Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 5 od 59

Botovi za prevođenje su dodati u Google Talk

 

 

 

Kada komuniciraju Nemac i Francuz koji jezik će najčešće da koriste? A Italijan i Šveđanin? Engleski jezik, naravno, osim ako ne nađu nekoga ko govori oba jezika, što je veoma redak slučaj. Međutim, najveći problem nastaje onda kada treba da pričate sa nekim ko ne zna ni reč na engleskom jeziku. Šta je rešenje u takvoj situaciji? Ja ne mislim ovde na poslovne sastanke gde prevodioci obezbeđuju da celokupna komunikacija teče glatko i bez nepoznanica, već na standardnu komunikaciju korisnika preko IM programa. Za nas obične korisnike Google Talk nudi rešenje, ako želite da pričate sa nekim čiji jezik ne govorite. Rešenje dolazi u obliku botova koji prevode ono što kucate na drugi jezik. Kvalitet prevoda je isti kao kod Google Translate-a, što znači da prevedene rečenice neće biti gramatički savršene a ponekad će prevedene reči biti potpuno van konteksta. Ono što je bitno je da će većinu vremena vaš sagovornik razumeti ono što želite da kažete. Botovi se pozivaju kao prijatelji u Google Talk a onda se dodaju u grupni čet gde prevode rečenice koje kucate. E-mail adresa botova će zavisiti od toga sa kojeg jezika na koji jezik želite da prevodite i zasnovana je na kodovima zemalja od sva slova. Trenutno je dostupno 24 botova: Arapski > Engleski (ar2en)Nemački > Engleski (de2en)Nemački > Francuski (de2fr)Grčki > Engleski (el2en)Engleski > Arapski (en2ar)Engleski > Nemački (en2de)Engleski > Grčki (en2el)Engleski > Španski (en2es)Engleski > Francuski (en2fr)Engleski > Italijanski (en2it)Engleski > Japanski (en2ja)Engleski > Koreanski (en2ko)Engleski > Holandski (en2nl)Engleski > Ruski (en2ru)Engleski > Kineski (en2zh)Španski > Engleski (es2en)Francuski > German (fr2de)Francuski > Engleski (fr2en)Italijanski > Engleski (it2en)Japanski > Engleski (ja2en)Koreanski > Engleski (ko2en)Holandski > Engleski(nl2en)Ruski > Engleski (ru2en)Kineski > Engleski(zh2en) Puna e-mail adresa bota kojeg želite da pozovete zavisi od koda od pet karaktera koji je praćen sa @bot. talk. google. com. Na primer, ako želite da pozovete bota koji će da prevodi sa Engleskog na Kineski vi ćete pozvati en2zh@bot. talk. google. com.
 
   

Broj dana - 400 - društvena preduzeća - život sa Rimljanima - kriminalci na ulicama

 

 

 

400 društvenih preduzeća neće niko 400 - U Srbiji će oko 400 društvenih preduzeća koja više nemaju nikavu šansu za privatizaciju otići u stečaj ili likvidaciju, izjavio je savetnik potpredsednika Vlade Srbije Luka Andrić. Na mestu nekadašnjih fabrika nići će zelene površine, ili spomenici. Link. 400 A. D - gde smo živeli A, gde "ćemo biti" za sledećih 400 godina? Link. 400 za podgrejavanje zombi nacije 400 kriminalaca hoda Sarajevom Kada nema mesta u zavorima, kazna se odslužuje na ulici. 'Moraju se naći način i prostor da osuđeni kriminalci odmah idu na izvršavanje kazne. Takvih osoba na slobodi, koje su pravosnažno osuđene na zatvorske kazne zbog čak i najtežih krivičnih djela u Sarajevu, imamo oko 400' - kaže Himzo Selimović, komesar sarajevske policije u intervjuu za 'Nezavisne'. Link. Još jedan od znakova koji treba postaviti u opasnim delovima grada, opasnim trgovinama, stanovima u kojima žive opasne žene. . . . Atari 400 - da li se neko seća? Link.   400 miliona odštete za izbrisane Dosad neobjavljeni dokumenti iz 1992. dokazuje naredbu za oduzimanje svih ličnih dokumenata strancima u Sloveniji Stotine „izbrisanih” tužiće Sloveniju i tražiti preko 400 miliona evra odštete, piše Jutarnji list. Link. Foto: Denis Sarkić Naša knjiga broj 400 - Dreamweaver CS3 na dlanu Razumite i upotrebite najnovije Web tehnologije za kreiranje sajtova Izaberite odgovarajuću strukturu sajta i razmeštaj za sajtove Kreirajte i upotrebite šablone web stranica da biste brzo kreirali stranice Kreirajte i održavajte kaskadne liste stilova (CSS) Dodajte flash elemente web stranicama Upotrebite JavaScript ponašanja da biste implementirali funkcionalnosti web stranica Upotrebite alate za kodiranje da biste razvili postojani i upotrebljivi kod Upravljajte saradnjom sa više programera i sizajnera Upravljajte, lokalnim, udaljenim i test sajtovima Prenosite, sinhronizujte i validirajte sajtove Pretražujte, organizujte i obrađujte fajlove koristeći Adobe Bridge i Version Cue Testirajte sadržaj na razliitim ciljnim uređajima pomoću Adobe Device Central-a Uključuje ciljeve ACE kurseva! Link ka knjizi i korpi za naručivanje.  
 
