Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 4 od 59

Ažuriran je novi Google Desktop za Mac korisnike

 

 

 

Google Desktop za Mac je nedavno ažuriran sa nekoliko poboljšanja za English korisnike i sa novim jezicima za ostatak sveta. Iako Mac verzija programa za oflajn pretraživanje nije previše stara, Google kompanija je stalno bila fokusirana na program i implementirala je 9 novih jezika: Chinese Simplified i Traditional, Dutch, UK English, French, German, Italian, Japanese i Spanish. Čak šta više, English potrošači koji koriste glavnu verziju programa su prilično srećni zato što nova verzija dolazi sa puno poboljšanja. Kao i obično, ažuriranja su distribuirana kroz funkciju za automatsko ažuriranje tako da ne postoji potreba da daunlodujete program osim ako ne želite ručno da ga ažurirate. “Dakle sa ovim izdanjem, mi smo radili ruku pod ruku sa Googlerima u Japanu, Francuskoj, Nemačkoj i mnogim drugim zemljama da bismo se uverili da proizvod odgovara postavljenim ciljevima u svakom od 9 novih jezika. Deo rada je bilo poboljšanje pretrage i podrške za indeksiranje za ne-Romanske jezike kao što su kineski i japanski” rekao je tim Google Desktopa. Ovo novo Google Desktop za Mac ažuriranje će zahtevati ponovno butovanje računara pošto će program prepraviti indeks fajla da bi poboljšao kvalitet pretraga kroz sve jezike. Google kompanija je spomenula u beleškama ovog izdanja da bi novi proces indeksiranja mogao da uspori računar i predlaže vam da se uverite da imate dovoljno prostora da biste izvršili operaciju. “U toku inicijalnog indeksiranja, Google Desktop može da ima značajan uticaj na računar, pogotovo ako je hard disk jako fragmentiran ili ima malo prostora na disku. Mi smo dizajnirali Google Desktop da bude upotrebljiv - ako i malo spor – u toku ovog perioda. Kada je indeksiranje završeno računar bi trebao da se vrati u normalu, tojest da se ubrza. Da biste ubrzali indeksiranje mi predlažemo da imate slobodno barem 10 procenata prostora na disku i da defragmentujete hard disk pre instaliranja”. Google Desktop za Mac je sada u mogućnosti da ignoriše spem poruke koje su otkrivene u email klijentima ali isto tako donosi podršku za kontakt grupe u Address Book-u i Entourage-u. Ako želite da daunlodujete najnovije izdanje Google Desktopa za Mac, možete to odmah da uradite sa ovog linka.
 
   

Ažurirana verzija Google Earth-a dostupna za preuzimanje

 

 

 

Google Earth je jedna od najmaštovitijih aplikacija koju možete preuzeti sa web sajta ovog pretraživačkog giganta i koja vam omogućava da na svom računaru direktno pregledate mape i druge sličice iz svih krajeva sveta, uz uslov da posedujete makar kakvu vezu sa Internetom. Kompanija je već nekoliko puta do sada unosila određena poboljšanja u ovu aplikaciju, obogaćujući je novim funkcijama, među kojima jedna od najnovijih omogućava interoperabilnost (zajednički rad) sa programom Google SketchUp, pomoću kojeg možete kreirati sopstvene trodimenzionalne modele gradova, zgrada i ulica, koje potom mogu biti ubačene u Google Earth. Ovaj pretraživački kolos takođe poseduje još jednu sličnu aplikaciju, pod nazivom Google Maps, pomoću koje možete pregledati mape i satelitske slike čitavog sveta, koristeći prikladan web interfejs kojem možete pristupiti preko oficijelnog web sajta posvećenog ovom servisu. Izgleda da je popularnost pomenuta dva servisa toliko velika, da su čak i teroristi počeli da ih koriste radi planiranja i organizovanja napada na britanske trupe locirane u Basri. Doduše, odmah nakon što su visoki zvaničnici britanske vojske ukazali na ovaj vid zloupotrebe, u Google-u su odlučili da detaljne fotografije “škakljivih” lokacija zamene starijim slikama, zabeleženim pre razmeštanja britanskih vojnika na ovo nestabilno područje. Pre neki dan, kompanija Google je u jednom blog postu objavila da sada na raspolaganju imamo mogućnost da uživamo u još većem broju fotografija, koje se mogu preuzeti direktno sa njihovog web sajta i na kojima su prikazani fascinantni prizori izlazaka Snca, snimljeni u najrazličitijim delovima sveta. “Sada je tu jedan potpuno novi sloj Google Earth-a, koji izlazak Sunca donosi pravo na ekran vašeg kompjutera, a ljubitelji Google Earth-a mogu pomoću ovog programa gledati i zanimljive video vinjete, preuzete direktno iz serije "Sunrise Earth" koja se prikazuje na Discovery-ju. Radi pregleda ovih video sadržaja, dovoljno je da pokrenete program Google Earth i sa menija Discovery Networks odaberete sloj pod nazivom Sunrise Earth. Pratite linkove u pop-up prozoru, koji će vam omogućiti da uživate u slikama i zvucima jednog od najlepših prirodnih fenomena. Gledajte kako zora sviće iznad Stonehenge-a, piramida Maja i budističkih hramova, onako kako to čini hiljadama godina. Posmatrajte kako se Katmai medvedi bude iz sedmomesečnog zimskog sna, da bi pozdravili rađanje novog dana. Svojim očima možete videti kako sunčevi zraci donose dah života stanovnicima prirodnih habitata širom naše planete, od divljih šuma Kostarike i obala Nove Engleske, pa sve do valovitih krajolika Turske i glečera na Aljasci,” piše Clint Stinchcomb u pomenutom blogu objavljenom na zvaničnoj web stranici Google Earth servisa. Program Google Earth je takođe detaljno testiran od strane stručnjaka u firmi Softpedia, a možete ga besplatno preuzeti sa ovog linka.
 
