Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

 

Access

Alternativna učenja

Analiza podataka

Android

Animacija

Antropologija

Apple - MAC OS X

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Audio, Multimedia, Video

Autobiografija

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Automobili

Bajke

Baze podataka

Biografija

Biološke nauke

Blockchain

Botanika

C++ Visual C++ C#

ChatGPT

CSS

Dečije knjige

Delphi

Digitalna fotografija

Dizajn

Django

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

E-komerc

ECDL

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

FULL STACK DEVELOPMENT

Funkcionalno programiranje

Generativna veštačka inteligencija

Geografija

Geologija

Git i GitHub

GOOGLE

GPT

Grafika, Dizajn, Štampa

Građevinarstvo

Hardver

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Internet

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Java

JavaScript

Joomla

jQuery

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinsko učenje

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Mreže

MS Office

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

Obrada teksta

OFFICE 2013

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

PHP I MYSQL

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Poslovanje

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Programiranje

Projektovanje softvera

Psihologija

Publicistika

Putopis

Python programiranje

Računarstvo u oblaku

Raspberry PI

Razvoj

Rečnici

Religija

Robotika

Roman

Ruby i Ruby on Rails

Satira

Saveti

Serija Roberta C. Martina

Sertifikati

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

SQL

Statistika

Strip

Tabele

Tableti

Tehnologija

Telekomunikacije

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Unix, Linux

Urbanizam

UX DIZAJN

Veštačka inteligencija

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Web design

Windows

Windows 7

Windows 8

WordPress

Zaštita i sigurnost

Zoologija

 

Vesti – Internet

Ukupno: 1170, strana 20 od 59

Google: Udružimo snage i povećajmo bezbednost deteta na Internetu

 

 

 

Kao što sigurno znate, Google obezbeđuje brz pristup jednoj od najpoznatijih tehnologija za pretragu na Internetu, pomažući korisnicima da sa lakoćom pronađu željene informacije. Pretraga koju obezbeđuje kompanija je veoma moćna naročito zato što poseduje impresivnu bazu podataka web linkova sa brojnih stranica na Internetu. Iako se kompanija trudi da filtrira sadržaj pomoću nekoliko pomoćnih programa, postoje mnogi web sajtovi koji nude neodgovarajući materijal za određene vrste korisnika. Uzmimo primer deteta koje pretražuje Internet i možda naiđe na slike ili filmove za odrasle na web sajtovima koje je pronašao Google. Pošto je bezbednost korisnika veoma važna, gigant pretrage se trudi da razvije nove projekte za filtriranje sadržaja pretrage, ili, ako nije u stanju da napravi odgovarajuću alatku, sklapa partnerstvo sa drugim kompanijama koje su u mogućnosti da ponude date funkcije. Elliot Schrage, VP, Global Communications i Public Affairs postavili su poruku na zvaničnom blogu kompanije i pomenuli neke od alatki koje su kreirane radi očuvanja  bezbednosti deteta. "Mi smo investirali u razvoj tehnologija i alata za bezbednost porodice, uključujući SafeSearch, filter koji koristi naprednu tehnologiju za blokiranje pornografskog i eksplicitnog sadržaja u rezultatima Google pretrage. Takođe smo partneri sa organizacijama za očuvanje bezbednosti dece, podučavanja porodica o načinima bezbedne upotrebe Interneta i ostalih vrsta medija. Ovi napori uključuju udruživanje snaga sa CommonSense Media-om radi uključivanja njihovih filmova u rezultate Google pretrage, kako bi se pomoglo roditeljima u identifikaciji zdravog sadržaja. Takođe radimo sa organizacijama kao što su i-Safe i iKeepSafe kako bismo učinili dostupnim oglase javnih Internet servisa koji promovišu izvore koji se bave bezbednošću Interneta" - pomenuto je u blogu. Ovo nije prvi pokušaj Google-a da poveća bezbednost svoje mašine za pretraživanje, pošto kompanija već nudi korisna upozorenja vezana za sumnjive web stranice. Sada ste upozoreni svaki put kada pokušate da posetite sumnjivi web sajt, pored obaveštenja koje se prikazuje ispod linkova u u rezultatima pretrage.
 
   

Goosh.org - Unix-olika Google komandna linija

 

 

 

Ljubitelji shell-a će da polude za ovim: Goosh. org, koji sebe naziva "nezvaničnim google shell-om," postavlja Unix-oliki interfejs komandne linije na Google stranice koristeći magiju Ajax-a. Idite na goosh. org i ukucajte bilo koju reč u Google pretragu i dobićete rezultate u ls-olikom listingu. Vi takođe možete da pretražujete različite Google proizvode i mašine, kao što su Google Images, News, Blogs, Video, Translate i Wikipediju. Ukucajte help ili h da biste dobili kompletan listing mogućih goosh. org komandi. Na primer, pretražujte pojedinačne sajtove koristeći in operator. Tako će lifehacker. com iTunes da potraži u LifeHackerovoj arhivi tekstove o iTunes-u. Pokrenite "I'm Feeling Lucky" pretraživanje tako što ćete ukucati l, i još mnogo toga. Adresa: goosh. org
 
   

Gotovo je sa žmirkanjem - satelitske fotografije visoke rezolucije

 

 

 

Zahvaljujući GeoEye-1 Google nam obezbeđuje pogled sa udaljenosti od 50 cm! Evo poređenja sa dosadašnjim standardom:Za bolje od ovoga trebaće Vam posebna dozvola. Ipak, još uvek se ne zna datum kada će GeoEye biti dodat Google Maps-u i Earth-u.
 