   

Broj dana 3000 - Politikin zabavnik - Majkl Džekson pre 3000. godina - Zaštita kola

 

 

 

3000. broj Politikinog zabavnika Nedeljnik „Politikine” kuće opstaje već 70 godina uprkos pojavi televizije, prvih kompjuterskih igrica, Interneta…   Prvi broj – 28. februara 1939. ; Hiljaditi broj – 26. februara 1971.   Dvehiljaditi broj – 27. aprila 1990. ; Trihiljaditi broj – 7. avgusta 2009.   Nastavljamo ga da čitamo, a za 19 godina eto nama i broja 4000. ne na papiru, ali nam eto. Šta ste propustili Majkl Džekson pre 3000 godina Egipatska skulptura žene, stara 3000 godina, bademastih očiju i smrvljenog nosa neodoljivo podsjeća na preminulog Kralja popa. Skulptura izložena u Field muzeju u Chicagu u SAD-u, nastala je za vrijeme Novog kraljevstva, odnosno u doba Ramzesa i Tutankamona, između 1550. i 1050. godine prije Krista. Zanimljivo je i da je Michael Jackson spot za svoju pjesmu 'Remember the time' smjestio upravo u doba vladavine Ramzesa.  Detaljno na 24casa. hr. Zaštita auta 3000 Link. Preporuka - ASP. NET sa VB. NET za 500 dinara Link ka knjizi i korpi za naručivanje.
 
   

Broj dana 6477 - Izgubljeni koferi sa uspomenama

 

 

 

Koferi koji su sleteli na neko drugo mesto Za prvih šest meseci ove godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ 6. 744 putnika prijavilo je neprispeli prtljag, od kojih samo 67 nije pronađeno, kako piše Danas. Na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu za prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 20 slučajeva gubitka prtljaga. Zaključak: Avion je sigurniji za putnike, ali je voz sigurniji za prtljag. Link. Ne verujemo da se ovde izgubio ijedan kofer. Da li su vratili izgubljeni prtljag u kom ste pronašli nešto što ste izgubili davno? Knjiga posle posla - Vozom do Trsta Roman je istovremeno uznemirujuće putovanje u jednu udaljenu zemlju, prelepu i užasavajuću, i odiseja u srce mlade devojke koja postaje izuzetna žena. Duboko dirljiva i proživljena, Vozom do Trsta je nezaboravna priča koja nam predstavlja novi i zadivljujuće svež glas. Artur Golden, pisac Memoara jedne gejše. Link ka knjizi i korpi za naručivanje.
 
   

Budilinici koje nećete mrzeti

 

 

 

Ako tražite simpatičnog robota, ovi budilnici će vas potpuno zadovoljiti. Proizvode ih u raznim oblicima i bojama. Naći ćete ih preko TOKYObay-a, po ceni između $36 i $45.  
 