   

BC GROUP predstavlja Toshiba Satellite A100-847

 

 

 

http://www. bcgroup-online. com/index. php?art=2964 POKLON Torba Intel Core2Duo T7200 (2GHz/4MB/667FSB) 64bit Intel 945PM chipset 512 MB DDRII,DVD-RW DL HDD 100GB SATA (5400rpm) 15. 4" WXGA 1280x800 Toshiba TruBrite nVidia Go 7600- 256MB Modem, LAN, WLAN 802. 11 a/b/g, BlueTooth 2. 0, Harman Kardon speakers, 5-in-1 card reader, 4xUSB, FireWire, TV-Out, PCMCIA, ExpressCard slot, Fingerprint reader Battery life up to 2:00h Microsoft Office OneNote2003 Norton internet Security 2006 Microsoft Windows XP Home Težina 2. 7kg Garancija 1 godine
 
   

Beskućnici i Twitter - Dominacija na Twitteru za $ 5,00 - Budućnost Twittera

 

 

 

Beskućnici i Twitter Link. Dominacija na Twitteru za $ 5. 00 Naravno naslov je tu da vas privuče. Naravno da se radi o knjizi. Naravno da je jeftina toliko da ne morate da razmišljate da je 5 dolara nešto previše novca, ne samo za Amere, nego i za nas. Knjiga ima malo više od 70 strana. Ovo vam je samo ideja da uradite nešto slično, o bilo kojoj temi koju poznajete. LINK. Time magazin predviđa budućnost Twittera Twitter trenutno ima 32 miliona korisnika, a samo je 2 miliona bilo pre godinu dana. Predvišanje je da će do kraja 2009. godine taj broj narasti na preko 50 miliona. Njegovo korišćenje preko kompjutera, ali i preko mobilnih uređaja, ga svrstava među platforme za najbrži i najlakši način za deljenje informacija sa ostalima. Kompletan članak.   10 načina kako će Twitter da promeni posao u Americi.   
 
   

Besplatna registracija domena iz.rs

 

 

 

PRAVILA: Možete slobodno izabrati bilo koji domen kao poddomen na iz. rs. Naša je misija da obezbedimo besplatne . rs domene svim zainteresovanima. Zahtevajte domen i sačekajte odobrenje njegove registracije. Nije potrebno da podnosite nikakvu dokumentaciju. Neophodno je da: - obezbedite funkcionalan server koji će da hostuje servise na datom domenu. Na domenu morate imati bar jedan funkcionalan javno dostupan servis: web, mail, ftp, ili bilo koji drugi; - obezbedite funkcionalan DNS server podešen da hostuje dati domen, ako domen usmeravate na DNS server; - ako se domen koristi za hosting veb sajta, veb sajt mora biti vidljiv na tom domenu (a ne putem redirekcije na neki drugi domen). Sadržaj veb sajta mora biti funkcionalan, a ne da služi za parkiranje domena. Nije dozvoljeno: - da registrujete domen koji ćete samo postaviti kao alias na postojeci . rs domen; - da registrujete domen koji ćete samo postaviti kao redirekciju na neki drugi domen; - da registrujete više iz. rs domena koji pokazuju isti sadržaj; - da registrujete domen koji nećete koristiti. Registrovani domen mora biti u upotrebi za bar jedan aktivan servis, a dodeljena mu IP adresa mora odgovarati na PING; - da domene koristite za prikaz pornografije, pirateriju, promociju mržnje i netrpeljvosti bilo koje prirode, kao i bilo kakve druge nelegalne aktivnosti; - da domene koristite za promociju i reklamiranje bilo koje vrste piramidalne organizacije; - da domene registruju i koriste lica koja nisu drzavljani Srbije i Republike Srpske, ili da se domeni koriste za promociju aktivnosti i mesta koji se ne nalaze u ove dve države; - da domene koristite na bilo koji način koji promoviše, podržava ili podstiče ideju nezavisnosti Kosova i Metohije; - da se sa domena šalje spam ili da se u spamu reklamira bilo šta što je na bilo koji način vezano za . iz. rs domene, uključujući sam . iz. rs. servis, ali i sajtove ili servise koji su na domenima u okviru . iz. rs. . - da se domeni koriste za potrebe ili promociju RNIDS, da domene koriste funkcioneri RNIDS, firme i organizacije koje su u bliskoj vezi (vlasništvo, radni odnos i slično) sa funkcionerima RNIDS, kao ni da domene hostujete na njihovim serverima; Pored ovih pravila, morate poštovati i pravila Free DNS kao i pravila RNIDS. Pravila se odnose i na poddomene domena koje registrujete. Zadržavamo pravo da odbijemo neke zahteve za registraciju domena i bez objašnjenja. Ukoliko utvrdimo da registrovani domen ne poštuje pravila, prvo ćemo uputiti opomenu korisniku domena putem njegovog naloga na Free DNS servisu, a ukoliko neispravnost ne bude otklonjena u razumnom roku, domen će biti obrisan iz registra. Imajte razumevanja da je osnovna svrha ovog servisa da obezbedi lep, smislen i besplatan . rs domen onima kojima je domen potreban. Nećemo blagonaklono gledati na bilo kakvo nerazumno korišćenje servisa kao što je registracija domena samo zarad registracije, masovno registrovanje domena ili nešto slično. Od vas očekujemo da domen koji registrujete aktivno koristite da preko njega pružate neki servis koji je koristan internet zajednici. Ako već imate neki domen nemojte registrovati . iz. rs domen samo da bi ste ga rezervisali za sebe. Zbog toga pravila mogu biti promenjena u bilo kom trenutku bez prethodne najave i mogu se odnositi i na domene registrovane pre izmene pravila ako uočimo pojave koje po našoj proceni predstavljaju nekorektno korišćenje domena, a nismo ih do sada predvideli u pravilima. Podnošenjem zahteva za registraciju domena potvrđujete da ste upoznati sa ovim pravilima i da ste sa njima saglasni. Izvor: http://www. iz. rs/  
 