   

Greener Apple: LED lampice kao zamena za sijalice

 

 

 

Apple je bio u centru pažnje javnosti kada je stigao skoro na vrh liste Greenpeace-ovih ekološki najštetnijih proizvođača PC-ja. Osnovna namena Greenpeace-ovog web sajta, parodije, "Green My Apple" je da osramoti Apple i da ih navede na odgovornije ponašanje. Uspelo je. U otvorenom pismu javnosti, Steve Jobs je obećao da će Apple izbaciti iz upotrebe najgore hemikalije koje koristi u procesu proizvodnje i u Apple proizvodima. Rekao je da će BFR-ovi i PVC biti eliminisani iz proizvodnje do 2008. godine. Isto tako važno, Jobs je najavio početak prelaska na novu vrstu ekrana u MacBook-ovima koji bi eliminisali arsenik i živu. Rekao je da je Apple na putu da predstavi ekrane koji koriste staklo bez arsenika već 2007. godine. Imesto žive, kompanija će početi da koristi pozadinsko osvetljenje sa LED lampicama za Apple-ove LCD ekrane. Danas je većina LCD ekrana osvetljena sa jednom vrstom fluoroscentne sijalice (koja se zove katodno fluoroscentno pozadinsko svetlo (CCFL)) koja sadrži živu. LED lampice ne sadrže živu a isto obezbeđuju ravnomerno svetlo. iPod-ovi već koriste prikaze sa LED pozadinskim osvetljenjem a Apple planira da se prebaci na LED lampice u notebook-ovima što je brže moguće u procesu proizvodnje. Brz prelaz bi postavio Apple na čelo ispred Dell-a, HP-a i među prve PC proizvođače koji počinju sa ekološkom proizvodnjom. Olovo, kadmijum, heksavalentni hrom, etar… Job-ovo pismo o Apple-ovoj inicijativi za očuvanje okoline se čini kao čas hemije o otrovnim materijama. Dok Jobs izgovara imena otrova, jednog za drugim, podsetimo se činjenice da biti zelen znači mnogo više od samo isključivanja računara. RoHS (Removal of Hazardous Substances) pokret za proizvodnju neotrovne elektronike budno motri na događaje. Nije ni čudo da su evropljani daleko ispred SAD kada govorimo o primeni ovih standarda.
 
   

Greške koje se javljaju prilikom instaliranja Internet Explorera 7

 

 

 