   

Budite online na svakom mestu gde imate signal

 

 

 

Ako ste ikada bili zaglavljeni u hodelu gde nema konekcije sa Internetom, a morali ste da uspostavite konekciju sa udaljenom lokacijom, onda ćete biti vrlo zadovoljni kada čujete sledeće. Mnogi od današnjih mobilnih telefona, pogotovo složene PDA/mobilni telefon kombinacije, mogu da rade i kao modemi. Sa odgovarajužim mobilnim telefonom, specijalnim USB kablom i nekim uputstvima, možete da priključite svoj mobilni telefon u laptop i budete online na svakom mestu gde postoji signal. Ako ste često na putu, korišćenje mobilnog telefona za povezivanje laptopa sa Internetom služi kao odlični rezervni plan, a može da vam uštedi i novac. Proces uspostavljanja veze je vrlo sličan onome koji koristi običan modem, a možete da postignete različite brzine u zavisnosti od toga kakva je vrsta mreže u mestu gde se trenutno nalazite. Konekciju sa Internetom možete da uspostavite čak i u pokretu, na primer dok ste u kolima (nadamo se samo kao putnik, a ne kao vozač). Najjednostavnije: PCMCIA kartica Najjednostavniji način da vaš laptop bude online je da kupite PCMCIA celularnu modemsku karticu. Ovo je mala kartica sa malom antenom na sebi koju kupujete kod svog dobavljača usluga za mobilne telefone. Ta usluga će vas koštati najviše 60$ mesečno, a ovu karticu ubacujete u slot i pomoću instalacionog CD-a instalirate drajvere. To je najjednostavniji način da vaš laptop bude online, a sve kompanije koje se bave mobilnim telefonima uglavnom podržavaju ovakvu uslugu. Jednostavno: PDA/telefon Ako imate mobilni telefon sa kojim možete da proveravate elektronsku poštu i pretražujete Web (kao što su Verizon XV6700 ili Palm 700), imate mogućnost da kupite paket pomoću kojeg će vaš telefon biti online da bi ostvario ove servise. Cena varira od provajdera do provajdera i kreže se od 20$ do 49$. Proverite da li kod vašeg provajdera postoji mogućnost da platite dodatnu mesečnu nadoknadu , a da vam oni obezbede kabl za povezivanje telefona sa laptopom i formalno vam dozvole da povezujete laptop sa Internetom koristeći vaš mobilni telefon.   Jedan od najjednostavnijih da sve ovo funkcioniše je da koristite Sprint PPC-6700, Verizon XV6700, Palm Treo 700w ili 700wx sa neogranečinim protokom podataka. Preuzmite Mobile Stream's USB Modem softver. Uputstva za Mac ili PC su prilično jednostavna i obuhvataju instaliranje drajvera na laptopu i softvera na PDA. Kada ovo instalirate povežite PDA sa laptopom preko USB kabla i pokrenite Mobile Stream softver na PDA. Zatim “kažite” laptopu da pozove PDA kao da je u pitanju modem. Moraćete da unesete svoj telefonski broj i još neke detalje kao kod modema. Telefonske kompanije shvataju da sve više ljudi želi opciju da brzo priključi svoj telefon i koriste ga kao modem. Pretpostavlja se da će Verzion biti jedan od prvih koji će obezbediti široku upotrebu ovog servisa, kao i mobilne telefone koji idu uz to. Ostale metode: Postoji još mnogo, mnogo načina da budete online pomoću svog mobilnog telefona (drugačiji telefoni od onih koji su prethodno opisani, drugačije metode kao što su Bluetooth ili korišćenje drugačijih softvera). Posetite forume na PDAPhoneHome. com ili HowardForums gde ćete naći savete i odgovore eksperata o ovoj temi (obavezno pročitajte arhivu pre nego što postavite pitanje).
 
   

Budite prvi na Pikkoo

 

 

 

Pik-koo je socijalna mreža gde možete da preuzmete, delite najbolje pozadine i skrinsejvere za mobilne telefone. Na primer, ovo je jedan skrinsejver koji je generisao jedan korisnik. Link.
 