   

Bezbednosne rupe u Mozilla Thunderbird

 

 

 

U Mozilla Thunderbird programskom paketu otkriveno je nekoliko sigurnosnih rupa. Ovaj alat za primanje i slanje poruka putem elektronske pošte karakteriše neodgovarajući rad JavaScripta i sistema za iscrtavanje. Takođe su otkrivene greške i u rukovanju prazninama i dvostrukim navodnicima u određenim ulaznim podacima. Spoljni napadači ove bezbednosne rupe mogu da upotrebe za pokretanje proizvoljnog programskog koda sa korisničkim ovlašćenjima koja će im omogućiti da pokrenu ranjivi program. Zbog ovih propusta svim korisnicima Thunderbirda se preporučuje da instaliraju zakrpe.
 
   

Bezbednost za “je...nih deset dana" nije polisa Mozille u borbi sa Internet Explorerom

 

 

 

Mozillin Firefox je stekao popularnost kod krajnjih korisnika kao pretraživač koji isporučuje superiornu bezbednost u poređenju sa Internet Explorerom. U stvari, bezbednost je bila osnova usvajanja Firefoxa a konstantna stopa rasta je polako ali sigurno erodirala dominaciju Internet Explorera na tržištu pretraživača. Međutim, na Black Hat-u 2007 u Las Vegasu, Mozillin direktor Ecosystem Developmenta, Mike Shaver je otišao korak dalje i obećao da će korporaciji trebati samo 10 dana da zakrpi bilo koju bezbednosnu rupu u ovom pretraživaču otvorenog koda. Mike Shaver je bacio rukavicu. Dao mi je svoju vizit karticu sa rukom napisanom porukom na njoj, sa svojom izjavom. Poruka je glasila – sa odgovornošću pred javnošću izjavljujem da Mozilla može da zakrpi bilo koju bezbednosnu rupu u roku od "je. . nih deset dana", otkrio je Robert Hansen. Window Snyder, jedna od glavnih za bezbednost u Mozilli, objasnio je Shaver-ov gest: “Mike Shaver je dao svoju vizit karticu Robert Hansenu (Rsnake) u sredu uveče na Black Hat-u. Na njoj je napisao “je. . nih deset dana”. Kada sam ga pitao u vezi toga, rekao je da je želeo da prenese Robertu poruku da pošto Mozilla ima najnovije bezbednosno ažuriranje za samo deset dana, ne postoji razlog da Robert javnosti publikuje ranjivosti pre nego što je dostupna zakrpa. Pošto smo mi među najodgovornijim programskim trgovcima istraživači bezbednosti ne treba da pribegnu potpunom raskrinkavanju da bismo mi brže zakrpili greške. Pa, šta god da je mislio, njegova izjava je dobila sopstveni život", objasnio je Snyder. Međutim ovo nije nova bezbednosna strategija Mozille dizajnirana da baci Internet Explorer na kolena. Trenutno, Microsoft otkriva zakrpe na mesečnoj osnovi. Microsoft kompanija retko odstupa od svog mesečnog ciklusa zakrpa. Izuzeci su povezani sa kritičnim ranjivostima koji izazivaju veliki rizik za korisnike. U suprotnom, bezbednosna ažuriranja se izdaju za Internet Explorer a dodatni Microsoft proizvodi svakog drugog utorka u mesecu. Ako je Mozilla kompaniji potrebno samo deset dana za proces krpljenja, to bi suzilo prostor za napade na pretraživač i dalje povećao percepciju bezbednosti. Ali to nije tako. “Ovo su zvanične reči Mozilla kompanije: Ovo nije naša polisa. Mi ne mislimo da je bezbednost igra, ne izazivamo i ne postavljamo ultimatume. Mi smo ponosni na naš rekord praćenja i brzog izdavanja zakrpa za bezbednosne rupe, naročito ovih dana. Mi vredno radimo da isporučimo ispravke što je moguće brže zato što je to potrebno korisnicima. Nadamo se da ovi komentari neće uticati na ogromne napore Mozilla zajednice da održi Internet bezbednim” dodao je Snyder.
 
