo Santa Rosa mobilne platforme, tako da sa tačke gledišta čiste procesne moći koja je dostupna, on može da se smatra “najboljim” laptopom. Ali prijatna iznenađenja ovde ne prestaju pošto je ceo laptop težak samo 1,8 kilograma i upakovan je u faktor male forme. Za one korisnike koji ne zahtevaju najnovije i najmoćnije mobilne procesore koji su dostupni, postoje jeftiniji VAIO SZ6 modeli koji dolaze sa T7500 ili T7250 procesorima koji su ipak moćni ali po manjoj ceni. Za razliku od starijih modela iz SZ familije koji su bili opremljeni sa posebnom grafičkom karticom, Nvidia GeForce Go 7400 (starije kartice koje su počele da pokazuju znake starenja i ograničavale moć u novijim 3D programima) novi Sony VAIO SZ6 model dolazi sa Nvidia-inom GeForce 8400M GS grafičkom jedinicom. Ova nadgradnja je bila potrebna kada razmotrite da konkurentske kompanije kao što je Dell već izdaje laptopove sa sličnim grafičkim rešenjima. Još jedna dobra stvar za SZ6 je uključivanje hibridnog grafičkog sistema, koji se sastoji od dve posebne grafičke kartice (posebne i integrisane), koje omogućava korisnicima da se jednostavno prebacuju između dve grafičke kartice da bi postigli povećane 3D performanse ili povećan životni vek baterije (do šest sati). Još jedan hibridni pristup je ugrađeni hard disk drajv, pošto su čvrsti drajvovi i dalje ekstremno skupi i prilično ograničeni u kapacitetima skladištenja, a sastoji se od hard disk drajva sa kapacitetom od 160GB i fleš zasnovane memorije od 256MB. Uloga fleš memorije je da pomogne u smanjenju vremena koje je potrebno za butovanje i za poboljšanje rada programa kao i životnog veka baterije (pošto je čvrstom disku potreban samo mali deo energije koji je potreban tradicionalnom hard disk drajvu). "Ostale funkcije SZ6 uključuju 13. 3 inčni ekran sa LED tehnologijom osvetljen sa zadnje strane, interni DVD rezač, Sprint WiFi i bežične širokopojasne konekcije zajedno sa CMCIA i ExpressCard-om u 13. 3-inčnom faktoru forme", navodi sajt PC210.
 
   

Sony-jeva linija notebook računara od ugljeničnih vlakana

 

 

 

Potreban vam je neki lakši notebook, koji ćete moći da nosite sa sobom ma gde da krenete? Sony je sada u stanju da ispuni ovaj vaš zahtev, sa svojim najnovijim modelima iz serije VAIO G11. Nova linija notebook računara je specijalno dizajnirana za potrebe onih poslovnih putnika kojima je neophodan prenosivi računar koji će rešavati njihove probleme, umesto da ih stvara. Njihov vrhunski dizajn ima za cilj da ove uređaje transformiše u poslovne alate koji svojim vlasnicima nikada neće davati razloga za brigu, otežavati im rad ili im odvlačiti pažnju. Model G11 težak je svega 1. 12 kg sa sve baterijom, koja je ovog puta zaokupila mnogo veću pažnju Sony-jevih inženjera. Naime, ovaj dopunski izvor napajanja je sveden na zaista minijaturne proporcije: kraći je od olovke i teži svega 170 g. U ovom slučaju, u Sony-ju su primenili napredne laminatne materijale, izrađene od slojeva ugljeničnih vlakana, kako bi dodatno smanjili masu baterije, ali da to ne bude na uštrb izdržljivosti njenog kućišta i poklopca. “Serija notebook računara VAIO G11 predstavlja rezultat zajedničkih napora naših inženjera na identifikovanju faktora po kojima se prihvatljivo razlikuje od izuzetnog,” kaže Jun Koyama, direktor marketinga u Sony-jevoj poslovnoj jedinici VAIO Of Europe (VOE). “Mi, naime, svojim poslovnim klijentima nismo želeli da ponudimo prihvatljiv model notebook-a. Hteli smo da im ponudimo izuzetan notebook računar, skrojen prema njihovim potrebama, i upravo to smo i uradili. ” Evo najvažnijih tehničkih karakteristika VAIO VGN-G11XN/B/T modela: Intel® Ultra Low Voltage Core™ Solo U1500 (1. 33GHz) procesor 1GB (2GB kod VGN-G11VN/T modela) RAM memorije 100GB skladišnog prostora, uz primenu Hard Disk Drop Protection tehnologije Grafika: Intel® 945GMS čipset, sa Intel-ovom internom grafikom Multi-format Dual Layer DVD±RW/RAM optički drajv 12. 1-inčni displej sa XGA rezolucijom i LED tehnologijom visoke osvetljenosti Prepoznavanje otisaka prstiju, pomoću Trusted™ Platform Module (TPM) hardverskog modula Podrška za Intel-ov bežični LAN 802. 11 a/b/g Gigabit Ethernet, 2 x USB 2. 0, Memory Stick Duo slot, Secure Digital slot Spoljne dimenzije kućišta: 277 x 215 x 23. 5 – 25. 5mm (širina x dubina x visina) Masa: 1. 12kg Operativni sistem: Windows Vista Business (postoji i podrška za Windows Vista Premium Logo) Za sada još uvek nema pouzdanih informacija o datumu pojavljivanja ovih modela na tržištu, niti o njihovoj maloprodajnoj ceni.
 