   

BuyYourFriendADrink radi upravo ono što kaže

 

 

 

Izgleda da je Web 2. 0 doveo do pojave ogromnog broja interesantnih sajtova i bizarnih ideja. Koliko je web sajt opisan u ovom članku bizaran ili interesantan procenite sami. Sledi opis servisa za koji sam siguran da niste ni znali da vam treba. Web sajt BuyYourFriendADrink. com, vam omogućuje da. . . onlajn kupite piće prijateljima! Evo kako ceo sistem radi. Ulogujete se u web sajt i naručite piće za određenu dolarsku vrednost. Vašem prijatelju se šalje kod koji se može unovčiti u određenom baru. Trenutno oko četrdeset barova u i oko Njujorka učestvuju u ovoj ideji, a kompanija koja stoji iza ovog sajta planira da se proširi u područja drugih metropola kasnije ove godine. Ali da li ovaj sistem funkcioniše i u praksi? WebWare-ova Caroline McCarthy izveštava da radi. Ona je dobila kod u obliku tekstualne poruke, pokazala je telefon sa porukom u baru u Njujorku i konobar je uneo kod u sistem za kreditne kartice bara i ubrzo potom dobila je svoje piće. Iako sa stanovišta svakodnevnog života ovaj servis nema nikakvog značaja lepo je znati da možete da častite prijatelje pićem čak i ako žive u drugom gradu. A može da posluži i kao dobar način da ne popijete previše. Samo uplatite sebi na ovaj način dva pića u omiljenom baru i odete da ih popijete bez novčanika i kreditnih kartica.
 
   

Bytemobile i Opera Software će uskoro ponuditi slobodan pristup Internetu preko mobilnih uređaja

 

 

 

Kompanije Bytemobile i Opera Software najavile su razvoj novog rešenja za prilagođavanje dinamičkih sadržaja (dynamic content adaptation), koje će mobilnim operaterima omogućiti da svojim pretplatnicima ponude otvoren pristup Internetu preko bežičnih uređaja za masovnu upotrebu. Novi servis, pod nazivom Unison Web Fidelity, transformisaće čitave web stranice, kako bi omogućio njihov pregled na displejima malih dimenzija, kako preko Opera Mini web čitača, tako i uz pomoć web čitača koji su već instalirani na postojećim modelima mobilnih uređaja. Zahvaljujući tome, korisnici će moći da surfuju Internetom preko bilo kojeg mobilnog uređaja. Unison Web Fidelity servis će dinamički prilagođavati sve postojeće sadržaje na Internetu, koristeći transparentne metode modifikacije, kao što su renderovanje, poravnavanje frejmova (frame flattening) i straničenje (pagination), radi njihovog lakšeg pregleda na displejima prenosivih uređaja. Unison arhitektura objedinjuje sve postojeće IP servise u jednu jedinu, multi-servisnu platformu, koja će biti smeštena u samom jezgru mreže. Pored inteligentnog prilagođavanja Internet sadržaja, Unison IP servisi će omogućiti optimizaciju, filtriranje ACCESS Mobile sadržaja za potrebe roditelja koji brinu o svojoj deci, kao i WAP 2 mrežni prolaz (gateway). “Globalni trend mobilnog Interneta, koji sve više dobija na popularnosti, pružiće mrežnim operaterima mogućnost da svojim pretplatnicima ponude potpuno nove tipove servisa za razmenu podataka, uz istovremeno povećanje prosečnog prihoda po korisniku i izgradnju poverenja kod potrošača,” kaže Adrian Hall, potpredsednik Odeljenja za marketing i razvoj poslovanja kompanije Bytemobile. “Ljudi koji su stalno u pokretu dobiće tako mogućnost brzog i komfornog pristupa svim vrstama web sadržaja – vestima, bankovnim računima, aukcijama, blogovima, elektronskoj pošti, fotografijama, društvenim mrežama, elektronskoj trgovini itd. Na taj način, oni će preko svojih mobilnih uređaja moći da krstare Webom sa istom onom lakoćom kojom to danas čine na svojim desktop računarima. ” Bytemobile-ov Unison Web Fidelity modul će se zasnivati na takozvanoj “content transcoding” tehnologiji popularnog Opera Mini web čitača. Ovaj modul će biti integrisan sa Unison Optimization Services Node Monaco Edition, što će omogućiti smanjenje veličine fajlova sa podacima, ubrzavanje mrežnih protokola i dinamičko keširanje sadržaja. Unison arhitektura obezbeđuje brzo razmeštanje (deployment) i interoperabilnost sa svim postojećim Bytemobile IP servisima. Zahvaljujući tome, mobilni operateri će moći da ponude znatno bogatije aplikacije na uređajima malih dimenzija, bez ikakvog povećanja troškova ili složenosti postojeće infrastrukture njihovih mobilnih mreža. Kako se planira, Unison Web Fidelity servis, kao projekat na čijem razvoju i marketinškoj promociji zajednički rade Bytemobile i Opera Software, trebalo bi da počne sa radom u junu mesecu ove godine.
 
