Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 11 od 59

Facebook pokreće konkurenciju iTunes-u?

 

 

 

All Facebook je objavio da se Facebook sprema da pokrene servis za preuzimanje muzike. Preporučujemo vam da ovu informaciju primite sa velikom dozom sumnje, pošto dolazi od anonimnog izvora, čak i ako AF-ov Nick O'Neill opisuje izvor kao "ekstremno pouzdan. "Iako smo malo nepoverljivi u vezi informacije da će sajt socijalne mreže da zastrani tako daleko da pokrene prodavnicu muzike, mi smo nekako več navikli da nas webzasnovane kompanije iznenađuju svojim potezima. Pre nekoliko godina ko bi pomislio da će kompanija najveće mašine za pretraživanje, Google, pokrenuti e-mail servis, ili onlajn kancelarijski paket?I svakako će biti interesantnije (ako je istina) gledati kako nastaje prodavnica muzike od sajta socijalnih mreža umesto da pratimo kako postojćee prodavnice muzike pokušavaju da dodaju socijalne funkcije. Tu će biti mnogo mogućnosti za prijatelje da dele međusobno umetnike, pesme, i druge informacije. Takva komunikacija razvija osećaj zajednice i pozitivno utiče na preuzimanje muzike. Prema O'Neill-u, Facebook trenutno traži direktora koji će voditi muzičku jedinicu i proučava sporazume sa muzičkim kompanijama.
 
   

Facebook za priključenje na Twitter

 

 

 

Facebook i Twitter Link. Da biste dodali Twitter aplikaciju morate da se priključite na svoj Twitter nalog.    Možete i da ažurirate svoje podatke sa Twittera. Nakon završenog posla, u Facebooku unesite ŠTA SADA RADITE. Naravno kada kliknete na Twitter Home dugme, otićićete na svoj Twitter nalog.
 
   

Facebook: Dodajte muzičke playliste na Facebook profil - SongSeek

 

 

 

SongSeek je još jedan muzički servis koji vam omogućava da  pretražujete i strimujete muziku onlajn. Jedna korisna funkcija je kreiranje playlista vaših  omiljenih pesama koje možete da delite na sajtovima društvenih mreža. Možete da  dodate muzičku playlistu na Facebook ili MySpace. Nije potrebna registracija za pretraživanje i strimovanje  muzike, međutim, ako želite da delite playliste na Facebook-u potrebno je da se  registrujete. Adresa: www. songseek. net
 
   

Facebook: Izbrišite zauvek nalog na Facebooku

 

 

 

Facebook vam omogućava da samo deaktivirate nalog,  ostavljajući vaše informacije netaknute. Ali šta ako vi želite zauvek da  izbrišete nalog?Evo kako da to uradite. Sada nalog možete da izbrišete i  tako što ćete otići na sledeću stranicu: http://www. facebook. com/help/contact. php?show_form=delete_account  Uverite se da vaš Facebook nalog sadrži kontaktnu email  adresu.   Izbrišite sve ostale email adrese koje su sadržane u  Facebook nalogu. Jedina adresa treba da ostane samo vaša kontakt email adresa.   Deaktivirajte Facebook nalog tako što ćete izabrati  Settings.   Registrujte se tako što ćete upotrebiti neku drugu adresu  a ne vašu kontakt email adresu.   Kada se prijavite na novi Facebook nalog, dodajte  kontaktnu email adresu za vaš nalog. Otvorite link u emailu za potvrđivanje  koji vam je poslat. Ovaj korak će izbrisati prethodni Facebook nalog, i on više  neće biti pristupačan.
 
   

Facebook: Kreirajte aplikacije za Facebook

 

 

 

Vreme je da razmislite da vašu ideju ili posao prenesete na  viši nivo. Kreiranje Facebook aplikacije nije jednostavan zadatak i treba ga  smatrati na isti način kao i izradu novog web sajta. Evo kako da kreirate Facebook aplikaciju:  Pretražite internet i pronađite šta društveni mediji  znače za vaš posao.   Razmislite šta biste želeli da postignete sa Facebook  aplikacijom.   Dobro razmislite koji aspekti programa će postići željeni  efekat.   Uverite se da imate medija fajl visokog kvaliteta i slike  koje ćete upotrebiti u aplikaciji.   Odlučite kako ćete komunicirati sa korisnicima koji  instaliraju vašu aplikaciju.   Šta bi korisnici trebali da vide u prozoru aplikacije na  stranici profila.   Zašto bi korisnici redovno posećivali Canvas stranice.   Koji će podstrek korisnici imati da pozovu i svoje  prijatelje.   Uverite se da imate i vreme i novac za kreiranje  aplikacije.   Potražite programera koji će kreirati aplikaciju za  Facebook.   Testirajte aplikaciju tako što ćete je poslati  prijateljima i rodbini.
 
