Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Hardver

Ukupno: 579, strana 25 od 29

Seagate otkriva svoj prvi hard disk drajv od 1 terabajta

 

 

 

Nakon nekoliko meseci u toku kojih ništa novo nije izašlo kroz Seagate-ova vrata, u utorak je proizvođač hard drajvova u tišini počeo da isporučuje veleprodajama i svojim partnerima svoj hard disk drajv (HDD) od jednog terabajta. Na žalost, ovaj hard disk drajv od jednog terabajta pojavio se pola godine nakon izdavanja Hitachi-jevog Deskstar/Cinemastar 7K1000. Međutim što se tiče performansi novi Seagate Barracuda 7200. 10 koristi bafer od 16MB i četiri ploče diska od 250GB. To ga stavlja malo ispred Hitachijeve jedinice u terminima prostora za skladištenje po ploči diska ali ga stavlja iza 7K1000 što se tiče veličine bafera (16MB nasuprot 32MB). Činjenica da on koristi podešavanje sa 4-glave/8-ploča pomaže mu da postigne 180GB/kvadratni inč što je primetno poboljšanje u odnosu na 148 Gb/s što je trenutni indeks skladištenja za 7K1000. Evidentno je da Hitachijeva jedinica koristi 5 ploča diska i 10 glava da bi postigao isti prostor skladištenja. Međutim to ne znači da 7200. 10 izvlači bolje brojeve. U stvari Seagateova jedinica koristi 13W dok Hitachijev HDD koristi oko 13. 6W kada je pokrenut u punoj snazi. Akustike su čak i bolje na Hitachijevoj jedinici (3. 2 zvona nasuprot 3. 7 zvona za 7200. 10). Što se tiče pojavljivanja Seagateovog novog hard disk drajva od 1TB, Brian Dexheimer, šef prodaje i marketinga za Seagate je izjavio: “Seagate ostaje fokusiran na tranziciju hard drajva na normalnu tehnologiju i održavanje prostornog vođstva da bismo odgovorili potrebama potrošača koji traže veće prostore za skladištenje i veću pouzdanost. Gustina po jedinici površine ovog proizvoda najbolje opisuje naš trud da isporučimo tehnologije koje su neprikosnovene u organizaciji, skladištenju, zaštiti i deljenju digitalnog sadržaja. "Trenutno nema očekivanog MSRP pošto novi HDD neće biti dostupan u prodavnicama još oko mesec dana. Na primer, Hitachi Deskstar 7K1000 1TB ima predloženu cenu proizvođača (MSRP) od 399 dolara dok nova jedinica od 750GB iz Western Digitala je čak i jeftinija u terminima cena/GB (249 dolara po jedinici proizvoda). Nadajmo se da će prvi benchmarkovi potvrditi njegov kvalitet zato što sam prilično siguran da neće biti jeftiniji od 7K1000.
 
   

Second Life, sada i na mobilnim telefonima

 

 

 