   

Sport i Playboy u mesecu ljubavi

 

 

 

Ovo je bio prilično pretrpan mesec za igrače širom sveta, sa lavinom slavnih igara i bilo je teško pružiti svima ljubav koja im je potrebna, naročito na dan Svetog Valentina. I nama je došlo u ruke naše sledovanje rip-offa, kao što je Ghost Rider koji je razočaravajući čak i više nego film a imali smo prilike da isprobamo i neke odlične igre kao što su Gran Turismo 4 ili Resident Evil 4. Bilo je rok and rolla sa Guitar Hero 2, koji nudi savršen način da svirate gitaru svojim voljenima na dan Svetog Valentina. Što se tiče muške publike, takođe smo imali proizvoda za razmenu sa odličnim partijama rvanja na WWE SmackDown vs RAW 2007 i mnogi od nas su balavili dok smo igrali još jedan rip-off, Playboy: The Mansion, koji predstavlja još jednu igru koja oponaša “The Sims”. Niko nije zanemario sportove i naši prsti ostali su u formi zahvaljujući NHL 07, NBA Live 07 i Winning Eleven Pro Evolution Soccer 2007. Pošto smo dobili svoj deo romanse i divnih momenata, neki od nas su mogli da uživaju igrajući Castlevania: Lament of Innosence, još jedna gotska romansa, prepuna vampira i mladih gospi u nevolji. Neki od nas su varalice, čak i u mesecu ljubavi i nismo mogli da izostavimo one odlične Sonic and the Secret Rings Cheats, da ne spominjenom one stvarno jako željene Crackdown Cheats and Hints. Da se vratimo na polje sporta gde su momci uživali u Top 10 Sports Simulators Cheats 2007, dok su devojke sigurno volele one Top 10 RPG Cheats 2007. Par meseca? The Legend of Zelda: Twilight Princess i Final Fantasy XII, dva poklona od bogova igara, pogotovo zato što govorim o varanjima za dve najbolje RPG igre na svetu.
 
   

Srećan rođendan Google

 

 

 

Želite da vidite kako je su izgledali logoi za godišnjice i slavljeničke datume: google. com Formirali su ga Sergey Brin i Larry Page koji su u to vreme bili studenti Stanford Univerziteta. Malo o vrednosti, iskazanoj u novcu:http://www. postchronicle. com/news/original/article_212105957. shtmlThe initial public offering from Google took place on 19th August 2004 which raised a massive $1. 67 million and making it worth $23 billion now. Danas Google zapošljava 13750 ljudi raznih profila. Članci: What’s Wrong With Being 10?Link: altogetherdigital. com
 
   

Srpskih top šest firmi i banaka

 

 

 