   

Big Fish Games nominovan za rekordan broj nagrada

 

 

 

Vodeći proizvođač i distributer “sitnih” (neobaveznih, engl. “casual”) igrica, kompanija Big Fish Games, ima čak petnaest nominacija za godišnje Zeebys Casual Games Awards nagrade, koje će po prvi put biti dodeljene upravo ove godine. Među ovih petnaest nominacija, svakako su najznačajnije one za najbolju neobaveznu igricu godine (Best Casual Game of the Year), koje su pripale igrama Mystery Case Files: Prime Suspects, Mystery Case Files: Ravenhearst i Virtual Villagers. Treba napomenuti da nagrade Zeebys People's Choice Awards i Industry Craft Awards dodeljuju kompanija GameZebo i udruženje Casual Games Association. Od nominovanih igrica, Mystery Case Files: Prime Suspects spada u kategoriju puzzle, dok Virtual Villagers pripada kategoriji strategy & simulation. Sve igrice su u Big Fish Games-u klasifikovane po sledećim kategorijama: puzzle, mahjong, action & arcade, card & board, word games, mac games i kids games. Ovim povodom, potpredsednik kompanije Big Fish Games Studio, gospodin Patrick Wylie, izjavio je sledeće: “Velika je čast dobiti ovoliki broj nominacija. Ove nagrade su za nas naročito značajne, jer ih dodeljuju upravo naši potrošači i poslovi partneri iz oblasti proizvodnje neobaveznih video igara. Dobijene nominacije će nas još više učvrstiti u našem nastojanju da za svoje potrošače kreiramo maštovite i, pre svega, zabavne igrice. Ukupan broj od čak petnaest nominacija za nas predstavlja ogroman kompliment, imajući u vidu da u ovoj oblasti industrije postoji na stotine kreativnih individualaca i kompanija koje proizvode zaista sjajne igrice. ” Postoje dve vrste Zebys nagrada: nagrada People's Choice Awards dodeljuje se najboljoj neobaveznoj igrici u 2006. godini, na osnovu glasova korisnika koji te igrice i sami igraju, dok se nagrada Industry Craft Awards dodeljuje za izuzetan dizajn igrice, na osnovu glasova koje daju članovi Casual Games Asocijacije.
 
   

Biotehnologija

 

 

 

Biotehnologija je upotreba biloških procesa, organizama ili sistema za kreiranje proizvoda koji će unaprediti ljudski život. Rani biotehnolozi su bili farmeri koji su razvijali usavršene biljke i životinje putem ukrštanja. Nauka o biotehnologiji može da se podeli na crvenu, belu, zelenu i plavu. Crvena biotehnologija uključuje medicinske procese kao što je kreiranje novih lekova od organizama, ili upotreba uzgajanih ćeilija za regenerisanje oštećenog ljudskog tkiva ili izrastanje čitavih organa. Bela biotehnologija uključuje industrijske procese kao što je proizvodnja novih hemikalija ili razvijanje novih goriva za vozila. Zelena biotehnologija se odnosi na poljoprivredu i uključuje procese kao što je razvijanje biljaka otpornih na pesticide ili ubrzanu evoluciju životinja otpornih na zaraze. Plava biotehnologija, koja se retko spominje, obuhvata procese u zalivima i vodenim okruženjima, kao što je kontrolisanje razmnožavanja štetnih vodenih organizama. Biotehnologija, kao i ostale napredne tehnologije, ima potencijala za zloupotrebu. Zabrinutost zbog takve mogućnosti zloupotrebe je dovela do kreiranja zakona koji zabranjuju ili ograničavaju izučavanje određenih procesa i programa, kao što je kloniranje ljudi i izučavanje ćelija embriona.
 
   

Bitka između Internet Explorera i Firefoxa se nastavlja

 

 

 