Vollee, kompanija koja se bavi kreiranjem zabavnih sadržaja za mobilne telefone sa sedištem u SAD-u je objavila da će preneti Second Life iskustvo na 3G mobilne telefone. Beta verzije Second Life-a za mobilne telefone će biti otvorena za korisnike u maju 2008. godine i biće besplatna. Ako ne znate šta je Second Life, mi ćemo vam reći. Second Life je neka varijanta igre / 3D virtuelnog sveta (razvijenog od strane Linden Research) koji je u potpunosti izgrađen od njenih stanovnika - stanovnik može da bude bilo koji korisnik koji ima pristup ka Internetu i PC solidnih performansi. Inicijalno lansiran 2003. godine, Second Life sada ima 4 miliona stanovnika koji stupaju međusobno u interakciju, baš kao i u stvarnom svetu: kupuju i prodaju stvari, igraju igre, gledaju filmove, flertuju, uživaju u seksu i tako dalje (sve unutar virtuelnog sveta, naravno). Igra je kompatibilna ne samo sa Windowsom (2000, XP i Vista), već i sa Mac OS i Linux operativnim sistemima. I uskoro, zahvaljujući kompaniji Vollee, čitavo iskustvo će takođe biti dostupno na mobilnim telefonima. Second Life servis za 3G mobilne telefone je rekreirao ovaj onlajn svet i prilagodio ga mobilnim telefonima. Novi korisnici će po prvi put moći da isprobaju Second Life na svojim mobilnim telefonima, dok će postojeći stanovnici moći da se uloguju bilo kada dok se nalaze na putu. "Ono što smo mi razvili je servis koji po prvi put omogućuje korisnicima da uđu u trajni virtualni 3D svet onako kako treba da se iskusi na vašim mobilnim telefonima," rekao je Martin Dunsby, CEO kompanije Vollee. "Na ovaj način mobilni telefoni polako prerastaju u platformu koja je stalno konektovana sa virtuelnim svetom i njegovom onlajn zajednicom. " "Za Linden Labs, ovo predstavlja intuitivni način da se proširi domet i pristupačnost Second Life Grid platforme," rekao je Chris Mahoney, Business Development Manager u Linden Lab. "Ovo je odličan način da stanovnici Second Life-a ostanu povezani sa svojim prijateljima i poslom bez obzira gde se nalaze. " Korisnici mobilnih telefona koji žele da se unapred registruju za Second Life za mobilne telefone treba da odu na Vollee web sajt na ovu adresu. Za početak, servis će biti dostupan samo u SAD-u, ali uskoro će biti dostupan i za druge zemlje.
 
   

Sega E.M.A. robot hoda kao žensko i radi neke druge ženske stvari

 

 

 

Ima nešto zbog čega se osećamo vrlo neprijatno kada gledamo robota sa izrazito ženskim telom koji hoda kao dama i nudi neke raznorazne usluge. Danas je Sega predstavila E. M. A. (Eternal, Maiden, Actualization) robota koji peva, pleše, i - da - ljubi se. Ako joj priđete dovoljno blizu, E. M. A. ulazi u ljubavni mod i, pa ostalo zavisi od tebe, momak. Sa infracrvenim senzorima koji joj omogućuju da izbegava prepreke (i, izgleda, sposobnošću da oseti vašu želju za ljubavlju), pokretnim laktovima, ramenima, strukom i kolenima, E. M. A. će se prodavati za 175 dolara počev od 26. septembra. Pročitajte PDF
 
   

Sharp najavljuje najmanji 5-megapikselski CMOS senzor na svetu

 

 

 

S' vremena na vreme Sharp počne da trubi svoju reklamu vezanu za veličinu senzora. Nema potrebe da naglašavamo da je malo superiorno u ovoj diskusiji, a Sharp još jednom tapše samog sebe po ramenu zbog RJ63SC100. Ovaj 5-megapikselski CMOS senzor je navodno najmanji senzor sa dimenzijama 9. 5- x 9. 5- x 6. 6-milimetara, i bez problema će se smestiti u već pretpanu unutrašnjost mobilnih telefona budućnosti. Prvi uzorci će se pojaviti krajem maja po ceni od 96 dolara, dok će komercijalna proizvodnja početi mesec dana kasnije.
 
   

Skype angažuje HelloSoft tehnologiju radi poboljšanja svog VoIP klijenta

 

 

 