   

Facebook: Pregledajte sve javne slike i albume na Facebook-u

 

 

 

Ako želite da pregledate javne slike i albume na Facebook-u,  to možete da uradite veoma jednostavno. Možete da upotrebite Google i pretražite sve javne slike  unutar Facebook-a. Mnoge slike unutar Facebook-a su javne i indeksirane su od  strane Google-a. Pomoću specijalne pretrage, možete brzo i lako da pronađete  ove albume. Sve što je potrebno je da kliknete na site:facebook. com  inurl:album, i dobićete listu svih javnih slika i albuma na Facebook-u.
 
   

Facebook: Ubacite Facebook Chat u Firefox panel sa strane

 

 

 

Facebook Chat je odličan i omogućava vam da pošaljete poruke  onlajn Facebook kontaktima. Međutim, ako vam se ne dopada što se Chat nalazi na  dnu stranice, evo rešenja. Čak i ako napustite Facebook nalog postoji rešenje da  četujete sa Facebook kontaktima tako što ćete Facebook Chat postaviti u Firefox  panel sa strane ekrana. Evo šta je potrebno da uradite:  U Firefoxu izaberite Bookmarks a zatim Organize  Bookmarks.   Kliknite na New Bookmark. . . karticu i unesite sledeće:  Name: Facebook Chat  Location: http://www. facebook. com/presence/popout. php  Check Load this bookmark in sidebar.   Otvorite panel sa strane u Firefoxu (sidebar), kliknite  na Facebook Chat i počnite da četujete sa Facebook kontaktima unutar Firefoxa.
 
   

FCC odobrio Sanyo SCP 7050

 

 

 

Federal Communication Commission je odobrila Sanyo-v SCP 7050 mobilni telefon, koji predstavlja ReadyLink telefon koji će se pojaviti u (nadamo se) skoroj budućnosti. Telefon izgleda kao da je izašao iz naučnofantastičnog romana i ako će Sanyo da zadrži ovaj dizajn dok uređaj stigne na tržište mobilnih telefona, verujem da će biti puno Star Trek obožavaoca koji će dati sve da ovu lepoticu od telefona odnesu kući. Bez obzira na dobru naviku da svaku funkciju na telefonima koji dolaze učine dostupnom za detaljniji pregled i odobrenje za izlazak na tržište mobilnih telefona, FCC nije objavio mnogo detalja koji se odnose na SCP 7050 telefon. To znači da i dalje veoma malo znamo o njemu i da moramo da se zadovoljimo onim što imamo. Telefon ima integrisan GPS navigacioni sistem, veliku eksternu antenu, spikerfon, 1xRTT podatke, monohromatski eksterni ekran i ako je ovo nadgradnja verzije SCP 7000 Sanyo mobilnog telefona, onda takođe ima i ReadyLink Push-To-Talk funkciju. Ako se ispostavi da je to istina, onda možete da očekujete da će ga lansirati Sprint. Ako se ostvari svako govorkanje koje kruži Internetom onda postoji velika verovatnoća da ćemo u skoroj budućnosti biti svedoci masivne migracije obožavaoca Star Treka ka Push-To-Talk mrežama po izboru. Još uvek ne postoje informacije o datumu lansiranja ili o ceni koju će imati ovaj telefon, još gore, ne postoji čak ni jedna slika uživo. Nadamo se da će uskoro isplivati još detalja, i kada se pojave, uveravam vas da ću vas obavestiti.
 
   

Firefox 2

 

 

 