   

C&C i Far Cry spojeni u novu igru

 

 

 

Razvojni tim RenEvo je objavio beta verziju projekta C&C Far Cry. Kako mu i samo ime govori ovde se radi o spajanju dve naizgled nespojive igre, Command & Conquer i Far Cry. Far Cry je poslužio kao osnova, što znači da je za igranje ove igre potrebna instalacija Far Crya, a iz igre Command & Conquer su uzeti osnovni principi igranja. Tu je ustvari reč o klasičnom RTS-u koji se sastoji od izrade jedinica, uništavanje neprijateljskih objekata i tako dalje. Više informacija i sam download beta klijenta možete da nađete na službenim web stranicama C&C Far Crya. Adresa: http://www. renevo. com/cncfc
 
   

Čajnik koji prima SMS poruke

 

 

 

Proizvođači čaja PG Tips su udružili snage sa kompanjom Orange, koja se bavi mobilnim telefonima, u pravljenju prvog čajnika koji može da prima SMS poruke. Sve što je potrebno da uradite je da pošaljete poruku sa tekstom "switch on" – kada krenete sa posla kući – i voda će već biti spremna za čaj kada uđete u kuhinju. Srebrni i crni čajnici, pod nazivom ReadyWhenUR, su opremljeni radio prijemnikom programiranim sa brojem vašeg mobilnog telefona, elektronskim elementima i malim skupom mehaničkih poluga. Ovaj proizvod će se naći u prodaji sledeće godine u januaru. Loše vesti su da morate svakog dana da se pristetite da sipate vodu u čajnik i da sami napravite čaj ili kafu. Pored toga, to će vas koštati oko 100 funti.
 
   

Calgoo ove nedelje izdaje verziju 1.0

 

 

 

U sektoru onlajn kalendara ponovo je vruće. Krajem prošle godine stalno su se pojavljivale novosti na ovom polju, zatim su se stvari nakratko malo stišale nakon što je Calgoo objavio da će se sinhronizovati sa Google Calendar-om. E pa Calgoo je objavio da će ove nedelje izdati verziju 1. 0.  DownloadSquad je otkrio Calgoo na samom njegovom početku, i pratio je njegov progres sve vreme. Calgoo je sada potpuno sazreo i spreman je da izda beta verziju i pomogne korisnicima da njihovi rasporedi u kalendaru budu čisti i uredni. Nova verzija će biti izdata danas, i korisnici će moći da isprobaju sve ove nove funkcije: Sinhronizaciju Outlook-a i Google-a Redizajn prikaza kalendara Redizajn sistema za upravljanje sadržajem Redizajn čarobnjaka za podešavanje i kalendar Redizajn ikonica programa, dugmadi i razmeštaja Sinhronizovanje Microsoft Outlook kontakata Štampanje prikaza rokovnika Uzorci kalendara Poboljšane performanse Adresa: Calgoo
 
   

Camino - odlična alternativa za Firefox

 

 

 