Skype for Windows Mobile je trenutno jedini Skype-ov klijentski progam za mobilne telefone, koji se može koristiti kako na “pametnim” telefonima (smartphones), tako i na Pocket PC računarima. Vlasnici uređaja na kojima su instalirani Symbian i Palm OS još uvek nemaju mogućnost korišćenja Skype servisa, a izgleda da su u ovoj kompaniji odlučili da i dalje ignorišu pomenute dve platforme, te da firmi HelloSoft daju licencu za poboljšanje postojećeg klijenta za Windows Mobile. Naime, iz HelloSoft-a stižu vesti da je njihova Internet-Telephony tehnologija dobila sve potrebne licence i da će uskoro biti inkorporirana u Skype-ov komunikacioni softver. Ova tehnologija će korisnicima omogućiti da uživaju u besplatnoj i visoko kvalitetnoj telefonskoj komunikaciji ma gde da se nalazili, pod uslovom da se preko svojih “pametnih” telefona i “džepnih” PC računara mogu prikačiti na Internet. “Budući da se odlikuju dizajnom niskog profila, HelloSoft proizvodi su krajnje ekonomični sa aspekta cene i utroška električne energije,” kaže Krishna Yarlagadda, predsednik i izvršni direktor kompanije HelloSoft. “Naša tehnologija će mladim ljudima, koji se danas prosto ne odvajaju od svojih mobilnih telefona i bežičnih uređaja, omogućiti nesmetano korišćenje Skype servisa u pokretu. Veoma smo počastvovani što nam se pružila mogućnost da svojim znanjem i trudom doprinesemo poboljšanju performansi Skype-a za Windows Mobile. ” “Mi neprekidno tragamo za novim načinima poboljšanja kvaliteta čujnosti prilikom korišćenja Skype servisa,” ističe Eric Lagier, direktor Odseka za poslovni razvoj, hardver i mobilne telefone u Skype-u. “Saradnja sa firmom HelloSoft pomoćiće nam ne samo da milionima Skype korisnika širom sveta pružimo kvalitet veze kakav oni od nas očekuju, već i da im omogućimo da na svojim mobilnim telefonima ostvare istu čujnost na kakvu su navikli prilikom korišćenja Skype-a na svojim PC računarima. ” Firma HelloSoft nudi širok asortiman VoIP proizvoda koji, po svojoj ceni i performansama, mogu da zadovolje brojna profitabilna tržišta, među kojima su najznačajnija tržišta tzv. multi-mode mobilnih telefona i PDA uređaja. Njena, više puta nagrađivana VoIP tehnologija, smatra se trenutno najoptimalnijim i najsveobuhvatnijim softverskim rešenjem u ovoj oblasti industrije telekomunikacija.
 
   

Slika dana - Prstenovi za mladence koji spajaju

 

 

 

Nut i Bolt prstenovi Najbolje je da mladenci prvo spoje prestenove, a tek onda ih stave na ruke. Nakon toga mogu u svet i život. Link.  
 
   

Softverska brava za zaključavanje iPhone-a

 

 

 

Izgleda da kompanija Apple ima veoma jak razlog za “zaključavanje” softvera na svom iPhone-u. Prema zvaničnim izjavama, ograničavanjem razvoja softvera za iPhone, ovaj uređaj će biti znatno bezbedniji, a eventualni napadači neće dobiti priliku da otkriju njegove ranjivosti i osmisle taktiku napada. Uprkos svemu, čini nam se da je ideja o očuvanju iPhone-a kao potpuno zatvorenog uređaja, na kojem neće moći da se izvršavaju čak ni Java aplikacije, pomalo prestroga i svakako razočaravajuća za mnoge ljude koji će iPhone želeti da upotrebe i za nešto drugo, a ne samo za preslušavanje muzike i gledanje filmova. Prema rečima Eric Chien-a, istraživača u Symantec-u, “ukoliko iPhone ostane zatvoren uređaj, čak bez Java aplikacija ili widget-a, da i ne govorimo o matičnom kodu, onda će rizik od infekcija biti za nekoliko redova veličina niži. ”Sličnog mišljenja je i Steven Jobs. “Ovo su uređaji koji moraju pouzdano da rade, a to se ne može ostvariti ukoliko dopustimo da korisnici u njih proizvoljno tovare softver kako im padne na pamet,” izjavio je Jobs novinarima. “To ne znači da ćemo sav softver morati sami da kreiramo, već da moramo ostvariti strožiju kontrolu okruženja. ”Ipak, poznato je da neki drugi uređaji, kao što je, na primer, mobilni telefon Nokia S60, sasvim lepo funkcionišu, bez obzira što korisnicima nude mogućnost da sami odluče da li će instalirati dodatne aplikacije ili ne. Nadalje, stručnjaci u ovoj oblasti tvrde da, uprkos ukidanju svake mogućnosti instaliranja aplikacija na iPhone, to ni izdaleka neće eliminisati sve moguće bezbednosne rizike. “Da li maliciozni softverski programi (za iPhone) uopšte postoje? Verovatno,” kaže Chien. “Ali sasvim je sigurno da količina malicioznog softvera nikada neće dostići razmere koje danas važe za Windows, niti onaj stepen zlonamernosti koji je uočljiv kod savremenih mobilnih uređaja. ” Mada je, kao što narod kaže, definitivno bolje sprečiti nego lečiti, evidentno je da će se mnogi ljudi opredeliti za neki drugi tip mobilnog telefona, koji im pruža znatno veće mogućnosti prilagođavanja njihovim potrebama.
 