Mozilla Firefox 2 (ranije poznat pod nazivom Bon Echo) zasniva se na snazi i sigurnosti demonstriranoj u verziji Firefox 1. 5, uz dodatak nekoliko novih karakteristika. Poput Internet Explorera 7, Firefox 2 sadrži u sebi ugrađen antiphishing mehanizam, ali je, generalno govoreći, Firefox 2 neuporedivo bolji web čitač od Microsoft-ovog Internet Explorera 7. Firefox 2 nudi napredne funkcije, kao što je Live Titles, te praktične “ovovremske” (here-and-now) alate, poput preporuka preuzetih od pretraživačkih mašina, mogućnosti obnavljanja sesije, te linijske provere pravopisa. Ipak, uprkos mnogim poboljšanjima, Firefox 2, kao uostalom ni Internet Explorer 7, još uvek ne prolazi Acid2 Web Standards test, mada se, za razliku od Microsoft-ovih dizajnera, u Mozilla-i iz petnih žila trude da ostvare punu usklađenost sa ovim standardima. Imajući u vidu sve njegove prednosti i relativno mali broj nedostataka, Firefox 2 je, po mišljenju mnogih kritičara, trenutno najbolji web čitač. Firefox 2 možete besplatno preuzeti sa Interneta i, za razliku od Internet Explorera 7, dostupne su njegove verzije za sve najvažnije operativne sisteme: Windows, Mac i Linux. Postoji, tako|e, i veliki broj verzija ovog čitača lokalizovanih za različite jezike, uključujući čak i baskijski i beloruski, na primer. Još jedna stvar po kojoj se Firefox 2 razlikuje od IE 7, jeste činjenica da on ne zahteva isključenje antivirusnog programa, niti je nakon njegove instalacije potrebno restartovati sistem. Nasuprot Internet Exploreru 7, kod kojeg je izvršena značajna reorganizacija toolbar-a, kod Firefox-a 2 je samo promenjen izgled dugmića. Novi, staklasto sjajni dugmići izgledaju mnogo sofisticiranije, a isto se može reći i za zaobljene jezičke (tab-ove) i tanke linije koje uokviruju adresnu liniju i polje pretraživača (search engine box). Nedostaje, međutim, stavka Places, odnosno bočni panel koji smo nakratko mogli da vidimo u alfa verzijama Firefox-a 2; panel Places je nudio mogućnost da na jednom mestu organizujete bookmark-ove, RSS feed-ove i istoriju, nešto slično Favorites Center-u kod IE7. Dobra vest je da će panel Places biti vraćen u sledećoj verziji, Firefox 3, koja je trenutno u fazi razvoja. Jezičci (tabovi) već odavno predstavljaju sastavni deo Firefox-a. Sada, u verziji Firefox 2, imate mogućnost otvaranja neograničenog broja tabova, promene njihovog redosleda, te ponovnog otvaranja prethodno zatvorenih tabova pomoću Ctrl-Shift-T prečice sa tastature. Korišćenjem još jedne opcije koja je preneta iz Firefox-a 1. 5, možete sve aktivne tabove sačuvati pod jednim bookmark-om, tako da kasnije imate mogućnost jednovremenog otvaranja čitave grupe tabova. Nedostaje, na žalost, mogućnost umanjenog (thumbnail) prikaza svakog jezička (koja je, doduše, dostupna u obliku ekstenzije). Na krajnjoj desnoj strani Firefox-ovog toolbar-a smešteno je polje pretraživača. Firefox 2 sada nudi preporučene pretraživačke termine koji se preuzimaju iz samog search engine-a; primera radi, ako otkucate fire, Google će vam, između ostalog, preporučiti i termin Firefox. Nadalje, Firefox 2 u sebi integriše nekoliko različitih pretraživača, kao što su Amazon i eBay – znatno više od broja pretraživača koje nudi IE 7 – uz mogućnost naknadnog dodavanja i drugih pretraživačkih mašina. Ukoliko odlučite da deinstalirate Firefox, bićete nemalo razočarani. Uprkos nesumnjivoj brzini izvršavanja procesa deinstalacije, u šta smo imali prilike da se lično uverimo, pomoćni program za deinstalaciju je za sobom ostavio isuviše veliki broj zapisa u registru. Prema tome, ako želite da sa svog računara potpuno uklonite Firefox, ili pokušate da izvršite čistu instalaciju Firefox-a 2, svi prethodno sačuvani bookmark-ovi i preference tom prilikom će ostati netaknute. Jedna od novina u Firefox-u 2 je mogućnost obnavljanja sesije (session restore); ukoliko, na primer, do|e do pada Windows-a za vreme dok je u Firefox-u otvoreno nekoliko tabova, nakon restartovanja i ponovnog pokretanja Firefox-a automatski će se u tabovima otvoriti sve stranice koje ste pregledali u trenutku pada sistema. Tokom testiranja smo se lično uverili kako ova opcija može biti od velike koristi. Firefox 2 vam nudi i mogućnost ispravke pravopisnih grešaka u online režimu, baš kao pri upotrebi bilo kojeg programa za obradu teksta. To je od dragocene pomoći prilikom pisanja blogova ili objavljivanja postova na forumima. Pritom se proveravaju uobičajene