Microsoft je na tržište relativno skoro lansirao svoj novi web čitač, koji bi trebalo da bude znatno brži i bezbedniji. Kao rezultat toga, veliki broj korisnika je odlučio da krene u tranziciju sa prethodne na ganc-novu verziju čitača, koja je, između ostalih novina, opremljena tabovima (zlobnici bi rekli, po ugledu na Firefox). Oni, međutim, koji na svojim računarima imaju piratsku kopiju Windows-a, našli su se u situaciji da ne mogu instalirati novi čitač, zbog novouvedenog zahteva za proverom originalnosti softvera (genuine validation request). Ipak, pogrešili ste ako ste pomislili da ćemo se ovde baviti ovim problemom. Tema ovog članka sastoji se u opisivanju dva slučaja u kojima se javljaju greške prilikom “regularne” instalacije IE7. Prvi problem se odnosi na zaglavljivanje pomoćnog programa za instalaciju, odnosno takozvanog instalacionog čarobnjaka (Installation Wizard). Možete koliko god hoćete čekati da čarobnjak obavi svoj posao, a da pritom ne dobijete nikakav rezultat. On će, jednostavno, ući u beskonačnu petlju. Najverovatniji uzrok ove neprijatne situacije leži u Windows Update Manager-u, koji tvrdoglavo pokušava da sa Interneta preuzme i instalira softverske dopune (updates) za Internet Explorer 7. Naime, polje za potvrdu (check box) koje nalaže da se ažuriranje izvrši već prilikom instaliranja IE7, štiklirano je po podrazumevanoj vrednosti (by default), tako da je Update Manager prinuđen da preko aktivne Internet konekcije traži najnovije softverske dopune za IE7. Veoma je moguće da ovaj pomoćni program neće biti u stanju da preuzme i instalira pomenute dopune, usled čega proces instalacije Internet Explorera 7 neće moći da se nastavi, već će upasti u beskonačno dugačak standby režim. Da biste otklonili ovaj problem, pre otpočinjanja instalacione procedure proverite da li ste isključili sledeću opciju: “Install the latest updates for Internet Explorer and the Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool (recommended)”. Na taj način, neophodne softverske dopune neće biti preuzete i instalirane tokom samog procesa instalacije, ali to kasnije možete učiniti kad god poželite, korišćenjem pomoćnog programa Windows Update. Postoji još jedna situacija u kojoj dolazi do prekida procesa instalacije Internet Explorera 7, pri čemu se na ekranu pojavljuje sledeća poruka: Internet Explorer 7 could not be installed. You must restart your system to confirm that any changes to your system are undone. Nakon što restartujete računar, sledite link "Internet Explorer Troubleshooting" koji će se pojaviti na vašem desktopu, kako biste dobili opširnije informacije. Ovo se događa iz dva moguća razloga: ili postoje određena ograničenja koja su primenjena na neke ključeve registra, fajlove i foldere, ili je pak neka od bezbednosnih aplikacija na vašem računaru procenila da se instalacionom paketu IE7 ne može 100% verovati. Microsoft preporučuje da prilikom instaliranja IE7 obavezno isključite sve antivirusne i antispyware programe, jer oni, usled brojnih ograničenja koje nameću, mogu biti uzrok neuspele instalacije IE7. Kao praktičan primer, članovi Microsoft-ovog tima za podršku navode program Webroot SpySweeper, koji u sebi sadrži komponentu pod nazivom IE Hijack shield, koja ne dozvoljava instaliranje ovog web čitača. Stoga ovaj “štit” (shield) mora biti deaktiviran tokom procesa instalacije, i ponovo aktiviran tek nakon njenog završetka. Još jedan način otkrivanja uzroka neuspele instalacije, sastoji se u pregledu instalacionog log fajla (dnevnika), koji je smešten unutar sistemskog Windows foldera pod imenom IE7. log. Kada otvorite ovaj fajl, negde na njegovom kraju potražite sledeći tekst: “IECUSTOM: Key is still unwriteable”. U ovom stringu će biti navedeni problemi koji su se javili prilikom instalacije. Najčešće se radi o tome da je neki od pod-ključeva registra inkriminisan. Uz pomoć Registry Editora, pronađite subkey o kojem je reč, pa preko menija Edit izvršite odgovarajuću modifikaciju dozvola (permissions), kako biste svim članovima korisničke grupe Administrators dodelili dozvole za očitavanje (read) i upisivanje (write) podataka. Zatim kliknite na dugme Apply i izađite iz editora registra. Sada ponovo pokrenite proces instalacije Internet Explorera 7. Imajte u vidu da ćete opisani postupak možda morati da više puta ponovite, dok ne otklonite sve probleme u vezi dozvola, na svim ključevima registra koji učestvuju u procesu instalacije IE7. Još jedan od mogućih problema odnosi se na proceduru kreiranja rezervne kopije (backup) trenutno aktuelne verzije Internet Explorera. Naime, u toku instaliranja IE7, prethodna verzija Explorera mora biti backup-ovana ili ažurirana (updated). Ako se ispostavi da to nije moguće, čitav instalacioni proces pada u vodu. Da biste proverili da li se radi o ovom uzroku, otvorite maločas pomenuti ie7. log fajl, pa u njemu potražite sledeći string: “ArchiveFileForUninstall:ArchiveSingleFile Cancelled”. Ukoliko ga ne pronađete, znači da je sve u redu, odnosno da problem ne leži u backupovanju ili ažuriranju prethodne verzije Internet Explorera. U suprotnom, ako u instalacionom log fajlu pronađete nešto poput ovoga: Time_stamp: ArchiveFileForUninstall:ArchiveSingleFile CancelledTime_stamp: DoInstallation:UpdSpCommitFileQueue for AlwaysQueue Failed: 0x4c7, onda ćete, preko menija Run, morati da izdate sledeću komandu: Za korisnike Windows XP-a echo y| cacls "%CommonProgramFiles%Microsoft SharedVGXvgx. dll" /P BUILTINUsers:R "BUILTINPower Users:C" BUILTINAdministrators:F "NT AUTHORITYSYSTEM:F"Za Windows Server 2003echo y| cacls "%CommonProgramFiles%Microsoft SharedVGXvgx. dll" /P BUILTINUsers:R "BUILTINPower Users:C" BUILTINAdministrators:F "NT AUTHORITYSYSTEM:F" "NT AUTHORITYTERMINAL SERVER USER:C"Nakon toga, ponovo pokrenite proces instalacije, koji bi sada trebalo da se izvrši bez ikakvih problema.
 