   

Solarno kuvanje: Želite da probate?

 

 

 

KITV je intervjuisao čovek iz Honolulu-a koji je razvio specijalnu rernu (ili roštilj) koji radi na solarni pogon. Kliknite na link da biste pogledali video. Adresa: tech/2008/05/06/allgire. hi. sun. cooker. kitv
 
   

Solid Alliance nudi USB flash drajvove u stilu Lego kocaka

 

 

 

Ne možemo da kažemo da se još niko nije poigrao sa USB flash drajvovima koji naginju po izgledu na Lego, ali ko bi mogao da se žali ako dobije još istog "Lego feeling-a"? Imajući u vidu planetarnu popularnost Lego kocaka, Solid Alliance je lansirao svoj USB Brick Key. Ovaj USB uređaj dolazi u zelenoj, crnoj, plavoj, žutoj i crvenoj varijanti i nudi 1GB internog prostora za skladištenje, ali na žalost, cenu su zaboravili da nam napišu. Feel free to take one last peek after the jump, you know you can't resist. Link ka engleskoj verziji japanskog članka
 
   

Sony Ericsson bluetooth satovi za lepši pol

 

 

 

. . zahvaljujući Sony Ericcson MBW-200 ručnom časovniku sa bluetooth tehnologijom, vaš sat će vibrirati i indentifikovati poziv ili SMS. Na Vama je da li ćete poziv odbiti ili prihvatiti pritiskom tastera na svom satu. Jednim pogledom, videćete ko Vas zove, koliko je sati, jednim pritiskom možete promeniti muziku na telefonu ili koristiti sat kao daljinski upravljač kada je telefon na drugom kraju sobe.
 
   

Sony Ericsson lansira Z780 i G502 mobilne telefone

 

 

 

Sony Ericsson je upravo najavio izlazak dva nova modela u srednjoj klasi. Z780 je globalni brat najavljenog Z770 za Evropu. Ovaj mobilni telefon dolazi sa UMTS/HSDPA 850/1900/2100 i quad-band GSM/GPRS/EDGE radiom. Iako dolazi napunjen sa Google Maps for Mobile i aGPS navigacijom, od njih nećete imati mnogo koristi na malecnom ekranu rezolucije 128 x 160 piksela i nepoznatih dimenzija. G502 takođe ima Maps ali mu fali podrška za aGPS. Ali o tome ne treba da brinete ako živite u SAD pošto će ovaj model ostati u Evropi sa UMTS/HSDPA 2100 i GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 radiom. Oba modela poseduju ekspanziju za M2 memoriju, Bluetooth, i kameru rezolucije 2 megapiksela.
 