Ceo svet već zna za oštru konkurentsku borbu između Firefoxa i Internet Explorera, dva ubedljivo najpopularnija web čitača na Internetu. Kao što vam je poznato, Internet Explorer je aplikacija kompanije Microsoft, koja se distribuira u paketu sa operativnim sistemom Windows, ali i kao samostalno softversko rešenje. Većina korisnika Firefox-a ističe kako je IE izuzetno ranjiv (vulnerable) web čitač, sa mnoštvom bezbednosnih rupa, te da je toliko popularan samo zbog toga što predstavlja sastavni deo najpoznatijeg softvera na svetu. Sa druge strane, IE korisnici na ove napade uzvraćaju tvrdnjama da je Firefox isuviše komplikovan, sa gomiliom ekstenzija i tema koje, pri velikom broju otvorenih tab-ova, često dovode do zamrzavanja ovog web čitača. Nadalje, najnovija verzija Internet Explorera izložena je brojnim kritikama zbog toga što je u njoj primenjen metod navigacije pomoću takozvanih tab-ova (jezičaka), koji mnogi s pravom smatraju originalnim izumom kompanije Mozilla, tvorca Firefox-a. Kako se pomenuta konkurentska borba sve više zaoštrava, izgleda da tvorci Firefox-a sada nastoje da svoju poziciju ojačaju otvaranjem nove kancelarije u Kini. Mada kompanija Mozilla iza sebe ima ogromnu zajednicu korisnika i takozvanih testera, koji nesebično doprinose razvoju njenog web čitača, ona trenutno na globalnom nivou raspolaže sa svega oko 100 zaposlenih, te stoga nastoji da ovaj broj poveća upravo otvaranjem kancelarije u Pekingu. “Kompanija Mozilla, čije se sedište nalazi u Kaliforniji, na teritoriji Kine već ostvaruje svoje prisustvo preko jedne neprofitne fondacije koja podržava razvoj open-source softverskih projekata, ali će preko kancelarije u Pekingu ona sada i fizički biti prisutna na ovom području,” kaže John Lilly, glavni operativac Mozilla-e. “Naš cilj se sastoji u tome da u Kini obrazujemo jednu organsku open-source zajednicu, koja će našu tehnologiju prilagoditi potrebama lokalnog stanovništva i učiniti da ona postane ’Mozilla sa kineskim karakteristikama’,” dodaje Lilly, a prenosi agencija Reuters. S obzirom da se Internet Explorer isporučuje zajedno sa operativnim sistemom Windows, u kompaniji Mozilla su odlučili da sklope nekoliko poslovnih ugovora sa druga dva Internet giganta, kompanijama Google i Yahoo, koje sada ovaj web čitač nude u paketu sa jednim brojem svojih aplikacija. Primera radi, pretraživački gigant Google vam nudi mogućnost da sa njegovog web sajta preuzmete web browser Mozilla Firefox zajedno sa Google Toolbar-om, korisnom alatkom koja će vam pomoći u izbegavanju malicioznih web sajtova, blokiranju popup prozora i omogućiti vam da mnogo bezbednije surfujete Internetom.
 
   

Bivši spemer kaže da je zarađivao 15000 dolara nedeljno

 

 

 

Samo zanemraljivo mali broj Internet korisnika odgovara na spem email poruke koje obećavaju čudesne lekove, vruće seksualne avanture ili mogućnost uvećanja određenh anatomskih delova. Ali spem je i dalje veoma profitabilna industrija. Jedan bivši spemer koji se predstavio kao Spammer-X kaže da je zaradio 480. 000 dolara tokom zadnje godine angažovanja kao spem umetnik. On kaže da je radio veoma naporno da bi zaradio tolike pare, provodeći po deset sati dnevno, sedam dana nedeljno, pronalazeći nove načine da njegove poruke prođu pored spem filtera. Naravno, nijedan spemer ne postoji u vakuumu. On je svoje pare zaradio preusmeravajući kupce ka stvarno postojećim biznisima koji prodaju stvarne proizvode. Nemojte da mislite da vam preporučujemo da date momku još para, ali on je napisao i knjigu o svojim iskustvima, za koju kaže da je postala veoma popularna u policiji. Zašto je izašao iz ovako profitabilnog posla? Činjenica da je govorio ljudima čime se bavi je počela da mu pravi probleme, kao i količina keša koja mu je ležala u stanu u svežnjevima od po dvadeset dolara. Svoje pare je većinom primao kroz servise kao što je PayPal i e-gold, od kojih je pare dobijao u kešu.
 
   

Blizzard radi na novoj/staroj fenomenalnoj igri!

 

 

 

Blizzard je danas najpoznatiji po svojoj neizmerno popuralnoj MMORPG igri, World of Warcraft. Međutim, postoje milioni StarCraft obožavalaca koji i dalje uživaju u dobrom iskustvu sa starim RTS naslovom. Blizzard zna da danas oni mogu da ponude zaluđenicima mnogo više i zato sada rade na StarCraft-u II. Verovatno ćete pomisliti da kompanija ima sada pune ruke posla oko ove igre. Netačno, prijatelju moj. Blizzard radi na još jednoj strašnoj igri. Po rečima Evil Avatar-a, jedan od kreatora i predsednika razvoja proizvoda za Blizzard, Frank Pearce, je otkrio za Gamasutra da je kompanija formirala treći tim koji će raditi na novom naslovu, koji nema nikakve veze sa World of Warcraft i StarCraft II. U intervjuu se navodi da, “je komentar došao usred diskusije o aktuelnoj radnoj snazi kompanije, gde je rečeno da Blizzard trenutno čini 2. 700 ljudi, a većina ljudi otpada na korisnički servis za World of Warcraft! Što se tiče proramera brojka se kreće negde oko 350. Na World of Warcraft otpada 135 ljudi, 40 na StarCraft II, 40 na tim 3, a naš tim kinematografa broji oko 85 momaka. Zatim tu je još zvuk i Q/A i slične stvari”. Naravno, nakon otkrivanja tako intrigantnih informacija niko se ne bi suzdržao od daljeg ispitivanja. Na žalost, Pearce-ova konačna izjava je bila … “Tim 3 radi na nečemu stvarno strašnom. Ne mogu da vam dam čak ni nagoveštaj, ali je stvarno super”. Kada čitate jedno od štampanih izdanja, nema šanse da pronađete epitet “strašan” više puta, ali naravno, to ne znači da je igra o kojoj se govori stvarno toliko dobra. Međutim, kada programer kaže da radi na nečemu stvarno “strašnom” na tako ubedljiv način, to ne može da prođe neopaženo. Ja verujem čoveku. Zašto ne bi radili na nečemu stvarno strašnom? Jer ruku na srce, Blizzard nikada nije napravio nešto što nije bilo super.
 