   

Hakeri koriste imena zvezda za prenošenje virusa

 

 

 

Paris Hilton je zvezda pomoću koje kreatori virusa najčeće hvataju korisnike u zamku prenošenja štetnih programskih kodova. Kompanija McAfee, koja je specijalizovana za antivirusna rešenja, prošli mesec je utvrdila broj internet stranica sa štetnim programima, pregledala je neželjene elektronske poruke sa zaraženim dodacima i sastavila popis deset najčešće korištenih imena zvezda – prenosi agencija NET. Nakon Paris Hilton tu su se našli pevačica Amy Winhouse i fudbaler Cristiano Ronaldo. Na četvrtom mestu se nalazi Britney Spears, peta je manekenka Heidi Klum, dok šesto mesto dele Pete Doherty i motociklista Valentino Rossi. Sedmi je fudbalski trener José Mourinho, osma švedska princeza Madeleine Bernadotte, a deveto mesto dele glumica Charlize Theron, manekenka Elisabetta Canalis i francuski predsednik Nicolas Sarkozy. Na desetom mestu ove Top 10 liste nalazi se Antonio Banderas.
 
   

Halo 3 i noobovi protiv Microsofta

 

 

 

Od nedavno je dostupan Halo 3, najjači ovogodišnji naslov za Xbox 360. Halo 3 se odlično prodaje, a servis Xbox Live! je danonoćno usijan od silnih mrežnih bitaka. Zahvaljujući ovolikoj popularnosti igre Halo 3, Microsoft je posebnu pažnju posvetio zaštiti protiv piraterije. Iako nisu uspeli da spreče kopiranje i single player igranje, mrežnu komponentu su odlično zaštitili. Na najgori (i najgluplji) način u to se uverilo nekoliko igrača koji su ilegalno nabavili Halo 3 i bez trunke razmišljanja pokušali da se konektuju na Xbox Live. Ali tu nije kraj. Umesto da se zavuku u rupu i ćute, oni su se žalili Microsoftu što im je zabranjen pristup. Ali ni Microsoft nije ostao dužan. Momci su odmah dobili zabranu igranja na XBox Live-u čak do 9999. godine.
 
   

Halo 3 je stigao do prodavaca

 

 

 

Možda nećete verovati ali Halo 3 je stigao u prodavnice. Još nije spreman na policama za vaše drhtave ruke ali po rečima Eurogamer. biz-a Collectors Edition of Halo3 je upakovan i spreman da prespava tri nedelje u skladištu u Francuskoj.   Ako ste jedan od onih hardcore igrača koji čitaju najnovije vesti o najnovijim igrama onda sigurno znate da prodavci ponekad prekrše datume i počnu da prodaju ranije sa namerom da prodaju više nego konkurentne prodavnice pod uslovom da je potražnja mnogo mnogo velika. Upravo se to dogodilo sa PS3 u Evropi. Ali vi ne znate šta to znači? Čak i ako jedan prodavac od hiljade drugih prekrši datum za Halo 3, svi ostali prodavci će biti primorani da reaguju na isti način – oni ne žele da izgube potencijalne kupce i da ih prepuste momku koji je ranije počeo da prodaje, zar ne? Čista logika. Dakle za vas, hardcore igrače i obožavaoce Bungie-jevih first-person shooter-a bilo bi odlično ako bi jedan od prodavaca Halo-a 3 prekršio datum početka prodaje. Zamislite da se ovo desi već danas. Dobili biste sopstvenu kopiju Halo-a 3 do kraja dana i pucali biste celu noć na Xbox Live-u. Nije li to frustrirajuće? ova igra je čisto zlato; programer (Bungie) daje naredbu da se počnu proizvoditi kopije igre; igra stiže u skladišta prodavnica igra sedi tri nedelje upakovana iako bi Xbox 360 mašine širom sveta veoma rado pokrenule igru već danas. Ja žalim obožavaoce Halo-a. Ali obrišite suze i nadajte se da će barem jedan prodavac prekršiti datum mada, moram da kažem, to se neće desiti ove nedelje. Možda početkom sledeće. . .
 
   

Hari Poter - Video igra - 5 stvari koje naredni Hari Poter mora da ima

 

 

 

Hari Poter i polukrvni princ - video igra Link. Trka koja se nikada ne završava UK top 10, 17-19 July1. Harry Potter and the Half-Blood Prince, 584 sites, £19,784,924. (New)2. Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, 503 sites, £2,849,981. Total: £20,283,1833. Bruno, 457 sites, £2,301,432. Total: £10,357,495 Lep spoj. Magija, Praistorija i stvarnost malo pomerena. Link. Kostim, ali za maloga   Link. Ako ga umaže sa kečapom ili džemom tu je fantastični . . . . za mrlje. Knjiga je knjiga Ako Hari Poter postaje lektira, gledanje filma nije što i čitanje knjige. Kako je nešto rešeno u knjizi, a kako na filmu? Link ka knjizi i korpi za naručivanje. 5 stvari koje naredni Hari Poter mora da ima Tamo gde je magija bez robota kompletan utisak se kvari. Link ka kompletnom članku.   Glavni glumac neće celog života biti mađioničar   Link.
 