reči iz rečnika, a sve pogrešno napisane reči biće podvučene crvenom talasastom linijom. Tako|e, u rečnik možete dodavati nove reči, pa čak i preuzimati veliki broj dostupnih rečnika za različite jezike. Kada jednom počnete da koristite ovu “inline spell-checking” opciju, više nikada nećete poželeti da bez nje surfujete Webom. Jedna od možda najatraktivnijih opcija jeste Live Titles, ranije poznata pod imenom Microsummaries, koja omogućava direktno stream-ovanje ažuriranih podataka sa web sajtova ka vašim bookmark-ovima. Primera radi, funkciju Live Titles možete pridružiti rečničkom web sajtu Merriam-Webster, pa zatim, nakon što tu web stranicu sačuvate u bookmark-u, jednostavnim klikom na Live Titles u web čitaču otvoriti objašnjenje za aktuelnu “reč dana”. Kada otvorite padajući bookmark meni, ili otvorite bočni bookmark panel, na njemu ćete ugledati Merriam-Webster logo, zajedno sa opisom aktuelne reči za taj dan. Ako se radi o nekom novinskom sajtu, kao što je BBC, na isti način možete pregledati udarne naslove najnovijih vesti. Live Titles je, dakle, nešto kao RSS feed, pomoću kojeg možete udahnuti život vašim, inače statičnim bookmark-ovima. Nažalost, ekstenzije koje su dizajnirane za Firefox 1. 5 verovatno neće funkcionisati u Firefox-u 2. Prilikom instaliranja Firefox-a 2, prikladni čarobnjak (wizard) automatski proverava da li postoje novije verzije već instaliranih ekstenzija za Firefox 1. 5; u našem konkretnom slučaju, neke (ali ne sve) od naših omiljenih ekstenzija još uvek nisu bile optimizovane za verziju 2. 0. Doduše, ovde treba napomenuti da smo novu verziju web čitača testirali pre njegove javne promocije. Generalno govoreći, Firefox-ova “add-on” zajednica je neuporedivo masovnija i jača nego što je to slučaj kod Internet Explorera. Poboljšanja u smislu bezbednosti nastavljena su i u Firefox-u 2. Novinu predstavlja okvir za dijalog koji korisnika obaveštava o pokušaju takozvanog “cross-domain” skriptovanja, taktike koju zlonamerni hakeri koriste radi povezivanja malicioznih sajtova sa sajtovima koje vi smatrate potpuno legitimnim. Veoma je pohvalno što Mozilla i dalje veoma brzo reaguje na otklanjanje uočenih ranjivih tačaka, distribuirajući softverske dopune svega par dana nakon uočavanja iole važnijih propusta. Microsoft, sa druge strane, gotovo da na kašičicu objavljuje neophodne bezbednosne zakrpe. Tokom poslednjih pet godina, koliko je proteklo od njenog objavljivanja, akumuliralo se poprilično nezakrpljenih bezbednosnih rupa u verzija IE 6, a nešto ne vidimo da se u Microsoft-u trude da išta brže popravljaju već uočene nedostatke u Internet Exploreru 7. Firefox 2 se oslanja na Gecko 1. 8 mehanizam Web renderovanja, koji je uglavnom ostao nepromenjen u odnosu na prethodnu verziju ovog web čitača, Firefox 1. 5. Prema našim saznanjima, sledeća verzija Firefox-a će se zasnivati na potpuno novom mehanizmu renderovanja (rendering engine). Na žalost, Firefox 2 ne podržava u potpunosti sve standarde koje propisuje W3C organizacija, tako da još uvek ne prolazi takozvani Acid2 test, dizajniran od strane Web Standards Project-a, mada iz firme Mozilla stižu uveravanja da ubrzano rade na uskla|ivanju svog web čitača sa pomenutim standardima. Uzgred, od svih web čitača koje je testirao CNET, samo je Opera 9 zadovoljila na pomenutom testu; IE 7 se pokazao ubedljivo najgorim, jer nije bio u stanju čak ni da renderuje web stranicu u pravilnim bojama i oblicima. Antiphishing tehnologija unutar Firefox-a 2 je dobra, i neprekidno se poboljšava kroz sve beta verzije koje smo imali prilike da isprobamo. Firefox 2 smo testirali na lažnom web sajtu Bank of Amerika, starom manje od sat vremena; čitač je momentalno identifikovao web stranicu kao lažnu. Ruku na srce, IE 7 je takođe otkrio da se radi o lažnom sajtu. Većina phishing sajtova nestaje sa mreže već nakon 72 sata od njihovog pojavljivanja. Generalno govoreći, ustanovili smo da su samostalni antiphishing filteri, kao što je onaj Netcraft-ov, znatno efikasniji u otkrivanju svežih phishing sajtova, nego što je to slučaj sa antiphishing filterima ugrađenim u web čitače. Usled mnogobrojnih poboljšanja koja sa sobom donosi Firefox 2, može se zaključiti da on svakako zavređuje nadgradnju od strane već postojećih korisnika, te da predstavlja lep uvod za novopečene korisnike ovog web čitača. Firefox sadrži obilje inovacija, ali je istovremeno i veoma praktičan za svakodnevnu upotrebu.
 