   

BLOG - Kratak istorijat

 

 

 

Pre nego što su blogovi i blogovanje postali popularni, digitalna komunikacija se obavljala preko Useneta, e-mail listi i BBSova (bulletin board system). 1990-tih, programi za Internet forume kao što je WebEx su omogućavali komunikaciju preko thread-ova. Threadovi su međusobno povezane poruke koje se bave istom temom. Danas možete da ih vidite na većini foruma. Moderni blogovi su nastali od onlajn dnevnika u kojima su ljudi pisali o svom svakodnevnom životu i problemima. Najpoznatiji primer ovakvog vođenja dnevnika je Džastin Hol, koji je počeo da bloguje 1994. godine, i danas se vodi kao jedan od prvih blogera na svetu. Postojale su i druge vrste dnevnika. Jedan od najpopularnijih ovakvih preteča blogova bio je dnevnik Džona Karmaka, poznatog programera igara koji se proslavio igrama kao što je Doom. On je svoj dnevnik publikovao preko finger protokola. Mnogi web sajtovi danas imaju sekcije "What's New" (šta je novo) u kojima se nalaze vesti sortirane po datumima. Rani weblogovi su bili upravo to: ručno ažurirane komponente standardnih web sajtova. Međutim, ubrzani razvoja programskih alata za lako postavljanje i održavanje hronološki sortiranih članaka je omogućio da publikovanje vesti postane dostupno i tehnički slabo potkovanim ljudima. To je za rezultat dalo jedan unikatni oblik onlajn izdavaštva koji je doveo do nastanka blogova kakve danas poznajemo. Danas je upotreba programa sličnih pretraživačima u kreiranju i upotrebi blogova sasvim normalna stvar. Blogovi su danas postali toliko popularni da postoje servisi koji se bave samo hostovanjem blogova i programi koji služe samo za pokretanje i kreiranje blogova. Termin "weblog" je kreirao Jorn Barger 17. decembra 1997. godine. Tvorac skraćene verzije, "blog" je bio Peter Merholz koji je u šali pretvorio reč weblog u we blog (mi blogujemo) u svom blogu Peterme. com aprila ili maja 1999. godine. Ova skraćenica je vrlo brzo prihvaćena i kao imenica i kao glagol. Nakon kilavog početka, blogovi su sve više dobijali na popularnosti. Web sajt Xanga je između 1996. i 1997. godine imao samo 100 blogova, da bi decembra 2005. godine imao 20 miliona! Upotreba blogova se širila kao požar tokom 1999. i 2000. godine, dodatno popularizovana pojavom prvih alata za blogovanje. Open Diary je pokrenut oktobra 1998. godine i ubrzo je imao nekoliko hiljada onlajn dnevnika. Open Diary je uveo komentara na postove, čime je postao prva zajednica u kojoj su čitaoci mogli da daju svoje komentare na tekstove u blogovima. Brad Fitzpatrik je započeo LiveJournal marta 1999. godine. Andrew Smales je kreirao Pitas. com u julu 1999. godine kao laku alternativu za održavanje stranice sa vestima na web sajtu, praćen sa Diaryland u septembru 1999. godine, koji se fokusirao na zajednicu ličnih dnevnika. Evan Williams i Meg Hourihan su pokrenuli blogger. com u avgustu 1999. godine. Danas se blogger. com nalazi u vlasništvu Google-a. 2001. godine blogovi su postali pravi fenomen. Počeli su da se pojavljuju onlajn kursevi i uputstva koja su se uglavnom fokusirala na samu tehniku pisanja i ažuriranja blogova. Poznate novinarske škole su počele da proučavaju blogove ističući razlike između novinarstva i blogovanja. 2002. godine Markos Moulitsas Zúniga je pokrenuo DailyKos. Sa više od milion poseta dnevno ovaj blog je postao jedan od najpopularnijih na Internetu. 2004. godine blogovi su u potpunosti prihvaćeni kao "mainstream". Veliki broj političara koristi blogove kako bi došli do glasača i ostvarili kontakt sa običnim ljudima. Pojavljuju se antologije isečaka iz blogova. Poznati blogeri počinju da se pojavljuju na radiju i televiziji. Neki blogeri su čak prešli na televiziju. Januara 2005. godine časopis Fortune navodi osam blogera čije mišljenje poslovni ljudi ne smeju da prenebregnu: Peter Rojas, Xeni Jardin, Ben Trott, Mena Trott, Jonathan Schwartz, Jason Goldman, Robert Scoble i Jason Calacanis. Krajem 2006. godine oko 175000 blogova se kreira svaki dan, što znači da se u proseku kreira 2 bloga svake sekunde. Svaki dan u blogosferu se pusti oko 1. 6 miliona postova, tojest oko 18. 6 svake sekunde. U sledećem članku: Šta je RSS? Informacije u članku su preuzete iz knjige u pripremi "Blogovi i RSS brzo i lako", autora Saše Prudkov
 