   

Helio Ocean - mobilni telefon bez ijedne mane

 

 

 

Tri velika igrača na polju gadžeta i hardverskih igračaka za odrasle, Gizmodo, Engadget i Crunchgear su uspeli da dobiju u ruke Helio i objavili su sve što treba da znate o njemu pre nego što krenete da ga kupite. Svi se slažu u jednom. Helio Ocean je izvanredan! Helio Ocean poseduje dvostrani klizeći mehanizam koji vam daje mogućnost da ga koristite kao telefon ili kao uređaj za pisanje i slanje poruka, za razliku od Sidekick-a. Definitivno nije težak i njegov gumirani hvat smanjuje šanse da će vam slučajno ispasti. Tasteri na QWERTY tastaturi su dovoljno međusobno razmaknuti čak i za ljude sa debelim prstima. Pošto je opremljen sa fotoaparatom od dva megapiksela, moći ćete da snimate fotografije veličine 1600x1200 piksela, kao i video filmove rezolucije 320x240. Takođe poseduje i muzički plejer sa kapacitetom od 200 megabajta i slot za proširivanje memorije do 2GB. Posebno je za pohvalu brzina kojom se povezuje na MySpace, ili kada proverava poštu. Interfejs je izvanredan, kao i na svim Heliosima. Još jedna izvanredna funkcija je lični sistem za globalno pozicioniranje. Ne samo da možete da vidite na Goolge Maps gde idete, već i Buddy Beacon emituje vašu lokaciju prijateljima i familiji. Možete ovu funkciju da uključite ili isključite, tako da ne morate da brinete da li neko svo vreme prati gde se nalazite. Ovaj telefon poseduje puno stvarno ozbiljnih funkcija, ali je istovremeno i dovoljno moderan i lep da ga sa ponosom možete nositi svuda. Telefon možete da kupite preko web sajta Helio. com, kao i u EBGames i Gamestop za tričavih 295 dolara.
 
   

Hip-hop i ulične tuče na PS3 i Xbox 360 konzolama

 

 

 

Malo ljudi je uopšte imalo pojma šta kompanije EA i Def Jam Interactive kriju u svojim studijima. Def Jam: Icon je naslov dugo očekivane igrice za PlayStation 3 i Xbox 360 igračke konzole, kod koje jedan od najvažnijih elemenata igre predstavlja popularna hip-hop muzika. Def Jam: Icon sadrži listu od čak 29 hip-hop pesama koje izvode eminentni umetnici ovog muzičkog žanra, kao što su The Game, Lil Jon i Young Jeezy. Inkorporirajući hip-hop stil života i muzike u doslovno sve aspekte igre, Def Jam: Icon donosi sa sobom sav žar ulične tuče bez ikakvih pravila i ograničenja, ali sa stilom i ritmom. Muzika presudno utiče na način borbe igrača u svakom od ponuđenih urbanih okruženja, a izbegavanje opasnosti postaje ključna strategija preživljavanja. Igra takođe sadrži ekskluzivni My Soundtrack režim igranja za Xbox 360 konzolu, koji igraču omogućuje da u igricu učita proizvoljan broj MP3 melodija po svom izboru. Nakon toga, tok igre i kretanje unutar okruženja odvija se identično kao uz originalan soundtrack. Steve Schnur, globalni izvršni menadžer za muziku i muzički marketing u kompaniji EA, povodom objavljivanja ove igrice izjavio je sledeće: “Def Jam: Icon predstavlja vrhunac interaktivne muzičke zabave. Godinama unazad, mi držimo vodeću poziciju po kvalitetu muzičke podloge za kompjuterske igrice, ali sada smo sve to podigli na jedan još viši nivo, sa potpuno interaktivnim soundtrack-om za igricu Def Jam: Icon. Radi se o napretku koji će zauvek izmeniti postojeće odnose između muzike i samog toka igre. ” Očekuje se da distribucija ove igrice krene 6. marta na teritoriji Severne Amerike, odnosno 16. marta za područje Evrope.
 
   

Hlorisana voda, rizik od raka, kaže studija

 

 

 