Samo šest firmi i dva osiguravajuća društva iz Srbije uspeli su da se upišu na listu od 500 odnosno 30 najboljih u srednjoj Evropi, prema istraživanjima konsultantske kompanije „Deloit“, češkog dnevnika „Hospodarske novini“ i poljskog lista „Zečpospolita“. S druge strane na listi 100 najuspešnijih banaka, ni jedna naša se ne nalazi na prvoj polovini liste, što pokazuje da je bankarsko tržište kod nas još uvek u razvoju. U odnosu na republike iz bivše Jugoslavije moglo bi se reći da je Srbija „u zlatnoj sredini“. Na listi se ne pojavljuje nijedna kompanije iz Crne Gore i samo jedna iz Makedonije. S druge strane, najviše ima slovenačkih kompanija (16) i hrvatskih (14). Srpskih top šest su Naftna industrija Srbije, „Delta holding“, „Telekom Srbija“, „Srbijagas“, „Ju-Es stil“ i Elektroprivreda Srbije. „Blic“ je pitao čelne ljude ovih kompanija koliko im znači pojavljivanje na ovoj listi, kao i koliko će to uticati na potencijalne investitore. Srđan Bošnjaković, generalni direktor naše najbolje rangirane kompanije Naftne industrije Srbije, kaže da 22. mesto na listi potvrđuje da su svi pojedinačni uspesi ostvareni doveli do približavanja osnovnom cilju, a to je da budu što bliže regionalnom tronu. - Ovo je i motivacija za naše buduće poslovne korake, a verujemo da će ova lista biti i jedna od referenci koje će nas preporučiti i potencijalnom strateškom partneru i bankama - priča direktor NIS-a. Miloš Milanković, generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“, smatra da to što su se našli na ovoj listi znači da imaju potencijala i mogućnosti da postanu regionalni lider u gasnoj privredi u ovom delu Evrope. - Svakako da godi to što smo se dobro pozicionirali među najboljim kompanijama u regionu. Ta činjenica nam otvara velike mogućnosti jer ne samo da će to uticati na interesovanje potencijalnih investitora, već će biti i podsticajni faktor za povezivanje u gasnom sektoru - kaže Milanković. Milka Forcan, potpredsednik „Delta holdinga“, slaže se da je to vrlo značajno priznanje njihovom uspešnom i kvalitetnom poslovanju, ali da oni neće biti zadovoljni sve dok se na ovoj listi ne nađu među prvih deset. - Podatak da se šest naših firmi nalazi na listi 500 najboljih zvuči ohrabrujuće, ali tek kad se uporede podaci sa Hrvatskom i Slovenijom dobija se realna slika odnosa ekonomske moći zemalja u regionu i vidi se naša objektivna slabost - kaže Milka Forcan. Generalni direktor „Ju-Es stila Srbija“ Daglas Metjuz kaže da za njih mesto među najuspešnijim kompanijama srednje Evrope znači da su napravili veliki napredak. Gospodin Metjuz takođe smatra da je generalno napravljen i veliki pomak među firmama koje rade u Srbiji. Prema rečima ekonomiste Dejana Šoškića, ukupni prihodi jesu interesantan, ali i nedovoljan podatak da bi se Srbija tretirala kao dobro investiciono područje. - Investitore bi više trebalo da zanima kolike su profitne stope u delatnosti kojom planiraju da se bave, a bitan je i nivo pravne zaštite, efikasnost sudova, kao i stepen korupcije. Prihodi neke kompanije mogu biti i posledica monopola - objašnjava naš sagovornik.   http://www. krediti. co. yu/vesti. php?newsid=1210  
 
   

Srpsko izdanje Wordpressa

 

 

 

Srsko izdanje Wordpress-a. Link za preuzimanje.  
 
   

Šta ako ispunite ograničen prostor na Gmailu?

 

 

 

Sada Gmail nudi 2861. 955394 megabajta slobodnog prostora ali šta će se desiti ako iskoristite ceo ovaj kapacitet? Da li će se vaš nalog blokirati ili će se veličina prostora automatski povećati? Dakle, šta će sada biti, a Google? Ozbiljno. Pre nekog vremena, Yahoo je započeo novu bitku za email korisnike tako što je Sunnyvale kompanija objavila da planira da ponudi neograničen prostor za skladištenje za sve vlasnike Yahoo!Maila. U stvari, to je već počelo da radi od početka maja tako da srećnici već koriste neograničenu veličinu i Yahoo Messenger je implementiran direktno u mail interfejs. Nakon toga, zvaničnici kompanije Google su pokušali da odgovore na Yahoo-ove izjave i potvrdili su da će Gmail uskoro ponuditi neograničenu veličinu prostora za skladištenje samo da bi ponuda bila bolja nego Yahoo-ova. Mežutim, to je izgleda bila samo šaljiva opaska pošto izgleda da nema zvaničnih planova za neograničenu veličinu Gmail naloga. E sad, šta bismo trebali da uradimo ako bi se naši nalozi napunili porukama i ako bismo dosegli granicu prostora za skladištenje? Postoji nekoliko rešenja koja su u opticaju, ali nijedno od njih nije dovoljno lako da bi predstavljalo prednost za Gmail. Pre svega, možete da kreirate drugi Gmail nalog zato što je on besplatno dostupan i da preusmerite sve mailove koji pristižu u ovaj novi Inbox. Isto tako, možete da sačekate malo dok kompanija ne poveća veličinu prostora za skladištenje.
 