Da, tako je dobro ste pročitali: Firefox alternativa. Malo sam istraživao upotrebu web pretraživača na OS X-u i ne mogu više svoje mišljenje da tajim pred vama: ja mrzim Firefox na OS X-u. To je odličan pretraživač i neophodnost na Windowsu, ali on nije ono što OS X program može ili treba da bude. Ako ste korisnik Firefox-a na OS X-u, preklinjem vas da barem isprobate Camino, pošto je on izvorni OS X pretraživač od Mozille. U međuvremenu, i pre nego što počnete da me pljujete, pročitajte odakle potiču ova anti-Firefox osećanja. Postoje dva ključna razloga zašto ja ne želim da koristim Firefox sa OS X-om: Firefox se ne ponaša lepo sa velikim brojem OS X servisa koje su Apple i drugi proizvođači postavili. Firefox koristi sopstveni sistem za skladištenje korisničkih imena i lozinki. Ovo je odlično za Windows korisnike, ali ne i za korisnike OS X-a. Zašto? Zato što OS X već poseduje izvanredan sistem za skladištenje vaših korisničkih imena i lozinki na celom sistemu. FTP serveri, internet lozinke, logovanja za programe. . . sve to može automatski da se skladišti u OS X-ovom Keychain programu (nalazi se u vašem Applications/Utilities direktorijumu). To znači da imam samo jednu bazu podataka od koje treba da kreiratre rezervnu kopiju. Uđite u Camino iz Mozille. Svi ti problemi o kojima sam pričao? Rešeni. I dalje koristite Mozilla program (znači da je odličan) ali sada savršeno radi sa OS X-om kao što i treba da radi jedan mali web pretraživač. Postoji jedna stvar koju Camino ne radi, a koja će smetati mnogim korisnicima, a to je da on nema sve one ekstenzije i teme koje Firefox ima. Ako ste ludi za ovakvim stvarima i nisu vam dovoljni Tiger-ovi Dashboard vidžeti, onda vam stvarno ne mogu pomoći. Ali ako ste već pročitali ovaj članak i imate par slobodnih minuta, idite i daunlodujte besplatnu kopiju Camino-a i počnite da surfujete sa Mozillom i OS X-om na vašoj strani.
 
   

Canova – notebook sa dva displeja

 

 

 

V12 Design je naziv italijansko-austrijskog studija za industrijski dizajn i inženjering, koji je nadaleko poznat po svojim zaista maštovitim i originalnim kreacijama. Među najnovijim proizvodima ove firme, za oko nam je naročito zapao spektakularan model notebook računara, pod nazivom Canova. Canova je specijalno dizajniran za kreativne umove, budući da se sastoji od dva, na dodir osetljiva (touch-sensitive) displeja, koji se mogu koristiti bilo kao tabla za crtanje, muzička tablatura, ili pisaći papir. Ovaj elegantni notebook računar je izvajan od nerđajućeg čelika i ugljeničnih vlakana, uz lasersku završnu obradu, sa ciljem da potencijalne kupce impresionira fino zaobljenim ivicama i visokim sjajem. Touchscreen displejima se komforno i jednostavno upravlja pomoću elektronske olovke, uz dodatnu pomoć zaista impresivnog hardvera. Ova genijalna kombinacija udahnjuje život ovom majstorski izrađenom uređaju, omogućavajući korisniku da istovremeno radi na oba masivna LCD displeja. Pritom se jedan od njih može programirati da funkcioniše kao tastatura osetljiva na dodir, omogućavajući korisniku lakše unošenje podataka. Ova virtualna tastatura je stoprocentno prilagodljiva, uključujući i mogućnost programiranja tzv. vrućih tastera (hot keys), proširenu jezičku podršku, različite skin-ove, kao i mogućnost definisanja funkcije pojedinih tastera od strane korisnika. Kupovinom ovog impresivnog uređaja, grafički dizajneri i kreatori digitalne muzike mogu zaboraviti na obične laptop računare, kod kojih se čitava konfiguracija ulaznih uređaja svodi na tastaturu i miša. Čak ni grafički tablet računari, koji mogu ponuditi najviše jedan touchscreen displej, nemaju nikakve šanse da se po funkcionalnosti barem približe ovom dual display notebook-u. Pomislite samo na sve moguće kombinacije koje nudi ovaj ekstra-moderan dizajn. Dok donji ekran koristite kao tastaturu, onaj drugi možete upotrebiti kao klavirske dirke ili muzičku miksetu. Ako imate talenta za umetnost, na jednom displeju možete prikazati fotografiju modela, a na drugom isprobavati svoje slikarske sposobnosti. Canova notebook se može i vertikalno orijentisati, čime korisnik stiče mogućnost da na njemu na uobičajen način čita knjige, časopise i novine u digitalnom formatu. Ovaj krajnje zanimljiv koncept bi mogao da u masovnu proizvodnju uđe tek negde 2012. godine, s obzirom da njegova implementacija u ovom trenutku košta pravo malo bogatstvo.
 