Možemo dodati bazene rastućoj listi stvari koje volimo a koje su loše po nas, sa novom studijom koja  pokazuje da hlorisana voda može povećati rizik raka mokraćne bešike. Osoblje u Opštinskom institutu za medicinsko istraživanje u Barseloni je otkrilo da hemikalije, u najvećem slucaju hlor, koji se koristi za dezinfikovanje vode može da izazove sporedne efekte koji su vezani za povećanje rizika od raka. Dr Cristina Villanueva je rekla danas da su nalazi bili prvi koji su pretpostavili da hemikalije mogu biti opasne kad se udahnu ili absorbuju kroz kožu, isto kao i kad se progutaju. Najrasprostranjeniji sporedni produkti hlorisanja, hemikalije zvane trihalometani (THM), bi se mogle absorbovati u telo kroz kožu ili udisanjem, rekli su istrazivači. Da bi se ispitao životni vek izlaganju THM-u i riziku od raka mokraćne bešike, povezali su 1219 muškaraca i žena sa rakom mokraćne bešike za 1271 kontrolnih ličnosti koje nisu imale bolest, ispitujući ih o njihovoj izloženosti hlorisanoj vodi preko pijaće vode, bazena, tuširanja i kupanja. Istrazivači su takodje analizirali prosečne nivoe THM u vodi u 123 opštine ukljucenih u studiju. Ljudi koji žive u domaćinstvima sa prosečnim nivoom THM u vodi u domaćinstvu koji je bio viši od 49 mikrograma po litru, su imali dupli rizik od raka mokraćne bešike od onih koji su živeli u domaćinstvima čija koncentracija THM u vodi je bila ispod 8 mikrograma po litru, pronašli su istraživači. THM nivoi od oko 50 mikrograma po litru su bili uobičajeni u industrijalizovanim društvima, kazali su oni. Učesnici studije koji su pili hlorisanu vodu su bili u 35% većem riziku od raka mokraćne bešike, od onih koji nisu pili, dok je korišćenje bazena pojačavalo rizik od raka mokraćne bešike za 57%. I oni koji su se dugo kupali ili tuširali i živeli u opštinama sa većim THM nivoima su bili takodje pod povecanim rizikom od raka. Kad je THM absorbovan kroz kožu ili pluća, može imati moćniji kancerogeni efekat zato što nije prošao detoksikaciju preko jetre. "Ako je potvrđeno bilo gde, ovo posmatranje ima značajane uticaje na javno zdravlje u odnosu na sprečavanje izlaganja ovim zagađivačima iz vode", zaključili su istraživači.  
 
   

HP je predstavio nove laptopove

 

 

 

HP je predstavio dva nova modela laptopa. Prvi od njih je Pavilion Media Center dv9590ea – 17-inčni laptop koji je dostupan u varijanti platforme Santa Rosa sa T7xxx serijom Core 2 Duo procesora ili sa AMD-ovim procesorima. Ovaj laptop standardno dolazi sa 2 GB 667-megahercnog DDR2 RAM-a, TV-tjunerom i čak dva hard diska. Dodatno može da se opremi sa HD DVD čitačem, a za grafiku može da bvirate između nVidia-ine 8600M GT ili 8400M GS grafičke kartice. Rezolucija ekrana je 1. 440 x 900 piksela. Cena ovog modela iznosi oko 1. 600 dolara, a za najopremljeniju varijantu moraćete da ispljunete punih 2. 600 dolara. Interesantniji model nosi oznaku Pavilion HDX. Glavna karakteristika ovog laptopa je 20,1-inčni ekran rezolucije 1. 680 x 1. 050 piksela. Ovaj ekran ima zglob koji mu omogućuje da se ponaša kao standardni desktop monitor. Ostale karakteristike su: procesor Core 2 Duo na 2GHz, 2 GB RAM-a, dva diska kapaciteta 120 GB, grafička kartica ATI HD2600 XT, TV tjuner i HDMI izlaz. I ovaj model može da se nadgrađuje. Početna cena ovog modela je 3. 000 dolara, a sa dodatnom opremom može da košta čak 5. 000 dolara.
 
   

HSDPA - Novi protokol za mobilne telefone

 

 

 

HSDPA, skraćeno od High-Speed Downlink Packet Access, je novi protokol za prenošenje podataka preko mobilnih telefona. Poznat je i kao 3. 5G (G je skraćeno od generacija) tehnologija. U suštini, ovaj standard će na mobilnim telefonima obezbediti brzine daunloda kao na ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) linijama u kući, čime se ruše sve granice vezane za ograničenja upotrebe mobilnih telefona zbog spore konekcije. To je evolucija i poboljšanje W-CDMA-a, ili Wideband Code Division Multiple Access-a, 3G protokola. HSDPA poboljšava transfer podataka barem za pet puta u odnosu na W-CDMA. HSDPA može teoretski da dostigne transfer podataka od 8-10 Mbps (megabita u sekundi). Mada bilo koji podaci mogu da se prenose, programi sa zahtevima za velikim i brzim prenosom podataka kao što je strimovanje videa ili zvuka predstavljaju glavni cilj HSDPA. HSDPA poboljšava W-CDMA tako što koristi drugačije tehnike za modulaciju i kodiranje. On kreira novi kanal u W-CDMA koji se zove HS-DSCH, tojest high-speed downlink shared channel. Taj kanal se ponaša drugačije od ostalih kanala i dozvoljava veće brzine daunlinka. Važno je napomenuti da se kanal koristi samo za daunlink. To znači da se podaci šalju iz izvora na telefon. Nije moguće slati podatke sa telefona do nekog drugog izvora pomoću HSDPA. Kanal se deli između svih korisnika što omogućuje da se najefikasnije koriste radio signali za najbrži daunloud. Na široku dostupnost HSDPA trebaće malo da se sačeka, a možda nikada neće ni biti široko dostupan. Većina država nije imala široko dostupnu 3G mrežu sve do kraja 2005. Mnogi provajderi mobilne telefonije rade naporno na implementiranju 3G mreža koje se mogu nadgraditi na 3. 5G kada tržište bude imalo potrebu za njom. Drugi provajderi su testirali HSDPA tokom 2005 i počeli da ga nude sredinom i krajem 2006. Rani servisi su išli brzinama od 1. 8 Mbps, sa nadgradnjom na 3. 6Mbps kada su se pojavili uređaji koji mogu da koriste ove velike brzine. Prihvaćenost i uspeh HSDPA na duge staze je neizvesna, pošto on nije jedina alterantiva za prenos podataka velikim brzinama. Standardi kao CDMA2000 1xEV-DO i WiMax su neki od potencijalnih standarda za velike brzine. Pošto je HSDPA produžetak W-CDMA, malo je verovatno da će uspeti na lokacijama na kojima W-CDMA nije implementiran. Zbog toga, eventualni uspeh HSDPA kao 3. 5G standarda će pre svega  zavisiti od uspeha W-CDMA kao 3G standarda   
 