   

Šta biste trebali da znate o registraciji domena

 

 

 

Prisutnost na Internetu je integralni deo svakog posla, mada mnogi ljudi ne znaju gde da počnu. Ja ću vam u ovom članku pomoći da registrujete domen, što uvek predstavlja prvi korak u procesu pokretanja web sajta. Nadam se da ste već odlučili o imenu domena, proverili ste njegovu dostupnost, i spremni ste da ga registrujete, zato što će sledeći saveti dotaći neke stvari koje bi svako ko pokreće web sajt trebao da zna.   Pronađite odgovarajućeg registratora: Ako ste već koristili registratora domena kome verujete preporučujem da ostanete sa njim. Email adrese se menjaju i lozinke se gube, zato držite sve domene pod jednim nalogom kad god je to moguće. Čekajte vreme obnavljanja zakupa domena da biste preneli sve vaše domene na vašeg omiljenog registratora. Uvek izaberite dokazano akreditovanog registratora koji je izlistan u ICANN bazi podataka. Registrujte domen sami: Čuvajte se “besplatne registracije domena” pošto to može potencijalno da se pretvori u bitku o starateljstvu. Kada web hosting kompanija registruje vaš domen, ona može da izlista sebe kao registratora ili administrativni kontakt, što ih čini legalnim vlasnicima imena domena. Oni mogu da preuzmu vaš domen ako i kada odlučite da promenite hosta, zato nikada nemojte da dozvolite da neko drugi registruje vaš domen. Takođe tako rizikujete da izgubite ime domena ako mala kompanija za hostovanje koju ste angažovali prekine sa radom. Ako se to desi, želim vam puno sreće u vraćanju domena. Verujte mi, video sam da se ovakve stvari dešavaju. Eliminišite konkurenciju: Ne postoji ograničenje u broju domena koje jedna osoba može da registruje. Ako možete sebi finansijski da priuštite, registrujte više varijacija. Kupite tačka net (vaše ime. net i . org), kupite domene sa promenjenim redosledom slova (Flickr nasuprot Flicker), skraćenice (tmc. com). Nije neuobičajeno da prevaranti kreiraju web stranice pune oglasa da bi iskoristili ljude koji slučajno ukucaju pogrešnu web adresu. AP je nedavno skrenuo pažnju na novu prevaru  koja se zove “isprobavanje domena” u kojoj kompanije registruju domene da bi testirali koliko su oni profitabilni u prvih pet dana. Ako imaju mali profit od oglasa oni ih zadržavaju, ako ne “vraćaju” ih nazad registratoru. To izaziva probleme i manjak imena domena za nas ostale. Čak je i Neiman Marcus naišao na probleme sa Dotster-om, koji je pokrenuo sajt sa oglasima na NeimuMarcus. com. Ironično, Dotster je cenjeni i ustoličeni registrator. Zaključajte domen: Nakon sveg posla koji ste uložili želećete da imate dati domen na veoma dugo vreme. Nemojte da registrujete domen iz godine u godinu, osim ako niste sigurni kuda vodi vaš sajt. Mnogi ljudi, uključujući i mene, su izgubili neke odlične domene zato što su zaboravili da ažuriraju njihov zakup. Mnogo toga se desi za godinu dana i ako niste pažljivi zaboravićete gde je registrovan domen ili kada mu ističe registracija. To je razlog zašto uvek morate da ažurirate kontaktne informacije, naročito email adresu. Ovih dana većina registratora ima opciju za automatsko ažuriranje koja mnogo pomaže. Uštedite novac: Nekada je godišnja registracija domena koštala više od 70 dolara godišnje. To je bilo pre nego što su se pojavili konkurenti u registraciji domena. Sada postoje desetine registara i cene su se drastično spustile. Možete da pronađete registratora koji će naplatiti negde između 2 i 10 dolara godišnje. Čitajte između redova, naročito kada se povede priča o pbnavljanju zakupa domena. Privatno registrujte domen: U zadnje vreme postoji povećana navala ponuda za obnovu domena od konkurenata koje stižu u mailbox-ove. Mnogi mogu da dođu do zaključka da registratori prodaju vaše lične informacije drugima, ali svako ko je uradio pretragu na Whois bazi podataka videće kako je lako pronaći ime vlasnika sajta, email adrese i datume isteka domena kroz javne DNS zapise. Postoji mnogo dostupnih skriptova koji će špijunirati i ekstrahovati ovu informaciju za marketinške firme. Ako ne želite da vaši lični podaci plutaju sajber svetom, razmislite o privatnoj registraciji koja je dostupna uz malu nadoknadu. Međutim vidim da postoji sve više registratora koji nude ovu opciju bez dodatne naplate.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272