   

Sony isporučio milion PS3 konzola u Japanu – planirani cilj nije ostvaren

 

 

 

Japanska kompanija Sony, 16. januara je objavila vest o prodaji milion PlayStation 3 konzola na tržištu Japana, ali sve su glasnije spekulacije o tome da kompanija neće uspeti da ostvari planirani obim prodaje od 6 miliona ovih uređaja na globalnom tržištu do početka marta meseca. U ogranku Sony-ja zaduženom za proizvodnju igračkih konzola, Sony Computer Entertainment, kažu da je ukupan broj prodatih PS3 uređaja u svetu dostigao 2 miliona za otprilike dva meseca nakon njihovog lansiranja na tržištu, dok je prvobitni cilj bio da se ova cifra ostvari do kraja decembra prošle godine. Sony je svoju novu video konzolu na japansko tržište izbacio 11. novembra, a šest dana kasnije ona se pojavila i na tržištu Severne Amerike, gde trenutno vodi ogorčenu borbu sa Microsoft-ovim Xbox 360 i Nintendo-vim Wii, oko vodeće pozicije na tržištu igračkih konzola vrednom 30 milijardi dolara. Pomenuta vest je objavljena samo dan nakon što je Nomura Securities svoje prvobitne procene smanjila za čitavih 25 procenata, odnosno na 4. 5 miliona prodatih uređaja do marta meseca, predviđajući da će obim prodaje biti znatno gori od očekivanog. Hiroshi Kamide, analitičar brokerske kuće KBC Securities, takođe procenjuje da će Sony do marta uspeti da proda samo nešto malo preko 3 miliona PS3 konzola, prvenstveno zbog njihove visoke cene i nedostatka dovoljnog broja igrica za ovu konzolu. “Najznačajniji faktor je cena,” rekao je on. “Sa stanovišta korisnika, teško je naći ijedan valjan razlog zbog kojeg bi za ovaj uređaj trebalo izdvojiti toliku sumu novca. ” Najnovija Sony-jeva konzola se u SAD prodaje po maloprodajnoj ceni od 600 dolara, dok Xbox košta 400, a Nintendo-v nešto slabiji uređaj Wii košta svega 250 dolara. Treba, takođe, napomenuti da je Xbox 360 na tržištu debitovao još 2005. godine, dok je Nintendo lansirao Wii 19. novembra u Americi i 2. decembra u Japanu. Prema izveštaju objavljenom u časopisu Enterbrain, koji se bavi video igricama, prodaja Wii uređaja na području Japana je već krajem decembra nadmašila prodaju PS3 konzola, a prema podacima firme za istraživanje tržišta, NPD, isti je slučaj i na tržištu SAD. Uprkos tome, u kompaniji Sony Computer Entertainment se i dalje uporno drže plana da do kraja marta isporuče 6 miliona PS3 konzola. Prema prognozama firme Nomura, procenjuje se da će u sezoni 2007/08 broj prodatih uređaja iznositi 10 miliona, umesto prvobitno planiranih 16 miliona, a u sezoni 2008/09 svega 11 miliona umesto planiranih 18 miliona. “Što se tiče igračkih konzola za kućnu upotrebu, gde je centralnu ulogu, po našem mišljenju, uzurpirao ručni prenosivi uređaj Nintendo DS, smatramo da će odsustvo dominantnog proizvoda dovesti do dugotrajnog rata na tržištu,” napisao je analitičar firme Nomura, Yuta Sakurai, u jednom izveštaju svojim klijentima. “Kako sada stvari stoje, mišljenja smo da će prodaja Wii konzola nastaviti da raste, prvenstveno zbog postojanja mnoštva atraktivnih softverskih naslova i široke korisničke baze,” zaključuje on.
 