   

HubBelgrade – Zajednički radni prostor #cvoriste101

 

 

 

Šta je Hub? Hub je naziv za udruženi radni prostor iliti radni prostor koji deli veći broj individualaca. U svetu se ljudi najčešće okupljaju u hub-ove kako bi zajedno radili na nekim projektima, kako bi udružili svoje radne kapacitete ili uopšte zbog radne atmosfere koju ovakva mesta sa sobom nose. Pored manjih troškova (u odnosu na zakup samostalni kancelarija i poslovnog prostora) prednosti ovakvog deljenog prostora su mnogostruke, a timski rad, poslovni kontatki i pristup infrastrukturi samo su neke od njih. Kakvi su planovi i šta se za sada zna? Zajednički radni prostor #cvoriste101Lokacija – nikad bolja: 5. sprat Beograđanke, u samom srcu Beograda, ne samo da je pristupačna iz svih delova grada već i sama po sebi predstavlja određenu dozu luksuza i ozbiljnosti. Kapacitet – dovoljan: još uvek nije odrađen tačan plan uređenja novog prostora, ali po nekim grubim procenama, biće mesta za nekoliko desetina stolova, pri čemu je jedan sto rezervisan za jednu osobu. Radni uslovi – jako cool: prva i osnovna stvar koja nas sve zanima – Internet veza. Kako je u istoj zgradi SOX (čitaj: optički link u samoj zgradi) ovo je idealno mesto za sve Internet orijentisane projekte jer će pristup mreži svih mreža biti višestruko veći od klasičnog ADSL-a dostupnog širokim narodnim masama. Dalje, prostor će se zakupljivati na nivou radnog stola po principu: jedan čovek – jedan sto. Uz sam sto u okviru silent zone (poput čitaonice na fakultetima / bibliotekama / studentskim domovima), biće dostupna i chillout zona sa konfornijim smeštajem za opuštanje i druženje, bife bar za kafenisanje i sl. , ogromna terasa (treba li da napomenem Wi-Fi ili se to podrazumeva?), kao i posebno opremljene konferencijske sale. Cena – prihvatljiva: iako nije definitivno odlučeno, cena jednog stola, na mesečnom nivou, trebala bi da iznosti 50€, što je niže nego inače u ovakvim prostorima. U cenu bi trebao da spada ekskluzivni 24/7 pristup radnom stolu, koji se koristi po principu clean desk-a (pre i posle korišćenja, sto treba da je prazan) tj. svako donosi svoj laptop računar i isti odnosi sa sobom po završetku rada, ormarić za lične stvari sa ključem, kao i popust na klopu/piće u okviru hub-a. DETALJNO. ČVORIŠTE na Fejsbuku LINK. Sajt koji možda niste posetili - Plagosus LINK.
 
   

ICANN razmišlja o velikim promenama u imenima domena

 

 

 

Moguće je da se sprema radikalna promena u sistemu dodeljivanja imena domena pošto se  Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) sastaje kako bi diskutovali o promenama u imenima top level domena. Prema izveštaju BBC-ja, ICANN ima planove da dereguliše imena domena najvišeg nivoa kako bi se omogućilo da bilo koji niz slova koristi kao top level domen, omogućavaju tako da se registruju . xxx domeni, imena kompanija kao što je . Disney ili čak lična imena kao što je . gordonfinlayson kao imena domena. Predloženi sistem će tako omogućiti internacionalizaciju imena domena tako da se doddani jezici i karakteri mogu koristiti u imenima domena, što će biti veliki plus za one koji ne koriste Latinsku abecedu. ICANN će ovih dana glasati o predlogu. ICANN igra ulogu čuvara Internet imena domena i kao globalni regulator Interneta, ali njihove usluge nisu jeftine tako da će nova imena domena doneti mnogo nova ICANN-u.
 