   

Blog može da pomogne roditeljima da ostanu u vezi sa decom koja su daleko

 

 

 

Internet kafei, laptop kompjuteri, pametni telefoni omogućavaju lako priključenjei na sajtove za održavanje društvenih veza, i to sa samo nekoliko klikova. Danas skoro ne postoji neki kafe u Evropi, kafe koji drži do sebe i do svojih gostiju koji ne obezbeđuje internet konekciju. Naravno email, telefonski razgovor ostaje kao opcije koje su vam poznate, ali koje opcije još imate na raspolaganju? BLOG - Dnevnik vašeg deteta na Internetu Ako ga nema, treba da ga pre puta kreira, na Blogger-u (www. blogger. com) ili nekom drugom. Koristeći blok vaše dete može da napiše koju reč o svom putu, može da postavi fotografije, a vi možete da mu postavljate pitanja, šaljete poruke, dajete komentare, ili bilo šta drugo. Komunikacija deteta i vas tako može da dobije sasvim drugu dimenziju. Druga opcija je korišćenje servisa travelblog. org je besplatan servis za dnevnike putnika, koji je nastao 2002. Fotografija je objavljena kao ilustracija Blog dnevnika, i prikazuje zalazak sunca na Dunavu. Druga fotografija nosi naziv, Suviše hrane: Ali, u svakom slučaju, da biste bili u kontaktu sa svojim detetom morate da budete u vezi i sa novim tehnologijama. Vidite kako to izgleda kada neko dođe u Srbiju, a u vezi je sa svojima.
 
   

Blog: Regionalni blogeri na BBC UK radiju

 

 

 

Ako pratite moj blog na engleskom jeziku, verovatno ste videli post na temu mog predavanja o merenju uticaja blogova na konferenciji Glocal20 (na slici je prikaz akcije Da li si David?). Robin Hamman sa BBC-a je napisao post o mom predavanju, i uzeo moju izjavu o regionalnoj blogosferi za BBC Radio 4 (mislim). G. Hamman je inače jedan od nekoliko najuticajnijih blogera iz oblasti novinarstva u Engleskoj. Stvarno je čast upoznati ovakvu osobu i čuti šta radi BBC po pitanju strategije bloga i društvenih medija u sklopu velikog broja BBC-evih sajtova. Posle drugog dana konferencije vratio sam se u Novi Sad. Mogu reći da je bilo interesantno, predavanja su bila na veoma različite teme koje imaju veze sa blogovima - od cyber feminizma, preko kreiranja mišljenja u društvu, politike, umetnosti, nauke… Što se tiče upoznavanja novih osoba, veoma je interesantno biti na mestu gde se priča o blogovima a stvarno ima malo osoba koje su Internet profesionalci Potpuno drugačije iskustvo od onog koje sam imao na prethodnim konferencijama. U svakom slučaju, pozitivno… Izvor: http://www. draganvaragic. com/weblog/
 
   

Blogger je inficiran

 

 

 

Neki korisnici Google-ovog Blogger-a su nedavno napadnuti, što je dovelo do uznemiravajućih infekcija. Ili se jednostavno radi o splogovima (blogovi za spemovanje). Zlonamerni hakeri su navodno bili uspešni u dobijanju pristupa nekim blogovima i postavili su lažne unose sa web linkovima koji vode ka inficiranim daunlodima na Windows PC-jima. Stručnjak zadužen za bezbednost je počeo da primećuje zlonamerne linkove koji se pojavljuju u Blogger nalozima 27. avgusta. Od tada stigli su izveštaji o stotinama blogova koji sadrže zlonamerne linkove. Blogger-ovi stručnjaci nisu uspeli da ustanove kako su linkovi postavljeni. Možda su postavljeni kroz eksploataciju Blogger-a, preko opcije koja omogućuje korisnicima da e-mailom pošalju unose, ili su blogovi postavljeni isključivo za hostovanje spema i nikakvog hakovanja nije bilo. Do sada linkovi izgledaju kao YouTube linkovi, zatim kao linkovi koji traže testere za programe a ima i linkova koji kažu da vode ka digitalnim čestitkama. Google se nije izjasnio povodom ovih događaja.
 
   

Blogger Play - Gledajte šta ljudi aplouduju na svoje blogove

 

 

 