   

Cardfunk – Pošaljite smešne i zabavne novogodišnje video čestitke prijateljima i rodbini

 

 

 

Nova Godina je na putu i vreme je da počnete da šaljete  novogodišnje čestitke prijateljima i rodbini. Pitanje je samo hoćete li im i ove Nove Godine slati iste  dosadne novogodišnje čestitke kao i prošle? Ili želite ove Nove Godine da  pošaljete čestitke koje će ih stvarno nasmejati i razveseliti?CardFunk je web sajt koji će vam pomoći da unesete notu  humora u novogodišnje čestitke tako što će vam omogućiti da ubacite vaše lice i  lica vaših najbližih umesto lica Deda Mraza, Devojke Mraza i Momka Mraza (?). Ovaj besplatni web servis kreira smešne video čestitke na  kojima će vaša lica biti nalepljena na plešuća tela ili animirane karaktere. Vaši prijatelji i rodbina će sigurno znati da cene dodatni  trud koji ste uložili u kreiranje čestitke koja će se razlikovati od većine  ostalih čestitki koje su primili. Slanje novogodišnjih čestitki je definitivno postalo mnogo  zabavnije sa Cardfunk besplatnim servisom. Vi možete vaše novogodišnje čestitke da pošaljete putem  elektronske pošte ili možete da kopirate kod i ugradite ga u blogove, web  sajtove i stranice vaših profila na Internetu. Adresa: CardfunkIzvor: Saša Prudkov
 
   

Cena iPhone-a snižena za 200 dolara

 

 

 

Ako ste nestrpljivo čekali vreme da nabavite iPhone, sada je možda vreme da to uradite. Apple je upravo objavio sniženje od 200 dolara za iPhone od 8GB. iPhone od 8GB će se sada prodavati za 399 dolara za razliku od 599 dolara što je bila cena koju su raniji korisnici trebali da plate na dan izdavanja. U međuvremenu, iPhone od 4GB (koga više nema u Apple prodavnicama) će ići u prodaju po ceni od 299 dolara “dok traju zalihe”. Sa glasinama o osiromašenoj jeftinoj verziji iPhone-a koja ulazi u proizvodnju ima smisla što će Apple izbaciti iz ponude iPhone sa 4GB (koji se nije prodavao ni blizu toliko dobro kao njegov stariji brat od 8GB).
 
   

Cena PS3-a smanjena za još 20%

 

 

 

U očajničkom pokušaju da pokrenu prodaju PS3, japanski trgovicu su smanjili cenu za 20%. Konzola je originalno lansirana sa popustom od 20% i sada sniženje od još 20%. . . ? šta se to dešava sa PS3? Pre lansiranja svi su govorili da će biti veliki hit, a sada na stotine konzola stoji na policama. MaxConsole kaže da prodaja PS3 u Japanu ne samo da je loša već je zamrznuta. Problem vezan za prodaju PS3's u svojoj domovini je postao tako veliki da prodavci smanjuju cene za dodatnih 20% u pokušaju da pokrenu prodaju. Međutim, čim izađu neke dobre igre, očekujte da će se situacija usijati!Naslednik PlayStation-a i PlayStation-a 2 bi trebao da ima veći uspeh, imajući u vidu koliko je Sony-ju trebalo da ga razvije. Istina je da u borbi za tržište sa tako moćnim rivalima kao što je Microsoftov Xbox 360 i Nintendo-ov Wii smanjena prodaja PS3 je logična, ali to ne može da objasni sve neuspehe koje je ova konzola imala od dana kada se našao u prodavnicama. Prvo, tržište je zasićeno izborima, tako da neko kome je dosadio Sonyjev PS system ili samo želi da proba nešto drugo, može da kupi Wii ili 360, ili može da pređe na mobilne sisteme i ručne konzole. PS3 je takođe kritikovan u vezi njegove grafike kada ga je GameSpot uporedio sa njegovim rivalim na NFS Carbon. PlayStation3 je pušten u prodaju u Japanu 11. novembra 2006. godine, u 07:00. Bilo je izveštaja da su mnoge konzole završile u rukama biznismena koji su ih posle bez ikakvog softvera prodavali na eBay-u. Prema Media Create, PS3 sistemi su prodavani u roku od 24 sata nakon njihovog predstavljanja u Japanu. Sony je planirao da ide sa šemom otvorene cene za 60 GB model, i da dozvoli trgovcima da sami odrede cenu. Pa šta se onda desilo? Šta god da je razlog, svakako neće izaći na dobro za Sony. Ostaje otvoreno pitanje šta će Sony da uradi ako PS3 konzole i dalje budu sedele na policama?
 