   

Sony je kreirao sistem gorivnih ćelija izuzetno malih dimenzija

 

 

 

Konačno možemo mirno da spavamo noću znajući da je Sony kreirao prototip sistema gorvnih ćeija koji može da stane u šaku. Kombinacija litijum-polimerskih baterija, rezervnih baterija i strujnih kola je namenjena mobilnim telefonima budućnosti. Prema inženjerima kompanije, "Naš cilj je bio da integrišemo (gorivne ćelije) u mobilne uređaje i konačno smo stigli do nivoa komercijalnog dizajna". Ovo sićušno pakovanje koristi metanol kao gorivo a snabdevanje kontroliše pomoću hibridne pumpe, koja mu omogućuje kontrolu potrošnje na osnovu potreba sistema. Sony tvrdi da samo 10ml metanola može da snabdeva energijom mobilni uređaj tokom 14 sati gledanja video klipova. Naravno sve ovo lepo zvuči na papiru, ali hoćemo li mi onda morati da posećujemo male metanolske stanice kojima upravljaju timovi miševa kako bismo napunili mobilni telefon? Pa valjda nećemo. Šta vi mislite?
 
   

Sony je predstavio svoje SSD laptop računare

 

 

 

Solid State Drive-ovi (SSD) će najverovatnije biti glavni hit ove jeseni i kompanija Sony će se pridružiti ovoj bici sa novim TZ18GN. To je prvi Vaio računar koji poseduje SSD. Kapacitet nije baš onakav kakav se mogao očekivati od Sony-ja i iznosi samo 32GB. Ovaj laptop je veoma mali, poseduje 11. 1’’ LCD ekran koji zauzima čitavu jednu stranu, a ukupne dimenzije su mu samo 22. 7×2. 25×19. 8cm. Težina ovog računara je oko 1. 2 kilograma. Ono što će obradovati sve korisnike (ako je istina, a što Sony stalno naglašava) je da će vam biti obezbeđeno 11. 5 sati neprekidnog rada.
 
   

Sony konačno odgovara na mane koje se tiču kompatibilnosti unazad

 

 

 

Nakon što su dobili dobru dozu kritika koje se tiču problema sa kompatibilnošću, Sony je konačno istupio i bacio malo svetla na tu temu: „Mi smo procenili rasprostranjenost problema sa kompatibilnošću, i nastavićemo da ga neutrališemo sve do lansiranja. Zbog toga u ovoj fazi nije moguće obezbediti podatak o tačnom broju naslova koji su sada kompatibilni, ali blizu lansiranja PS-a 3 korisnici će moći da saznaju da li su njihovi omiljeni naslovi kompatibilni unazad. Ovaj sajt će biti dostupan od 23. marta kako bi se poklopio sa danom lansiranja“. Već nekoliko dana se zna da će postojati lista igara koje su kompatibilne sa PAL PS3-om, koji će biti lansiran u Evropi, Africi i Australiji 23. marta. Ono što ja lično smatram malo čudnim je zašto će lista igara biti dostupna tačno na dan lansiranja i ni malo ranije. Ako bi oni u Sony-ju izdali listu kompatibilnih naslova ranije, ljudi bi imali veću šansu da razmisle o onome što će dobiti i onome što ne mogu da dobiju, što se tiče igara. Sve u svemu, Sony takođe pokušava dodatno da nas informiše promišljeno nam dajući savete kako da razlikujemo PAL i NTSC igre: „Na eksternom pakovanju PS3-a biće mali PAL logotip da bi vas obavestio da je PS3 pravljen za evropsko tržište. Broj modela će se takođe nalaziti na gornjoj površini PS3 pakovanja“. Vau, to je dobro znati! Bolje da ovo zapišemo da ne bismo napravili katastrofalnu grešku dok kupujemo svoju prvu PS3 igru. Pa, barem ćemo znati tačno o kojim igrama govorimo. To više nisu samo „neke“ igre, već će postojati lista specifičnih naslova 23. marta.
 
   

Sony se trudi da na sve moguće načine zezne svoje kupce!