   

Firefox 2.0 ažuriran i dostupan za daunlod

 

 

 

30. jula Mozilla je predstavio bezbednosno ažuriranje za Firefox 2. 0 i verziju 2. 0. 0. 6 pretraživača otvorenog koda koji je sada dostupan za preuzimanje. Sa ovim izdanjem Mozilla je rešio bezbednosni problem u Firefoxu koji je inicijalno bio povezan sa kombinacijom pretraživača otvorenog koda i Internet Explorera na Windows platformi. Šef bezbednosti u Mozilla-i, Windows Snyder je izjavio početkom jula da je Internet Explorer kriv za ovu bezbednosnu rupu preko URL Protocol Handling u Windows toku. “Važno je da zapamtite da ako koristite Firefox za pretraživanje weba niste ranjivi na ovaj napad. Iako nismo videli dokaze da su napadači iskoristili ovaj problem, postoji dokaz u obliku konceptualnog koda koji je javno dostupan. Mi predlažemo ljudima da koriste Firefox i kao i uvek da pripaze kada pretražuju nepoznate web sajtove” Snyder je rekao 10. jula. Mozilla je stalno krpio Firefox u verziji 2. 0. 0. 5, preduzimajući korake koji će obezbediti da Internet Explorer više ne bude u mogućnosti da izaziva probleme u Firefox-u ili da propušta zlonamerni sadržaj. Govoreći o ranjivosti Firefox-a 2. 0. 0. 5 Snyder je potvrdio činjenicu da je Mozilla pretraživač takođe osetljiv na određene napade. “Mi smo upoznati sa scenarijima i načinima na koje bi Firefox mogao takođe da bude upotrebljen kao tačka upada. Dok pretražujete sa Firefox-om specijalno kreirani URL bi potencijalno mogao da bude upotrebljen za slanje loših podataka drugim programima. Mi smo mislili da je to bio problem samo Internet Explorera. Ispostavilo se da je to problem i u Firefoxu” objasnio je Snyder. Tok ovih događanja je prestao izdavanjem Firefoxa 2. 0. 0. 6 koji rešava probleme “neisključenih URL-ova koji su prosleđeni spoljašnjim programima”. U sledećih nekoliko dana Firefox 2. 0 korisnici će biti upozoreni da preuzmu ažuriranje. “Mi smo upravo izdali Firefox 2. 0. 0. 6 koji sadrži bezbednosnu zakrpu koja rešava ovde opisan problem. Zakrpa omogućava procentualno kodiranje za razmake i dvostruke navodnike u URL-ovima koji su usmereni ka eksternim programima. To smanjuje rizik da zlonamerni podaci budu propušteni kroz Firefox ka drugim programima koji zatim mogu da izazovu neočekivano i potencijalno opasno ponašanje” dodao je Snyder. Mozilla Firefox 2. 0. 0. 6 je testiran i dostupan za daunloud sa ove adrese.
 
   

Firefox 2.0 je bolji od Internet Explorera 7

 

 

 

I Internet Explorer 7 i Firefox 2. 0 su otkriveni u oktobru 2006. godine. Internet Explorer 7 je imao prednost sveprisutne Windows platforme i Windows Update infrastrukture koja je dizajnirana da automatski služi ažuriranja za postojeće korisnike Internet Explorera 6. Mozilla-in pretraživač otvorenog koda je manje srećan što se toga tiče, ali on više ne služi samo kao pratnja Internet Exploreru 7 već se nalazi u odličnoj poziciji da porazi Microsoftov najnoviji pretraživač. Od oktobra kada je izdat Internet Explorer je dostigao samo 33. 55% udela na tržištu kako navode informacije iz Market Share-a. Bez obzira na činjenicu da je Microsoft progurao novi pretraživač kao ažuriranje za Internet Explorer 6 za Windows XP korisnike, i uključio Internet Explorer u Windows Vistu, novi pretraživač nije uspeo da protera svog prethodnika sa dominantne pozicije na tržištu dva meseca pre svoje godišnjice. Internet Explorer 6 je i dalje najbolji na tržištu pretraživača sa 44. 59. U skoro istom periodu, Firefox 2. 0 je povećao svoj udeo na tržištu na 12. 98% i trenutno veoma brzo potiskuje Internet Explorer 7. U stvari Firefox 2. 0 je skočio sa 11. 7% u junu na 12. 38% u julu i na 12. 98% u avgustu. To znači povećanje od 1. 9% njegovog udela na tržištu. Za ista tri meseca, Internet Explorer 7 se pomerio sa 32. 02% na 33. 15% i na 33. 55%, što znači da je u poslednja dva meseca upotreba Internet Explorera porasla za samo 1,53%. Brzina prihvatanja Firefoxa 2. 0 je očigledno značajno veća nego Internet Explorera 7. Signal koji je trebao da dovede do uzbune u Microsoftu je činjenica da je Internet Explorer pao sa 46. 21% na 44. 59% od juna do avgusta, što znači da se mali deo korisnika prebacio na Firefox umesto na Internet Explorer 7. Nema dobrih vesti za Microsoft pošto se Mozilla i Apple pripremaju da otkriju nove verzije svojih pretraživača do kraja godine. Apple planira da izda Safari 3 u oktobru a Mozilla će izdati Firefox 3. 0 otvorenog koda do decembra.
 