   

Ceo svet gleda Mostar na Bingu

 

 

 

Bing i Mostar Ako koristite Bing. com danas ste u Mostaru. Pređite most preko Binga. Miloš na Twitteru. Flickr slike na Bingu Posgledajte na Flickru još slika. Link. Knjiga posle putovanja - Kaldrma i asfalt Link ka knjizi i korpi za naručivanje.
 
   

Chyrp: Zamena za WordPress?

 

 

 

Pojavio se novi program za kreiranje blogova koji je jednostavan i čist. Zove se Chyrp i dizajniran je da bude lagan ali ipak sa puno funkcionalnosti. Da li će ovaj novi alat uspeti da ugrozi poziciju WordPress-a? Mi mislimo da je to moguće, ali svakako će trebati da prođe malo vremena da ljudi steknu poverenje u ovaj program i pređu na njega. Alex Suraci je autor Chyrp-a i on kaže da je počeo da kreira Chyrp 2004. godine kada mu je “dosadilo da radi sa nezgrapnim programima za kreiranje blogova. WordPress je bio široko prihvaćen kao vodeća aplikacija u svetu blogova, ali jednostavno nije bio za mene. ” PHP i MySQL sa malo AJAX-a igraju važnu ulogu u ovom softveru, a tu su i dodaci za teme i module kako bi korisnici mogli stopostotno da personalizuju svoje blogove. Prvi put kada sam otišao na home stranicu Chyrp-a, obradovalo me je to što je postavljen demo blog kako bismo mogli da vidimo Chyrp u akciji. Iako sam hteo da vam preporučim da pogledate demo, ubrzo sam utvrdio da veći deo demoa ne radi. Za sada.   Izgleda da su Digg korisnici počeli da postavljaju neprikladne materijale. Nemojte da zaboravite kasnije da pogledate demo jer smo sigurni da čim se reše "štetočina" demo će ponovo biti potpuno funkcionalan. Za one među vama koji razmišljaju o tome da pokrenu sopstveni blog, preporučio bih da isprobaju Chyrp i jave nam šta misle o ovom perspektivnom alatu. U njemu se mnogo lakše radi nego u WordPress-i i mada je još malo bagovit, prilično je stabilan i pouzdan. Poigrajte se sa njim i saznajte da li je to alat za blogovanje koji vam odgovara. Adresa: Chyrp
 
   

Čišćenje desktop PC-ja

 

 

 

Desktop PC-ji nisu prenosivi kao laptop računari, tako da se oni dugo vremena nalaze na jednom mestu i neprestano skupljaju prašinu. Takođe, sa nedeljnim čišćenjem nije uvek moguće očistiti unutrašnjost računara. Za prašinu koja se nalazi unutar računara ili na mestima do kojih je teško doći može da se upotrebi kompresovani vazduh. Međutim, ovaj zadatak čišćenja bi trebao da uradi neko ko zna kako se to radi. Počnite sa čišćenjem kompresovanim vazduhom tako što ćete prvo isključiti računar i izvući ga iz konektora za napajanje. Isključite svu opremu koja je prikačena na računar. Sledeći korak je da skinete kućište računara i da se uzemljite da biste sprečili bilo kakve šokove ili varnice. Kompresovani vazduh može da se usmeri ka područjima na kojima je prašina vidljiva, ali budite pažljivi da ne biste oštetili ili isključili neke konekcije. Zatim možete da upotrebite meku krpu da biste obrisali unutrašnjost računara, ali i tu vodite računa o područjima sa konekcijama. Nakon toga, ponovo zatvorite kutiju računara, ponovo povežite opremu koja je bila prikačena na njega, uključite računar u konektor za napajanje, i butujte računar.
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272