 

 

 

Stvarno volim Sony. Oni su otkrili tako mnogo inovativnih načina da za**bu sopstvene klijente da je prosto neverovatno da još nisu propali. Već smo videli vlasničke formate, rootkit-ove na CD-ima i uskoro nepostojeću Sonyjevu muzičku prodavnicu koja će svoje kupce ostaviti na cedilu jer neće moći da slušaju muziku koju su od njih kupili ako promene hardver ili računar. A sada se pojavila još jedna priča koja je ovaj put vezana za Sony notebook-ove i način na koji blokiraju upotrebu jeftinijih baterija. Postoje izveštaji širom Interneta ( na primer ovde, ovde ili ovde), a po datumima vesti može da se vidi da ovo nije nov problem, već problem koji postoji vać godinama. Stvar je u sledećem: ako posedujete Sony laptop i želite da kupite odvojenu bateriju, moraćete da platite tri do četiri puta više za originalnu Sony bateriju u odnosu na generičku. Ali ako odlučite da kupite generičku bateriju može da se desi da vas probije hladan znoj. Sony u velikom broju laptopova ne dozvoljava da se koriste generičke baterije tako što je ugradio softversku ili hardversku zaštitu. Softverska zaštita se koristi u obliku fajla koji se zove ISBMgr. exe, koji sprečava upotrebu baterija koje nije proizveo Sony. Neki korisnici su uspeli da upotrebe generičke baterije tako što su uklonili ovaj program sa svojh laptopova (ISBMgr. exe se izgleda pokreće prilikom startovanja sistema, zato upotrebite msconfig ili autorun-ove da biste ga isključili). Jedan korisnik je opisao poruku o grešci koju dobija kada butuje Sony notebook sa generičkom baterijom: "Ja dobijam poruku o grešci koja kaže da baterija nije dobro ubačena ili da ona nije originalni Sony proizvod, da će notebook preći u hibernaciju i da baterija mora da se ukloni. Sa druge strane, hardverska zaštita ne može da se ukloni, što znači da ako imate notebook sa hardverskom zaštitom nećete moći da koristite obične baterije. U svetlu svih ovih diktatorskih poteza, Sonyjev slogan "It’s a Sony" dobija sasvim novo značenje, zar ne? Recite nam u komentarima šta vi mislite o ovakvom ponašanju Sonyja.
 
   

Sony Xperia ZR snima podvodni puni HD video i svako drugo podvodno snimanje

 

 

 

Sony Xperia ZRIznad vode je zabavno, ali je u vodi još zabavnije. Lepo ga operite, umesto da ga brišete:i
 
   

Sony-jeva SZ7 13.3-inčna linija laptopa dostupna za naručivanje

 

 

 

Pretpostavljali smo da će se uskoro pojaviti, ali nismo mislili da će danas već moći da se rezervišu (ali ne kod nas). Sony-jeva SZ7 linija - koju čine VGN-SZ780, VGN-SZ740, VGN-SZ680 i VGN-SZ640 - je postavljena na njihovom web sajtu, i mada se pretpostavke o datumu početka njihovog isporučivanja kreću od sledeće nedelje pa do nepoznatog datuma, nema razloga da ne osigurate jedan primerak i za vas, naravno, ako živite u inostranstvu. Pridružite se redu korisnika koji željno iščekuju neki od ovih modela  - samo se postarajte da imate u džepu 1,429. 99 dolara, u najmanju ruku.
 
   

Space Navigator

 

 

 