Pre desetak dana, Google je objavio najnoviji dodatak Blogger servisu, Blogger Play. To je u suštini full-screen slajdšou koji se pokreće u vašem web pretraživaču i prikazuje nedavno aploudovane fotografije koje su dodate na Blogger blogove od strane njihovih autora. Ovaj servis nudi zabavan način da se vidi šta postuju Bloggers-ovi blogeri, a što je najlepšte, potpuno je bezopasan. Čak i tako, postoji nekoliko stvari koje treba da znate o ovom novom servisu pre nego što ga isprobate. Blogger Play je veoma zabavan: Čim posetite sajt, on učitava nekoliko slika i pokreće slajdšou. Vi možete da kontrolišete brzinu kojom će se nove slike prikazivati tako što ćete upotrebiti klizač u dnu ekrana, a možete i da se krećete napred i nazad pomoću kontrolnih dugmadi. Ako kliknete na Show Info u dnu ekrana, dobićete još informacija o slici od osobe koja je aploudovala fotografiju. Blogger Play tvrdi da nećete nikada dvaput videti istu sliku kada budete koristili servis, i da su sve slike koje vidite aploudovane samo pre nekoliko trenutaka na blogove širom sveta. . Činjenica da su slike koje vidite najnoviji postovi na blogove čini Blogger Play stvarno zadivljujućim alatom za sticanje uvida u to o čemu pisci trenutno diskutuju i razmišljaju. Ako ste zainteresovani za specifičnu sliku, kliknite na nju i bićete prebačeni na blog na kojem slika živi. Blogger tvrdi da se nove slike prikazuju onoliko brzo koliko vaša Web konekcija može da izdrži, zato ako ste napanjili brzinu na maksimum a ona je još uvek spora, možda je vreme da napravite test brzine. Kada smo već tu, moram da vas savetujem da ne ostavite Blogger Play da krcka slike u pozadini dok vi radite druge stvari. Slike se lokalno keširaju na vašem računaru i mogu tokom vremena značajno da uspore vaš sistem. Blogger predlaže nekoliko web pretraživača koji tokom dužeg vremenskog perioda mogu da drže velike brzine, i istovremeno priznaju da Blogger Play može da kešira do 200MB na sajt ako ga ostavite da radi. Blogger takođe obećava da nećete naći nemoralni i pornografski materijal na Blogger Play, pošto on koristi Google-ov SafeSearch algoritam kako bi izbacio neodgovarajuće sadržaje sa ekrana. Ako naletite na nešto što se slučajno provuklo kroz filtere, možete da se žalite Blogger-u i oni će dati materijal ukloniti. Ako ne želite da vaše fotografije budu prikazane u Blogger Play slajdšou, vi možete da ih uklonite, ali jedino tako što ćete ukloniti vaš Blogger blog i profil sa Blogger-ove javne liste. Šteta što ne postoji lakši način da se to uradi, ali ovaj servis je još izuzetno mlad, tako da će u budućnosti možda biti poboljšanja. Čak i ovako, ovaj servis je stvarno zabavan za korišćenje, jer možete da provedete sate gledajući nasumične slike koje ljdi postavljaju na svoje blogove.
 
   

Bloxorz - Zarazna igra bolja od Tetrisa

 

 

 

Bloxorz je odlična igra sa smešnim imenom. Dok na Internetu postoji na milione raznih slagalica, malo ih ima koje mogu po zanimljivosti i težini da se mere sa Tetrisom. Ali Bloxorz sigurno može. Da budemo savršeno jasni, Bloxorz nije klon Tetrisa. U stvari, sama igra ne bi mogla da bude različitija. Poređenje sa Tetrisom je dato samo kako bismo istakli koliko je igra dobra, pogotovo kao web zasnovano opuštanje. Junak igre Bloxorz je, verovali ili ne, pravougaoni blok. Vaš posao je da pomerate ovaj blok okrećući ga na različite načine kako biste prošli kroz lavirint sastavljan od pločica i tako organizujete kretanje da zadnjim potezom pravougaonik propadne kroz jednu jedinu rupu u pločicama. U početku će vas igra možda malo frustrirati, ali nakon pet minuta već ćete proći nekoliko nivoa i uveliko ćete se zabavljati. Adresa: Bloxorz
 
   

Bluetooth nove generacije obećava lakše povezivanje i duži vek baterije

 

 

 

Neće biti gotov do decembra, ali ljudi u Bluetooth Special Interest Group (SIG) su već prikazali demo verziju sledećeg Bluetootha nazvanog Bluetooth 2. 1+EDR. Funkcija u vezi koje smo najviše uzbuđeni se zove near field communication. NFC vam omogućava da duplirate i prenosite fajlove/slike sa jednog Bluetooth gedžeta na drugi tako što ćete ih postaviti blizu jedan drugog. Tako možete da pošaljete slike sa telefona sa fotoaparatom na štampač fotografija ili da povežete mobilni telefon sa bežičnom slušalicom putem virtuelnog rukovanja. Još jedna prednost je da će Bluetooth 2. 1+EDR trošiti manje baterije, tako da možete da očekujete 5 puta duži vek baterije kada imate uključen Bluetooth. Sve dok radi onako kako treba, ove funkcije su dovoljno dobre da povremenog korisnika Bluetootha kao što sam ja nateraju da želi da ga koristi češće.
 
   

Borba balegara oko jedne grudve, cigara koja eksplodira sve na GoofButton

 

 

 

Dobro došli  na GoofButton , u ono što je novo i što postoji u arhivama od decembra 2006. : "NEWS"  sa napomenama svih promena i ažuriranjima sajtova. "CARTOON" sa ilustracijama i radovima iz stripova na kojima radi. Na Facebook-u. Privukla nas je borba dva balegara oko jedne grudve balege: Kada eksplodira cigara u ustima glumca, iz filma: "Where There's Life", prikazuje kako zatvara oči pre eksplozije, onda sledi smeh i njegove razrogačene oči: Ilustracije za knjige namenjene deci najmlađeg uzrasta:  Kada kaže, magična životinja, na šta misli:
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272