   

Firefox 2.0 odlikuje novi JavaScript 1.7

 

 

 

Uprkos nekim indikacijama tokom ove nedelje, Mozilla Foundation nije objavila svoju novu verziju Firefox pretraživača koja se još uvek javno testira u okviru Release Candidate 2. Kao što je Mike Schroepfer, potpredsednik za inženjering u Mozilla, rekao u petak za BetaNews, objavljivanje nove verzije Firefox se odvija na bazi kvaliteta, a ne vremenskih rokova. Ova organizacija će objaviti novu verziju pretraživača kada sve bude spremno. Jedan od ključnih elemenata novog pretraživača, i verovatno najveća izmena, je novi JavaScript interpretator. Pošto sve više web sajtova koristi prednosti novog Asynchronous JavaScripta, to će JavaScript interpretator igrati sve veću i aktivniju ulogu, ne samo u radu pretraživača, već i u implementaciji web aplikacija. S obzirom da najveći broj članova originalnog razvojnog tima JavaScripta sada radi za Mozilla - uključujući Brendana Eicha, kreatora JavaScripta - dizajneri Firefoxa 2. 0 vide priliku za propagiranje komponente koja bi mogla da zameni HTML mehanizam renderovanja koji je danas najistaknutija i najuticajnija web komponenta. Dizajneri su sada počeli da formalizuju dodatke JavaScript jeziku koji će biti prisutni u verziji 1. 7 interpretatora, a ova verzija će stupiti na svetsku Web scenu onog dana kada se zvanično predstavi Firefox 2. 0. “Ako generalno pogledate Firefox, videćete da je JavaScript mehanizam jedan od zaista blistavih primera platforme”, kaže Schroepfer. “To je jedan od razloga zašto ga web dizajneri vole - zato što je brz za većinu operacija, zato što je je fleksibilan i zato što je jedan od najšire korišćenih JavaScript mehanizama”. Kao što Schroepfer podseća, Firefox JavaScript mehanizam ne samo da izvršava ugrađene skripte na web stranicama (uključujući Ajax skripte), već takođe izvršava kod na klijentskoj strani za upotrebu u Firefox ekstenzijama koje su direktno ugrađene u pretraživač. Iz tog razloga, nadogradnja interpretatora na verziju 1. 7 će imati primarni značaj, pogotovo zato što JavaScript počinje da preuzima sve više programskih karakteristika novijih i fleksibilnijih jezika za skriptovanje kao što su Python i Ruby. “JavaScript 1. 7 inplementira veliki broj novih osobina koje su inspirisane drugim popularnim jezicima, kao što su Python i Ruby”, kaže Schroepfer, “pa smo tako JavaScript jezik podigli na viši nivo”. Python je verovatno najadaptibilniji jezik za skriptovanje opšte namene, mada ga Perl i PHP slede u stopu. Pošto JavaScript sve više preuzima Python karakteristike, Firefox dizajneri se neće zaustaviti samo na redefinisanju web stranica, već će pokušati da ugrade ove osobine u sam pretraživač. “Mislim da smo se fokusirali na nadogradnju osnovne platforme”, kaže Schroepfer, “odnosno na to kako da postavimo odgovarajuće osnovne elemente u glavnu platformu kako bi Firefox učinili i odličnom razvojnom platformom i odličnom platformom za krajnje korisnike, a zatim kako da iskoristimo proširivost te platforme kroz ekstenzije što će dizajnerima omogućiti da pišu sopstvene alate kako bi napravili ove ogromne, distribuirane web aplikacije. ” Na programskom nivou, jedan primer izmena JavaScripta koji će dizajneri uočiti su dve nove osobine koje drugi programski jezici već koriste, a to su generatori i iteratori. Jedan primer pokazuje upotrebu iterativne petlje koja generiše prvih 100 brojeva poznate Fibonacci sekvence (koja se koristila kao referenrna tačka u vreme kada su “mikroračunari” bili sporiji). U tipičnoj JavaScript konstrukciji, da bi petlja izveštavala o svom napredovanju u svakoj ponovnoj iteraciji morala je da se pokrene funkcija povratnog poziva koja je pomerala izvršavanje izvan klauzule petlje kako bi svaki put mogla da se izvrši instrukcija document. write. Sa generatorima i iteratorima, varijabla može da objavi i dodeli funkciju koja sadrži reiterativnu petlju kao svoju “vrednost”. Ovde se varijabla ponaša više kao objekat. Klauzula petlje koja izračunava prve brojeve u sekvenci se nalazi izvan funkcije, tako da glavni deo programa ima kontrolu nad tim koliko puta se funkcija unosi. Izvršavanje zakoračuje u funkciju za jedan krug - jednu iteraciju - pomoću sredstava metode . next, koja se ponaša kao iterator. Funkcija “zna” da se koristi za više iteracija, čak i pored toga što ne održava petlju. Ona prenosi izvršavanje nazad u glavni deo programa koji ima petlju, pomoću sredstava metode yield. To je generator. Kao što je Schroepfer rekao za BetaNews, JavaScript 1. 7 je kontrolna tačka na putu konačne implementacije JavaScript 2. 0 zasnovanom na ECMAscript 4. 0 koji je Netscape napravio 2003. za ECMA standarde i koji je inkorporiran u Macromedia (sada Adobe) ActionScript 2. 0. “Firefox 2. 0 i JavaScript 1. 7 su kontrolne tačke na toj putanji, gde smo dodali razne stvari poput obuhvatanja nizova, nekih Let izraza i izraza iteratora koje su ljudi koristili u Python sintaksi, kako bismo pojednostavili stvari poput petlje preko niza elemenata i primenili nešto na njih - što je sasvim uobičajena operacija na Webu. ” Schroepfer je dodao da, kao i svi Mozilla proizvodi, proizvodnja JavaScript 1. 7 se obavlja otvoreno, u saradnji ne samo sa ECMA radnom grupom, već i sa glavnim implementatorima JavaScripta, uključujući Adobe, Google i Microsoft.
 