Letite kroz doline, podignite se do vrhova planina, sjurite se niz ulice ili kružite oko zemlje u jednom potezu pomoću novog uzbudljivog SpaceNavigatora. Sa početnom cenom od 59 dolara, 3Dconnexion je 3D navigaciju učinio pristupačnom i prihvatljivom za arhitekte, umetnike, studente i bilo koga drugog ko želi da uživa u 3D iskustvu. Idealan za Google Earth verziju 4 i Google SketchUp, 3Dconnexion-ov SpaceNavigator radi sa više od stotinu današnjih najpopularnijih i moćnih 3D aplikacija. SpaceNavigator je vaše virtuelno proširenje Tehnologija osetljiva na pritisak omogućava da kontrolna kapica postane vaše virtuelno proširenje. Pritisnite, povucite, okrenite ili vratite kapicu za delić inča da biste istovremeno spustili, zumirali i rotirali 3D sliku. Povećajte pritisak da biste išli brže ili smanjite pritisak da biste pravili složena podešavanja. Zašto biste koristili SpaceNavigator umesto miša? Ključna prednost SpaceNavigatora nasuprot miša i tastature je lakoća izvršavanja složenih podešavanja kamere i modela sa uzastopnim zaustavljanjima da biste promenili pravac, uveličanje ili rotirali modele. Pomoću SpaceNavigatora sve ove tri radnje možete da uradite odjednom. Istražite, pretražite, otkrijte pomoću Google Earth-a Podrška za Google Earth je ugrađena u SpaceNavigator tako da možete trenutno da pretražujete Zemlju, da prelazite i pomerate se gore i dole kao helikopter, da letite kroz 3D gradove i kanjone sa preciznošću i lakoćom. SpaceNavigator radi sa GoogleEarthom samo u Windowsu. Izrazite se u 3D-u pomoću Google SketchUp-a SketchUp omogućava bilo kome da lako prenese svoje ideje u 3D. Možete da modelujete skoro sve, od zgrada, aparata i automobila do pejzaža pa čak i ljudi. I ne treba da budete profesionalni dizajner da biste to uradili! Pratite čarobnjaka da biste počeli da koristite Navigator za nepun minut  Nikada ranije niste pretraživali u 3D-u? Nije problem. 3Dconnexion Configuration Wizard je interaktivna alatka koja koristi animaciju i sliku da bi vas vodio kroz pomeranja kontrolne kapice i konfigurisanju parametara. Configuration Wizard takođe obezbeđuje demonstracione aplikacije tako da odmah možete da vežbate ili da počnete da koristite uređaj. Specifikacije SpaceNavigatora Napredni optički senzor sa 6 stepeni slobode Mogućnost podešavanja brzine 2 funkcijska tastera koje je moguće programirati Težak samo 479 grama 2 godine garancije Windows sistemski zahtevi Sistem zasnovan na Intel Pentium 4/III ili AMD/Athlon procesoru 140 Megabajta slobodnog prostora na disku za instalaciju drajvera i plug-ina USB 1. 1 ili 2. 0 Windows XP SP2, x86 ili x64 Windows Vista 32-bit ili 64-bit Windows 2000 Macintosh sistemski zahtevi Sistem zasnovan na Dual-Core ili Core Duo procesoru, 512MB RAM ili 1Ghz G4 ili veći, 512MB RAM 10 Megabajta slobodnog prostora na disku za instalaciju drajvera i plug-ina USB 1. 1 ili 2. 0 Mac OS X 10. 4. 6 ili noviji Linux sistemski zahtevi Linux (Redhat Enterprise Linux WS 3, SuSE 9. 0 ili veći)
 
   

SpaceX je izveo uspešno statično lansiranje Falcon 9 rakete

 

 

 

Da li se možda sećate Space Exploration Technologies Corp-a, poznatog i kao SpaceX? Znate, privatne svemirske transportne kompanije koju je osnovao vlasnik PayPal-a Elon Musk, koja je osvojila prvo mesto na NASA Commercial Orbital Transportation Services takmičenju za njihovu Falcon raketu? Zadnje što smo čuli je da je SpaceX izgubio Falcon 1 tokom testnog lansiranja, ali je zato ove nedelje raketa Falcon 9 uspešno lansirana. Iako ona nije nigde otišla, uspešno statično lansiranje je dobra vest za kompaniju, a testiranje je obavljeno 2 meseca pre roka, što znači da će ova raketa imati velike šanse da postane zvanično prevozno sredstvo do Space Station-a kada Space Shuttle napusti službu 2010. godine.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272