   

Ideja: Socijalna mreža za vašeg psa - DogTree

 

 

 

Dok ne budem, pronašao sam na netu jednu australijsku firmu koja je socijalna mreža za pse, odnosno vlasnike pasa koji tregaju za srodnim dušama, srodnim psima. DogTree - socijalna mreža za pse Osnovni zadaci mreže su: Kako da pronađete psa koji će se igrati sa vašim psom ili se samo šetati. Nađite se sa psom iz komšiluka. I još mnogo toga, što vam padne na pamet. Jer, ako je vaš pas zadovoljan i vi ćete biti. Odmah se susrećete sa nekim novim članovima, ali i sa onima koji su najpopularniji. Na primer, Leo je najpopularniji. Članova ima preko 700. Prijatelja preko 3000. Registracija je potrebna. Mreža je nastala u Australiji, ali je dobro rešenje i za bilo koji deo sveta. Knjiga za vas: Psi za neupućene Link ka knjizi i korpi za narućivanje.
 
   

IE 8 beta 2 stiže na leto

 

 

 

Iz Microsofta stiže vest da će druga testna verzija Internet Explorera 8 izaći tokom leta, a doneće poboljšane sposobnosti u odnosu na prvu testnu verziju koja je izašla pre nekoliko mjeseci i koja je bila namenjena programerima i razvojnim timovima. Microsoft nije spominjao tačne datume njegovog pojavljivanja, ali s'obzirom na sve veću popularnost Firefoxa, najverovatnije bi trebalo da požure. Zanimljivo je da je ova informacija predstavljen kao jedno od poslednjih obraćanja Bila Gejtsa kao predsednika kompanije, jer će se on sa ovog mesta povući sledećeg meseca.
 
   

IE7 i Firefox 2.0 dele ranjivosti

 

 

 

Internet Explorer 7 i Firefox 2. 0 dele iste logičke propuste. Problem je prilično ozbiljan, pošto dve verzije Microsoft i Mozilla pretraživača nisu jedine verzije koje su ranjive. Ovaj propust je prisutan i u Internet Exploreru 5. 01, Internet Exploreru 6 i Internet Exploreru 7, kao i u Firefoxu 1. 5. 0. 9. Microsoft naglašava činjenicu da IE7 na Windows Visti nije ni na koji način pod uticajem ovog propusta. U svim modernim pretraživačima, <"INPUT TYPE=FILE"> polja u formama (koja se koriste za slanje specifičnih korisničkih fajlova na udaljeni server) poseduju dodatnu zaštitu koja treba da spreči skriptove da proizvoljno biraju lokalne fajlove koje će slati i automatski šalju formu bez znanja korisnika. Na primer, ". value" parametar ne može da se podesi ili promeni, i bilo kakve promene u . type resetuju sadržaj polja", kaže Michael Zalewsky, osoba koja je otkrila IE7 bezbednosnu rupu. Interakcija korisnika je obavezna da bi se obe bezbednosne rupe uspešno zloupotrebile. U ovom kontekstu, korisnik treba da unese tekst u modifikovana područja na web stranici, ili iz IE ili iz Firefoxa. Zalewski je objasnio da unos sa tastature u nepovezane lokacije može od strane napadača selektivno da se preusmeri u polja za unos. Da biste videli demonstraciju ranjivosti IE-a kliknite ovde. Ista demonstracija za Firefox je dostupna ovde. Sam napad nije ograničen na određeni operativni sistem.
 
   

iGoogle - Implementirajte Google tehnologiju

 

 

 

iGoogle je program koji se fokusira na implementaciju Google tehnologije - i tehnologije pretraživanja generalno gledano - u različite medijume, od kojih je jedan i vaš desktop. Zamislite da možete da pretražujete Google-ov indeks od 8 milijardi web stranica, proveravete vaš Gmail nalog, pretražujete računar 300% brže nego Windowsov standardni pretraživač, primate najnovije vesti i pretražujete više vesti nego što ćete ikada moći da pročitate. . . i sve to iz udobnosti vašeg desktopa i brzinom misli. iGoogle ima četiri glavna dela: Google Search, Google Mail, Desktop Search i News Search. Svaki od ovih delova može da se konfiguriše pomoću Settings funkcije i optimizuje do maksimalne funkcionalnosti pomoću Support funkcije. Zašto je iGoogle dobar i efikasan? Brzo ćete dobiti rezultate pretražujući Google sa desktopa. Bićete periodično informisani o novim porukama u vašem Gmail nalogu. Pronalazićete stvari mnogo brže i lakše na vašem računaru. Bićete informisani o najnovijim vestima i novostima sa Wired News. Šta još može iGoogle da radi? Može da prikaže web stranicu pre nego što je posetite u Google Search-u. Može da vas obaveštava iGoogle-ov LiveModel o najnovijim ažuriranjima. Pretražujte ono što ste zadnje kopirali pomoću jednog klika sa mišem. Sa svim ovim izvanrednim funkcijama od kojih mnoge nisu ni pomenute, lako je videti da je iGoogle posvećen pronalaženu informacija i njihovom isporučivanju!20% od prodaje svakog primerka ide u World Vision. Adresa: http://www. gold-software. com/download9283. html
 
   
Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272