   

Firefox 3 će biti najbrži pretraživač

 

 

 

Firefox 3 poseduje nekoliko odličnih novih funkcija kao što su pametna linija adrese i bolji menadžer bukmarkova, ali najbolji razlog za nadgradnju na novu verziju je to što je Firefox 3 brz. Stvarno brz. Firefox 3 je značajno brži i stabilniji nego Firefox 2 a Mozilla-ini stručnjaci mogu brojkama da dokažu da će ovo biti najbrži pretraživač na tržištu. A ako želite da sve vaše ekstenzije rade u Firefoxu 3 RC1, pročitajte kompletan vodič za  testiranje Firefox-a 3. A ako već koristite Firefox 3, obavezno ukucajte about:robots u liniju adrese da biste otkrili zabavno uskršnje jaje (tzv. Easter egg). Za detaljnu listu funkcija i specifikacija Firefox-a 3, pročitajte release notes.
 
   

Firefox 3 izveštaj o kompatibilnosti dodataka

 

 

 

Vredni programeri u Mozilli su izdali dokument koji pokazuje koje Firefox ekstenzije treba da se ažuriraju za Firefox 3. Kliknite na link da biste saznali kojih 20 dodataka je kompatibilno sa Firefox-om 3, a kojih 7 dodataka još nije. Ako testirate Firefox 3 Release Candidate, vi možete da prisilite Firefox da koristi nekompatibilne dodatke, ali da biste izbegli raznorazne probleme mi vam predlažemo da sačekate da izađu zvanične kompatibilne verzije.
 
   

Firefox 3 je postao prenosiv

 

 

 

  Želite da testirate Firefox 3 betu bez da poremetite sva vaša precizna podešavanja Firefox-a 2? Nema problema, samo instalirajte prenosivu verziju. Programeri Portable Apps-a su do sada dobro obavljali svoj posao kreiranja verzija Firefox-a koje mogu da se pokreću sa fleš USB memorija i drajvova samo nekoliko dana pre izdavanja svake nove verzije Firefox-a. Sada kada je Firefox 3 dobro zagazio u beta fazu, oni su počeli da rade na prenosivoj verziji Firefoxa 3. Pošto je Firefox Portable samodovoljan program, on neće upisati nikakve podatke na vaš hard disk, niti u vaš registar. To znači da vi možete da testirate nove funkcije Firefox-a 3 kao što je Places, i poboljšanu liniju adrese bez da poremetite vaša postojeća podešavanja. Vi ne morate da instalirate Firefox 3 Portable na fleš drajv, vi možete isto tako lako da ga instalirate u direktorijum na vašem hard drajvu. Ako želite da testirate Firefox 3 betu dok vam je otvoren prozor Firefox-a 2, moraćete da unesete jedno malo podešavanje. Pronađite FirefoxPortable. ini fajl u \Other\Sources\ i kopirajte direktorijum koji sadrži FirefoxPortable. exe. Editujte FirefoxPortable. ini pomoću Notepad-a, Wordpad-a, ili bilo kog drugog tekst editora koji želite i promenite AllowMultipleInstances=false tako da umesto false stoji true. Snimite fajl i sada možete istovremeno da koristite Firefox 2 i Firefox 3. Adresa: Firefox 3 Portable
 
   

Firefox 3 Release Candidate 1 je izašao

 

 

 

Mozilla je pre neki dan izbacila prvog kandidata za konačno izdanje Firefox-a 3, tako da ako već testirate Firefox 3 u praksi, sada je vreme da odete na Help > Check for Updates da biste daunlodovali najnoviju verziju. Ako se pitate šta možete da očekujete u  ovoj verziji, idite na RC1 podatke o ovom izdanju.
 
   

Firefox 3 se prilagođava operativnim sistemima

 

 

 

Firefox 3 će imati gomilu novih funkcija, uključujući novu mašinu za renderovanje i novi način organizovanja bookmarkova. Ali će najverovatnije prva stvar koju će korisnici primetiti biti novi skinovi. A novi skinovi će biti dizajnirani da se glatko integrišu u vaš operativni sistem. U stvari, trenutno, predloženi skin za Windows Vistu veoma liči na Internet Explorer-ov, dok predloženi skin za OS X podseća na Safari. Takođe će biti dva odvojena seta Windows ikona: jedan set za Vistu i jedan set za XP. Mozilla takođe radi na standardnoj temi za Linux, ali to je malo problematičnije, pošto postoji mnogo različitih Linux distribucija i stilova desktopa. Da budemo iskreni, lepo je videti da Mozilla tim radi na osvežavanju izgleda Firefox-a 3. Ali nama se sviđa standardni izgled i osećaj Firefox-a. Mi možemo da otvorimo Firefox na Mac-u, PC-ju, ili Linuxu i uvek ćemo znati gde se nalaze meniji i komande, bez potrebe da se borimo sa novim sistemom menija. Naravno, većina ljudi koristi redovno samo jedan operativni sistem, tako da naše mišljenje možda ne odražava mišljenje većine.
 
   

Firefox 3.0.2 je na raspolaganju

 

 

 

Firefox ili IE ili Opera? Šta nudi? Pre svega ispravke na polju sigurnosti.
 
   

Firefox dodaci - Snap Links

 

 

 

Samo za Firefox: Snap Links vam omogućava da jednim potezom otvorite više linkova na novim karticama samo tako što ćete prevući okvir za selektovanje preko njih. Na primer, recimo da želite da proverite više od jednog linka iz rezultata Google pretrage. Pomoću Snap Links, možete da kliknete i dok držite pritisnut desni taster miša prevučete okvir oko linkova (što će ih obeležiti crvenim okvirom radi lakše vidljivosti). Kada otpustite taster miša svi selektovani linkovi će se otvoriti na novim karticama. Naravno, ovo radi sa bilo kojim linkovima a ne samo sa rezultatima pretrage. Odlično. Jednostavno. Neverovatno korisno. Snap Links je besplatan; on radi gde god Firefox radi. Obavezan daunloud.
 
   

Firefox dodatak - Content Preferences

 

 

 

Samo za Firefox: Content Preferences vam omogućuje da modifikujete podešavanje prikaza pojedinačnih sajtova i da zapamtite data podešavanja u budućim posetama. Preciznije rečeno, vi možete da podesite uvećanje teksta, stil stranice i kodiranje karaktera. Samo idite u View>Sidebar>Content Preferences, i podesite opcije po želji. Mada ne očekujem da će mnogo ljudi modifikovati stil stranice i kodiranje karaktera, klizač za definisnaje veličine teksta će sigurno biti izuzetno koristan, pogotovo kod korisnika sa slabijim vidom. Umesto da se oslanjaju na globalna podešavanja fontova, vi možete posebno da podesite veličinu fonta za svaki sajt koji posećujete. Dok vučete klizač vi trenutno vidite promene. Srećom, postoji i "default" dugme u slučaju da želite da se vratite na standardnu veličinu. Content Preferences je besplatni dodatak koji radi u Firefoxu 2. 0 i novijim. Adresa: Content Preferences dodatak
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272